Xiaomi 12 Pro İnceleme

24 Bin TL’ye Xiaomi 12 Pro satın alınır mı? Performans savaşında rakipleriyle mücadelesi nasıl ve özellikleri neler? Bu videoda tüm detaylarıyla anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 80

Son dönemde akıllı telefon fiyatları bir hayli arttı. Özellikle yeni nesil üst seviye bir telefon satın almak istediğinizde nereden baksanız kabaca 20 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekebiliyor. Şu an iPhone 13 Pro Max satın almaya kalktığınızda ödemeniz gereken tutan 30 bin TL olurken, Samsung’un amiral gemisi Galaxy S22 Ultra için 22 bin TL, Huawei P50 Pro için de 20 bin TL ödemeniz gerekiyor. Xiaomi ise bugün değerlendireceğimiz 12 Pro modeliyle Samsung ve Huawei’yi fiyat anlamında geride bırakarak, Apple’ın hemen ardına yerleşiyor. Bu telefonun fiyatı şu an tam 24 bin 600 TL. Peki, buna değer mi değmez mi, birlikte bakacağız. Ancak şunu söylemek lazım: Xiaomi, bu ülkeye giriş yaptığında bütçe dostu akıllı telefonlarıyla ünlüydü ve böylece bütçesi yüksek olmayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebiliyordu. Popülerliğini bu şekilde artıran şirketin yeni nesil telefonları ise gördüğümüz gibi özellikle üst çizgide artık bir hayli yükselmiş durumda. Tabii ki bunda döviz kurunun bu denli yükselmiş olmasının ve vergilerin etkisi büyük. Öte yandan pek tabii ki şirketin daha uygun fiyatlı modelleri de var. Fakat bu telefon özelinde konuşacak olursak, Xiaomi 12 Pro’ya 24 bin verilir mi? Bunu sonuç bölümünde değerlendireceğiz. Peki, Xiaomi 12 Pro, bu fiyata neler sunuyor? Şimdi incelemeye başlayalım.

Xiaomi 12 Pro Tasarımı Nasıl?

Xiaomi 12 Pro’nun tasarımı için pek göz alıcı olduğunu söyleyemeyiz, ancak bu çok öznel bir konu. Özellikle sade tasarımlardan hoşlananlar bu telefonu fazlasıyla beğeneceklerdir. Kavisli ekranı ve arka yüzeyin buzlu camdan oluşması güzel detaylar olurken, arka tarafta odak noktası olan ana kamera da oldukça dikkat çekici duruyor.

Telefonun arka yüzeyi dediğimiz gibi cam malzemeden oluşuyor. Ancak buzlu yapı ile cam hissiyatı giderilmiş ve gayet hoş bir görüntü sağlanmış. Tıpkı ekran gibi Gorilla Glass 5 ile korunan bu arka yüzey, üzerinde ışık vurduğunda ışıltılı bir görüntüye kavuşuyor. Uygulanan malzemeden dolayı mıdır bilmiyoruz, fakat arka yüzeyin fazlasıyla kaygan olduğunu söylemek lazım. Eğer ben düşürürüm endişeniz varsa kutusundan çıkan silikon kılıf ile telefonu koruyabilirsiniz. Eğer kılıfsız kullanacaksanız da yüzeyin parmak izi tutmaya meyilli olmaması sizi bir hayli mutlu edecek.

Hem önden hem arkadan kenarlara doğru kıvrılan yapıya sahip olan 12 Pro, oldukça ince bir profil oluşturuyor. Ekrana baktığınızda da oldukça ince kenar çerçevelerinin kullanıldığını görüyoruz.

Telefonun çevresine bakarsak, sağ kenarında ses ve güç düğmeleri yer alıyor. Üst ve alt kenara yerleştirilen hoparlör mazgalları ise Harman Kardon tarafından destekleniyor ki fazlasıyla güzel bir tınısı var telefonun. Yine üst kenarda kızılötesi sensör ve mikrofon, alt kenarda ise USB-C portu ve 2’inci mikrofon yer alıyor. SIM kart tepsisi de burada. Ancak bunun içinde microSD kart için yer olmadığını söyleyelim. Yani bu telefonda hafızayı fiziksel yolla genişletmeniz mümkün değil.

Buraya kadar her şey yolunda. Fakat Xiaomi 12 Pro’nun tasarım konusunda en önemli eksiği bizce suya karşı dayanıklı yapıda tasarlanmamış olması. Özellikle bu sınıf bir telefonda bunun pek kabul edilebilir olduğunu söyleyemeyiz.

Xiaomi 12 Pro Ekran Özellikleri Neler?

Ekrana geldiğimizde Xiaomi 12 Pro’nun ekranının bir hayli etkileyici olduğunu baştan söyleyebiliriz. 6.73 inç büyüklüğünde olan ekran, kenar çerçevelerinin ince olmasıyla kendini fazlasıyla öne çıkartırken, kullanılan AMOLED ekran da bunu pekiştiriyor. 521 piksel yoğunluğunda olan ekran, 20:9 en - boy oranıyla 1440x3200 piksel çözünürlüğe sahip.

480Hz’e kadar dokunmatik örneklem ile maksimum 120 Hz yenileme hızını destekleyen ekran, standart kullanımda 1000 nit, tepe noktada ise 1500 nit parlaklık seviyesine erişebiliyor. Dolby Vision ve HDR10+ teknolojileri de ekranda benimsenmiş.

Standart testlerimizde otomatik parlaklığın etkin olduğu bir senaryoda 12 Pro’nun ekranı 1000 niti rahatlıkla aşıyor, fakat kısa bir süre önce incelediğimiz Galaxy S22 Ultra’nın ekranının 12 Pro’dan daha parlak olduğunu söylemek lazım.

Ekranın renk ayarları ise oldukça başarılı. Renk ayarlarını dilerseniz değiştirebiliyorsunuz. Doygun, orijinal renk ve gelişmiş ayar şeklinde güncellemeniz mümkün. Fakat varsayılan olan Canlı modda da renklerin fazlasıyla keskin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sRGB renk gamutunda gayet doğru renkler üreten ekranın yenileme hızını da 60 Hz, 90 Hz ve 120 Hz olarak belirlemeniz mümkün. Dilerseniz bunu otomatik olarak da bırakabilirsiniz. Böylece telefon, güç tüketimi ile performansı dengelemek adına yenileme hızını dinamik olarak ayarlıyor. Benzer şey ekran çözünürlüğü için de geçerli. Çözünürlüğü de FHD+ ve WQHD+ şeklinde değiştirebilirsiniz. Burada daha pek çok ayar var. Süper çözünürlük, AI görüntü geliştirme, AI HDR geliştirme gibi seçenekler karşınıza çıkıyor.

Genel kullanımda Xiaomi 12 Pro’nun ekranından fazlasıyla memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Oyun oynarken ya da Netflix ve türevlerinde film / dizi izlerken, ekran, canlılığıyla keyfi artırıyor.

Xiaomi 12 Pro Yazılım Özellikleri

Xiaomi 12 Pro, Android 12 işletim sistemini temel alan MIUI 13 arayüz yazılım kombinasyonuyla geliyor. Fazlasıyla kullanışlı görünen arayüz size detaylarında çok sayıda seçenek sunuyor. Az önceki ekran ayarları gibi, detaylara girdiğinizde pek çok noktada erişilebilir seçenekler olduğunu görüyorsunuz. Bu arada pek tabii ki güvenlik noktasında parmak izi sensörü ve yüz tanıma seçeneklerine de ulaşabiliyorsunuz arayüzde. Her 2’si de hızlı çalışıyor. Yazılımın sunduğu seçeneklerden biri de burada karşımıza çıkıyor mesela. Parmak izini kullanarak kilidi açarken, kilit açılsa da parmağınızı ekrandan kaldırmayarak hızlı erişim menüsüne ulaşabiliyorsunuz. Burada QR kod tarayıcı ve Mi web tarayıcısına erişim var. Bu oldukça kullanışlı bir detay olsa da, keşke burayı özelleştirebilme imkanı vardı. Ancak görebildiğimiz kadarıyla sadece bu 2 seçenekten ibaret.

Bir diğer seçenek de kısmi ekran görüntüsü alma. Bir ekrandayken, 3 parmağınızı ekrana dokundurarak seçeceğiniz alanın ekran görüntüsünü alabiliyorsunuz. 3 parmağınızı ekranda aşağı doğru sürükleyerek de direkt olarak tüm ekranın görüntüsü alabiliyorsunuz.

Genellikle sorduğunuz sorulardan birine de yanıt verelim bu arada. Always On, yani her zaman açık ekranı bu telefonda mevcut durumda.

12 Pro, varsayılan olarak klasik menü ekranına sahip. Ancak dilerseniz bunu da ayarlardan değiştirebilir ve uygulama çekmecesini aktive edebilirsiniz. Yine ana ekran düzenini değiştirebilir, sistem navigasyonunu tuşlar ya da hareketler şeklinde belirleyebilir, bildirimler çubuğu ve daha pek çok şeyi düzenleyebilirsiniz.

Telefonda Güvenlik adı altında bir uygulama da var. Burada girerek telefonu hızlıca temizleyerek RAM boşaltabilir, güvenlik taraması yaparak engelli listesi oluşturabilir ve Game Turbo menüsünü düzenleyebilirsiniz. Game Turbo ile oyun içinde performansı artıracak çeşitli araçlara erişebiliyorsunuz. Bundan yararlanmak istediğiniz oyunları buraya ekleyebilirsiniz.

Yine Akıllı Kenar Çubuğu adında oldukça tanıdık bir araç da yer alıyor telefonda. Böylece ekranı yandan her kaydırdığınızda bu menüye ve içine koyacağını uygulamalara hızlıca erişebiliyorsunuz.

Xiaomi 12 Pro Özellikleri ve Performans

Gelelim şimdi teknik kadroya. Xiaomi 12 Pro, kuşkusuz güçlü bir telefon. Performans bakımından rakipleriyle çok rahat mücadele edebiliyor. Qualcomm’un en yeni işlemcisi olan Snapdragon 8 Gen 1’den kuvvet alan telefonun elimizdeki versiyonu 12 GB RAM ve 256 GB depolama alanı içeriyor. Adreno 730 GPU ve entegre 5G modemi ile günün amiral gemisi standartlarını karşılayan telefon, bu kadrosu ile sentetik testlerde bir hayli başarılı ki bunu günlük kullanıma da yansıtıyor.

Xiaomi 12 Pro’yu sentetik testlerde koşturduk pek tabii ki. AnTuTu Benchmark testinde tam 839 bin 306 puan toplayan telefon, böylece tabloya baktığımızda, daha önce incelediğimiz Samsung Galaxy S22 Ultra ve Samsung Galaxy S22+’yı geride bırakarak liderlik koltuğuna oturuyor.

Geekbench tarafına geldiğimizde, burada da tek çekirdek skoruyla 1204 puan, çoklu çekirdek skoruyla ise 3701 puan toplayan 12 Pro, bu sonuçlarla da haklı olarak tabloda üst basamaklarda kendine yer buluyor.

Xiaomi, 12 Pro’ya bir buhar odası yerleştirmiş. Isıyı dağıtmaya yardımcı olmak adına 3 grafit levhaya da yer verilmiş. Bununla yük altında tam performansla çalışırken ısıyı etkili şekilde dağıtmayı amaçlasa da bu pek de başarılı sonuçlanmıyor. Bu nedenle test aşamasında telefonu dengeli modda kullanırken CPU performansının yük altında daralma yaşadığını görürken, performans moduna aldığımızda da sonucun yine pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Süre uzadıkça telefonun performansı bu testte bir hayli düştü.

Elbette bunlar telefonun gerçek dünya kullanımında sorun yaşadığını göstermiyor. Telefon genel kullanımda oldukça akıcı çalışıyor, fakat sentetik testler neticesinde vardığımız kanı ideal termal özelliklerin pek sağlanamadığı yönünde. Bunun dışında özellikle Snapdragon 8 Gen 1 işlemcinin kullanılması ve bunun 12 GB RAM ile desteklenmesi, telefonun kullandığımız hemen hemen tüm uygulamalarda etkileyici performans göstermesini sağlarken, bir grup uygulama arasında geçiş yaparken de herhangi bir yavaşlama emaresi göstermemesine imkan tanıyor.

Xiaomi 12 Pro Pil Ömrü

Pil ömründen de bahsedelim ki bu bölüm 12 Pro için önemli. Telefonda 4600 mAh kapasitesinde batarya kullanılmış, performansı ise pek göz kamaştırıcı değil. Ekran tazeleme hızını 60Hz’e ayarladığınızda yaklaşık 11 saate kadar web dolaşım süresi, 12 saat dolaylarında da video izleme süresi sunan 12 Pro, bu değerlerle en yakın 2 rakibi olan Galaxy S22 Ultra ve iPhone 13 Pro Max’in gerisinde kalıyor. Buna karşılık ise şarj hızı konusunda ise en hızlısı. Gerçekten müthiş bir hızda şarj oluyor telefon. Xiaomi’nin bu konuda rakiplerinin fersah fersah önünde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki, telefonun kutusunda şarj aleti bulunuyor; bu 1. Bir ikincisi, bu şarj aleti tam 120W gücünde şarj edebiliyor.

12 Pro’yu bununla şarja taktığınızda, sadece 18 dakika içinde tamamen şarj olabiliyor telefon. 7 dakikadan sonra pil göstergesinin yüzde 50’ye ulaştığını görmeniz mümkün ki bu gerçekten müthiş bir değer. Ancak bunun için bir ayar yapmanız lazım. Telefonun güvenlik adımında göreceğiniz “şarj hızını artır” seçeneğini açtığınızda bu hızda şarj olabiliyor telefon. Normalde bu özellik kapalı. Boost modu kapalı olduğunda da hızlı şarj oluyor telefon , yaklaşık yarım saat içinde telefonu tam kapasite doldurabiliyorsunuz yine. Bizim tavsiyemiz, hızlı şarj modunu gerçekten telefonu hızlı şarj etmeniz gerektiği anlarda açmanız olacak, standart olarak bunu kullanmanız pil ömrünü gelecekte kısaltabilir.

Bunun dışında telefonda kablosuz şarj desteği de var. 50W’a kadar hızlı kablosuz şarj desteğinin sunulduğu telefonda burada da yaklaşık 42 dakika içinde tam kapasite şarj olabiliyor. Ters şarj özelliği de var, 12 Pro, çevre cihazları kablosuz olarak 10W gücünde şarj edebiliyor.

Xiaomi 12 Pro Kamera Özellikleri

Evet, performans adımından sonra geldik kameralara. Telefonun arkasında dikkat çekici şekilde duran bir ana kameramız mevcut. Diğer alttaki 2 kamera ile totalde 3’lü kamera kurulumuna sahip olan 12 Pro, 3 kamerasıyla da 50 MP çözünürlüğünde görüntü alabiliyor.

Şimdi bunlardan birincil kameramız, daha önce Honor Magic V’te de bulunan Sony IMX707 sensörünü kullanıyor. f/1.9 diyafram açıklığı, 24 mm odak uzunluğu ve 1.22 mikrometreden oluşan bu kamera, Dual Pixel faz algılamalı otofokus ve OIS desteğine sahip.

Diğer 2 kamera da 50 MP, Tetracell renk filtresine sahip Samsung JN1 sensörünü kullanıyor. Telefoto kameranın 48 mm eşdeğer bir merceğe sahip olması, 2x zoom erişimi sağlıyor, ayrıca bu kamera ile 20x’e kadar dijital zum yapabiliyoruz. Tabi daha “uygun” fiyata alınabilen  P50 Pro ve S22 Ultra ile 100x’e kadar zum yapılabildiğini ve ay fotoğrafçılığının mümkün olduğunu da bu noktada söylemek lazım. 12 Pro’da da Super Ay modu bulunuyor, fakat ancak bu koşulda 5x’e kadar çekim yapabiliyor.

Ultra geniş açılı kameraya geldiğimizde, burada da 50 MP olan kameranın 115 derecelik bir görüş alanını kapsayacak şekilde yer aldığını ve eşdeğer odak uzaklığının 14 mm olduğunu söyleyelim.

Ön kameraya dönecek olursak, burada da OmniVision OV32b40 sensörünün yer aldığını, 0.7 mikrometre piksel boyutuna ve 1/3.14” optik formata sahip 4 hücreli bir üniteye dayanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Bu kameranın çözünürlüğü de 32 MP şeklinde. Ön kamera ile Full HD 60 kafre video kaydı yapılabiliyor, HDR10+ desteği olması da sevindirici olurken, arka kamerada da 8K video kayıt desteği var, 4K çözünürlükte 60 kare kayıt yapılabiliyor ve gyro-EIS desteği de mevcut durumda. Gyro-EIS ile titreşimsiz videolar çekebiliyorsunuz.

Xiaomi 12 Pro Kamera Performansı

12 Pro’nun kamera performansından bahsedecek olursak, pek tabii ki elimizdeki telefonun amiral gemisi olduğu gerçeği neticesinde fazlasıyla başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 12 Pro’nun özellikle ana kamerasının gün ışığı fotoğrafları gerçekten çok iyi. Özellikle farklı filtreleri de kullanarak ortaya gerçekten bir DSLR kamera ile çekilmiş gibi fotoğraflar çıkartabiliyorsunuz.

Benzeri senaryo telefoto lens için de geçerli. Keskinlik ve ayrıntı bakımından özellikle iyi sonuçlar ortaya çıkartabiliyor bu kamera. Bu kamerada tek şikayet edebileceğiniz şey, optik olarak 2x’ten daha fazla yakınlaştırma sunmaması olabilir. 20x’e kadar dijital zum yapabiliyorsunuz; 5x çekimler sosyal medya paylaşımları için iyi olabiliyor, ancak üzerine çıktığınızda bozulmalarla karşılaşıyorsunuz. Burada 12 Pro’yu satın almak için telefoto lense ne kadar ihtiyacınız olacağı bir kriter olarak değerlendirilebilir.

Ultra geniş kameraya geldiğimizde fotoğrafları merkezde çok net ve keskin olarak çekiyor, bu seviye odak noktasından uzaklaştıkça düşse de seviyesi fazlasıyla iyi. Dinamik aralık da gayet iyi seviyede.

Bu arada kameralarla 50 MP fotoğraf çekmek istediğinizde, kamera arayüzündeki modlardan buna geçiş yapmanız lazım. Böylece daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarabilirsiniz.

12 Pro ile gece de fotoğraflar çektik. Sonucun gerçekten takdire şayan olduğunu söylemek lazım. Sonuçlar sizlerin de görebileceği gibi gerçekten iyi olurken, burada etkileyici bulduğumuz bir diğer nokta da deklanşör gecikmesinin olmaması. Gece modunda fotoğraf çekerken 3-5-8 saniye süren uzun bir işlem olmuyor,  ana kamera ve telefoto lenste anında çekim alabiliyorsunuz, sadece ultra geniş açılı kamera ile 1 -2 saniye bekleyebiliyorsunuz ki bu da bir şey değil.

Her 3 kamera ile gece fotoğraf çektik. Elbette ana kameradan alınan düşük ışıklı fotoğraflar çok daha iyi seviyede, fakat her 3 kameranın da bu koşulda dengesini çok başarılı bulduk. Yani diyeceğimiz o ki, bu telefon ile gece fotoğraf çekmek bir sorun olmayacak.

12 Pro’nun Selfie performansına geldiğimizde, 32 MP ile gerçekten ayrıntılı selfie fotoğrafları yakalanabildiğini söyleyebiliriz. Renkler güzel, dinamik aralık geniş ve güzel sonuçlar çıkarken, portre modunda yapacağınız çekimler de iyi çıkacaktır. Portre modu genel hatlarıyla iyi ancak kusursuz olduğunu söyleyemeyiz. Bazen özne ve arka plan arasındaki sınır boyunca bulanıklıklar yakalanabiliyor, fakat pek can sıkıcı bulmadık.

Sonuç

Evet, genel hatlarıyla Xiaomi 12 Pro bu şekilde. Oldukça başarılı bir telefon, ancak kusurları da yok değil. Belki de bunlar arasında en önemlisi rakiplerin geride bıraktığı pil ömrü. Öte yandan toz ve su korumasının bu seviyede bir telefonda olmaması da merak uyandırıcı cinsten gerçekten. Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisi ile performansı iyi seviyede, ancak özellikle uzun soluklu yük altındaki testlerde performans daralması da hoş değildi, tabii bu günlük kullanımı çok etkilemez, ekstrem koşuldan bahsediyoruz. Bir diğer olumsuz bulduğumuz noktada da, telefoto kameranın rakiplerine göre daha kısa erişim mesafesine sahip olması. Bu da potansiyeli sınırlandırıyor. Elbette bunlara bir de fiyat eklediğimizde ortaya rakipleri kadar iyi bir tablo çıkmıyor. Mükemmel ekran kalitesine sahip, inanılmaz hızlı kablolu şarj yapabiliyor, rafine, şık ve parmak izine dayanıklı kaplamalı bir yüzeye sahip, geniş yetenekler içeren ve performansıyla oldukça başarılı bulduğumuz kamera sistemiyle geliyor, fakat günün sonunda 24 bin 600 TL verir misiniz derseniz, alternatifleri değerlendiririz deriz. Ona göre bakılır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi 12 Pro
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiLTPO AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 3200 px
Grafik İşlemciAdreno 730
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)50 MP
Arka Kamera (3)50 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4600 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 163 x 8.2 mm
Ağırlık204 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum