TP-Link RE205 İncelemesi
İnternet ağını genişletmenin en kolay yollarından olan menzil genişleticilerden RE205 elimizde.
- Tasarım
- Kurulum ve kullanım
- Performans
- 802.11ac desteği
- Gigabit port yok
TP-Link'te, internet ve ağ çözümlerine ilişkin çok sayıda model alternatifi görüyoruz. Hemen her modelin bazı özelliklerinin değiştirerek yeni bir model yaratıyor şirket ve bu da kullanıcıların çoktan seçmeli bir ürün yelpazesiyle karşılaşmasını sağlıyor. Yani kullanıcılar her bütçeye her ihtiyaca uygun seçeneği bulabiliyorlar. Bunlardan biri de elimizdeki TP-Link RE205 modeli oluyor. IFA 2014'te tanıtılan ve o yıl incelediğimiz menzil genişleticilerden olan RE200 ile, 2015 yılında ofisimize incelememiz için gelen RE210 arasında yer alan RE205, yeni bir model ve sahip oldukları ile bu iki menzil genişleticinin tam arasında yer alıyor.
Şimdi bakalım TP-Link bu yeni menzil genişleticisi ile bizlere neler sunuyor...
Çift harici antenli
Menzil genişleticilerin artık ne ise yaradığını bilmeyen kalmadı. İnternet bağlantısını evin arka odalarına bu cihazlarla taşıyabiliyorsunuz. Tek seçeneğiniz bu değil, ancak en kompakt çözümlerden biri bu tip menzil genişleticiler oluyor. TP-Link RE205 de bu kompakt yolu sunan cazip modellerden biri.
Tasarım itibariyle daha çok RE210 modeline benzeyen RE205, çift kollu, yani çift harici antenli bir yapıya sahip. Üst kısımda modemle kolay bağlantı kurabilmek için WPS butonuna yer veren cihaz, yine bu bölgede LED ışıklandırmalarını sunuyor. Bu LED'ler arasındaki sinyal ışığından, cihazı konumlandırdığınız yerin bağlantı kalitesine uygun olup olmadığını görebildiğinizi de söyleyelim.
RE205, alt kısmında bir ethernet portuna yer veriyor. Bu port yardımıyla dilerseniz duvardan Ethernet kablosuyla aldığınız interneti, access point modunda kablosuza dönüştürebiliyorsunuz. Yalnız üzerindeki Ethernet portunun 100 Mbps'e kadar destek verdiğini söyleyelim. Yani RE210 modelindeki gibi bir Gigabit Ethernet portu bu cihazda yok. İki cihaz arasındaki temel fark da zaten bu oluyor.
802.11ac ile 750 Mbps
RE205, 802.11ac Wi-Fi standardını benimseyen bir cihaz. Bu özellik de RE205'i, selef model RE200'den temel olarak ayıran bir özellik oluyor. Diğer modelde bu standart sunulmuyordu.
RE205, çift bant frekansı destekliyor. Yani hem 2.4 GHz hem 5 GHz bantta yayın yapabiliyor ve toplamda kabaca 750 Mbps veri transfer hızı destekliyor. Bu da ev içi kullanım için yeterli bir performans göstermesini sağlıyor.
TP-Link RE205, gayet performanslı çalışan bir cihaz. Ancak onu konumlandırdığınız yerin büyük önemi var. O nedenle cihazın kurulumunu yaparken, LED'ler arasında bulunan sinyal ışığına dikkat etmenizi öneriyoruz.
Güvenlik noktasında ise tipik olarak gerekli güvenlik önlemlerini sağlıyor RE205. Burada 64/128-bit WEP, WPA2-PSK gibi güvenlik protokolleri sunulmuş durumda.
Son olarak bu cihazın da daha önce incelediğimiz diğer TP-Link cihazlarında olduğu gibi Tether uygulamasını kullandığını söyleyelim ve sonuç bölümüne geçelim.
Özetle
TP-Link RE205, işe yarayan, internet ağının menzili genişletmeyi başaran bir cihaz. Özellikle ev tipi kullanımlar için rahatlıkla tercih edilebilir. Cihazın performansıyla ilgili bir sıkıntı gözlemlemedik. Ancak fiyat/performans çizgisiyle ilgili yine ilginç bir detay gözümüze çarptı. Elbette çok sayıda ürün olunca, fiyatlandırma noktasında enteresanlık olabiliyor. RE205'de de böylesi bir durum var.
RE205'in fiyatı 158 TL olarak belirtilmiş durumda. Buna karşın alt model olan RE200'ün fiyatı 155 TL, üst model olan RE210'un fiyatı ise 160 TL. Evet, fiyat çizgisi olarak segmentine uygun olarak tam bu iki ürünün arasında duruyor belki RE205, ancak açıkçası 2 TL daha fazla verip Gigabit Ethernet portuna sahip RE210 almak daha mantıklı bir seçenek oluyor. Bu da RE205'in bizce en enteresan eksisi oluyor diyebiliriz.
Kimler Almalı
Evde veya ofisteki kablosuz ağını genişletmek isteyen ve 802.11ac bağlantısını arayanlar TP-Link RE205'i tercih edebilirler.
Alternatifleri
TP-Link RE205 yerine RE210 modelini almak daha mantıklı bir seçim olacak. Ayrıca yine Zyxel WRE6505 AC750 de tercih edilebilir.