Xiaomi Mi 10T Pro İnceleme
Xiaomi'nin 2020'nin son serisi Mi 10T modellerinden Mi 10T Pro'yu inceledik.
- Mükemmel pil ömrü ve şarj süresi
- Amiral gemisi performansı
- 144Hz yenileme hızına sahip ekran
- Kameralar
- Yüksek işlem gücü
- Etkili tasarım
- microSD kart desteği yok
- IP68 desteği yok
- Kablosuz şarj yok
Xiaomi, bu sene birbiri ardına güzel modellere imza attı. Mi ve Redmi serileri ile piyasaya çok sayıda yetenekli ürün kazandıran şirket, Poco ailesiyle de orta sınıf akıllı telefonlar arasında işleri bir hayli kızıştırmayı başarmıştı. Bu defa ise 2020'yi kapatmadan önce amiral gemisi segmentindeki modelleri olan Mi 10T ve Mi 10T Pro modelleriyle karşımıza çıktı ve gerçekten güzel bir final yapmayı başardı diyebiliriz. Bu yeni 2 telefondan elimizde Mi 10T Pro modeli var. Ancak 2 telefon arasında sadece kamera çözünürlük farkının olduğunu da incelemeye başlamadan önce söyleyelim. Mi 10T Pro'da 108 MP'lik bir kamera yer alırken, Mi 10T modelinde ise 64 MP'lik ana kamera mevcut durumda. Geri kalan her şey birbirinin aynı diyebiliriz.
Peki, Mi 10T Pro'nun özellikleri neler, bizlere neler sunuyor; artık hemen incelemeye başlayalım.
Xiaomi Mi 10T Pro Tasarımı Nasıl?
Mi 10T Pro, çok güzel görünen bir telefon tasarımına sahip. Arka
yüzeyi cam olan cihazın çerçevesi de alüminyum alaşımdan oluşuyor.
Hem ekranı hem arka yüzeyin Gorilla Glass
5 ile korunması da uzun kullanımlar için ideal
olurken, telefonun ekranında bir koruma filmi, kutusunda da bir
silikon kılıfın yer alması sevindirici detaylar.
Biraz çevre detaylarıyla tanıyacak olursak, telefonun sağ kenarında güç ve ses butonlarının yer aldığını, buradaki güç butonunun parmak izi sensörü olarak davrandığını söyleyelim. Tanımlaması kolay ve erişimi pratik olan parmak izi sensörünün yanı sıra, bir diğer güvenlik önlemi olarak kamera yoluyla yüz tanıma işlevi de cihazda mevcut durumda.
Alt kenarda USB-C portu ve SIM kart çekmecesini bulunduran Mi 10T Pro, çift SIM kart desteği gösteren bir model, ancak microSD kart seçeneği bulundurmuyor. 128 GB'lık dahili depolama alanı ise yeterli bir alan sağlıyor. Elbette bu alan size yetmezse bulut depolama çözümlerini kullanabilirsiniz ki, artık özellikle fotoğraflar telefon hafızasında değil, Google Drive üzerinde yedekleniyor. Kaldı ki böylesi daha güvenli.
Mi 10T Pro'nun yine alt kenarında hoparlör mazgalı var, ancak üst kısımdaki ahize bölümü de ona eşlik ediyor ve bu sayede stereo ses sağlanıyor.
Xiaomi Mi 10T Pro Ekran Özellikleri
Mi 10T Pro'nun ekranı, ince kenar çerçeveleri ve dev yüzeyi ile
görüntüleme açısından fazlasıyla kullanışlı. FHD+
çözünürlük, 144Hz tazeleme
hızı, HDR10+
desteği ve 650 nit maksimum
parlaklık değeri ile çok memnun kalacağınızın altını
çizmeliyiz. Ekranın boyutu 6.67
inç şeklinde olurken, panel olarak
da IPS LCD kullanılmış durumda.
P3 renk gamı ve TrueColor ekranı son derece geniş bir aralıkta doğru renkler sunarken, ekranda özellikle HDR10+ desteğinin yer alması kontrast oranında iyileştirme sağlıyor. Öte yandan Sunlight Display 3.0 özelliğinin yer aldığı ekranda, telefonu dışarıda kullanacağınızda çevre ışık koşullarına göre renk doygunluğu iyileştirilebiliyor.
144Hz yenileme hızını bulundurması da önemli avantaj sağlıyor. Zira yeni tanıtılan pek çok üst segment akıllı telefonda hala 144Hz tazeleme hızı bulunmuyor, bu özelliğin yer aldığı modellerde ise fiyat uçurumu bir hayli fazla oluyor. O nedenle Mi 10T Pro, pek çok rakibe göre bu konuda avantajlı durumda.
Bu arada ekrana ilişkin olarak şunu da söylemek lazım: Telefonun AdaptiveSync özelliği dinamik bir tazeleme hızı sağlıyor. Yani ekranda görüntülediğiniz içeriğe göre tazeleme hızı düzenli olarak değişiyor ve bu sayede optimum akıcı görüntü sağlanırken, pil performansı da olumsuz etkilenmiyor. Pil performansından da bahsedeceğiz ki telefon bu konuda da fazla iyi. Birazdan rakamları ekrana getireceğiz.
Xiaomi Mi 10T Pro Özellikleri ve Performansı
Gelelim telefonun teknik özelliklerine ve ürettiği performansa.
Elbette Xiaomi Mi 10T Pro, bir amiral gemisi
ve buna uygun teknik kadrosu yer alıyor. Mi 10T ve Mi 10T Pro
modellerinde 5G desteği var. Yani
ülkemizde 5G internet kullanıma girdiğinde, bu yeni nesil mobil ağ
hizmetinden faydalanabileceksiniz.
Elbette 5G modemin arkasında Qualcomm işlemci yatıyor. Telefonun işlemcisi performansıyla ünlü Qualcomm Snapdragon 865. 7nm+ mimarisindeki bu işlemci 8 çekirdekli yapıda ve bu yapı 2.84 GHz ile 2.42 GHz hızında performans ve 1.80 GHz verimlilik çekirdeklerinden oluşuyor. Grafik tarafında Adreno 650 grafik ünitesi yer alırken, telefonun RAM kapasitesi de 8 GB şeklinde.
Bu teknik kadro ışığında telefon gerçekten de performans açısından fazlasıyla yeterli. Zaten bugüne kadar Snapdragon 865 işlemcinin performansından çok defa bahsettik; o nedenle tekrar etmeye gerek yok. Snapdragon 865 hala Qualcomm'un en güçlü işlemcisi olmaya devam ediyor.
Mi 10T Pro, şu an piyasadaki en hızlı telefonlardan biri. Geekbench Benchmark sonucunda 909 puan tek çekirdek, 3345 puan ise çoklu çekirdek sonuçlarına imza atan telefon, bu segmentte kendisinden daha pahalı modellerle ki eş performans gösteriyor.
Telefonun genel performansını ölçen AnTuTu Benchmark'a geldiğimizde de, telefonun burada tam 581 bin 064 puan aldığını görüyoruz ki, bununla fiyat/performans oranıyla şu an zirveye oturuyor. Galaxy Z Fold2 5G'den daha yüksek sonuç üretmeyi başaran Mi 10T Pro, kendisinden neredeyse 2 kat pahalı OPPO Find X2'nin hemen gerisinde bir grafik çiziyor. Gerçekten başarılı bir sonuç.
Mi 10T Pro, sağladığı yüksek puanlarla, yoğun kullanımda hayal kırıklığına uğratmayacak bir telefon olurken, oyun konusunda da rekabetçi bir model. Yüksek kare hızlarında pürüzsüz bir his ile oyun oynama olanağı tanıyan telefon, herhangi bir gecikme, donma veya yavaş yükleme süresiyle karşılaştırmıyor.
Xiaomi Mi 10T Pro Pil Ömrü Nasıl?
Peki, Mi 10T Pro'nun pil performansı nasıl? Şimdi biraz da
bundan bahsedelim.
Mi 10T Pro'da 5000 mAh kapasitesinde büyük bir batarya yer alıyor. Bu kapasitedeki batarya ile Xiaomi'nin en büyük pile sahip amiral gemilerinden biri olan Mi 10T Pro, hem az önce bahsettiğimiz AdaptiveSync teknolojisi hem Snapdragon 865'in verimlilik odaklı bir işlemci olması sayesinde üst seviye bir pil performansı sağlıyor.
Mi 10T Pro, yaklaşık 19 saatlik web dolaşım performansı ve 17 saat aralıksız video izleme süresi sunuyor. Böylece yoğun kullanımlar için etkili bir telefon olurken, daha hafif senaryo kullanımlarında 2'inci günü neredeyse tamamlıyor. Bu anlamda pil ömrü konusunda takdir kazandığını söylemek lazım.
Telefonun şarj olma süresi de fazla değil. 33W'lık hızlı şarj desteği yer alıyor telefonda, böylece 30 dakika içinde yüzde 60 oranında şarj edebiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olma süresi ise hemen hemen 1 saat civarında. 50 dakika ila 1 saat arasında tam kapasite şarj olabiliyor.
Xiaomi Mi 10T Pro Kamera Özellikleri
Şimdi de kameralardan bahsedelim. Mi 10T Pro'da,
birçok Xiaomi telefonunda olduğu gibi
oldukça etkileyici bir kamera bloğu yer alıyor. Arka yüzeyde köşeye
dikdörtgen biçiminde yerleştirilen bu kamera alanı, evet, biraz
yüzeyden çıkıntı yaratıyor, fakat çok büyük tasarlanmamış olması
sayesinde minimalist görünüyor.
Bu kamera bloğunda ana 3 lens yer alıyor. Ana kameramız 108 MP şeklinde, bu alanın en büyük elementi olurken, diğer 2 kamera ise 13 MP ultra geniş açılı ve 5 MP makro şeklinde karşımıza çıkıyor.
Performans anlamında fotoğraf kalitesi en üst seviyede olurken, fotoğraflar hem gün ışığında hem de düşük ışıkta çok güzel görünüyor. Bu nedenle kamera performansının bizden tam not aldığını söylememiz lazım.
Sadece kamera performansıyla değil, uygulaması içinde yer verdiği fotoğraf modları, özellikle estetik algısı yüksek yaratıcı kullanıcılar için çok ilginç olabilir. Özel fotoğrafçılık bilgisi olmayanların bile uzun pozlama işlevinden tam olarak yararlanma olanağı tanıyabilen telefon, farklı uzunluklarda pozlama sürelerine sahip fotoğraflar çekebiliyor ve bunlar bitmiş bir görüntüde birleştiriyor. Elbette uzun pozlama, senaryoya göre uzun sürebiliyor ve burada anahtar kural, sabit bir platform ve tripod kullanımı. Sonuç ise muazzam oluyor.
Arka kameralar video konusunda da yetenekli. 60 kare 4K video kayıt olanağı tanıyan telefon, 30 kare 8K video kaydı da yapabiliyor. OIS ve Gyro-EIS desteğinin bulunması da bu koşulda önemli avantaj doğuruyor elbette.
Ön kameraya geldiğimizde, burada da 20 MP'lik selfie kamerasının bulunduğunu görüyoruz. Ekrana delik biçiminde yerleştirilen ön kamera, böylece selef model Mi 9T Pro'ya göre değişim göstermiş. Hatırlarsanız eski modelde, telefonun üzerinden çıkan motorize yapıda bir ön kamera yer alıyordu.
f/2.2 diyaframlı ve 27 mm'lik geniş açılı bu ön kamera, renkleri doygun ve ışık koşullarına göre iyi optimize edilen fotoğraflar çekebiliyor. Zorlu aydınlatma koşullarında bile bol ayrıntı ve keskin görüntü sağlaması bir hayli hoşumuza gitti doğrusu. Portre modunda da netliğini koruyan ön kamerada, HDR ve yapay zeka desteğinden de faydalanabiliyorsunuz.
Özetle
Sonuç olarak değerlendirirsek Xiaomi Mi 10T Pro modeli gerçekten de etkileyici bir telefon olmayı başarıyor. Çok söze gerek yok doğrusu. 5799 TL fiyatıyla 10 bin, 15 bin TL'lik rakip modellere güzel bir alternatif olmuş durumda. Başta da söylediğimiz gibi Xiaomi, bu modelle 2020'yi güzel şekilde kapatıyor. Eğer fiyat/performans oranıyla iyi bir amiral gemisi arıyorsanız rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.