TP-Link'in ilk akıllı cebi Neffos C5 testte!
TP-Link'in ilk akıllı telefon modeli Neffos C5'i inceliyoruz.
- Performanslı çalışabiliyor
- Uygun fiyat
- Pil değiştirilebiliyor
- Kategorisi için uygun kamera
- Çift SIM kart desteği
- Android 5'le geliyor
- Ekran iç çerçevesi rahatsız edici olabiliyor
- Kamera arabirimi
TP-Link, özellikle ağ cihazları konusunda güçlü bir altyapıya sahip olmasıyla beraber, ülkemizde fazlasıyla tanınmış bir marka. Bu bağlamda yeni bir ürün kolu açtığında, marka bilinirliği ve kullanıcıda güven duygusunun oluşması anlamında hiç zorluk çekmeyecek markalar arasında yer alıyor. Evet, sonunda TP-Link de pek çok marka gibi akıllı telefon macerasına atıldı. İlk modeli de elimizdeki Neffos C5.
Akıllı telefon pazarının yeni oyuncusu TP-Link, ilk modeli Neffos C5'i ülkemizde satışa sundu. 699 TL fiyata satışa sunuluna telefonun öne çıkan özellikleri arasında çift SIM kart desteği, 4.5G uyumlu olması ve giriş - orta segment çizgisinde yer alan özelliklerle beraber uygun fiyatı bulunuyor. 5 inç boyutunda ekranın sahibi olan telefon, HD çözünürlükte görüntü aktarıyor.
Neffos C5'in kısaca bulunduğu segmentte yer alan rakiplerinden de bahsedecek olursak, burada karşısında Casper E1'i, Lenovo A7000'i ve Turkcell T70'in yanı sıra Türk Telekom K8'i de görebiliyoruz. Sahip olduğu özelliklerle birbirine yakın duran bu telefon modelleri arasında TP-Link de iyi bir model olarak bulunuyor. Şimdi biraz telefonun tasarımından bahsedelim.
Tasarım
Neffos C5'in iki farkı renk seçeneği bulunuyor. Bunlardan biri elimizdeki koyu gri rengiyken, ayrıca bir de beyaz renkli seçeneği yer alıyor. 8.8 mm kalınlığında olan telefon aslında biraz kalın olsa da, yumuşatılan hatlarıyla daha ince bir his veriyor. Telefonun ağırlığı ise 141 gram seviyesinde.
Ekranı 5 inç tercih edilen telefonun çözünürlüğü ise az önce söylediğimiz gibi HD. Ekranla ilgili herhangi bir sıkıntı yok, ancak görsel olarak tek rahatsız edici olan şeyin ekranın içinde yer alan çerçeve olduğunu söyleyebiliriz. Hadi bu modelde yine pek fark edilmiyor, fakat beyaz renkli seçenekte daha görünür olacaktır kanaatindeyiz.
Telefonda kapasitif butonlar yerine sanal tuşlar tercih edilmiş. Ekranın hemen altındaki alanda TP-Link logosunu görüyoruz. Arka yüzde ise neffos logosu bulunuyor. Logolar rahatsız edici gelmedi, onu söyleyelim.
Telefonun gövdesi tamamen plastik yapıda. Ayrıca arka kapak açılabiliyor. Burada bataryayı da değiştirebiliyorsunuz. Bu önemli bir artı, zira bu yolla kolaylıkla kullanım sürenizi uzatabilirsiniz.
Neffos C5'in önemli özelliklerinden biri, çift SIM kart desteğine sahip olması. Bataryanın altından ulaşabileceğiniz bu alanlara micro SIM kartlarınızı takabiliyorsunuz. Diğer kenarda bulunan slot ise microSD kart noktası. Buraya da 32 GB kapasiteye kadar microSD kartlarınızı yerleştirebilirsiniz.
Telefonun kenarlarında ise tipik olarak üstte kulaklık, altta microUSB yuvarlarını ve sol kenarda da ses ile güç butonlarını görüyoruz.
Performans
Neffos C5, giriş – orta segmentte özellikleriyle de sırıtmayan bir model. İşlemci hanesine baktığınızda burada MediaTek işlemciyi görüyorsunuz. 4 Cortex-A53 çekirdeğinden oluşan MTK MT6735 yongası ile 1.3 GHz frekansta çalışan telefon, beraberinde ARM Mali-T720 grafik işlemciyi de getiriyor.
Telefonun RAM hanesinde 2 GB kapasite mevcut. Depolama alanı da 16 GB olarak karşımıza çıkıyor. Dediğimiz gibi, yine bu alanı 32 GB daha arttırmak mümkün.
Telefonda yer alan önemli detaylardan biri de kuşkusuz 4.5G desteği sunması. Öte yandan her iki SIM kartta da bu desteği veren telefon, 150 Mbps'e kadar indirme, 50 Mbps'e kadar da yükleme hızları sunuyor ki bu da her operatörün ihtiyacını karşılayacak seviyede.
Telefona uyguladığımız testlerden de bahsedelim. AnTuTu Benchmark'ta 31858 puan toplayan telefon, bu puanla Casper VIA E1 ile Türk Telekom TT175 arasında bulunuyor. Yine bir başka işlemciyi yoran CPU Prime Benchmark'ta 6006 puanla Asus ZenFone Max'in peşinde duran Neffos C5, 3DMark Benchmark'tan ise 5850, 3068 ve 4890 puanla ayrıldı.
Telefonun grafik performansını FIFA 16 ile de ölçümledik. Bunun neticesinde telefonun son dönem oyunları da rahatlıkla çalıştırabildiğini gördük. Öte yandan telefonun plastik yapısından dolayı ısınmadığını da söyleyebiliriz.
GeekBench tarafına geldiğimizde, burada tek çekirdekte 623, çoklu çekirdekteyse 1792 puan alan telefon, yine Casper VIA E1, Türk Telekom TT175 ve Lenovo Vibe P1 arasında yer aldı. Pil testinde de 8 saat 14 dakikada bataryayı boşaltan telefon, böylece güç tüketimi konusunda da günü çıkartacağını gösterdi bizlere.
Neffos C5'in kameralarına gelecek olursak, kameralarından doğal olarak büyük beklentilere girmemek gerektiğini ön görebilirsiniz sanıyoruz. Kategorisi dahilinde güzel kareler yakalayabilen kameralardan arkada yer olanı 8 MP, ön taraftaki ise 5 MP çözünürlükte. Arka kamerada çift LED flaş düşünülmüş olması hoş. Ancak OIS gibi bir özellik elbette bu kamerada yer almıyor. Çekilen fotoğraflar uygun ışık koşullarında güzel görünüyor, bu da sosyal medya paylaşımları için uygun. Fakat grenlerle karşılaşacağınızı söyleyelim.
Özetle
Neffos C5, TP-Link'in ilk akıllı telefon denemesi. TP-Link; bilinirliği ve özellikle güçlü teknik servis ekibiyle kullanıcılar tarafından bu alanda da kabul görmekte zorlanmayacaktır kanısındayız. Telefon hakkında söyleyeceğimiz son sözler de uygun fiyat bandı için Neffos C5'in kullanışlı bir model olduğu yönünde. Elbette bariz eksiklikleri var. Bunlar arasında tasarımıyla rakipleri arasında boşluklar bıraktığı gibi, yine bazı yerlerde daha iyi bir izlenim bırakmıyor değil. Fiyatıyla da 699 TL olarak karşımıza çıkan Neffos C5, biraz daha fiyat kırabilirse daha fazla ilgi görecektir kanısındayız.
İncelemeyi noktalamadan önce şunu da söylemek gerek. Her ne kadar Neffos C5'in TP-Link için ilk modeli olduğunu söylediysek de aslında bu bir aile. Neffos C5L ile biraz daha kırpılmış, Neffos C5 Max ile de biraz daha yükseltilmiş teknik kadroya sahip modeller de ailede yer alıyor. Onları da yakından inceleyebilirsiniz.
Kimler Almalı
Uygun fiyata güvenilir ve iyi bir akıllı telefon satın almayı düşünen kullanıcılar Neffos C5'i bir gözden geçirmek isteyebilirler.
Alternatifleri
Neffos C5'e alternatif olarak Asus ZenFone Go, Lenovo A7000 veya Turkcell T70'i de yakından inceleyebilirsiniz.