WD MyPassport 6TB İnceleme

Telefonunuzla sürekli fotoğraf ve video çekiyorsanız, büyük boyutlu dosyalarla uğraştığınız bir iş yapıyorsanız, harici depolama çözümleri hayatınızı çok kolaylaştırabilir. Western Digital’in My Passport 6 TB kapasiteli diskini inceledik.

CHIP Online Notu 87
  • 6TB’a kadar kapasite
  • Son derece düşük terabayt başına maliyet
  • Acronis True Image pakete dahil
  • Şık tasarım ve mobilite
  • Bağlantı noktası Type-C değil
  • Sabit disk seviyesinde performans

Günümüzde akıllı telefonlar sayesinde neredeyse her anımızı fotoğraf ve videolarla kaydediyoruz. Ancak bu yoğun kullanım, cihazlarımızın depolama alanlarının hızla dolmasına neden oluyor. Böyle durumlarda bulut depolama servisleri devreye giriyor, ancak bu servisler de çoğu zaman sınırlı alan ve uzun vadede yüksek maliyet sorunlarıyla kullanıcıları zor durumda bırakabiliyor. Google Drive’ın ücretsiz 15 GB ve iCloud’un yalnızca 5 GB depolama alanı sunduğunu düşündüğünüzde, yüksek çözünürlüklü birkaç video ile bu limitleri kolayca doldurmanız mümkün. Ayrıca abonelik ücretleri ve zamlarla sürekli artan maliyetlerle de bu durum uzun vadeli bir çözüm olmaktan uzaklaşıyor.

Bu noktada çare pek tabii ki eski dostumuz fiziksel diskler. Western Digital’in taşınabilir harici sabit diski WD My Passport, uygun maliyetli ve güvenilir bir alternatif olarak lanse ediliyor. Hem iş dosyaları hem de kişisel veriler için geliştirilmiş bu cihaz, farklı kapasitelerde sunulan seçenekleriyle kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verme amacı güdüyor. Peki, bunda ne kadar başarılı?

WD My Passport Tasarımı Nasıl?

WD My Passport, tanıdığımız, bildiğimiz 2.5” form faktöründe boyutuyla, küçük siyah bir kutu. Bu haliyle çantaya atılabilen, kot cebine sığabilen kompakt boyutlarda. Siyah, mavi, kırmızı ve 6 TB’lık modellerde bulunan beyaz renk seçenekleriyle estetik bir görünüme sahip. Elbette farklı kapasitelerde üretiliyor, ama kapasiteye göre boyutu da değişkenlik gösteriyor. Mesela 1 TB’lık model 11 mm kalınlığa sahipken, 6 TB’lık bu modelin kalınlığı 20 mm’ye kadar çıkıyor. Yine 120 gramdan başlayan ağırlığı, 6 TB’lık modelde 210 grama ulaşıyor.

Bu arada My Passport’un kasası, çevreyi koruma odaklı bir yaklaşımla yüzde 50’den fazla geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş. Bu da çevre bilincine sahip kullanıcılar için önemli bir detay. Cihazın veri aktarımı için kullandığı micro-B portu da USB 3.2 ve USB 2.0 standartlarıyla uyumlu çalışıyor. Ancak kutu içeriğinden tek tip kablo çıkmış olması üzücü. Zira artık dizüstü bilgisayarın pek çoğunda sadece USB-C portu var. Bu noktada cihazın Mac ve Ultra gibi USB-C ile uyumlu farklı modellerinin bulunduğunu da hatırlatalım. Bu cihazda ise dönüştürücü kullanmanız gerekecek.

WD My Passport Performansı Nasıl?

Neyse ki WD My Passport, USB kablosu üzerinden çalışarak harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Tak ve çalıştır yöntemiyle çalıştırabildiğiniz cihazın içerisinde 2.5” boyutunda bir HDD (Hard Disk Drive) bulunuyor. Bu nedenle hız konusunda SSD’lerle kıyaslanması pek adil olmaz. Ancak, HDD’nin uzun vadeli depolama çözümlerinde daha düşük maliyetli ve kullanıcılar için daha uygun bir seçenek olduğu unutulmamalı. Bu noktada önceliği kapasite olanlar için avantaj yarattığını söyleyebiliriz ve bu anlamda My Passport, verilerinizi yedekleyip uzun süre saklamak için ideal bir cihaz olarak öne çıkıyor. Özellikle benim gibi bulut depolama çözümlerini her şeye rağmen pek güvenilir bulmayanlar için güzel ve kullanışlı bir çözüm olduğu kesin.

Performans konusuna geldiğimizde My Passport, 2.5 inç bir sabit disk. 3.5 inç sabit diskler ortalama 250 MB/s hızlara ulaşabilirken, bu tip 2.5 inç modeller genelde bunun yarısını sunabiliyor. Daha hızlı bir seçenek arıyorsanız çözüm SSD olacak, ancak daha az maliyetli ve daha geniş depolama arıyorsanız bu tip cihazlar daha uygun olacaktır.

WD My Passport’ün 5 Gb/s’ye veri aktarım hızı, standart kullanıcılar için yeterli performansı sağlıyor. Pratik teste baktığımızda ise CrystalDiskMark’ta yaptığımız testler sonucunda aldığımız sıralı okuma ve sıralı yazma sonuçları 127 MB/s ve 118 MB/s ile 420 MB/s ve 131 MB/s şeklinde oldu. Bunlar da cihazın sınıfına göre uygun sonuçlar.

Öte yandan direkt dosya transfer testinde de 450 GB’lık bir klasörü yaklaşık 70 dakika içinde tamamlayabildiğini söyleyebiliriz.

Bu arada önemli bir diğer detay: Western Digital, My Passport’a Acronis True Image uygulamasını entegre etmiş. Bu yazılım sayesinde dosyalarınızı yedeklemek ve yönetmek oldukça kolay. Ayrıca, 256 bit AES şifreleme özelliği sayesinde dosyalarınıza parola koruması ekleyebilirsiniz. Bu, hassas verilerinizi güvenle saklamanıza yardımcı oluyor.

Yine cihaz, Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemleriyle tam uyumlu. Ayrıca ChromeOS destekli ve macOS kullanıcıları için indirilebilir NTFS sürücüsüyle okuma/yazma işlemlerine de olanak tanıyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak Western Digital My Passport, taşınabilirliği, kapasite seçenekleri ve SSD’ye kıyasla uygun fiyat avantajlarıyla dikkat çeken bir ürün. Akıllı telefonlar ve bilgisayarlarda yer açmak isteyen kullanıcılar için uzun vadeli bir depolama çözümü sunuyor. SSD’lerin yüksek maliyetlerine karşı uygun fiyatlı HDD yapısıyla büyük boyutlu verileri saklamak isteyenler için cazip bir seçenek. 1 TB kapasiteye sahip modeller piyasada yaklaşık 2000 TL seviyesinden başlıyor. Kapasite arttıkça fiyatlar da değişiyor, ancak bu cihazın sağladığı güvenlik, taşınabilirlik ve pratiklik düşünüldüğünde oldukça makul bir yatırım olduğu söylenebilir. 6 TB’lık bu modeli de piyasada 6299 TL fiyatla bulabildiğinizi de söyleyelim. Eğer dijital çağın depolama sorunlarına etkili bir çözüm arıyorsanız ve yedekleyecek geniş bir arşiviniz varsa, WD My Passport sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD MyPassport 6TB
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
87
Kapasite  6 TB
Arayüz   Micro-B 
Aktarım Hızı  5 Gb/s
Boyut  107 x 74 x 20.57 mm
Ağırlık  210 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei Cloud Flexus inceleme
WD Blue SN580 inceleme
SanDisk Extreme V2 SSD inceleme
Forum