Sony Xperia Z5 testte!

Sony'nin amiral ailesinden Xperia Z5 testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 90
  • Önemli tasarım iyileştirmesi
  • Harika parmak izi sensörü
  • Güçlü pil ömrü
  • Performans
  • IP68 ile dayanıklı
  • Başarılı kamera
  • Hızlı şarj
  • Pahalı
  • Kablosuz şarj yok
  • Optik imaj sabitleyici yok

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z5, sonunda test merkezimizdeki yerini aldı. Bu incelememizde Sony'nin Z5 ailesinin optimum üyesini inceleyeceğiz. Z5 Compact modelinin de çok kısa bir süre sonra incelemelerimiz arasında yer alacağının haberini de hemen verelim ve şimdi hızlıca Xperia Z5'e geçelim.

Yenilenmiş tasarım

Şu an ülkemizde dört farklı renk seçeneğiyle satışta olan ve 2399 liralık fiyat etiketiyle amiral gemisi cepler arasında yer alan Xperia Z5, beyaz, siyah, altın ve yeşil renklere sahip. Elimizdeki model beyaz renkli seçenek. Tasarım detaylarıyla hemen sizin de dikkatinizi çekmiştir; Sony, Xperia Z5'te tasarımı elden geçirerek çeşitli iyileştirmelerde bulunmuş. Arka gövde buzlu cam bir yüzeye sahip ve kenarlar da eskisi kadar yuvarlak hatlardan oluşmuyor, ayrıca metal malzemeden oluşuyor. Ancak telefonun en önemli tasarımsal farklılığını arka yüzdeki buzlu cam yüzey oluşturuyor. Hem görünüm hem verdiği his itibariyle beğendiğimiz bu hareket, metalik çerçevede yer alan Xperia logosuyla da güçleniyor.

Öte yandan tasarımdaki en büyük farklılıklardan birini de parmak izi okuyucusu yaratıyor. Xperia Z5'te güç tuşunun yapısı ve biçimi değiştirilerek parmak izi sensörü olarak kullanılıyor. Parmak izi sensörünün detaylarından ilerleyen adımlarda bahsedeceğiz.

Xperia telefonlarını rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de kuşkusuz su geçirmez oluşu. Xperia Z5 de elbette ailenin her üyesi gibi su geçirmez yapıda tasarlanmış. Tıpkı Xperia Z3+'ta olduğu gibi IP68 sertifikasının sahibi olan telefon, 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle suya karşı dayanıklılık gösteriyor. Yani üzerine sıvı döküldüğünde veya yağmura maruz kaldığında endişelenmek bir yana, bu telefonla direkt olarak havuza girmekte serbestsiniz. Telefonun kulaklık ve microUSB noktalarının açık olduğuna bakmayın; Sony, bu noktaları içten suya karşı korumaya almış durumda.

Telefonun sol kenarında bir kapak altında microSD kart ile SIM kart slotu bulunuyor. Buradaki çekmeceyi çekip, içine kartları yerleştirerek çalışır hale getirebiliyorsunuz.

Sağ kenara baktığımızdaysa, burada da güç butonunun yanında ses butonları ile klasik deklanşör tuşunun yer aldığını görüyoruz.

Ekran

Son dönemde piyasaya çıkan bazı amiral modellerde 2K ekranları gördük. Bunlara Galaxy S6 ile LG G4 dahil. Ancak Sony, Xperia Z5 modelinde Full HD çözünürlükten vazgeçmemiş. Açıkçası Full HD çözünürlük 5.2 inç boyutundaki bir ekran için fazlasıyla yeterli. Yalnız öte yandan Sony, Xperia Z5 Premium modeline tam 4K çözünürlük sunan bir ekranla, "premium" ayrıcalığını tanımış. Yani Premium modelini tercih edecek olan kullanıcılar, 4K'lı bir ekranla karşılaşacak. Elbette test merkezimize ulaştığında Xperia Z5 Premium modeli hakkındaki izlenimlerimizi de sizlere aktaracağız.

Xperia Z5'in ekranına dönecek olursak, görüntü anlamında gayet doyurucu bir ekranla karşı karşıya olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. IPS LCD panelin sahibi olan ekran, 428 ppi piksel yoğunluğu seviyesinde. Sony'nin Triluminos display teknolojisinin sahibi olan ekran, çizilmelere karşı da dayanıklı. Buna ek olarak kasa yapısı itibariyle de ekranını çizilmelere karşı dayanıklı kılan Sony, bunu hem ön hem arka yüzeyin kenarlarında hissedilen ince bir metalik halkayla ortaya koymuş. Gövdenin çevresinden çok ince biçimde dışarıya taşan bu metalik halka, telefonu ön veya arka yüzeyi üzerinde masaya bıraktığınızda, yüzeyi yüksekte tutarak çizilmesini engelliyor. Ayrıca ekrana bir koruma bandı yapıştırırsanız eğer, bu fazlalık da ortadan kalkıyor. Açıkçası çok akılcı bir tasarım olmuş.

Teknik tablo ve performans

Xperia Z5'in teknik kadrosuna bakalım ve performans notlarından bahsedelim. İşlemci hanesinde Qualcomm'un güçlü Snapdragon 810 işlemcisi bulunuyor. 8 çekirdekli bu işlemci, dört çekirdekli 1.5 GHz Cortex-A53 ve dört çekirdekli 2.0 GHz Cortex-A57 yongalarından oluşuyor. Tipik olarak da Snapdragon 810'un yanında Adreno 430 grafik işlemciyi görüyoruz. Böylece performans anlamında kayıpsız bir grafik çizeceğinin işaretini şimdiden veriyor Xperia Z5. 3 GB kapasitesinde RAM'le sunulan telefon, 32 GB'lık bir depolama kapasitesinin sahibi. Ve güzel haber, bu alanı 200 GB daha arttırmak mümkün. Yani bu telefonda, microSD kartla beraber 232 GB'lık bir alanınız mevcut.

Xperia Z5, beklendiği gibi performans anlamında güçlü bir telefon. Hem işlem kabiliyeti hem multimedya deneyimi iyi seviyede. Elbette aksini görmek biraz şaşırtıcı olurdu. Telefonu kullandığımız süre boyunca güçlü grafik performansı gerektiren hem Real Racing 3 hem Mortal Kombat X gibi oyunları oynadık. Aldığımız sonucun son derece memnun olduğunu söyleyelim. Öte yandan çoklu görev, yani multitasking konusunda da gayet tatmin edici olan telefon, açık olan uygulamalar arasında rahatlıkla farklı işlemler yapma imkanı tanıyor.

Xperia Z5'e elbette Geekbench testi yapmadan da bırakmadık. Aldığımız sonuca göre tekli çekirdekte 1312 puan, çoklu çekirdekte ise 4015 puan toplayan Xperia Z5, böylece One M9, Note 5, Galaxy S6'yla beraber lordlar kamarasına yerleşiyor.

İşletim sistemi olarak Android 5.1.1'le gelen telefon, elbette Android 6.0 Marshmallow güncellemesi alacak.

Güvenlik ve kamera

Xperia Z5'i selefinden ayıran en büyük farklılıklardan biri de az önce çıtlattığımız parmak izi sensörü elbette. Telefonun sağ kenarına eklenen güç butonunu parmak izi sensörüyle yenileyen Sony, böylece güvenlik önlemlerinden geri kalmamış. Güvenliğin yanı sıra kilit açmayı kolaylaştıran parmak izi sensörü, Xperia Z5'te kusursuz çalışıyor. Bunu da yeri gelmişken söyleyelim.

Telefonun güvenlik ayarları kısmından önce bir Pin veya şifre oluşturarak girdiğiniz parmak izi bölümü, hızlı bir şekilde parmak izinizi algılıyor. Özellikle telefonu sol elinizle kullanıyorsanız orta parmağınızı, sağ elinizle kullanıyorsanız başparmağınızı parmak izi sensörüne atmanızı tavsiye ederiz. Zira telefonu elinize aldığınızda, güç tuşu tam bu parmakların altına denk geliyor. Böylece hızlı bir şekilde telefonun kilidini açabiliyorsunuz.

Xperia Z5'in selefinde bir diğer ayrılan noktası tabii ki kamerası. Xperia Z5'te 23 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekmek mümkün. Exmor RS kamerasıyla çok hızlı biçimde odaklanabilen kamera, tabii ki LED flaşla da desteklenmiş.

Arka kamerayla 4:3 oranında 23 megapiksel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Eğer 16:9 formatta çekim yapmak istiyorsanız 20 megapiksel mevcut. Kameraya yönelik bir diğer yenilikse, net görüntü yaklaştırma teknolojisi ile kalite bozulmadan 5 kata kadar zoom imkanı tanıması.

Xperia Z5'le çektiğimiz fotoğrafları aşağıda paylaşacağız, ancak geçmeden şunu da söylemek gerekiyor: Xperia Z5'in kamera arabirimini kullanarak çok sayıda kullanışlı seçeneğe ulaşabiliyorsunuz. 4K bunlar arasında bir seçenek. Diğer seçeneklerse kuşkusuz, timeshift video ve manüel çekim.

Sony Xperia Z5'in ön kamerası ise 5.1 megapiksel seviyesinde. Bu da güzel görünen selfie'ler demek. Ayrıca, arka kamerayla 4K video kaydı yapabiliyorken, ön kamerayla da Full HD video kaydı yapmak mümkün. Bunu da söyledikten sonra şimdi Xperia Z5'in pil ömrüne geçebiliriz.

Pil ömrü

Xperia Z5, batarya konusunda selefine göre önemli farklılıklar getiriyor. 2900 mAh'lik bataryaya sahip olan telefon, her ne kadar selefine göre 30 mAh seviyesinde daralan bir alanla karşımıza çıksa da, ondan daha iyi bir performans sergiliyor. Tam gün kullanımımızda rahatlıkla gün sonunu gördüğümüz telefon, yaptığımız pil ömrü testleri neticesinde olumlu bir izlenim bıraktı.

Klasik olarak yaptığımız 90 dakikalık video testinde, ekran parlaklığı tam açıkken pil hanesinde yüzde 75'e gerileyen Xperia Z5, elbette fantastik bir sonuç ortaya koymuyor. Fakat hem Xperia Z3+ hem Xperia Z3 ile kıyasladığımızda, daralan kapasitesine karşın daha uzun bir pil ömrü sunuyor. Zira aynı testte Xperia Z3+'tan aldığımız sonuç yüzde 62, Xperia Z3'ten ise yüzde 69 seviyesindeydi.

Aynı testi bir kez daha tekrarlayıp bu defa ekran parlaklığını yarıya getirdiğimizde ise yüzde 82 seviyesinde kaldığını da söyleyelim. Öte yandan çevrim içi yoğun kullanımda pil ömrünün 6 saat 12 dakikada tükendiğini de belirtmekte fayda var. Boşalan bataryayı yüzde 100 seviyesine ise 2 saat 18 dakikada ulaştırabildiğinizi de söyleyelim.  Bu noktada telefonun hızlı şarj özelliğinin avantaj sağladığının da altını çizmek lazım. Quick Charge 2.0 desteği ile telefonun yüzde 60'ını 30 dakikada doldurabiliyorsunuz. Ancak Xperia Z5'te kablosuz şarj desteğinin sağlanmamış olması üzücü.

Özetle

Xperia Z5, şu an Sony'nin ürettiği en başarılı telefon olma özelliği taşıyor. Elbette telefonun Premium sürümünü bunun dışında tutuyoruz. Sonuç olarak Android pazarının en iyi telefonlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Xperia Z5, tasarımından teknik kadrosuna, su geçirmez gövdesinden parmak izi okuyucusuna, kamerasından performansına, yukarıda bahsettiğimiz pek çok noktasında memnun edici bir izlenim bırakıyor. Elbette her amiral gibi eksik yanları da yok değil, bunları da zaten sizlerle paylaştık. Ancak iyi bir Sony telefon alacaksanız, fiyat ve performans olarak tam ortada duran Xperia Z5, size göre olabilir.

Kimler Almalı

Android pazarında iyi bir cep telefonu satın almak isteyenler, Sony Xperia Z5'i görmeden karar vermemeliler. Yenilenen tasarımı ve su geçirmez gövdesiyle fark yaratan Xperia Z5, kamera ve performansıyla da memnun edici.

Alternatifleri

Eğer daha dar bir bütçeniz varsa ve yine de Sony'nin Xperia Z5'inden vazgeçemiyorsanız o halde alternatif olarak Xperia Z5 Compact'ı da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z5
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciQualcomm MSM8994 Snapdragon 810
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD capacitive touchscreen 16M colors
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 430
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera5.1 MP
Arka Kamera23 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi540:00 saat
Konuşma Süresi017:00 saat
Boyutlar72 x 146 x 7.3 mm
Ağırlık154 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum