Teknosa Preo P1 elimizde!

Teknoloji mağazalarından Teknosa'nın ilk cep telefonu deneyimi Preo P1 elimizde!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 67
  • Pil ömrü
  • 4G desteği
  • Uygun performans
  • 5 inç ekran iyi görünüyor
  • Android 4.4'le geliyor
  • Fiyatı pahalı
  • Ucuz görünümlü tasarım
  • Kısıtlı depolama alanı

Cep telefonu üreticileri arasında her geçen gün yeni markalar görmek olası. Bunların arasına şimdi teknoloji mağazalarından Teknosa da katılmış durumda. Teknosa'nın Preo P1 olarak isimlendirdiği bu ilk modeli elbette bizlere de ulaştı ve test merkezimizdeki yerini aldı. Bakalım Teknosa'nın bu ilk deneyimi bizlere neler sunuyor...

Köşeli hatlara sahip

Teknosa'nın ilk akıllı telefon denemesi olan Preo P1, giriş – orta segment arasında kendine yer bulan bir cep telefonu modeli. Teknosa, bu ilk denemesinde Çinli cep telefonu üreticisi ZTE ile çalışmış. Bu konuda Teknosa ilk değil, zira ülkemizde pek çok marka ZTE ile işbirliği yolunu seçiyor. Bu bilgiyi de aktardıktan sonra ilk olarak söze Preo P1'in tasarımıyla başlayalım.

Preo P1, köşeli hatlara sahip bir cep telefonu. Bu anlamda bizlere Sony'nin Xperia Z serisini anımsattığını söyleyebiliriz. Ön yüzünde yekpare ekran, arka yüzünde ise plastik bir kasadan oluşan Preo P1, incelediğimiz modeliyle siyah renkte.

Telefonun ön yüzüne baktığımızda 5 inç boyutundaki ekranın hemen altında yer alan mavi daire biçimli ana menü butonu, ilk bakışta dikkat çekiyor çünkü Cortana'nın amblemine benziyor. Bu butonun her iki yanında nokta biçimli iki kapasitif buton daha elbette yer alıyor.

Telefonun arka kısmı ise dokulu bir plastik malzemeyle kaplanmış. Her ne kadar elde iyi dursa da, açıkçası telefonun tasarımı göze çok hoş gelmiyor ve daha doğrusu ucuz görünüyor. Arka yüzden devam edersek, burada "preo" logosunu görüyoruz. Alt kısımda ise LTE ve diğer standart amblemler yer alıyor. Bu amblemlerin böyle büyük şekilde kullanılmasını hiçbir telefonda beğenmediğimizi zaten bizi takip edenler bilirler. Aynı durum Preo P1 için de geçerli.

Preo P1'in arka kapağı açılamıyor ve dolayısı ile bataryayı değiştiremiyorsunuz. SIM kart ve hafıza kartı kapağı cihazın sol kenarında kendine yer buluyor. Güç ve ses butonları sağ kenarda, kulaklık girişi üst kısımda, microUSB noktası ise alt kısımda yer alıyor.

Android 4.4'le geliyor

Preo P1, 5 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Ekran HD çözünürlük üretiyor. Son dönemde uygun fiyatıyla dikkat çeken 5 inç boyutlu telefon modellerinden General Mobile 4G, Casper VIA V9 ve Turkcell T60 gibi modeller de 720p'lik ekranları taşıyorlardı hatırlarsanız. Bu anlamda Preo P1 de bu modellerle aynı çizgide yer alıyor.

Ekranda bizleri karşılayan işletim sistemi ise telefonun en önemli göze çarpan eksileri arasında yer alıyor, zira Android 4.4'le geliyor telefon. Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Lenovo S90 da Android 4.4'le gelmiş ancak çok geçmeden Android 5.1'e güncelleme almıştı. Preo P1'in güncelleme alıp almayacağı şimdilik muamma, ancak güncellenmeyecekse telefonun en büyük sıkıntısı işletim sistemi olmaya devam edecek kanaatindeyiz. Zira Android 5.1'e bir kez tanışan kullanıcıların Android 4.4'ün eski arabirimine dönmek istemeyeceği açık. Yine öte yandan Preo P1'den daha ucuz olan General Mobile 4G, en güncel Android deneyimi sunuyorken Preo P1'in işi bu anlamda biraz zor gibi.

Giriş – orta segment çizgisinde

Gelelim Preo P1'in merak edilen teknik detaylarına ve bunların performansa yansımasına... Preo P1, giriş ve orta segment arası bir çizgide yer alıyor dedik, zira telefon her iki segmentten de alıntılar yapmış. Qualcomm Snapdragon 410 işlemciyle gelen telefon, 1.2 GHz hızında ve 4 çekirdekli Cortex-A53 mimarisini kullanıyor. 400 MHz hızında çalışan Adreno 306 grafik birimi de grafik hanesindeki yerini alıyor.

Telefonda gördüğümüz RAM seviyesi 1 GB ve diğer yandan 8 GB'lık bir dahili depolama alanıyla geliyor. Bir süredir incelediğimiz telefonlarda minimum 2 GB RAM görüyorduk, ancak Preo P1, bizi biraz geçmişe götürüyor. Hadi RAM konusunu Android 4.4 ve HD ekran bir şekilde absorbe edebiliyor. Yani telefon bulunduğu şartlar çerçevesinde performanslı çalışıyor. Ancak 8 GB dahili hafıza kesinlikle artık görmek istemediğimiz bir alan. Zira kullanılabilir alan neredeyse yok gibi, mutlaka bir SD karta ihtiyaç duyuyorsunuz. Telefonun SD kart desteği ise 32 GB'a kadar.

Telefonun bataryası 2400 mAh seviyesinde. Preo P1'de en çok beğendiğimiz yanlardan birinin batarya olduğunu bu noktada söyleyebiliriz. Zira batarya neredeyse amiral cep telefonları seviyesinde. Öte yandan kullanılan düşük güç tüketimli işlemci ve HD ekran bataryayı çok tasarruflu kullanıyor. Bu da telefonla rahatlıkla günü çıkartabileceğinizin göstergesi. Yaptığımız pil testinde de zaten bunun sonucu yansıyor.

Şimdi Preo P1'in test sonuçlarını da sizlerle paylaşalım.


Performans ve kamera

Telefonun performans notlarına baktığımızda ortalama sonuçlar ürettiğini görüyoruz. AnTuTu ve CPU Prime sonuçlarıyla Asus ZenFone 6'dan daha iyi sonuçlar üreten Preo P1, multimedya tablolarıyla da orta seviyede bir cep telefonu olduğunu gösteriyor.

Geekbench skoruna baktığımızda Lenovo S90 ve Vibe Z2'yle yakın seyreden Preo P1, en yakın rakibi General Mobile 4G'nin ise gerisinde. Tablolarda en dikkat çekici sonuç ise pil testinde ortaya çıkıyor. Geekbench pil testinde pilini 7 saat 23 dakikada tüketen Preo P1, burada General Mobile 4G, Lenovo S90 ve Samsung Galaxy A5'i geride bırakmayı başarıyor.

Preo P1'in genel çalışma tempsu ve oyunlardaki performansı ise uygun seviyede. Real Racing 3 ve Mortal Combat X'i sorunsuz şekilde oynayabildiğimiz telefonun kameralarından da bahsedelim. Arka yüzde 13 megapiksel seviyesinde bir kamera bulunduran telefon, iyi seviyede fotoğraflar çekebiliyor. Ortam ışığını iyi kullanan lens, ortaya fena sonuçlar çıkartmıyor. Telefonun ön kamerası ise 5 megapiksel. Bu da selfie'ler için ideal bir performans sunuyor. Manüel çekim için belli başlı özellikler sunan telefon, HDR, panorama, gülümseme ve güzellik modlarını da içeriyor.

Özetle

Teknosa Preo P1, giriş ve orta segment arası bir model olarak cep telefonları arasında yer alıyor. Teknosa'nın bu ilk modeli bazı noktalarda eksiklikleriyle dikkat çekiyor. Eminiz markanın önümüzdeki yeni modelleri daha iyi olacaktır. Kendi içinde değerlendirdiğimizde performansıyla 1000 TL altında bir fiyata akıllı telefon sahibi olmak isteyenlerin beklentilerini karşılayabilecek olan Preo P1, rekabet noktasında ise fiyat/performans olarak dişli rakiplerle karşı karşıya. Preo P1'in fiyatı 749 TL civarında. Açıkçası telefonun fiyatı biraz daha düşük tutulmalıydı diye düşünüyoruz. Zira Preo P1'den daha ucuz olan General Mobile 4G, en güncel Android deneyimi sunuyor ve diğer artılarıyla dikkat çekiyorken, Preo P1'in işi biraz zor gibi.

Kimler Almalı

1000 TL altında bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenler Teknosa Preo P1'i yakından incelemek isteyebilirler.

Alternatifleri

Teknosa Preo P1'e alternatif olarak General Mobile 4G'yi öneriyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Teknosa Preo P1
Ürün Markası Teknosa
CHIP Online Notu
67
İşletim SistemiAndroid 4.4.4
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Grafik İşlemci Hızı400 MHz
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar x x mm
Ağırlık136 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum