TCL onetouch 4022s İnceleme

Devamlı akıllı telefonunuza gelen uygulama bildirimlerinden, sosyal medyadan ve e-postalardan sıkıldınız mı? O zaman bir dijital detoksa ihtiyacınız var. İşte bunun için güzel bir seçenek; 2000’lerden günümüze ışınlanan TCL onetouch 4022s incelemesi!

CHIP Online Notu 90
  • Uzun pil ömrü
  • SOS butonu
  • Şarj standı
  • Çift SIM desteği
  • Tip-C portu
  • Uygun fiyat
  • Parlak ekran
  • Şarj aletinin kablosu adaptöre birleşik

Evet, akıllı telefonlar artık elimizden düşmüyor, ancak son zamanlarda tüm dünyada beklenmedik bir dönüş yaşanıyor. Öyle ki tuşlu telefonlar yeniden popülerlik kazanmaya başlamış durumda. Belki şaşıracaksınız ama özellikle Z kuşağı arasında, tuşlu telefonlara olan ilgi giderek artıyor. Elbette bizde pek fazla değil belki ancak yurt dışından bu tip haberleri alıyoruz.

Son verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde akıllı telefon satışları düşüşteyken tuşlu telefon satışları yükselişe geçmiş durumda. 

Akıllı telefon pazarı artık belli bir doygunluğa ulaştı. Cihazların artan fiyatları ve yüksek enflasyon oranları da dahil pek çok neden bu eğilime katkıda bulunuyor. Tabii bunların dışında başka önemli sebepler de var.

Araştırmalar gösteriyor ki, insanlar artık akıllı telefon bağımlılığının anksiyete, stres ve sosyal izolasyon gibi olumsuz etkilerinin farkında ve bu yüzden biraz da olsa dijital detoks yapmak istiyor. Hal böyle olunca insanların sadece arama ve SMS’le ulaşılabilir olmak istemesi çok haklı bir sebep.

Eğer siz de tam olarak böyle bir düşünce içindeyseniz, akıllı telefonlardan yakayı kurtarmak istiyorsanız veya tuşlu telefonlardan yeni nesil telefonlara henüz geçiş yapamayan anne - babanız için yeni bir cihaz bakıyorsanız, TCL’in yeni piyasaya sürdüğü TCL onetouch 4022s tam olarak bunun için var.

TCL onetouch 4022, görünüşü ve çalışma şekliyle tam olarak eskiden kullandığımız telefonlarla eş değer diyebiliriz. Arama yapıyorsunuz, SMS gönderiyorsunuz, sosyal medya yok, uygulama yok, pil ömrü çok uzun ve pek tabii ki kullanımı çok basit. Koyu gri plastik kasası, tek ele rahatça sığan boyutu, 1’den 9’a kadar sıralanmış tuşları, günümüz akıllı telefonlarından bir hayli küçük ekranıyla nostaljik havayı yaşatmayı başarıyor.

Telefonun çevresine baktığımızda; sağda ses tuşları, üstte el feneri için bir ışık, alt kısımda ise 3.5 mm’lik ses jakı ve şarj girişi yer alıyor. Ancak TCL bu kısımda telefonu biraz modernize etmiş. Zira şarj girişi Tip-C’den oluşuyor. Yalnız kutudan çıkan şarj aletinin kablosunun eski telefonlardaki gibi adaptörle birleşik olduğunu belirtelim. Yani kablo zarar görürse yenisini almak zorundasınız.

Kutu demişken, telefonun kutusundan bir de şarj standı çıkıyor. Stant, kablosuz ev telefonlarında kullandığımız stantlarla birebir aynı, sadece daha küçük boyutlarda. Standın arkasında da bir Tip-C portu bulunuyor. Buraya kabloyu taktıktan sonra prize veya USB’ye bağlayıp, telefonu standa yerleştirerek kolayca şarj edebiliyorsunuz. Yani cihazı isterseniz bir nevi ev telefonu olarak da kullanabiliyorsunuz.

Telefonun arkasını çevirdiğimizde, sol tarafta bir hoparlör ızgarası, ortada VGA çözünürlüğünde bir kamera, sağda ise bir SOS butonu görüyoruz. Hoparlörden başlarsak, ses seviyesi yeterli. Elbette günümüz telefonları kadar yüksek bir ses çıkarmıyor, ancak dışarıdayken duyulabilecek düzeyde.  Kamera ise dediğimiz gibi VGA çözünürlüğünde. Her ne kadar kaliteli bir görüntü sunmasa da bazı şeyleri akılda tutmak için görüntülü bir not defteri olarak kullanılabilir. Bu arada kamera, 176x144 çözünürlüğünde 30 fps video kaydı da yapabiliyor; elbette günümüz telefon teknolojisiyle kıyaslanamaz ancak video kaydı yapabiliyorsunuz.

SOS butonuna gelirsek, belki de telefonun en önemli özelliği bu. Özellikle yaşlılar için hayat kurtarıcı olabilecek bir özellik. Bu butona basıldığında, telefon sesli bir uyarı çalmaya başlıyor ve önceden oluşturulan kişi listesindeki ilk kişiyi otomatik olarak arıyor. Hatta listedeki ilk kişi telefona cevap vermez ise diğer tanımlı kişileri de 15 saniye içinde birbiri ardına otomatik olarak aramaya devam ediyor. Ayrıca önceden belirlediğiniz bir mesajı da bu kişilere iletiyor. Oldukça önemli bir özellik.

Şimdi elimizdeki telefon eski tip olunca elbette arka kapağı da çıkabiliyor. Eski usul, arka kapağı sökebiliyoruz ve SIM kartımızı da buraya takıyoruz. Telefon çift SIM kart desteği sunuyor bu arada. Ayrıca 32 GB’a kadar destekleyen bir microSD kart yuvası da bulunuyor. Telefonun dahili hafızasının 16 MB olduğunu düşünürsek, bu oldukça mantıklı bir seçim olmuş. Evet, yanlış duymadınız telefonun hafızası 16 MB. Hatta RAM kapasitesi de sadece 4 MB. Ancak bu kapasiteler bu telefon için fazlasıyla yeterli durumda.

Telefonun ekranı 2.8 inç boyutunda ve 240x320 çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Ekranı renkli bu arada. Parlaklık ayarı da 5 kademeden oluşuyor. Dışarıdayken son kademeye almak gerekse de kapalı ortamlarda 2 veya 3 yeterli oluyor. Bununla birlikte, ekranı parlak güneş ışığı altında da rahat görülebiliyor. Ayrıca eğer telefonu yaşlı biri kullanacaksa, ayarlardan yazı tipi boyutunu da ayarlayabiliyorsunuz.

Onetouch 4022s’te özellikleri çok çeşitli değil elbette, zaten olayı da bu. Telefona alışması oldukça kolay. Daha önce herhangi bir tuşlu telefon kullandıysanız menüler aynı. Hatta tuş takımı üzerindeki “yıldız” tuşuna atanan hızlı kilit veya “kare” tuşuna atanan titreşim kısayolu bile alıştığımız şekilde yer alıyor. Arama menüsü, mesaj menüsü, kişiler rehberi, kamera, müzik bölümleri var. Araçlar kısmında da alarmdan büyütece, hesap makinesinden dönüştürücüye kadar ihtiyaç duyulabilecekler mevcut. Elbette FM radyo da unutulmamış. Telefonda dahili anten olduğundan kulaklık takmadan da çalışabiliyor. Elbette daha iyi bir ses kalitesi için kulaklık kullanmanız lazım.

Ve pek tabii ki, tuşlu telefonların en önemli özelliği pil ömrünün çok uzun süre dayanabilmesi. onetouch 4022s’te de durum böyle. İçindeki 1030 mAh’lik batarya, ortalama 4-5 gün kadar dayanabiliyor. TCL’in verilerine göre, 10 güne kadar bekleme, 7.6 saat de konuşma süresi var. Yani aslına bakarsanız sadece pil ömrü için bile ikinci telefon olarak çantaya atılabilir, acil durumlarda kullanmak için birebir. Elbette akıllı telefonlarla aynı işi görmüyor, ancak acil durumlarda “alo” diyebilmeniz için tel başına en taşınabilir çözümlerden biri oluyor.

Sonuç

Evet, TCL onetouch 4022s kabaca dijital detoks yapmak veya eski nostaljik günleri tekrar yaşamak isteyenler için en iyi seçeneklerden biri. Ve pek tabii ki yaşlı ebeveynler, çocuklarını teknolojiyle yavaş yavaş tanıştırmak isteyenler ve sırf uzun pil ömrü için 2’inci telefon olarak çantaya atmak isteyenler tarafından da tercih edilebilir. Fiyatı da günümüz akıllı telefonlarından çok daha uygun tabii ki; 1999 TL fiyatla alınabiliyor. Bu anlamda da gayet ulaşılabilir diyebiliriz.

Evet, TCL onetouch 4022s bu kadar. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce de dijital detoksun zamanı geldi mi, böyle bir telefon kullanır mısınız?

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TCL onetouch 4022s
Ürün Markası TCL
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiNucleus
İşlemciMTK 6261A
Ekran TeknolojisiTFT
Ekran Boyutu2 inç
Ekran Çözünürlüğü240 x 320 px
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama16 GB
Çift HatYok
Wi-FiYok
NFCYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothYok
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi1030 mAh

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum