TP-Link Archer C5400 İncelemesi
Wi-Fi canavarı TP-Link Archer C5400'ü tüm detaylarıyla inceledik!
- Üst düzey performans
- Güçlü teknik altyapı
- Agresif tasarım
- Kullanıcı dostu arayüz
- Birkaç kablolu bağlantı noktası daha kullanılabilirmiş
Evinizde veya ofisinizde kullanmak için gerçek bir Wi-Fi canavarına ihtiyacınız varsa, elimizdeki bugün inceleyeceğimiz TP-Link Archer C5400 size göre olabilir. Zira üzerinde tam 8 anten bulunduran ve çift 5 GHz bant desteği ile yüksek veri transfer hızı sunabilen Archer C5400, toplamda 5334 Mbps'e varan teorik hız desteği gösteriyor. Bu anlamda, özellikle online oyun veya yüksek video akışı senaryoları için rahatlıkla kullanılabilecek durumda olan bu cihaz, router, yani yönlendirici olarak görev yapıyor. Şimdi Archer C5400'ün detaylarına bakalım. Bakalım cihaz bizlere tam olarak neler sunuyor?
Tasarım
Elimizde böylesi agresif hatlara sahip bir cihaz varken, elbette söze önce tasarımla başlamak gerekiyor. Archer C5400'ün estetik bir tasarıma sahip olmadığı açık. Kare şeklinde büyük gövdesi ve çevresinde uzayan 8 adet anteniyle tasarım takıntısı olanlara pek hitap etmeyebilir belki. Fakat bu antenler, onun performansı açısından büyük avantaj kazanmasına sebep oluyor.
Antenler yapı itibariyle cihazın dizaynına uygun yapıda tasarlanmış. Yerinden sökülemeyen antenleri ister kapalı ister açık şekilde kullanabiliyorsunuz. Antenleri kapattığınızda, siyah bir kare kutudan pek de farklı durmayan Archer C5400, antenleri yavaş yavaş yukarıya doğru kaldırdığınızda, adeta kanatlanacakmış gibi bir görünüme kavuşuyor.
Ön yüzünde sağ tarafta butonlarını, sol tarafta ise gösterge LED'lerini bulunduran Archer C5400¸arka tarafındaysa bize 4 adet Gigabit Ethernet portu ile yine WAN portunu sunuyor. Burada yine güç tuşu ile 2 USB bağlantısını da görüyoruz. Bunlardan biri USB 3.0 standardına sahip.
Archer C5400'ün kutu içeriğine baktığımızda, burada bizlere standart olarak güç ve Ethernet kablosunun sunulduğunu, ayrıca bir hızlı kurulum kılavuzuna da yer verildiğini görüyoruz.
Teknik altyapı
Archer C5400'ün altyapısı bir hayli güçlü öğelerden oluşuyor. Çift çekirdekli 1.4 GHz Broadcom işlemciye sahip olan Archer C5400, ayrıca 3 farklı ortak işlemci ile 2.4 GHz ve çift 5 GHz olmak üzere üç bant üzerinde veri transferi gerçekleştirebiliyor. Bunlardan 2.4 GHz bantta 1000 Mbps, 5 GHz-1 bantta 2167 Mbps, 5 GHz-2 bantta da yine 2167 Mbps'e kadar birleştirilmiş Tri-Bant Wi-Fi hızları sunabiliyor. Böylece router üzerinden yaptığınız veri akışlarınızı farklı kanallar üzerinden gerçekleştirerek, yüksek hızlara erişmeniz mümkün oluyor.
Rakamsal değerleri önceki jenerasyon router cihazlar ile kıyaslayacak olursak, Archer C5400 ile yüzde 25 oranında performans artışı sağlayabildiğinizi söyleyebiliriz.
Geniş bant desteğinin yanı sıra MU-MIMO, yani çoklu kullanıcı – çoklu giriş, çoklu çıkış desteği de gösteren Archer C5400, bir seferde yalnızca bir cihaza veri göndererek ve bunları sıraya koyarak veri transfer döngüsü kuran router cihazlara göre önemli bir avantaj sağlıyor. MU-MIMO ile kendisine bağlı tüm cihazlara aynı anda veri transferi sağlayabilen Archer C5400, bu sayede herhangi bir sıra işlemiyor. Aynı anda bağlı olan televizyon, akılı telefon, bilgisayar veya oyun konsoluna veri aktarımı sağlayabiliyor.
Bu çoklu eş zamanlı video aktarımına ayrıca Beamforming teknolojisini de ilave eden TP-Link, bu özelliğiyle de cihazın, kendisine bağlı olan diğer cihazların yerlerini tespit ederek, Wi-Fi huzmesini o bölgelere yönlendirebilmesini sağlıyor.
Archer C5400'ün kurulum noktası da, diğer TP-Link ürünlerinden aşina olduğumuz gibi. Daha önce de gördüğümüz TP-Link ekranlarıyla aynı arayüzü kullanan Archer C5400, bu sayede kolayca kurulabiliyor. Öte yandan Android ve iOS tabanlı telefonlarınıza indireceğiniz Tether uygulaması yoluyla da, Archer C5400'ün ayarlarını yönetebilmeniz mümkün.
Performans
Archer C5400'ün performans notlarına geldiğimizde, etkileyici sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz. Hemen rakamlarla bahsedecek olursak, Archer C5400 ile gerçekleştirdiğimiz kablolu transfer testimizde, LAN'dan LAN'a 947 Mbps, WAN'dan LAN'a ise 921 Mbps veri transfer hızları aldığımızı söyleyebiliriz.
Kablosuz çalışma performansına geldiğimizde, OAKLA Speed Test üzerinden telefonumuzla bağlandığımız Archer C5400'ü, hem 2.4 GHz bantta hem 5 GHz bantta ayrı ayrı deneyimledik ve 1.5 metre ile 10 metre senaryolarında çalıştırdık. Aldığımız sonuçlar ise şöyle oldu:
Archer C5400 ile 2.4 GHz bantta 1.5 metrelik mesafede ölçümlediğimiz yükleme hızı 105 Mbps olurken, indirme hızımız da 112 Mbps olarak ortaya çıktı. 10 metre mesafeden bağlandığımızda ise, yükleme hızı 67 Mbps olurken, indirme hızı ise 89 Mbps olarak ölçüldü.
Aynı senaryoyu 5 GHz bant için kullandığımızda, 1.5 metrede 374 Mbps yükleme, 498 Mbps indirme performansı gösteren Archer C5400, 10 metrelik mesafede ise 238 Mbps yükleme, 277 Mbps ise indirme hızları aldı.
Archer C5400'e son olarak USB 3.0 portu üzerinden de dosya okuma ve yazma hız testi uyguladık. Burada 100 MB'lık bir dosyayı 55 MB/s hızla okuyan Archer C5400, 1 GB'lık bir dosyayı ise 64 MB/s hızla okuyabildi.
USB'ye veri yazma testine geçtiğimizde de benzer sonuçla karşılaştık. Bu senaryoda da 100 MB'lık bir veriyi 44 MB/s ile yazan cihaz, 1 GB'lık veriyi de yine 46 MB/s ile yazdırabildi.
Özetle
TP-Link Archer C5400'ün aldığı sonuçları, sonuç bölümümüzde toparlayacak olursak, bu cihazın fazlasıyla güçlü bir router olduğunu söyleyebiliriz. Kablolu ve kablosuz, farklı bant ve farklı mesafe testlerimizde üst seviye sonuçlar üreten Archer C5400, bu anlamda yüksek beklentileri karşılayacak seviyede bir router oluyor. Ancak USB üzerinden aktarım hızlarını beklediğimizden düşük bulduğumuzu da belirtelim. Buna karşın Archer C5400, diğer testlerde ise grafiğin üst ve üste yakın orta sıralarda kendine yer buluyor.
Bu anlamda şu sıralar iyi bir router arıyorsanız, Archer C5400'ü rahatlıkla tercih edebileceğinizi söyleyebiliriz. Archer C5400'ü şu sıralarda 1520 TL olarak satın alabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
Özellikle güçlü bir router arayanların ilgisini çekebilecek olan Archer C5400, aynı anda çok sayıda cihaza aktarım yapanlara, online oyunculara ve yüksek çözünürlüklü video aktarımı gerçekleştirenlere hitap ediyor.
Alternatifleri
TP-Link Archer C5400'e alternatif olarak Zyxel Armor Z2 router modelini de inceleyebilirsiniz.