Vestel Venus Z30 İnceleme
2600 TL'lik Vestel Venus Z30 satın alınır mı alınmaz mı? İşte cevabı: Vestel Venus Z30'u inceledik!
- Geniş ekran
- Koruma kılıfı + ekran filmi
- İyi çalışan parmak izi sensörü
- FM radyo
- TFT-LCD ekran
- Çok pahalı
- Fiyat/performans oranıyla daha cazip rakipleri var
- 3.5 mm kulaklık girişi yok
- Bluetooth 5, Wi-Fi 5 yok
- Düşük ışık performansı
Vestel'in geçtiğimiz IFA 2018 Fuarı'nda tanıttığı ve bizim de ilk izlenimlerimizi fuar alanından yaptığımız Venus Z30 modeli, sonunda elimize ulaştı. Sahip olduğu özelliklerle yer yer orta segmente konumlanabilen, tasarımıyla da göze hoş gelebilecek bir model olan Venus Z30, bakalım bizlere neler sunuyor?
Venus Z30, elimizde siyah renkli modeliyle bulunuyor. Ancak telefonu isteyenler altın ve mavi renk seçeneğiyle de tercih edebiliyorlar. Boyutları itibariyle son dönemde karşılaştığımız pek çok modelle muadil olabilecek olan Venus Z30, 7.9 mm kalınlığında, 168 gram ağırlığında bir telefon oluyor.
Venus Z30'un arka yüzeyi plastik malzemeye sahip. Ancak 3D kavisli cam kaplama ile bu alanı daha şık hale getiren Vestel, telefonun kenarlarında da metal çerçeve kullanmış. Telefonun ekranı ise 6.18 inç boyutunda ve Corning Gorilla Glass 3 ile korumalı. Bu arada telefonun kutusunda ayrıca bir koruma kılıfı ile cam filmin yer aldığını da söyleyelim.
Venus Z30'un arka yüzünde bir parmak izi sensörü yer alıyor. Parmak izi sensörü hızlı çalışıyor. Ayrıca bir yüz tanıma özelliği de telefona eklenmiş.
Ekranın altına baktığımızda burada da tek hoparlör mazgalını görüyoruz. Evet, telefonda stereo hoparlör yer almıyor. Bu arada telefonda 3.5 mm kulaklık girişi de yok. Kutu içeriğinde USB-C noktasını kullanan kulaklık ise mevcut.
Sol kenarda SIM kart ve microSD kart çekmecesini bulunduran Venus Z30, çift SIM kartlı bir model. Bu alana ister ikinci SIM kartınızı takıyorsunuz, isterseniz microSD kartınızı.
Vestel Venus Z30 Özellikleri Neler?
Venus Z30'un 6.18 inç boyutlu ekranı kenar çerçeveleriyle trendi takip ediyor. İnce kenarlarla telefonun görüş alanı arttırılmış. Üstte bir çentik de mevcut durumda. Ayarlardan yine çentiği gizleyebiliyorsunuz isterseniz.
Ekranın TFT-LCD panelden oluştuğunu da söyleyelim. Bu da Venus Z30'un fiyat noktasında Super AMOLED panel sahibi önemli rakibi Galaxy A9 karşısında geri düşmesine sebep oluyor. 1080x2246 piksel, Full HD+ çözünürlüğünde ekranın piksel yoğunluğu ise 403 ppi.
Venuz Z30'un teknik özelliklerine baktığımızda ise, işlemci olarak 8 çekirdekli MediaTek MT6763 yonga setinin bulunduğunu görüyoruz. 2.5 GHz frekansında çalışan işlemcisine destek olarak ise 4 GB RAM kapasitesi tercih edilmiş. Venuz Z30'un depolama kapasitesi ise 64 GB. Ancak bu alanı isterseniz microSD kart yoluyla genişletebiliyorsunuz.
Bu teknik detayları ışığında AnTuTu Benchmark testine baktığımızda, Venuz Z30'un 94496 puan toplayabildiğini görüyoruz. Açıkçası bu skor, telefonun sahip olduğu fiyat etiketini de düşündüğümüzde telefonun fiyat/performansını sekteye uğratıyor doğrusu.
Zira 94496 puan toplayabilen Venuz Z30, bu skorla kendisinden 1000 TL daha ucuz olan Galaxy M20'nin gerisinde kalıyor. Hatta yine yakın zamanda incelediğimiz 2450 TL fiyatlı Galaxy A50 ve 1549 TL'lik Honor 10 Lite ve 1709 TL fiyatlı Huawei P Smart (2019)'dan da öyle. Bu arada Vestel Venus Z30'un fiyatının 2600 TL olduğunu belirtelim. Açıkçası telefonun fiyatı oldukça yüksek.
Oyun konusunda da PUBG ile değerlendirdiğimiz Venus Z30, burada da orta seviyeli grafik ayarlarında akıcı bir şekilde bu oyunu oynatabiliyor, fakat bunun üzerine çıkmak isterseniz kare atlamaları ile karşılaşacaksınız.
Telefonun bataryasına bakarsak, Vestel'in bu telefonda 3300 mAh kapasitesinde bir batarya kullandığını görüyoruz. Telefonun pil performansının normal kullanımda sizi gün boyunca taşıyacağını söyleyebiliriz.
Vestel Venus Z30'a uyguladığımız test ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Vestel Venus Z30 Kameraları
Venus Z30, arkada çift kamera, önde ise tek kamera kullanan bir model. Arka tarafta yer alan kameralar 16 MP ve 2 MP ölçüsünde. Ön tarafta ise yine 16 MP'lik bir selfie kamerası mevcut. Çift tonlu LED flaş, HDR ve filtreleme ile özel çekim modları bulunduran kameralar, video noktasında ise Full HD kayıt yapabiliyor.
Telefonun kameralarının gün içi fotoğraf başarısı iyi diyebiliriz, fakat düşük ışık koşullarında pek çok rakibine kıyasla vasat bir performans sergiliyor doğrusu. Bunu yine sahip olduğu fiyatı göz önünde bulundurarak söylüyoruz tabii. Zira gerek fotoğraf kalitesi gerek kamera arayüzüyle aynı fiyat bandında çok daha başarılı modeller mevcut.
Vestel Venus Z30 ile çektiğimiz örnek fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuca geldiğimizde, yaklaşık 2600 TL fiyatlı Vestel Venus Z30'un sahip olduğu özelliklere karşın pahalı bir model olduğunu söylemek güç değil. Yaklaşık 1000 TL daha ucuza, benzer özelliklere sahip modeller görebildiğiniz gibi, bu fiyat bandında da çok daha iyi özellikler sunan modeller var karşısında. Yani öyle ki, ekrana entegre parmak izi sensörlü ve 3 kameralı Galaxy A50 ve 4 kameralı Galaxy A9 ile hemen hemen aynı fiyattalar. Ayrıca orta segmentin flaş modellerinden Honor 10 Lite ile Huawei P Smart (2019) da karşısında çok çok daha ucuz fiyatlarla duruyor. Yani bir diğer örnek olarak mesela Venus Z30'da Bluetooth 4 ve Wi-Fi 802.11n bağlantı desteği varken, rakiplerinde Bluetooth 5, çift kanal Wi-Fi gibi özellikler de mevcut. Bu kıyaslamaları daha çeşitlendirebiliriz. O anlamda Venus Z30'un yanlış bir fiyat bandından tüketicilerle buluşturulduğunu düşünüyoruz doğrusu. Bizce telefon için ciddi bir indirim gerekli.
Kimler Almalı
Açıkçası sahip olduğu 2600 TL civarındaki fiyatı oldukça düşündürücü. O nedenle ciddi bir indirim gelmesi halinde, orta segment üyesi bir akıllı telefon isteyenler tarafından tercih edilebilir. Fakat aksi halde alternatifleri daha cazip duruyor.
Alternatifleri
Vestel Venus Z30'un çok sayıda alternatifi bulunuyor. Galaxy A9, Galaxy A50, Honor 10 Lite, Huawei P Smart (2019) ve Galaxy M20 gibi modelleri alternatif olarak tercih edebilirsiniz.