TCL Plex İnceleme
TCL'in kendi adıyla ilk akıllı telefonu Plex'i inceledik, satın alınır mı alınmaz mı cevabını verdik
- Şık tasarım
- Güzel ekran
- Pil ömrü
- 128 GB hafıza
- 48 MP kamera
- 3.5 mm kulaklık girişi
- İdeal pil ömrü
- Şarj süresi
- NFC, Süper Bluetoth, aptX
- Çok kaygan
- Gece çekiminde grenler
- Su koruması yok
- Kablosuz şarj yok
Alcatel ve Blackberry gibi markaları elinde barındıran TCL, bundan sonra adını daha fazla bizlere duyuracak. TCL, bundan sonra kendi adını taşıyan akıllı telefon modelleriyle de ülkemizde olacakken, öte yandan televizyonlarıyla da karşımıza çıkacak. Bilindiği üzere TCL, aynı zamanda dünyanın en büyük ekran paneli üreten firmalardan biri ve kendi adında televizyonları da bulunuyor. Yakında raflarda göreceğiz. Şimdilik ilk ürün ise bahsettiğimiz gibi Plex. Bu incelememizde Plex'i tüm yanlarıyla ele alacağız.
Plex, geçtiğimiz aylarda Berlin'de düzenlenen IFA 2019 Fuarı'nda tanıtılmıştı hatırlarsanız. Hatta o fuarda standı da ziyaret etmiş ve TCL Türkiye Ülke Müdürü Tamer İşisağlam ile de bir röportaj gerçekleştirmiştik. Kısa bir süre önce de ülkemizde satışa sunulan Plex, lansman sonrası hemen elimize geçti ve o zamandan beri de kullanıyoruz. Bu incelememizde de Plex hakkında edindiğimiz izlenimlerimizi sizlere aktaracağız.
Tasarım
TCL Plex, tasarım bakımından oldukça esterik bir model, bunu ilk etapta belirtmek gerek. Kenarları metal çerçeveler ile çevrili telefonun arka yüzü de cam malzemeden oluşuyor. Klasik bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebileceğimiz telefonun, elimizdeki rengi Opal Beyaz. Bu rengiyle elde oldukça kibar görünen telefonun kamera alanının ton farkı ile renklendirilmiş olması da güzel görünümü destekliyor. Bu arada telefonun ayrıca bir de siyah renkli seçeneği yer alıyor.
Bu arada telefonun arka yüzeyinin fena halde kaygan olduğunu da özellikle belirtmemiz lazım. Çok hafif bir eğimli alana bıraksanız dahi, telefonun nasıl yavaş yavaş kaydığını görmeniz mümkün. O nedenle telefonu mümkün mertebe kaymaz zeminlere bırakın veya daha iyisi kutusundaki kılıfıyla beraber kullanın. Aksi halde masadan düşmesi çok sürmeyecektir.
Gövdesinin arkasından kenarlara doğru kavisli hatlarıyla incelen telefon, 8 mm kalınlığında. Ekran kenar çerçeveleri de oldukça ince tutulan telefonda, ekranın sol köşesinde de kamera deliği yer alıyor. Yine telefonun üst kenarına, ekran ile çerçeve arasına oldukça ince bir şekilde ahize yerleştirilmiş.
TCL Plex, 3.5 mm kulaklık girişine yer veren telefonlardan biri olmasıyla sevindirici. Kutu içeriğinde bir kulaklık yer almıyor, ancak 3.5 mm jak sayesinde kendi kulaklığınızı kullanabilme özgürlüğünüz var. Bu arada kutu içeriğinde telefon kılıfı yer alırken, ekranın üzerinde de halihazırda bir film kaplamanın bulunması da sevindirici bir detay.
Telefonun alt kenarına baktığımızda burada USB-C portunu görüyoruz. Burada ayrıca çift hoparlör ızgarası mevcut. Ancak bunlardan yalnızca sağ taraftakinden ses gelirken, sol yandaki kozmatik olarak buraya yerleştirilmiş.
TCL Plex'in sol yanına baktığımızda da burada Akıllı Anahtar adı verilen bir tuşun olduğunu görüyoruz. Bir kez bastığınızda Google Asistan'ı başlatan bu tuşu özelleştirmeniz mümkün. Ayarlardan erişebileceğiniz Akıllı Anahtar kısmından bu tuşa tek ve çift basma veya uzun basmaya göre uygulama veya bir dizi özellikten istediklerinizi atayabiliyorsunuz; kullanışlı bir özellik.
Sol kenarda yine microSD kart ve SIM kart çekmecesi de yer alıyor. Telefonun hafızasını microSD kart ile 256 GB daha arttırabiliyor ve ikinci bir SIM kart takabiliyorsunuz.
Ekran
TCL Plex, özellikle ekranıyla dikkat çeken telefonlardan biri oluyor. Halihazırda panel üreticisi olma avantajını burada kullanan TCL, ekrana özel birtakım özellikler getirmiş. 6.53 inç büyüklüğünde IPS LCD panelden oluşan ve 1080x2340 piksel çözünürlük sunan ekran, 19.5:9 görüntü en – boy oranına sahip. Buraya kadar her şey standartlar çervevesinde görünse de, TCL Plex'te NXTVISION adı verilen özel bir ekran motoru kullanılmış.
NXTVISION ile beraber görüntüyü geliştiren şirket, ekranda görüntülenen içeriğin rengi üzerinde 6 eksenli iyileştirmeye gidiyor ve bu sayede özellikle multimedya uygulamalarında farkı görüyorsunuz. Görsellerin daha net görünmesi için 2D kenar iyileştirme özelliğini kullanan NXTVISION, ayrıca video görüntülemelerinde de SDR'dan HDR'a gerçek zamanlı dönüştürme özelliğini kullanıyor.
Ayarlardan NXTVISION için ayrılan bölümden buna özel ayarları bir arada görebiliyorsunuz. Buradan yine telefonu okuma moduna alabilir, ekran rengini ayarlayabilir ve adaptif tonlama özelliğini aktive edebilirsiniz.
Açıkçası kabul etmeliyiz ki ekran fazlasıyla güzel görünüyor. Keskin ve kontrastıyla çarpıcı duruyor. Dış kullanımlarda da güzel görüntü üreten ekranı elbette parlak güneş ışığı altında görüntüleyemedik; ancak adaptif tonlama ve NXTVISION'ın ekran parlaklığını arttırmasıyla beraber iyi bir deneyim elde edilebileceğini sanıyoruz.
İşletim Sistemi
TCL Plex'te Android 9 işletim sistemi yer alıyor. Ancak TCL, kendi arayüzünü de telefonda karşımıza çıkartıyor. Oldukça sade görünen ve akıcı çalışan bu arayüzde TCL'in kendi özel birtakım uygulama ve seçenekleri de dikkati çekiyor.
Google uygulamaları, Netflix ve Facebook'un yüklü olarak geldiği işletim sisteminde, araçlar menüsünde FM Radyo'yu da görmeniz mümkün.
TCL birtakım özel uygulamalar da getirmiş. Bunlardan biri Telefon Değiştir uygulaması. Switch Phone uygulamasını edinerek eski telefondan Plex'e geçiş sağlanabiliyor. Yine kendi web tarayıcısını bulunduran telefonda, dosyalarınıza kolay erişim için bir Dosya Yöneticisi de yerleştirilmiş.
Cihaz optimizasyonu için bir Optimize kısayolu ekranda bulunurken, öte yandan Akıllı Yönetici kısmından da uygulamalarınızı iyileştirebilir, pil tasarruf modlarına kolay erişim sağlayabilir, bellek boşaltımı yapabilir bildirim ayarlarını yapılandırabilirsiniz.
Bu arada telefonun Gelişmiş Özellikler kısmında daha bir dizi ayar yer alıyor. Ekran kaydediciden tutun da tek el modu, başta da bahsettiğimiz Akıllı Anahtar ve jestlerle kontrole ilişkin ayarlar burada mevcut. Yine Gezinti Çubuğu kısmından da ekranın altındaki navigasyon tuşlarının yerleşimini değiştirebileceğiniz bilgisini de verelim.
İşletim sistemiyle de genel kullanım deneyimiyle bizi kendinden memnun bırakan telefon, elbette yeni launcher yüklemek isteyenlere de açık. Yani eğer kullanmak istemezseniz, bunu değiştirebilirsiniz. Fakat bizce gayet sade ve akıcı çalışması açısından da optimizasyonu iyi durumda.
Teknik Özellikler ve Performans
TCL Plex, orta segmente ait modellerden biri. Qualcomm Snapdragon 675 işlemciden güç sağlayan telefon, 2 GHz performans, 1.7 GHz verimlilik odaklı 8 çekirdekli yapıda. Telefonda Adreno 612 grafik birimi yer alırken, 6 GB RAM ve 128 GB depolama birimleriyle de kağıt üzerinde iyi görünüyor. Özellikle RAM kapasitesinin 6 GB olmasının avantajını hem testlerde hem de genel kullanımda görüyorsunuz.
Bu teknik kadro ile günlük kullanımlar için gayet yeterli duran telefon, sosyal medya uygulamaları olsun, oyun deneyimi olsun rahat ettirecek bir model oluyor. Özellikle popüler oyunlardan PUBG'de deneyimlediğimiz telefonda HD grafik ayarlarında herhangi bir donma kasma gözlemlemediğimiz Plex, yeni oyunlardan Call of Duty Modern Warfare'de ise yine yüksek grafik ayarlarında akıcı bir performans göstermeyi başardı. Bu arada her iki oyunda da telefonun ısı seviyesinin minimum olduğunu belirtelim.
Bu arada sentetik test sonuçlarına da baktığımızda telefonun orta segmentin başarılı bir üyesi olduğunu görüyoruz. AnTuTu Benchmark'ta 216591 puan toplayan telefon, bu skorlarla son dönemde bu kategoride incelediğimiz telefonlarla yan yana geldiğinde iyi bir noktaya yerleşiyor. Honor'un son modeli 9X'ten, Samsung'un Galaxy A50, Galaxy A70 ve Galaxy M30s modellerinden daha iyi sonuca imza atan TCL Plex, Xiaomi Redmi Note 8 Pro'nun ardından bu listede ikinci sırada yer alıyor. Fiyat konusunda ise Redmi Note 8 Pro ile çekişiyor. Telefonun fiyat değerlendirmesine sonuç bölümünde değineceğiz.
TCL Plex'te yer alan bazı özellikle ise bilhassa hoşumuza gitti. Telefonda 802.11ac Wi-Fi'ın yanı sıra Bluetooth 5 desteğinin olması ve ayrıca aptX desteği bulundurması sevindirici detaylar. Bluetooth konusunda TCL'in Süper Bluetooth adını verdiği özellik, aynı anda 4 farklı hoparlöre veya kulaklığa birden bağlanma imkanı tanıyor. Bu sayede özellikle bluetooth kulaklıklarla kullanarak mini silent disko partileri verebilirsiniz. Bağlantı konusunu kapatmadan telefonda NFC desteğinin olması da önemli bir diğer avantaj oluyor.
TCL Plex ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Güvenlik Yöntemleri
TCL Plex'te güvenlik yöntemleri arasında klasik Pin, desen ve parolanın yanı sıra arka yüzden ulaşabileceğiniz bir parmak izi sensörü de yer alıyor. Parmak izi sensörünün tarama süresi oldukça hızlı. Gayet akıcı şekilde tarama gerçekleştirebiliyor. Ancak parmak izi sensörünün biçimi sebebiyle ilk başlarda parmağınızı her götürdüğünüzde yerini tutturabilmesi biraz güç olabiliyor. Alışması zaman gerektirecektir.
Öte yandan yüz tanıma da telefonda mevcut. Çok çok karanlık bir ortamda olmadığını durumlarda yüz tanıma özelliğinden de hızlı geri bildirim alabiliyorsunuz.
Pil Ömrü
TCL Plex'te 3820 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. 4000 mAh'e yakın bu kapasite, günlük kullanımlar için gayet ideal bir performans sağlıyor. Eğer telefonu çok yormuyorsanız, yaklaşık 2 güne kadar da bu süreyi uzatabiliyorsunuz. Peki, spesifik kullanımlarda durum nasıl?
Eğer telefonla çok oyun oynamayı sevenlerdenseniz, oyunun türüne göre farklı senaryolar mümkün. Mesela eğer sıkı bir PUBG oyuncusuysanız, bu telefonla kabaca 4 saat boyunca aralıksız PUBG oynayabilirsiniz. Eğer yüksek grafik ayarlarında Call of Duty Modern Warfare oynayacaksanız, bu senaryoda da 2 saatlik performans almanız mümkün. Eğer gün içinde ara ara oyun oynuyorsanız ise, 30 dakikalık PUBG deneyimi sonrası yüzde 13 bataryanın tükendiğini görecek, Modern Warfare'de ise aynı süre sonunda yüzde 24'lük bir kayıp yaşayacaksınız. Elbette bunlar ekran parlaklığının da yüksek olduğu senaryolar.
TCL Plex'i oyun senaryosu kısmı için kıyaslayacak olursak, telefonun pil yönetiminin Honor 9X, Oppo A9 (2020) ve Redmi Note 8 Pro ile neredeyse aynı seviyede olduğunundan bahsedebiliriz.
Video kısmına gelirsek, ekran parlaklığı maksimum ve Wi-Fi'ya bağlı senaryoda uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde yüzde 19'luk kayıp yaşadığını söyleyebiliriz. Aynı testte Honor 9X yüzde 20 ve Redmi Note 8 Pro yüzde 17 pil tüketmişti. Oppo A9 (2020) ve Galaxy M30s'te ise yüzde 10'luk bir batarya tüketimi gözlemlemiştik.
Bu anlamda genel hatlarıyla pil performansıyla iyi seviyede olduğunu söylemek mümkün TCL Plex'in. Ayrıca yine güç tasarruf modlarının bulunduğunu da hatırlatalım.
Peki, telefon ne kadar sürede şarj oluyor?
TCL Plex, hızla tam kapasite dolan telefonlardan biri. Yalnızca 30 dakika içinde yüzde 45'i dolan batarya, 1 saat 20 dakika içinde de tam kapasite şarj olabiliyor. Telefonun kutusundaki şarj cihazının 18W'lık olduğunu da bu noktada belirtmek lazım.
- 10 Dakika: %14
- 20 Dakika: %31
- 30 Dakika: %45
- 40 Dakika: %61
- 50 Dakika: %73
- 60 Dakika: %84
- 70 Dakika: %94
- 80 Dakika: %100
Kamera
TCL Plex, arka yüzde 3'lü kamera dizilimine yer veren telefonlardan biri. 48 MP çözünürlüklü Sony IMX582 sensörüyle iyi bir ana kamera bulunduran telefon, ayrıca 16 megapiksel çözünürlüğünde ve 123 derecelik görüş alanı içeren Samsung S5K3P9 ultra geniş açılı sensöre de sahip. Telefonda ayrıca gece modu için ayrılmış 2 megapiksel sensör de yer alıyor. Telefonda alan derinliği ise yazılımla sağlanıyor.
Ön yüzde de ekran içinde 24 MP çözünürlüğünde bir ön kamera görüyoruz. Bu noktada, hem arka hem ön kameralardan 48 MP ve 24 MP şeklinde faydalanabilmeniz için ayar yapmanız gerektiğini söyleyelim. Eğer otomatik modda çekim yaparsanız, arka kamerayla 12 MP, ön kamerayla ise 6 MP çekim yapabiliyorsunuz. Ancak kamera arayüzünden Diğer sekmesinden Yüksek Piksel'i aktifleştirirseniz, ön ve arka kameralardan tam performans sağlayabiliyorsunuz.
Bu noktada hem 48 MP fotoğraflar hem 24 MP çekilen selfie'lerin güzel göründüğünü de söyleyelim. Diğer çekim ayarlarında ise iç ve dış mekanlarda özellikle iyi ışık altında çekeceğiniz fotoğraflar güzel görünüyor. Hem selfie hem arka kamerayla portre modunu kullanarak alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyor, yine HDR desteği sağlayabiliyorsunuz.
TCL Plex de fotoğraf konusunda yapay zeka destekli modellerden biri oluyor. Sahne taraması yapabilen telefon, böylece otomatik modda da iyi çekim koşulları oluşturabiliyor. Düşük ışık şartlarına geldiğimizde ise yine grenli çekimlerle karşılaşmak mümkün elbette. Bu sahnelerde de olabildiğince ışık fayda sağlayacaktır. Telefonun gece çekimlerinde yardımcı olmak için süper gece modu da yer alıyor, ancak yine de detay kayıpları ile karşılaşılıyor, renklerde kayıp yaşanıyor.
Otomatik modda yapacağınız çekimlerde, kamera arayüzünde sağ tarafta simgeler göreceksiniz. Bu simgelerden üstteki ile 1x ve 2x optik zum yapabiliyor, dilerseniz 10x'e kadar dijital zum sağlayabiliyorsunuz. Geniş açı simgesine tıklayarak da geniş açılı fotoğrafar çekmeniz mümkün.
Eğer ana kamerayı mı kullanacak, yoksa geniş açıdan mı faydalanacağınıza karar veremiyorsanız, hemen bu ikilinin altındaki simgeye tıklayarak sahneye aynı anda 3 farklı pencereden bakabilirsiniz. Aynı anda orijinal, ultra geniş ve düşük ışıklı video pencereleri şeklinde bölünmüş bir seçim sunan TCL, bu pencerelerle de alternatif bir seçim imkanı tanımış.
Son olarak telefonda ağır çekim ve hızlı çekim olanağının olduğunu ve 30 kare 4K video kayıt olanağı sunulduğunu da belirtelim.
TCL Plex ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak TCL'in kendi adıyla ilk akıllı telefon denemesi olduğunu söyleyebileceğimiz Plex, sahip olduğu özelliklerle orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede bir telefon olmayı başarıyor. Özellikle ekranı ve tasarımıyla ilgi odağı olan ve gerek pil ömrü gerekse rekabetçi performansıyla iyi sonuçlara imza atan TCL Plex, şu an fiyatıyla da iyi seviyede yer alıyor. TCL Plex, kasım başında Türkiye'de 3499 TL fiyatla satışa çıkmıştı, ancak şu an 2238 TL fiyatla bulmak mümkün ki, bizce bu fiyata daha rekabetçi durumda. Aksi halde telefona vereceğimiz not daha düşük olacaktı açıkçası, zira karşısında önemli rakipleri bulunuyor. Ancak şu an bu fiyata değerlendirilebilecek iyi seçeneklerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kimler Almalı
2500 TL altı fiyat bandında iyi bir telefon satın almak isteyenler TCL Plex'ten memnun kalacaklardır.
Alternatifleri
TCL Plex'e alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro'yu önerebiliriz.