vivo X200 Pro İnceleme

vivo’nun yeni amiral gemisi X200 Pro yüksek performansı, kamera yetenekleri ve güçlü piliyle Premium segmentinde liderliğe oynuyor. Peki, “Fotoğrafçılıkta Devrim” sloganıyla tanıtılan bu telefon, iddialarının altını doldurabiliyor mu, tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Güçlü telefoto kamera
  • Yüksek çözünürlüklü video kayıt imkanı
  • Yüksek kaliteli ekran
  • Başarılı batarya ömrü
  • Güçlü chipset
  • Şık tasarım
  • Selfie kamerası güzel ama daha güçlü bir lens olabilirdi
  • microSD kart slotu yok

vivo, kısa süre önce X serisine yeni bir üye daha ekledi ve beğeni toplayan daha önce incelediğimiz X100 serisinin üzerine şimdi X200 serisini tanıttı. Bu serinin amiral gemisi ise X200 Pro modeli. Biliyorsunuz X serisi vivo’nun Premium kullanım deneyimi sunan üst segment telefon ailesi olarak konumlandırılıyor. Yeni X200 serisindeyse 3 farklı model bulunuyor. Standart X200’ün yanında X200 Pro ve X200 Pro mini modelleri.

Bugün inceleyeceğimiz telefon, vivo X200 Pro. Telefon, X serisinin önceki ailesi X100’ün en üst modeli olan X100 Ultra’ya oranla daha gelişmiş özelliklerle karşımıza çıkıyor. X200 serisinde markanın vurguladığı nokta, cihazların kameraları ve fotoğrafçılık özellikleri. Aslında bu vivo’nun son dönemde karşımıza çıkardığı birkaç telefonunda daha bu şekilde. Hatırlarsanız marka, vivo V40 serisinde de ZEISS ile iş birliğinde bulundu ve  orta segment telefon modelleri arasında fotoğrafçılık alanında önemli bir hamle yaptı. X200 Pro’da da aynı şekilde ZEISS ile iş birliği elbette sürüyor ve  vivo X200 serisinin tanıtımında da “Fotoğrafçılıkta Devrim” sloganını kullanıyor. X200 Pro aynı zamanda güçlü bir işlemci, yeni teknolojiye dayanan bir pil ve daha pek çok özelliğe sahip. Lafı daha fazla uzatmadan X200 Pro’yu incelemeye başlayalım.

vivo X200 Pro Tasarımı Nasıl?

vivo X200 Pro, üst segment vurgusuna uygun özenli bir paketle geliyor. Kutunun içinde 90W'lık bir şarj cihazı ve ona uygun bir USB-A’dan USB-C’ye kablo bulunuyor. Ayrıca kutuda temel bir koruyucu arka kapak da yer alıyor.

Telefona şöyle bir baktığımızda X200 Pro’nun, aslında X100 ailesinin tasarım dilinden fazla da sapmamış olduğunu görüyoruz, ancak yeni nesil de kendine has bir kişiliğe sahip. Arka tarafta büyük, dairesel bir kamera adası var. Adanın çevresi ise şık metal bir çerçeveyle kaplanmış. Telefonun kasası da alüminyum bir çerçeveyle sarılmış.

vivo, ön yüzü yeniden tasarlayarak ekranı hem daha düz hem de daha yuvarlak hale getirmiş. X100 Pro/Ultra'nın kavisli kenarlarının yerine, X200 Pro’da dört kenara doğru hafifçe yuvarlanmış bir panel bulunuyor. Telefonun arka tarafı da camla kaplı olurken, telefonun Karbon Siyahı, Titanyum Gri, Ay Işığı Beyazı ve Safir Mavi renk seçenekleri var.

X200 Pro’da X100 Pro'nun optik parmak izi sensörü yerine ultrasonik parmak izi okuyucu sensörü kullanılmış ve bunu ekranın içine yerleştirmesi ise olumlu bir gelişme. Optik parmak izi sensörüyle ultrasonik parmak izi sensörü arasında ne fark var diye sorarsanız, iki sensör de çok hızlı şekilde cihazı açıyor ancak ultrasonik parmak izi sensörü parmağınız ıslakken de çalışıyor.

Ayrıca vivo X200 Pro yüksek basınçlı su jetlerine karşı dayanıklı olacak şekilde, IP69 olarak derecelendirilmiş. Yani telefon, yalnızca suya batma ve toz direnci sınıfı olan IP68 korumasına oranla daha iyi bir koruma sağlıyor. Böylece 1.5 metre derinliğe kadar 30 dakika süre ile suya karşı tam korumalı olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak telefonda 192kHz yüksek kaliteli ses verebilecek stereo hoparlör kurulumu da yer alıyor ki, bu sayede bu cihazla dizileri ve filmleri izlemek veya oyun oynamak da ayrıca keyifli olabiliyor.

Peki, şimdi vivo X200 Pro’nun en can alıcı noktası olan kamera yeteneklerine geçelim.

vivo X200 Pro Kamerası Nasıl?

Evet, X200 Pro, kullanıcılarına üst düzey bir fotoğrafçılık deneyim sunuyor demiştik. Aslında önceki seri olan X100 ailesinde de periscope kameralarının ne kadar önemli olduğunu görmüştük. Rakip üreticiler ana kameranın daha güçlü olmasına odaklanırken, vivo, X100 Pro ve Ultra’da periscope kameralarını daha güçlü olarak üretmişti ve görüntü kalitesi büyük beğeni toplamıştı.

Yine ZEISS kamera lensleri tercih edilen X200 Pro’da, X100 Ultra’da da bulunan 200MP’lik periscope telefoto kamera kullanılmış. Bu mercek sayesinde, normal çekimlerin yanında, çok detaylı yakın çekimler de yapmak mümkün. Telefonun minimum odak mesafesi 14 santime kadar iniyor.

Öte yandan, cihazda 50 MP çözünürlüğünde ultra geniş açılı bir kamera da yer alıyor. Aslında bu kamera, pek çok cihazda yaygın olarak kullanılan 50MP JN1 sensörünü kullanıyor. Yine de bu sensörün otomatik odaklama özelliği hala kullanıcıların büyük beğenisini kazanıyor.

Öndeki selfie kamerası da benzer şekilde, alışıldık performansa sahip. X200 Pro’da bulunan 32 MP’lik selfie kamerası, devrimsel bir yenilik sunmuyor. X100 Ultra modelinde ise çok daha güçlü bir selfie kamerası kullanıldığını biliyoruz. Pek çok telefon kullanıcısı, daha etkileyici selfie’ler çekmek için yeni telefonlar almaya meyilli olurken vivo’nun burada en azından X100 Ultra’daki kameraya yer vermesi güzel olurmuş. Belki de marka cihazın maliyetini daha fazla artırmak istememiş olabilir. Ancak bu anlamda selef model olan X100 Pro’dan bir gelişme yapılmamış olması üzücü.

Bu detaydan da bahsettiğimize göre X200 Pro ile çektiğimiz görüntüleri değerlendirecek olursak, telefonun ana kamera performansının fazlasıyla iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Markanın iddia ettiği gibi, fotoğrafçılık konusunda kullanıcılarına özel bir deneyim yaşatacak bir telefon ortaya çıkmış. Pozlama değerleri tam yerinde, dinamik aralık ise çok daha iyi. Otomatik beyaz dengesi tutarlı bir şekilde doğru çalışıyor ve renkler oldukça hoş bir şekilde yeniden üretiliyor. Ayrıntı seviyesi de oldukça iyi ve görüntü işleme doğal bir his veriyor. 

Portre modunda çekilen görüntülerde cilt tonları gerçekçi görünürken, arkaplandan derinlik ile ayırma yeteneğine ek olarak iyi ölçülmüş miktarda ek bulanıklık eklenmesi de daha iyi sonuçların ortaya çıkmasını sağlıyor.

X200 Pro’da bulunan 3,7x telefoto kamera da yine oldukça etkileyici bir kit parçası. Gürültüsüz, keskin ve güzel detaylara sahip çekimler yapıyor. Renkler ve dinamik aralık da fazlasıyla iyi.

7.4x’te yapacağınız yakın plan çekimlerde de gerçekten önemli ayrıntı seviyelerine ulaşılıyor. Bu da yakın plan çekimlerde daha net görüntüler elde etmeyi isteyenler için önemli bir detay. Buna ek olarak süper makro modu, size manuel odaklama seçeneği sunarak, bir miktar simüle edilmiş bulanıklık ekleyerek yakın çekimlere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Video kaydı noktasında da X200 Pro güçlü yeteneklere sahip. Bu telefonla 4K çözünürlüğünde ve 120 fps hızla kayıt yapabiliyorsunuz, ki piyasada üst düzey bir performans olarak kabul ediliyor.  Ayrıca 30 fps hıza düştüğünüzde 8K kayıt yapmak da mümkün. Bu 8K çekimler sırasında 2x’e kadar zoom da mümkün oluyor.

Video kayıtlarınız sırasında "normal" video stabilizasyonu mevcut ve devre dışı bırakılamıyor. Ancak dilerseniz, "Ultra stabilizasyon" adı verilen bir seçenek de var; bu özellik video kaydı esnasında daha fazla stabilite sunuyor, böylece videolarınız çok daha sarsıntısız şekilde kaydediliyor. Ancak bu mod çözünürlüğü 2.8K ile sınırlıyor.

Biz genel olarak telefonun kamera yeteneklerini beğendik, üstelik kameralar düşük ışık şartlarında da oldukça iyi sonuçlar veriyor. Yine burada da dinamik aralık geniş, detaylar genel olarak iyi. Böylece amiral gemisi olmasının getirdiği kamera konusundaki tüm beklentileri karşılıyor.

vivo X200 Pro Ekran Özellikleri Nedir?

X200 Pro, 6.78 inç boyutlarında başarılı bir AMOLED ekranla donatılmış. Açıkçası ekran o kadar iyi ki, neredeyse şikayet edecek bir detay bulmak çok zor. 1 milyar renk gösterebilen, 1260x2800 çözünürlüklü ekranda yüksek yenileme hızına sahip bir LTPO panel kullanılmış. Yenileme hızı 120Hz'e kadar çıkabiliyor, ancak aynı zamanda 0,1Hz'e kadar da düşebiliyor. Yani ekran her 10 saniyede bir kendini yeniliyor. Ayrıca, düşük parlaklık seviyelerinde bile titremeye duyarlı olanların gözünü rahat ettirmek için yüksek frekanslı, 2160Hz PWM karartma teknolojisi de kullanılmış. 

Oyun sırasındaki ekran performansı da kullanıcıları memnun edecektir. Ekran oyunlar sırasında rahatça 120Hz yenileme yapabiliyor. Bu da oyunlarda görsel kaliteden tasarruf etmeden keyif alacağınız anlamına geliyor.

X200 Pro ekranı ayrıca, HDR10+ ve Dolby Vision dahil olmak üzere tüm ana HDR video standartlarını destekliyor. X100 Pro'da Dolby Vision özelliği bulunmuyordu, X200 Pro’da bu önemli bir eklenti. Bu arada Netflix uygulaması da X200 Pro’yu Dolby Vision ve HDR10 destekleyen bir cihaz olarak tanıyor,  ve YouTube’da da HDR desteği mevcut.

vivo X200 Pro Performansı Nasıl?

vivo, amiral gemisi modelinde, beklentilerin tersine Snapdragon işlemcileri yerine MediaTek’in Dimensity 9400 işlemcisini kullanmış. İlk bakışta bu seçim kullanıcıları ürkütebilir ama 3 nm’lik bu işlemci aslında çok güçlü bir işlemci. X100 Pro’da Mediatek Dimensity 9300 vardı, halef modelde bu anlamda bir yenilik yapılıyor ve Mediatek Dimensity 9400’e geçiş yapılıyor. 8 çekirdekli bu işlemci ve 3.63 GHz hız sunuyor. GPU olarak da yine güçlü bir chip olan Immortalis-G925 bulunuyor.

Hafıza ve depolama için de vivo X200 Pro için 3 farklı seçenek var:  256 GB depolama ve 12 GB RAM, 512 GB depolama ve 16 GB RAM, 1 TB depolama 16 GB RAM şeklinde. Yani ne RAM ne depolama konusunda endişe etmenize gerek var. Ha, microSD kart slotu sunmadığını da söyleyelim..

Telefonun performans notlarına bakarsak, etkileyici sonuçlar aldığını görüyoruz. GeekBench 6’da tek çekirdek performansını 2710 olarak kaydederken, çoklu çekirdek performansı da 8630 olarak yer alıyor. Bu rakamlar telefonun amiral gemisi düzeyinde sınırları zorladığını gösterirken, AnTuTu 10 testinde de en yüksek puanlardan birine imza atmayı başarıyor. Yani performans konusunda şüpheye yer yok.

Bu arada cihaz Android 15 versiyonunu kullanıyor ve daha üst katmanda ise vivo’nun arayüzü Funtouch OS’in yer aldığı bilgisini de verelim.

vivo X200 Pro Pili ve Şarj Özellikleri Nedir?

vivo X200 Pro, 6.000mAh kapasiteli bir batarya ile çalışıyor; bu rakam piyasadaki en büyük pil kapasitelerinden biri. Üstelik, X200 Pro batarya teknolojisinde geleneksel pillerin yerine, silikon-karbon türü anot kullanıyor. Bu sayede, enerji yoğunluğu grafiğinde daha iyi bir performans gösteriyor ve -20 dereceye kadar olan sıcaklıklarda kullanılabiliyor. vivo, bu tür ekstrem durumlarda cihazın uzun süreli kullanımını önermese de, X200 Pro'nun bu tür durumlarla başa çıkabileceğini bilmek güzel.

Cihaz tam dolu bir pille yaklaşık 10 saatlik oyun süresi sunarken, 14 saatlik web gezintisi ve 19 saatlik video izleme süresi veriyor. Telefonla konuşma süresi de yaklaşık 23 saat. Bunlar da günlük kullanım için fazlasıyla yeterli değerler.

X200 Pro, 90W kablolu şarjı destekliyor ve kutusundan 90W'lık bir adaptörle çıkıyor. Bu adaptör, tamamen boş bir bataryayı 45 dakika gibi bir sürede tamamen doldurabiliyor. İlk yarım saatte ise  yüzde 75 orana ulaşabiliyor.

Cihaz ayrıca kablosuz şarjı destekliyor ve maksimum 30W’lık kablosuz şarj yeteneğine sahip. Ancak, bunun için şirketin özel 50W'lık şarj pedlerinden birine ihtiyacınız var.

Öte yandan X200 Pro’nun süper hızlı şarj seçeneğinin varsayılan olarak kapalı geliyor. Süper hızlı şarj pilin ömrünü kısalttığı için çoğu zaman kullanıcılar bunu tercih etmeyebiliyor. Ama acil durumda süper hızlı şarja ihtiyacınız olursa, kilit ekranından bu şarj modunu açabiliyorsunuz. Ayrıca, ayarlardan süper hızlı şarj modunu varsayılan olarak da etkinleştirebilirsiniz.

Şarj konusundaki güzelliklerden biri ise, cihazın kullanıcının şarj alışkanlığını öğremesi.. Örneğin telefonu hangi saatlerde ve ne kadar süre şarja takıyorsanız, telefon bunu öğreniyor ve şarjın son kısmını, telefonunuzu şarjdan alacağınız zamana yakın bir sürede hızla tamamlamaya çalışıyor. Buna da Optimize edilmiş batarya şarj seçeneği deniyor. Telefon, bu özelikte normal şarj ile süper hızlı şarjı birleştirerek, böylece hem daima dolu pil sunarken, hem de pilin hayat döngüsünü uzatmaya çalışıyor.

Sonuç

Evet, vivo X200 Pro gerçekten etkileyici bir telefon. Telefonun pek çok özelliğinden bahsettik ve genel kullanım değerlendirmemiz de fazlasıyla olumlu. Kamera yetenekleri, amiral gemisi performansı sunması, tasarımından suya dayanıklı olmasına, ekranından gelişmiş batarya teknolojisine kadar pek çok yönü ile yeni nesil bir amiral gemisi. Şu an piyasada bulunabilecek en güçlü premium modellerinden biri olduğu açık. Ancak şimdilik üzücü olan kısmı, henüz ülkemizde satışta değil, yakın zamanda gelmesini bekliyoruz. O zamana kadar en uygun muadil vivo X100 Pro gibi görünüyor. Onu da yakından incelemenizi öneririz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo X200 Pro
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 15
İşlemciMediatek Dimensity 9400
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.63 - GHz
Ekran TeknolojisiLTPO AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1260 x 2800 px
Grafik İşlemciImmortalis-G925
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)200 MP
Arka Kamera (3)50 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 164 x 8.2 mm
Ağırlık223 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Forum