TECNO CAMON 20 Pro İnceleme
TECNO dikkat çeken tasarımı, kameraları ve performansıyla güçlü bir reçete hazırladığını iddia ediyor. Peki, bu iddialar ne kadar doğru? İşte CAMON 20 Pro’ya dair tüm detaylar!
- Kamera kalitesi
- Şık tasarım
- Canlı ekran
- Uzun pil ömrü
- İyi performans
- Fiyat/performans
Günümüzde 70’den fazla ülkede satış çalışmalarını sürdüren TECNO, ülkemiz pazarında da yatırımlarını genişletiyor. Akıllı telefon, bilgisayar, kulaklık ve akıllı ev aksesuarları gibi pek çok ürünler geliştiren marka, hem ülkemiz pazarında rekabetçi bir oyuncu olma iddiasıyla hem de yerli üretim ürünleri sunmasıyla tanınırlığını ve kendisine olan ilgiyi artırmaya devam ediyor.
TECNO, CAMON serisiyle başarılı telefonlara imza atıyor. Özellikle daha önce incelediğimiz CAMON 18 Premier’in sahip olduğu kamerada Gimbal yeteneği bir hayli dikkat çekiciydi. Kullananlar da bize hak vereceklerdir.
Orta ve orta-üst segmente konumlandırabileceğimiz cihazlardan oluşan CAMON serisi, ilk nesilden bu yana her zaman kamera özellikleriyle öne çıkıyordu. Ancak bu defa TECNO, sadece kamerayla yetinmemiş ve tasarıma da fazlasıyla önem vermiş. Öyle ki bu sene MUSE Tasarım Ödülleri'nde Altın ödülü kazanarak tasarım konusunda ne kadar iyi iş çıkardığını gösterdi. Yeni seride de farklı modeller var. Ancak bugün bizi ilgilendiren elimizdeki CAMON 20 Pro modeli.
TECNO CAMON 20 Pro Kamera Yetenekleri Neler?
Öncelikle kameralara yakından bakalım istiyoruz, zira burada oldukça önemli detaylar bulunuyor. CAMON 20 Pro’nun arka yüzünde 3’lü kamera kurulumu mevcut. Gösterinin yıldızı, f/1.70 diyafram açıklığına sahip 64MP çözünürlüğündeki ana sensör. Bu RGBW Ultra adındaki sensör, TECNO ve Samsung’un ortak çalışmalarının bir eseri ve düşük ışıklı ortamlarda dahi parlak ve renkli fotoğraflar çekebiliyor.
Sizin de ekranda gördüğünüz gibi, gün ışığında çektiğimiz fotoğraflarda detaylar keskin ve tonlar gerçeğe yakın. Ayrıca kamera menüsünde renkleri iyileştirmeye yarayan bir AI özelliği mevcut. Bu mod renkleri biraz doygunlaştırıyor. Bu doygunluk seviyesi çoğu kullanıcının hoşuna gidebilir; kimileri daha belirgin tonları sevebiliyor.
Kameranın düşük ışık performansı da oldukça başarılı. Ortaya çıkan gürültü seviyesi az ve ışığı dengeli şekilde ayarlıyor. Öte yandan, zifiri karanlık ortamlar için de ana kameranın yanında halka şeklinde bir flaş var ve aydınlatma seviyesi fazlasıyla yüksek.
Ana sensörün altında gördüğünüz kamera halkasındaysa 2MP derinlik sensörü ve yapay zeka destekli yardımcı bir sensör var. TECNO’nun AI CAM adını verdiği bu akıllı sensör, çekilen fotoğrafları iyileştirmede epey başarılı. Özellikle konu düşük ışıkta çekilen fotoğrafları aydınlatmaya geldiğinde yeteneğini konuşturuyor.
Selfie’ler söz konusu olduğundaysa, CAMON 20 Pro ön taraftaki 32 MP’lik sensörden yardım alıyor. Buradaki renkler de gerçeğe yakın ve her türlü ışık koşulu altında iyi performans gösteriyor. Diğer taraftan telefonun portre algoritması, gücünü yüksek kaliteli görüntülerden oluşan 1 milyar dereceli veri platformundan alıyor. Ayrıca TECNO’nun söylemine göre, 7 farklı cilt tonunu yüzde 95 doğruluk oranıyla algılayabiliyor. Portre modunda yapay zekalı akıllı güzellik efektinden ten rengine, ince burundan gözleri büyütmeye kadar birçok güzelleştirme efekti de mevcut.
Diğer kamera modlarına baktığımızda standartlaşmış olan her şey var. Farklı olarak göze 2 seçenek çarpıyor; bunlardan biri “AR çekim” diğeriyse “GÖKYÜZÜ MAĞAZASI”. AR Çekim’de kendinize sanal bir avatar oluşturup, sesini ve arka planını değiştirebiliyorsunuz. GÖKYÜZÜ MAĞAZASI’nda ise telefonun sunduğu seçeneklerden biriyle gökyüzüne filtre uygulayabiliyorsunuz.
Video tarafında CAMON 20 Pro, 2K çözünürlükte 30 fps video kaydedebiliyor. Eğer 60 fps kayıt almak isterseniz, 1080p veya 720p seçenekleri de mevcut. Video ayarlarındaki Ultra Sabitleme özelliği ise sarsıntıyı önleme konusunda oldukça iyi. Öte yandan TECNO, dijital içerik üreticilerini de unutmamış ve hem ön hem de arka kamerayı aynı anda kullanmayı sağlayan “İkili Video” modunu da eklemeyi ihmal etmemiş.
TECNO CAMON 20 Pro Tasarımı Nasıl?
Şimdi, en başta da belirttiğimiz gibi CAMON 20 Pro ödüllü bir tasarıma sahip ve son zamanlarda görmeye alıştığımız akıllı telefonların aksine farklı bir çizgide. Geometrik desenlerle süslü arka yüzeyi plastik olsa da yumuşak, derimsi bir dokuya sahip. Çerçeveler de keza aynı şekilde plastik, ancak görünüm olarak alüminyum gibi duruyor.
Beşgen şeklindeki kamera modülünün içerisinde 2 büyük kamera halkası ve hemen yanında 4’lü halka flaş bulunuyor. Elimizdeki renk seçeneğinin ismi Huzur Mavisi. Bunun dışında Şafak Öncesi Siyahı, Buzul Parıltısı ve özel bir tasarımı olan Mr. Doodle olmak üzere 3 seçenek daha var.
CAMON 19 serisiyle karşılaştırıldığında çerçeveler yüzde 47.4 daha ince. Üstelik bu ince çerçevenin sağ üst köşesinde gizli bir flaş bulunuyor. Genel olarak telefon kullanım açısından gayet rahat ve hafif, düz çerçeveleriyle birlikte ele tam oturuyor.
CAMON 20 Pro’nun çevresine baktığımızda, alt kısmında 1 adet USB-C portu, 3.5 mm kulaklık girişi ve hoparlör bulunuyor. Üst kısımda aynı şekilde bir hoparlör daha mevcut. Böylece stereo hoparlör kurulumu tamamlanmış oluyor. Sol tarafta SIM tepsisi, sağ tarafta ise ses ve güç tuşları bulunuyor. Telefonun parmak izi sensörüyse ekran içine konumlandırılmış.
TECNO CAMON 20 Pro Ekran Özellikleri
TECNO her ne kadar üzerinde çok fazla durmasa da CAMON 20 Pro’nun ekranı gerçekten güzel. FHD+ çözünürlük ve 120 Hz yenileme hızı sunan AMOLED panel yeterince parlak. Yoğun ışıklı alanlarda dahi okunabilirliği yüksek. Renkler canlı ancak aşırı doygunluk yok. Burada TECNO ekranın kalibrasyonunda harika iş çıkarmış.
DCI-P3 renk gamutuna sahip ekran, AMOLED panelin hakkını veriyor. YouTube ve Instagram'da video izlerken keskinlik ve detay seviyesi gayet etkileyici görünüyor. Daha önce belirttiğimiz gibi, parmak izi okuyucusu ekranda. Belki en hızlısı değil ancak, algılama konusunda başarılı ve ekran kilidini açarken hata vermiyor.
TECNO CAMON 20 Pro Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?
Telefon, 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanıyla geliyor. Bellek Artırma özelliği sayesinde dahili depolama alanının belli kısmını 8GB’a kadar ilave sanal RAM olarak kullanabilmek mümkün. Depolama alanını artırmak içinse SD kart yuvası mevcut.
CAMON 20 Pro, oyunlar da dahil olmak üzere her işlemi sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek için gücünü MediaTek’in Helio G99 işlemcisinden alıyor. Uygulamalar arasında geçiş yaparken ve internette gezinirken her şey akıcı. PUBG testimizde de herhangi bir donma veya kare düşüşü yaşamadık. Öte yandan ısınma gibi sorunlar da yok, zira telefondaki özel soğutma sistemi buna engel oluyor.
Yazılım açısından telefon, Android 13 ile çalışıyor ve arayüzde HiOS 13 kullanılıyor. Ayrıca CAMON 20 Pro, Android 14 güncellemesini alması planlanan ilk cihazlar arasında yer alıyor. Böylece güncel telefon sahibi olmak isteyenler için doğru tercih olabilir. Arayüzün kullanımı ise basit ve alışmak çok zaman almıyor. Ufak bir menü gezintisiyle her şeyi kolayca bulabiliyorsunuz. TECNO, yazılımlarını her yıl kademeli olarak geliştirdiğinden bu konuda gerçekten takdiri hak ediyor.
CAMON 20 Pro, 5000 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Orta düzey kullanımla yaklaşık 1.5 gün boyunca hiç şarj etme ihtiyacı duymadık. Yoğun kullanımda ise 1 gün sonunda pil ancak uyarı vermeye başlıyor. Bununla birlikte, kutudan çıkan 33W hızlı şarj cihazı, telefonu yaklaşık 90 dakikada tam kapasite şarj edebiliyor.
Sonuç
Evet, değerlendirmeye geçecek olursak, biz CAMON 20 Pro’yu gayet beğendik. Öncelikle kaliteli kameralara sahip. Sonra performans olarak iyi ve bataryası uzun süre dayanabiliyor. Tasarım belki herkesin hoşuna gitmeyebilir, ancak klasik tasarım çizgisini aştığından bizce övgüyü hak ediyor.