Sony Xperia Z Ultra'yı test ettik!

Sony'nin neredeyse bir tablet boyutundaki dev Xperia'sını inceledik! İşte detaylı test raporumuz...

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 90
  • Parlak, keskin ve dev gibi bir ekran
  • Toz ve su sıçramasına karşı dayanıklı
  • Çok güçlü işlemci
  • Kalem ve tükenmez kalemle kullanılabilir
  • LTE, Wi-Fi ac, NFC, Bluetooth 4.0
  • Flaşsız kamera düşük aydınlatmada yetersiz
  • Ekran açıkken kullanım süresi düşük

Xperia Z Ultra'yı eline ilk kez alanların söyleyeceği şey sanırız şu olacak: "bu telefon çok büyük!". Şimdiye kadar test ettiğimiz en büyük akıllı telefon olan Xperia Z Ultra, 180 x 92 milimetre ölçülerinde. Cihazın profili ise 7 mm ile oldukça ince.

Telefonun tamamen camdan oluşan su geçirmez kaliteli kasası ise 215 gram ile oldukça ağır. Xperia Z Ultra'nın test ettiğimiz en ağır telefonlardan biri olduğunu söylemeliyiz. Ancak telefonu elinizde tutmak korktuğunuz kadar zor değil. Cihazın ağırlık dengesi oldukça iyi olduğundan onu tutmanız kolay; ancak boyutları nedeniyle Xperia Z Ultra'yı tek elle kullanmanız pek mümkün değil.

Telefonun arka yüzü tamamen camdan oluştuğundan pile ulaşmanız ve onu değiştirmeniz mümkün değil. MicroSD ve microSIM kart yuvaları ise cihazın yan tarafındaki plastik kapağın altında gizli bulunuyor. microUSB portu, bir başka plastik kapağın altında gizlenmiş.

Daha büyük, daha büyük bir ekran!

Xperia Z Ultra, 6.4 inç'lik Full HD çözünürlüklü bir ekrana sahip. Sony'nin ekranda kullandığı LCD teknolojisi, testlerimizde gayet iyi parlaklık (410 cd/m²) ve kontrast (167:1) değerleri sunabildi. 345ppi piksel yoğunluğu ise bu boyuttaki bir telefon için çok iyi seviyede.

Xperia Z Ultra'nın sunduğu görüntüler, diğer LCD ekranlı ceplere göre daha keskin ancak biraz daha karanlık. Büyük ekranda film izlemek ve fotoğraflara bakmak ise büyük bir keyif.

Cihazın Samsung Galaxy Note serileri gibi bir kalemle gelmemesi bir eksiklik, ancak Xperia Z Ultra'nın ekranını kurşun kalem ve tükenmez kalemle kullanabiliyorsunuz.

Pil ve ses kalitesi

Xperia Z Ultra, 3.050mAh gibi yüksek bir kapasiteye sahip pille geliyor. Ancak cihazın devasa ekranı pil konusunda oldukça cömert davranıyor. Cep, testlerimizde tam parlaklıkta yaptığımız sörfte yaklaşık 5 saat dayanabildi. Bunun yeterli olduğunu söylemek ise zor.

Tam sinyal gücüyle, ekran kapalıyken yaptığımız telefon görüşmesinde ise 10 saat 30 dakika gibi uzun bir süre konuşabildik. Bu uzun konuşma süresinde telefona önceden gelen bir güncellemenin etkili oluğunu düşünüyoruz.

Görüşme sırasındaki ses kalitesi oldukça iyiydi, ancak karşı tarafın sesi bazen burundan gelebiliyor. Aynı şekilde sizin sesiniz de karşı tarafa genizden konuşuyormuşsunuz gibi gidebiliyor. "Eller serbest" modunda ise telefondan gelen ses çok zayıf kalabiliyor.

Kamera: İyi aydınlatmada gayet iyi

Sony Xperia Z Ultra, 13 megapiksellik bir kameraya sahip. Cihazla gün ışığında ve yapay ışıklandırmada çektiğimiz fotoğraflar oldukça keskindi. Ancak düşük aydınlatmada yakaladığımız karelerde yoğun karlanmaya rastladık.

LED flaşla fotoğraf çekmeyi sevenleri Sony Xperia Z Ultra biraz şaşırtacak, çünkü cihazın üzerinde herhangi bir aydınlatma LED'i yok.

Cihazı ilk açtığınızda size kalan depolama alanının yalnızca 12GB olması, bir microSD kart almanızı da şart hale getiriyor.

Performans ve işletim sistemi: Çok iyi

Qualcomm'un en son ve en hızlı işlemcisi Snapdragon 800'ü kullanan Sony Xperia Z Ultra'da dört adet 2.2GHz saat hızında çalışan işlemci çekirdeği bulunuyor. Bu güçlü işlemciyi 2GB RAM ile destekleyen cihazda kullanılan Android sürümü ise 4.2.2. Sony, cebinde diğer üreticiler gibi kendine has bir arayüz kullanıyor. Xperia Z Ultra'nın Android 4.3 güncellemesini alıp almayacağı ise henüz belli değil, ancak bizce almaması için bir neden yok.

Cebin arayüzü bize kullandığımız önceki Xperia modellerindekinden oldukça tanıdık geldi. Sony, önde gelen rakipleri gibi Xperia Z Ultra'da kendi arayüzünü kullanmış. Bu arada Xperia Z Ultra'nın ana ekranlarını tabletteki gibi yatay olarak kullanabildiğinizi söyleyelim. Bunun için telefonu çevirmeniz yeterli. Arayüzün hızı ise oldukça iyi, dört çekirdekli işlemci menüler, giriş ekranları arasında ve uygulamadan uygulamaya geçerken son derece akıcı bir performans sunuyor.

Test sonuçları tablomuz

 
Test Sonuçları: Sony Xperia Z Ultra
 
Test ettiğimiz işletim sistemi Android 4.1.2 ve Sony UI
Şu anki işletim sistemi Android 4.2.2
SAR değeri 0.44 W / kg
Pil: Bekleme süresi 10 saat 35 dk.
Pil: çevrimiçi (ekran açıkken) 4 saat 59 dk.
Pil: Şarj süresi 3 saat 24 dk.
Pil: Kapasite 3,050 mAh
Pil: Değiştirilebilir -
Ağırlık 215 gram
Kablosuz ağ 802.11ac/n/g/b/a
Ekran: Çözünürlük 1080 x 1920 piksel
Ekran: Piksel yoğunluğu 342 ppi
Ekran: renk sayısı 16,777,216 renk
Ekran: yansıtma kontrastı 6.7:1
Ekran: ortam ışığında parlaklık 410 cd / m²
Ekran: dama kontrastı 167:1
Ses kaydı -
Profiller evet
Push e-posta evet
Exchange e-posta evet
Navigasyon: GPS kilitlenme 7 saniye
Hız testi: 1.0 Browsermark -
Hız testi: 2.0 Browsermark 2.438 puan

Özetle

Xperia Z Ultra testimizden alnının akıyla çıkmayı başardı. Cihaz çok şık, su geçirmez bir tasarıma ve canavar gibi bir işlemciye sahip; size uzun aylar ve yıllar hizmet edebilir. Cihazın en önemli dezavantajları arasında internette dolaşırken pilin hızla tükenmesini ve kamerayı kullandığınızda ortamın iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duymasını sayabiliriz.

Henüz ülkemizde satılmayan cihazın yurtdışı fiyatı 650 euro. Ülkemizde geldiğinde yaklaşık 1.800 TL'ye satılan Xperia Z'den biraz daha pahalı olmasını bekliyoruz.

Alternatifleri

Ultra'nın çok büyük olduğunu ve ona alışamayacağınızı düşünüyorsanız, size hemen önereceğimiz cep Sony Xperia Z. Ekranı 5 inç olan Xperia Z, yine su ve toz geçirmezlik özelliklerine, 13 megapiksellik kameraya ve ek olarak flaşa sahip. Pil ömrü ise Xperia Z Ultra'dan daha iyi.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z Ultra
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciQualcomm MSM8274
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTriluminos
Ekran Boyutu6.4 inç
Ekran Çözünürlüğü1280 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 330
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi790:00 saat
Konuşma Süresi010:35 saat
Boyutlar92 x x 7 mm
Ağırlık215 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum