vivo V25 İnceleme

vivo’nun merakla beklenen yeni telefonu vivo v25’i tüm yönleriyle değerlendirdik. İşte vivo v25 hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • Başarılı AMOLED ekran
  • Performans
  • İyi pil ömrü
  • Kamera yetenekleri

Bugün yine yeni bir akıllı telefon konuğumuz; biraz vivo V25 modeli hakkında konuşacağız, bu telefonun bizlere sunduklarına bakacak ve özelliklerini birlikte tanıyacağız. Telefon bize şöyle güzel bir paket ile birlikte geldi. Kutunun içini stadyum şeklinde hazırlamışlar; bunun sebebi, vivo’nun önümüzdeki günlerde Katar’da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası’nın akıllı telefon sektöründeki tek sponsoru olması. Kutunun içinde buna özel olarak güzel bir Dünya Kupası anahtarlığı ve telefonun arkasına yerleştirilebilecek plakalar bulunuyor. Hatta bunlar arasında bize de özel bir tane hazırlanmış bir model de bulunuyor. Bu plakayı alıp telefonun arkasına yerleştiriyor ve kutusundan çıkan silikon kılıfı da taktığınızda ortaya böyle güzel bir görüntü çıkıyor. Bunlar güzel düşünülmüş şeyler, ancak bizim konumuz telefon ve şimdi vivo V25’i tanımaya başlayalım.

vivo V25, şirketin V serisinin premium tasarım çizgisini sürdüren bir model. Elimizde Gün Doğumu Işıltısı rengiyle bulunuyor. Ayrıca Elmas Siyahı renk seçeneği de var. Bu Gün Doğumu Işıltısı renkli modelin özel bir detayı var, o da çevre ışıklarına göre renk değiştirebiliyor olması.  Arka panel, güneş ışığına veya UV ışığına maruz kaldığında yüzey rengi dalgalanma deseniyle altın, turuncu ve kırmızı tonları arasında geçiş yapıyor, ışık kaynağından bir süre uzak kaldığında ise orijinal rengine geri dönüyor. Gayet hoş bir detay olmuş, görünüme albeni katıyor bu özellik.

Bunun yanında oldukça hafif ve ince bir telefon olduğunu da söyleyebiliriz. Sadece 7.79 mm kalınlığında telefon ve 186 gram ağırlığında. Keskin kenarları var, hem önden hem arkadan 2.5D ince ve düz çerçevelerle süslenmiş. Elde fazlasıyla zarif duruyor.

Telefon oldukça zarif evet ancak aynı zamanda oldukça da sağlam. Zira vivo kaliteye önem veren ve bunun için maliyete katlanan bir marka ve bunu vivo V25’te dayanıklık testleriyle kanıtlamış. Öyle ki vivo, bu telefonu yaparken bir dizi teste tabi tutmuş. Tam 42 bin kez düşme testinden sağlam çıkan vivo V25, USB bağlantı noktasının 6 bin kez takıp çıkarılmasına ve -20 ila 50 derecelerde çalışma ortamı sıcaklıklarına karşı test edilmiş. Bunların yanında IP54 sertifikası da hazır. Böylece toza ve suya karşı da dayanıklılık gösteriyor.

vivo V25’in ekranı 6.44 inç büyüklüğünde. Kenar çerçeveleri fazlasıyla ince tutulmuş. Ekran çözünürlüğü 1080x2404 piksel olan telefonun ekran tazeleme hızı ise 90Hz. Böylece kullanırken ister ekranlar arası geçişlerde, ister uygulamalar içindeyken akıcı bir ekran deneyimi sağlanıyor. AMOLED panelin kullanıldığı ekranın en beğendiğimiz yanlarından biri de 1300 nit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor olması. Böylece parlak güneş ışığı altında ekranı rahatlıkla görebiliyorsunuz, ekranın okunabilirlik seviyesi yüksek. HDR10+ görüntü teknolojisinin de kullanıldığı ekranın DCI-P3 renk gamını yüzde 100 oranında kapsadığını ve  180Hz dokunma  örnekleme hızına sahip olduğunu da söyleyelim. Burada gördüğümüz 1300 nit ekran parlaklığı ve HDR10+ gibi özellerin birçoğunu orta segment akıllı telefonlarda görmüyoruz, o nedenle bunların vivo V25’te bulunması oldukça önemli avantajlar.

vivo V25, güçlü bir model. Telefonda enerji tasarruflu 6 nm 5G platform olan, yüksek performanslı ve az enerji tüketen Dimensity 900 işlemcisi yer alıyor. Böylece kullanım noktasında uygulamalarda sorun yaşamıyorsunuz. Oyun kısmında ise telefonda bulunan Game Boost Modu sayesinde sistem kaynakları, işlemcinin ve soğutma sisteminin oyun performansı potansiyelini tamamen açığa çıkartacak şekilde optimize ediliyor ve akıcı bir oyun deneyimi sağlanıyor. Bunda elbette kullanılan RAM ve depolama birimlerinin özelliklerinin de katkısı var. Telefonda 8 GB LDDR4X bellek kullanılırken, depolama birimi de 256 GB kapasitesinde ve UFS 3.1 formatında. 8 GB RAM, Android 12 işletim sistemi için fazlasıyla yeterliyken, 256 GB kapasitesindeki hafıza yetmezse diye telefonda microSD kart yoluyla harici depolama desteğine de yer verilmiş.

Ayrıca burada RAM konusuna bir parantez açmak lazım. vivo V25, kullanıcı deneyimini optimize etmek için 8 GB genişletilmiş RAM'i destekleyen yenilikçi bir bellek yönetimi teknolojisi ile geliyor. Telefon, RAM'in işlevini üstlenmek, belleği artırmak ve aynı anda daha fazla uygulamanın çalışmasını sağlamak için boşta kalan ROM alanının bölümlerini kullanmak için yazılım algoritmalarını kullanıyor. Böylece kullanıcılar birden fazla uygulama arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor ve daha iyi bir kullanıcı deneyiminin keyfini çıkarabiliyorlar.

Genişletilmiş RAM 2.0'dan 3.0'a yükseltilen sürümü; uygulama gruplandırma, veri sıkıştırma ve veri birleştirme gibi bazı yeni özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Daha hedef odaklı bir sistem stratejisi sayesinde daha az harici bellek kullanımıyla daha fazla miktarda uygulama verisi depolanabiliyor. Hafıza alanını daha verimli hale getiren ve enerji tüketimini azaltan bu özellik, kullanıcı deneyimini yeni bir seviyeye taşıyor. vivo laboratuvarında yapılan testler, Genişletilmiş RAM 3.0'ın önceki sürümlere kıyasla arka planda yüzde 50 oranında daha fazla aktif uygulama tutabildiğini göstermiş. Yani günün sonunda baktığımızda, bu telefon uygulama performansı anlamında gerçekten de işini fazlasıyla yerine getiriyor, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanırken en yüksek verimi alabilmenizi gözetiyor.

Bu arada vivo V25, 5G desteğine sahip. Telefonda Dual-Mode 5G ve Dual 5G Standby desteği yer alıyor. Yani ülkemize 5G desteği geldiğinde, bu telefon ile 5G ağlara bağlanabileceksiniz. Bunlara ek olarak vivo V25’te 4K HDR video motoru, MediaTek MiraVision HDR Video ve MediaTek HyperEngine 3.0 gibi gelişmiş platform optimizasyon teknolojileri de yer alıyor. Bunların hepsi telefonun kalbinde bulunan Dimensity 900 işlemcinin avantajları. 6nm işlem sürecinin eseri olan bu işlemci, enerji verimliliği konusunda ise MediaTek 5G UltraSave teknolojisine dayanıyor ve yoğun kullanım noktasında etkili bir pil performansı sunuyor.

Telefonun batarya kapasitesi 4500 mAh seviyesinde. Bu batarya kapasitesi ile günlük kullanımlarda sorun yaşamıyorsunuz. 17 saate kadar video oynatabiliyor ya da 8 saat boyunca PUBG gibi yoğun grafik gücü isteyen oyunları oynatabiliyor. Şarjı bittiğinde ise 44W FlashCharge desteği ile sadece yarım saat içinde yüzde 61 oranında şarj olabiliyor. Böylece kısa sürede kaldığınız yerden telefonu kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Telefonun kameraları da bir o kadar etkileyici. Arkada gördüğümüz bu 2 dev lens hem güzel görünüyor hem de başarılı kamera yetenekleri sunuyor. Bunlardan biri 64 MP çözünürlüğe sahip f/1.8 diyafram açıklığı bulunduran ve 0.7 mikrometrelik ana kamera olurken, bir diğeri ise 8 MP ve f/2.2 diyaframlı ultra geniş açılı kamera. Bu ikilinin hemen yanında ise 2 MP makro kamera yer alıyor, üzerindeyse LED flaş bulunuyor.

