WD My Cloud Home İncelemesi
WD'den kişisel bulut çözümü olarak sunulan My Cloud Home'u tüm detaylarıyla inceledik.
- Tasarım
- Geniş alan
- Online ve telefon yazılımları
- Kurulum ve kullanım kolaylığı
- Bulut senkronizasyon hizmetleri
- Plex ve uygulama hizmetleri
- Güç tuşu yok
- Masaüstü yazılım gelişmeli
- Stream performansı tatmin etmeyebilir
Hemen herkesin kendine göre bir arşivi var. Daha önceleri –ki yaklaşık 20 yıl kadar önce- belki bu bir gereklilikti, ancak artık internetin elimizin altında olmasına karşın halen dijital kopyalardan hoşlanıyoruz. Elbette bu dediklerimiz film ve müzik arşivleri için geçerli. Öte yandan fotoğraf arşivleri ise, başlı başına bir havuz, hatta bir okyanus. Bunların yanına belge, doküman ve dijital dünyanın getirdiği diğer içerikleri de eklediğimizde, ortaya büyük bir malzeme çıkıyor. Günümüzde bunların tümünü halen çevrimdışı ortamda harici disklerde tutanlar da var, bulut depolama çözümlerini kullananlar da. Öte yandan bir de kendi bulut depolama çözümünü yaratanlar var ki, bugün inceleyeceğimiz elimizdeki WD My Cloud Home tam olarak bu noktaya temas ediyor.
WD My Cloud Home, kişisel bir bulut sunucusu. İçeriğinde bir sabit disk bulunduran, kurulumu ve kullanımı son derece kolaylaştırılmış bir ürün. Peki, WD My Cloud Home nasıl kullanılıyor ve neler sunuyor; şimdi daha yakından bakalım.
Tasarım
WD My Cloud Home, tasarımıyla fazlasıyla şık ve sade bir cihaz. Plastik bir gövdeden oluşuyor, ancak parlak piyano beyazı ve işlemeli gümüş görünümlü yüzeyi ile bunu hissettirmiyor. İçinde gözlerden uzak bir disk bulunduran My Cloud Home, arka tarafında bir Ethernet portu, USB 3.0 girişi ve güç bağlantısını bulunduruyor. Bunların dışında cihazın çevresinde herhangi bir bağlantı yok. Yalnızca ön tarafında bir bildirim LED'i bulunuyor. Bu LED sabit yanıyorsa, cihaz şu an bağlı ve çalışmaya hazır; yok, yavaş tempoda yanıp sönüyorsa ise o zaman hazır olmak üzere. Eğer bu uyarı hızlı veya ışık kapalı ise, bağlantıda bir problem var ve güç kapalı anlamına geliyor.
My Cloud Home, ağa bağlı olarak duran ve durduğu süre içinde sürekli çalışması beklenen bir cihaz belki ancak keşke üzerinde bir güç butonu bulunsaymış. Zira onu kapatmak istediğinizde, güç kablosunu çekmeniz gerekiyor.
Kurulum
My Cloud Home'un kurulumu oldukça basit. Kutudan çıkan kitapçıkta da olduğu gibi yalnızca 4 adımda halletmeniz mümkün. İlk başta cihazı modem veya router'ınıza, yine kutusundan çıkan Ethernet kablo ile bağlıyor ve cihaza güç veriyorsunuz. Cihaz çalışmaya hazır hale gelirken, siz de telefon veya bilgisayarınızın tarayıcısına mycloud.com/hello yazıyorsunuz. Şimdi burada adınıza bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında ister masaüstü uygulamasını bilgisayarınıza indirin, ister Android ve iOS tabanlı cihazlarınıza yükleyin, isterseniz de yine bu adres üzerinden erişimde olun. Artık dosyalarınıza her an her yerden erişebileceksiniz.
Peki, dosyalarınızı cihaza nasıl yedekleyeceksiniz? Bu da fazlasıyla kolay. Site üzerinde sağ tarafta "dosya yükleyin" ikonuna tıklayabilir, dosyalarınızı tutup sürükleyip içine bırakabilir veya klasörlerinize sağ tıklayak "My Cloud ile Eşitle" seçeneğini seçebilirsiniz. Cihazın, telefon tarafında da yine benzer şekilde çalışan My Cloud isimli bir uygulaması var. Her birini kolayca çözeceksinizdir. Uygulamaların tamamen Türkçe olması da yazılım için önemli bir avantaj.
Eğer halihazırda Google Drive, Dropbox veya One Drive gibi bulut servislerde içerikleriniz varsa, cihazı bu servislerle kolayca senkronize edebiliyorsunuz. Yine öte yandan Facebook ve Google Photos ile de öyle.
Kullanım ve performans
My Cloud Home'un farklı kapasite seçenekleri var tahmin edebileceğiniz gibi. Elimizde 2 TB'lık disk ile bulunan My Cloud Home, 8 TB'a kadar seçenek sunuyor. Ayrıca My Cloud Home'un bir de Duo modeli bulunuyor ki, bunda da çift disk yer alıyor. Böylece diskleri birbirine yedekleme şansınız da doğuyor.
Performans konusuna değinecek olursak, ilk olarak bulut servislerindeki dosyalarınızı cihaza en zahmetsiz yedekleme yolunun kuşkusuz senkronizasyonu aktifleştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Bu işlemi birkaç saat içinde tamamlayacaktır. Diğer dosyalarınızı ise USB 3.0 yoluyla atmanız daha mantıklı olacak. Zira ağ üzerinden atmaya kalkarsanız yükleme süresi uzayabiliyor. En basitinden 2 GB'lık bir Full HD video dosyasını kopyalamamız 10 dakika kadar süre aldı.
Büyük boyutlu dosya aktarımlarında okuma noktasında 60 – 65 MB/s ölçümlediğimiz cihaz, yazma konusunda ise ancak 20 - 30 MB/s üretebiliyor. Bu adımda iş küçük dosyalarla dolu kalabalık klasörlere geldiğinde ise, 1 MB/s hızlara kadar düşebiliyoruz. Ha, bu arada WD Discovery yazılımı ile değil de, direkt olarak IP adresi üzerinden bağlanırsanız, ilginç şekilde yazma ve okuma hızları artıyor. Bu şekilde kullanırsanız her iki senaryoda da 80 ila 100 MB/s sonuçlar alabiliyorsunuz. Tabii ki yine şunu da ilave etmek gerekiyor: İnternet altyapınz ne kadar iyiyse, My Cloud Home'dan alacağınız performans o denli yüksek olacak.
Son olarak dosya paylaşımı konusuna da bir açıklık getirmek gerekirse, My Cloud Home ile de elbette dosya paylaşımı yapabiliyorsunuz. Yani cihazda yer verdiğiniz klasör ve dosyaları, farklı kişilerlerle paylaşmanız mümkün. Bunun için klasör veya dosya yanındaki link ikonuna tıkladığınızda, yazılım size bir paylaşım bağlantısı verecek. Bunu paylaştığınız kişiler, bu dosyalara erişebilecekler.
Özetle
Sonuç olarak eğer kişisel bir bulut depolama çözümü sahibi olmak istiyorsanız, My Cloud Home kolay kurulum ve kullanımıyla mutlaka yakından bakmanız gereken bir ürün oluyor. Ha, elbette Google Drive, Dropbox veya OneDrive gibi genel çözümleri de kullanabilirsiniz; ancak My Cloud Home'da kapasite seçeneği size kalmış durumda. Diğer servislere belli bir yerden sonra aidat ödemeniz gerekiyor. Öte yandan insanın kendi sunucusu olması daha rahat ettiriyor; bunu da söylemek gerek. Gerekiyorsa içine bütün dosyalarınızı atın, istediğiniz an dilediğiniz yerden ulaşın. Evet, aktarım hızlarındaki performansı çok tatmin edici değil; o da doğru.
Yazılım konusunda da açıkçası ne Google Drive ne Dropbox ile büyük fark var, hatta neredeyse aynı diyebiliriz. Kısa zamanda alışıyorsunuz. Fakat bu bahsettiğimiz mobil aplikasyon ve internet sayfası için geçerli. Zira masaüstü uygulamasının kullanımı bir hayli sınırlı.
My Cloud Home'un fiyatı ise 719 TL dolaylarında. Elbette bu fiyata içeriğindeki 2 TB'lık diskle geldiğinin de altını çizelim.
Kimler Almalı
Bulut depolama servislerine aidat ödemek istemeyen, kendi sunucusunun sahibi olmak ve dosyalarını güvende bulundurmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Ayrıca özellikle fotoğrafçılar için gayet kullanışlı bir çözüm.
Alternatifleri
My Cloud Home'dan daha fazlasını isteyenler, Synology, QNAP veya üst düzey WD My Cloud ürünlerini değerlendirmeliler.