WD Blue SN580 İnceleme

Western Digital, Blue serisinin en yeni üyesi Blue SN 580 ile ekonomik ve hızlı bir çözüm sunuyor. PCIe 4.0 arayüzünü kullanan SSD, 1TB kapasitesi ve hızlı okuma-yazma performansıyla piyasayı karıştırmaya hazır! İşte tüm detaylarıyla WD Blue SN580…

CHIP Online Notu 87
  • Fiyat/Performans
  • Hızlı transfer
  • PS5 ile uyumlu
  • Uygun fiyat
  • DRAM önbelleği yok

Bildiğiniz üzere Western Digital ya da kısaca WD, dünyanın en büyük depolama çözümleri üreticilerinden biri ve çoğunlukla geniş sabit disk seçenekleriyle nam salmış bir marka. Ayrıca 2016 yılında SanDisk'i satın almasıyla birlikte flash depolama alanında da en büyük üreticilerden biri haline geldi.

Şimdi, markanın her kesimden kullanıcıya hitap edecek ürünü mevcut. Ancak bugün bizi ilgilendiren WD’nin Blue serisi. Çünkü bu seri sayesinde, eskiden ulaşmak için binlerce lira vermemiz gereken NVMe SSD’lere, artık sıradan ürünler gibi ulaşabiliyoruz. Bunun son örneği de 1500 TL gibi inanılmaz uygun bir fiyata 1TB kapasite sunan Blue SN580 modeli. SN580, başarılı bir model olan SN570'in güncellenmiş ve daha ekonomik bir versiyonu. Kapasite olarak 250 GB, 500 GB, 1 TB ve 2 TB seçenekleri mevcut. Her birinin yazma ömrü (TBW) farklı olsa da elimizdeki 1TB’lık modelininki 600 TB -ki böyle ekonomik bir sürücü için oldukça iyi bir miktar. Ayrıca üretim maliyetini düşürmek amacıyla sürücüde bir DRAM önbelleği bulunmuyor.

SN580, PCIe Gen 4 arayüzüne sahip bir SSD. Piyasaya çıkan yeni SSD'lerin çoğu Gen5 arayüzüne sahip olsa da dünyanın dört bir yanındaki sistemlerin büyük bir kısmı hala Gen4’ü kullanıyor. SN570'in PCIe Gen 3 arayüzü düşünüldüğünde, iyi bir yükseltme. M2.2280 form faktöründe tasarlanan sürücü, PS5 ile de uyumlu; ancak önerilen 5500 MB/s okuma hızı değerinin altında kalıyor. Bu yüzden, PS5'in kendi SSD'siyle karşılaştırıldığında oyun yükleme sürelerinin ve performansının aynı hızda olmayacağını unutmayın.

WD, sıralı okuma ve yazma hızının 4.150 MB/sn'ye kadar çıktığını iddia ediyor. Peki bu iddia ne kadar doğru? Bunun için yaptığımız test sonuçlarına şöyle bir göz atalım. Kıyaslamalarımızı hem varsayılan küçük test boyutunu hem de daha büyük test boyutlarını kullanarak yaptık. Zira bu, daha hafif ve daha ağır iş yükleri arasındaki farkı daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

İlk testimizi 2007 yılından bu yana yaygın olarak kullanılan, disklerin okuma ve yazma performansını ölçen CrystalDiskMark’ta gerçekleştirdik. Sonuçlara göre SN580, sıralı okuma-yazma performansında vadettiği hedeflere ulaştı. Grafiğe baktığımızda, 4271.35 MB/s okuma ve 4199.25 MB/s yazma değerleriyle Gen3 sürücülerin üzerinde, Gen4 sürücülerin ise altında yer aldığını görüyoruz.

Yazılacak ve okunacak dosyanın boyutunu 8 GB’a çıkardığımızdaysa sonuç yine değişmedi. 4192.95 MB/s okuma ve 4199.54 MB/s yazma değeriyle neredeyse aynı performansı gösterdi. Ayrıca sıralamadaki yerinde de bir oynama olmadı.

Diğer bir testimizse ATTO Disk Benchmark’da oldu. Bu testi de hem 256MB hem de 8GB dosya boyutlarında gerçekleştirdik. 256 MB’lık testte 3973.1 MB/s okuma 3614.7 MB/s yazma değerine ulaşan sürücünün sonucu beklediğimiz gibi. ATTO'daki performans genellikle CrystalDiskMark'ın biraz gerisinde kaldığından biraz daha düşük çıkması normal.

Daha büyük boyutlu ATTO testindeyse SN580'in tutarlılığının devam ettiğini görmek güzel. Grafik boyunca performansın tamamen tutarlı olması da iyi bir şey.

Üçüncü testimizde Anvil's Storage Utilities kullandık. Kendisi test edilen sürücülerin performansına derinlemesine bakabilmeyi sağlayan kapsamlı bir kıyaslama aracı. Burada da aynı şekilde hem 1GB hem de 8GB dosya boyutlarında 2farklı test gerçekleştirdik.

Anvil performansına göre SN580, bazı Gen 4 sürücülerinin üstünde yer alırken, en iyi Gen3 sürücülerini de geride bırakıyor. Okuma skoru diğer ana akım Gen 4 ve Gen 3 sürücülerin bir adım üzerindeyken yazma skoru o kadar etkileyici çıkmadı.

Büyük boyutlu Anvil testindeyse sürücü, Gen3 sürücüler ve bazı Gen 4 modelleri karşısında farkı açarak biraz daha öne çıktı.

Bununla birlikte, testler boyunca sürücünün termal performansını görmek için sıcaklık değerlerini izledik. SN580 çıplak bir sürücü olduğundan, soğutucusu ve aktif bir fanı yok. Buna rağmen en yüksek 65C'ye ulaşan sürücü, nitekim soğutucu olmadan da çalışabilecek kadar serin bir performans gösterdi.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda SN 580, her yönüyle güvenilir ve ekonomik bir seçenek olmuş. Bir SSD olarak, yenilikçi bir şey sunmuyor, evet. Ancak rakiplerinden çok daha ucuza aynı performansı verebiliyor. Hatta bazen daha fazlasını. Ek olarak arkasında Western Digital gibi bu alanda kendini yüzlerce belki binlerce kez kanıtlamış bir marka var. Başta da belirttiğimiz gibi, fiyatı 1500 TL dolaylarında. Bu aralar fiyat/performans odaklı ucuz bir SSD arayışınız varsa sizi üzmeyeceğini tahmin ediyoruz. Elbette siz yine de diğer seçeneklere göz atmadan karar vermeyin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD Blue SN580
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
87
Kapasite 1TB
Form Faktörü M.2 2280
Konektör M.2
Sıralı Yazma 4150 MB/s
Sıralı Okuma 4150 MB/s
Rastgele Okuma 600000 4KB IOPS
Rastgele Yazma 750000 4KB IOPS
Arayüz PCIe Gen4 x4
Dayanıklılık (TBW) 600
Çalışma Sıcaklığı 0°C to 85°C

İlginizi Çekebilir

Huawei Cloud Flexus inceleme
SanDisk Extreme V2 SSD inceleme
Forum