Ana kamerada hem faz algılamalı otofokus hem optik görüntü sabitleyici, yani OIS yer alıyor. vivo bu kamerayı 64 MP OIS Ultra Algılama Kamerası olarak tanımlamış. OIS'in amiral gemisi seviyesindeki bu özelliği, gelişmiş hassasiyeti ile titremenin neden olduğu bulanık görüntüleri en aza indiriyor. OIS modülü, çekim yapmak için telefonu tutarken eliniz titrediğinde lens modülünü hemen zıt yönde hareket ettirerek titremeyi dengeliyor. Bu sayede düşük ışıkta dengeli fotoğraflar ve videolar çekebiliyorsunuz. Böylece hem görüntü kalitesi hem de başarılı çekim yapma şansı kayda değer oranda artmış durumda. 

Bunun yanı sıra telefonda Hibrit Görüntü Sabitleme özelliği de yer alıyor. OIS ve EIS’in ikili etkilerini birleştiren bu özellikle kamera sarsıntılarının neden olduğu bulanıklık azaltılıyor. Bundan gece yapacağınız çekimlerde de ziyadesiyle faydalanıyorsunuz. Gece yapılan çekimlerde hareket sırasında düşük parlaklığı telafi eden bu sistem, gece modundayken yoğun arka ışıklı sahnelerde karanlık yüzlerin ve arka planların aşırı pozlama sorununu çözerek yüz ve arka plan kalitesini en üst seviyeye taşıyor.

Benzer konu bokeh, yani alan derinlikli çekimlerde de geçerli. vivo V25 ile sunulan dinamik Bokeh Flare Portre özelliği, nesnenin etrafındaki görüntüyü bulanıklaştırarak nesneyi ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda yumuşak ve doğal yansımalar oluşmasına önayak oluyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar fotoğraflarda daha net bir yüz görüntüsü ve daha hassas cilt dokusu elde edebiliyor. Yani Instagram’dan paylaşmak istediğiniz fotoğraflar bu kamera ile eskisinden daha güzel görünecek.

Bu arada selfie fotoğraflarınızda da büyük değişim göreceksiniz. Zira vivo V25’te 50 MP Eye AF Selfie özelliğine sahip bir ön kamera yer alıyor. Bu ön kamera 50 MP HD Portre’yi destekliyor, bu sayede bu kamera ile çekilen fotoğraflar büyütüldüğünde de netliğini koruyor. Bu arada 50 MP ön kamerayı bugün baktığımızda amiral gemisi akıllı telefonlarda da görmüyoruz. O nedenle bu gerçekten de vivo V25’i üst segment rakiplerinden ayıran mühim bir nokta oluyor. Ayrıca ön kamerada otomatik odaklama özelliği yer alıyor, ancak yine pek çok modelde olduğunun aksine V25’in bu özelliği 15 cm’den sonsuza uzanan odak mesafesiyle yakın veya uzak fark etmez, çektiğiniz selfie’lerin tam odaklı ve net çıkmasını sağlıyor. Pek çok telefonda ön kameranın 35 cm ila 40 cm’lik sabit bir odak uzunluğuna sahip olduğunu görüyoruz. vivo V25, bunu bir adım öteye taşımış. Böylece selfie çekimi esnasında hazırolda beklemek durumunda kalmıyorsunuz; hareket sırasında da bulanıklıklar bu şekilde gideriliyor. Bunda ön kamerada kullanılan göz otomatik odaklama sisteminin de katkısı bulunuyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlayacak olursak, vivo V25 başarılı özellikleri güzel bir tasarım ile aynı potada eriten gayet iyi bir model olmuş. Şu an çok yeni bir model, bu hafta içinde satışa çıkmasını bekliyoruz. Fiyatı ise henüz netlik kazanmadı. Güzel bir fiyattan satışa çıkarsa pek çok kişinin tercih olacaktır kanısındayız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo V25
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciMediaTek MT6877 Dimensity 900
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2404 px
Grafik İşlemciMali-G68
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera50 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 159 x 7.8 mm
Ağırlık186 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum