Sony Xperia XZ1 İncelemesi

Sony'nin en yeni amiral gemisi Xperia XZ1 akıllı telefonunu tüm detaylarıyla test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 85
  • Suya dayanıklı
  • HDR görüntü
  • Parmak izi sensörü
  • Android 8.0 Oreo'lu ilk telefon
  • Bluetooth 5 var
  • 3.5 mm kulaklık girişi var
  • Fiyat/performans
  • Düşük ışık performansı
  • Ekran – gövde oranı
  • Kablosuz şarj yok
  • SIM kart tepsisi
  • Eski tasarım

Sony Xperia XZ1, firmanın en yeni amiral gemisi telefonu olarak IFA 2017'de tanıtılmıştı hatırlarsanız. Son yıllarda sadece yalın şekilde değişen tasarım özelliklerine bu modelde de devam eden Sony, görünüm olarak yıllardır büyük yenilikten kaçınıyor; Omnibalance tasarım devam ediyor. Her ne kadar şu sıralar ortaya çıkan haberlere göre Sony'nin yeni modellerinde yeni bir tasarıma geçiş yapacağı söylense de, bunu elbette yeni telefonlar tanıtılmadan göremeyeceğiz. Bu arada büyük bir kesim, Sony'nin bu tasarım hatlarından sıkılmış olsa da, halen bu köşeli hatlı tasarım anlayışını seven kullanıcıların olduğu da aşikar; bunu da kabul etmek gerek.

Elimizdeki Xperia XZ1, Snapdragon 835 yonga seti, 4 GB RAM, 19 MP arka kamerası, ekran için HDR desteği ve Android 8.0 Oreo işletim sistemiyle gelen ilk telefon olmasıyla dikkat çekici bir model oluyor. Peki, detaylarında neler sunuyor? Fiyatı ne kadar? Gelin şimdi incelememize geçelim.

Tasarım

Xperia XZ1, az önce de söylediğimiz gibi ufak farklılıklar içeren OmniBalance tasarım hatlarını koruyor. Xperia ailesinden son olarak hatırlarsanız Xperia XZ Premium modelini incelemiştik. Tasarım olarak ikili arasında elbette büyük yakınlık söz konusu ancak Xperia XZ1, o modele göre daha ince ve daha hafif bir telefon oluyor. 7.4 mm kalınlığında olan Xperia XZ1, 155 gram ağırlığa sahip. Bu anlamda XZ Premium modeline göre daha rahat kullanım imkanı tanıyor ve elde de daha dengeli duruyor açıkçası.

Yine söylediğimiz gibi tasarımını ufak ölçüde rafine eden Sony, özellikle selef model Xperia XZ ile kıyasladığımızda, 8.1 mm kalınlıktan 7.4 mm'ye gerilemiş olmasıyla da dikkat çekici duruyor. Bu küçük gibi görünse de önemli bir gelişme, zira Premium modelini incelerken ne kadar hantal bulduğumuzdan uzun uzadıya bahsetmiştik hatırlarsanız.

Devam edecek olursak yekpare alüminyum parçadan kesilen metalik bir gövdeye sahip olan Xperia XZ1, çerçeve kenarlarıyla ise son trendin gerisinde kalıyor. Galaxy S8 ve LG G6 ile kıyasladığımızda, ekran çerçeveleriyle kalın duran Xperia XZ1, elbette bunun karşılığını ekran-gövde oranıyla da olumsuz anlamda alıyor. Buna incelememizin ekran adımında değineceğiz zaten.

Xperia XZ1'in dikkat çeken tasarım ayrıntılarından biri de, üç tarafta yer alan anten çizgileri oluyor. Antenlerin yerini şık bir şekilde çizgilerle belirleyen Sony, ayrıca anten yerleşiminin, kullanıcının telefonu elinde nasıl tuttuğuna bakmaksızın, ağ bağlantısını arttıracak şekilde yerleştirildiğini söylüyor. Kısacası, elimizin, Xperia XZ1'de yer alan tüm antenleri engellemesi pek olası değil.

Telefonda yuvarlatılmış kenarlar yer alıyor. Böylece az önce de söylediğimiz gibi elde iyi bir tutuş imkanı sağlayan telefon, arka panel dokusuyla da premium hissi uyandırıyor.

Telefonun sol kenarına baktığımızda, SIM kart ve microSD kart yuvasını bulunduran bir çekmece görüyoruz. Burada microSD kart yuvasını kızağa bağlayan Sony, SIM kart tepsisini ise boşta bırakmış; onu tırnağınızla çekip çıkartmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun sebebi kartlardan birini çıkartırken ikisinin birden çıkmasını engellemek belki, ancak SIM kartınızı yerleştirirken doğru yerleştirdiğinizden pek emin olamıyorsunuz doğrusu; bunu da söylemek gerek.

Sağ tarafta ise her zamanki ses ve parmak izi sensörlü güç tuşunu buluyoruz. Daha önceki Xperia incelemelerimizde de söylemişizdir, parmak izi sensörünün yeri ve kullanım şekli gerçekten hem rahat hem kullanışlı. Sony, eğer ileride tasarımı değiştirecekse bile, bizce bu kullanım biçimini mutlaka yeni modellere de taşımalı.

Yine aynı kenarda bir Sony klasiği olarak deklanşör butonu yer alıyor. Ayrıca stereo hoparlörler de ekranın üst ve altında yer almaya devam ediyor. Böylece video izlerken veya oyun oynarken ekranı yan tuttuğunuzdan sağ ve sol taraftan güzel ses alıyorsunuz. Buna da ilerleyen adımlarda ayrıca değineceğiz.

Telefonun üst kısmında 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor, alt kısımda ise USB-C portu sunuluyor. Tasarım kısmını noktalamadan son olarak bir Xperia klasiği olarak telefonda IP68 seviyesinde su korumasının bulunduğunu da söyleyelim ve şimdi ekran ile işletim sistemi detaylarına geçelim.

Ekran

Xperia XZ1, 5.2 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Çözünürlük olarak ise Full HD görüntü sunuyor. Elbette rakiplerin aynı segmentte 2K'lı modelleri mevcut. Bu anlamda Xperia XZ1 bir adım geride duruyor gibi görünüyor belki, fakat Sony zaten ekran çözünürlüğü konusunda Xperia XZ Premium ile tepeye oynuyor. Bu anlamda bunu bir eksiden ziyade, kullanıcılara sunulan seçenek olarak değerlendirmek gerekli.

HDR desteğinin bulunması, Triluminos Display ve X-Realty Engine, Xperia XZ1'in ekranına yönelik artı puanlar kuşkusuz. Bunun karşılığını da görüntü olarak sunan telefon, özellikle HDR noktasında YouTube, Netflix ve Amazon Prime gibi servislerin tadını çıkarmanızı sağlıyor.

Ekranın eksik yönü ise aşikar olan ekran – gövde oranı kuşkusuz. Kalın çerçeveler ve 16:9 görüntü oranıyla beraber ekran – gövde oranı yüzde 68.6 olan telefon, bu anlamda rakiplerin bir hayli gerisinde kalıyor diyebiliriz. Az önce telefonun seleflerine kıyasla daha hafif ve daha ince profile büründüğünü söylememiz gibi, eğer Sony bunu da gelecek modellerde aşarsa, çok daha iyi modellere imza atacaktır diye düşünüyoruz.

Ha, Xperia XZ1'in üst ve alt kenarlardaki çerçeveler için bardağın dolu tarafından bakacak olursak, yatay konumda oyun oynarken veya video izlerken parmaklarınızı ekranı kapatmadan dinlendirebileceğiniz alanlar olarak kullanılabileceğinden de bahsedebiliriz.

İşletim sistemi

Xperia XZ1, en güncel Android sürümü 8.0'la gelmesiyle, piyasaya Android 8.0 ile çıkan ilk telefon olmayı başarmıştı. Telefonu kutusundan çıkarttıktan hemen sonra çok sayıda güncelleme de gelmeye devam ediyor onu söyleyelim. Bu anlamda güncelleme konusunda bir sorununuz olmayacak.

Arayüz olarak zaten yıllardır tanıdığımız bildiğimiz arayüzü kullanan Xperia XZ1, bunun avantajlarını Oreo ile birlikte arttırarak kullanmaya devam ediyor. Burada arayüze ilişkin birkaç bilgi de aktaralım.

Mesela ekrana uzun bastığınızda widget, duvar kağıdı, tema, geçiş ve ızgara ayarlarına erişebileceğiniz bir alana giriş yapabiliyorsunuz. Ayarlar kısmında ise ekran kısmında renk gamutu ve kontrast ayarını değiştirebileceğiniz bir bölüm bulabiliyorsunuz. Ayrıca yine aynı bölümden ekran beyaz dengesini manüel olarak ayarlayabiliyorsunuz. Son olarak Xperia XZ1'a geçerken eski telefonunuzdan verilerinizi alma konusunda da Xperia Transfer Mobile uygulamasından yararlanabileceğinizi söyleyelim ve şimdi işletim sistemiyle ilgili özel bir uygulamaya yakından bakalım.

3D oluşturma teknolojisi

Arayüzde dolaşırken 3D Oluşturucu adında bir uygulamaya rastlayacaksınız. Bu 3D Oluşturucu uygulaması sayesinde, kendinizi üç boyutlu ortama aktarabiliyorsunuz. Hatta Xperia'larda yıllardır kamera uygulamasından erişilebilen AR Efekti bölümünden, kendinizi arttırılmış gerçeklik ortamına taşımanız da mümkün oluyor.

3D Oluşturucu uygulaması ile yüz, baş, yiyecek veya serbest çekim modlarında herhangi bir nesneyi üç boyutlu modellemek için size sunulan eğitimleri tamamlamanız gerekiyor. Taramayı tamamladıktan sonra bunları sosyal medyadan paylaşabilir, duvar kağıdı olarak ayarlayabilir veya hatta 3D yazıcılardan model olarak da çıkartabilirsiniz. Modelinizi hazırladıktan sonra .OBJ formatında kaydedilen dosyayı üçüncü taraf bir 3D yazıcı servisine göndererek çalışmanızı gerçek dünyaya da böylece taşıyabiliyorsunuz.

Fikir olarak oldukça etkileyici dursa da, elbette bu tek başına telefon satın aldıracak bir özellik değil. Ancak satın alanların, bu uygulamayla oldukça eğleneceğini söylemek lazım. Zira kendi yüzünüzü tarattıktan sonra AR Efekti kısmında Minyotürler efektini seçip, kendinizi telefonunuzun ekranında gerçek objelerin üzerinde çeşitli figürler şeklinde görüntüleyebilir ve hatta bunlardan eğlenceli videolar da çıkartabilirsiniz.

Bu uygulamanın çalışma hızı noktasında ise yüz ve baş taramasının işleme hızını beğendiğimizi söyleyebiliriz. İyi ışık altında daha rahat çalışan tarama işlemini, serbest tarama modunda da başarılı bulduk. Tekrar söylemekte fayda var, tarama yaparken ışığın zayıf olması, uygulamanın adeta homurdanmasına yol açıyor. O nedenle mümkün mertebe iyi ışık değerlerinde deneyin.

Öte yandan yüz veya başınızı taratırken, güzel sonuçlar almak iyi ışıklandırmanın yanı sıra sizin becerinize de kalıyor. Bunu söylemek lazım. Çok daha iyi sonuçlar için ise, tarama yaptıktan sonra 3D yazılımları ile çalışmalarınız üzerinde oynayabiliyorsunuz. Sonrasında ise ortaya 3D yazıcılar ile bastırabileceğiniz sonuçlar çıkabiliyor.

Bu arada Sony'nin AR Efekti yazılımına güncellemelerde bulunması gerekiyor. Zira kendi yüzünüzü taratıp AR Efektine eklediğinizde, figür üzerinde büyütme küçüktme veya diğer aksiyonları uyguladığınızda, bir süre sonra saçmalamaya başlıyor. Saçmalamaktan kastımız, figürü bir türlü istediğiniz yere sürükleyememeniz gibi şeyler. Bu noktada sahneyi sıfırlamanız gerekiyor.

Teknik kadro ve performans

Şimdi gelelim Xperia XZ1'in teknik kadrosuna ve performans notlarına. Elimizdeki telefon, seviye bakımından amiral gemisi konumunda kuşkusuz. Kalbinde Snapdragon 835 işlemci bulunduran Xperia XZ1, 4 GB RAM, Adreno 540 grafik birimi ve 64 GB depolama alanına sahip. Bu alanı microSD kart yoluyla 256 GB'a kadar arttırabiliyorsunuz.

İşlemcinin detaylarına baktığımızda, 4 çekirdekli 2.35 GHz frekanslı ve yine 4 çekirdekli 1.9 GHz frekanslı çalışan Kyro yongalarından güç alan Xperia XZ1, Cat16 seviyesinde LTE bağlantısı sunuyor. Bununla 1024/150 Mbps veri transferi desteği sunan telefon, ayrıca NFC, Bluetooth 5.0 ve 802.11ac Wi-Fi desteği de bulunduruyor.

Son dönemde piyasada teknik kadro bakımından çok sayıda etkileyici telefon gördüğümüz açık. Bu noktada fiyatların da önemi bir hayli büyük kuşkusuz. Amiral seviyesinde artık 5000 TL ve üzeri modellerle karşılaşıyoruz. Xperia XZ1'in fiyatı ise 2599 TL dolaylarında. Bu anlamda telefonun fiyat bakımından LG G6, Nokia 8 ve HTC U11 ile yakın olduğunu söyleyebiliriz. Galaxy S8, Note 8 ve Huawei Mate 10 Pro ise fiyat bakımndan bir üst basamakta duruyorlar. Bu nedenle Xperia XZ1, bizce fiyat olarak da dengede duran modellerden bir oluyor ve performans bakımından da bu modellerden pek fark yaratmıyor. Şimdi bunu tablolarla da görelim.

Tablolarda da gördüğümüz gibi Xperia XZ1, son dönemin popüler amiral gemisi telefonlarla çok yakın sonuçlar gösteriyor. Hatta öyle ki, iPhone X ve iPhone 8 Plus modelleri dışında arada uçurum yaratan model göremiyoruz. Bu anlamda fiyat/performans anlamında uygun modellerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Az sonra telefonun batarya performansına da değineceğiz. Ancak önce performans adımında iki noktaya daha değinelim. Bunlardan biri hoparlör bir diğeri ise oyun ve ısı performansı.

Xperia XZ1, az önce paylaştığımız tablolarda da gördüğümüz performansını oyunlara da yansıtıyor kuşkusuz. Son dönemin popüler oyunlarını bu telefonla rahatlıkla oynayabiliyorsunuz; bu konuda endişeniz olmasın. Öte yandan ısı noktası ise, biraz belirgin doğrusu. Bir müddet kullandıktan sonra telefonun arka yüzeyinin belirgin biçimde ısındığını hissediyorsunuz. Uzun oyun seansları veya 4K video çekimi sırasında bunu hissedebilirsiniz. Ancak bu çok da abartılacak seviyede değil. Hatırlarsanız bir dönemin ısısıyla ünlü HTC One M9 modelleri gibi bir durum yok yani ortada.

Hoparlörlere gelecek olursak, ön tarafta stereo olarak konumlanan hoparlörler gerek oyunlarda, gerek film ve müziklerde üzerine düşen işi fazlasıyla yerine getiriyor. Ses için kullanılan S-Force Surround teknolojisi burada iyi iş çıkartıyor. Bununla önceki telefonlara kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla ses basıncı sağlayan Xperia XZ1, ayrıca ses ayarları kısmından gerek derinlik gerek yüksek çözünürlüklü ses konusunda, ses üzerinde oynamanıza da izin veriyor.

Sony Xperia XZ1 ile aldığımız test sonuçlarını, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Pil ömrü

Xperia XZ1'de 2700 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Anlaşılan Sony, Xperia XZ1'in kalınlık ve ağırlığında bir miktar batarya kapasitesinden eksilterek kazanç sağlamış. Zira Xperia XZ modelinde 2900 mAh'lik, Xperia XZ Premium modelindeyse 3230 mAh'lik bataryalarla karşımıza çıkmıştı.

Elbette telefonun kapasitesine bakarak olumsuz bir yargıda bulunmamak gerekiyor. Zira telefonu kullandığımız süre boyunca diyebiliriz ki, Xperia XZ1 tüm günü çıkartacak bir pil ömrü sağlayabiliyor. Ancak onu gece şarja takmanız gerekiyor pek tabii.

Genel kullanma senaryomuzda, sabah saat 7'de şarjdan çıkartıp 3 saat süresince Spotify ve podcast yayın dinlediğimiz Xperia XZ1'le güne, Whatsapp, e-posta ve sosyal medya kullanımıyla devam ettik ve böyle bir kullanımla akşamı yüzde 30 seviyesinde bir batarya miktarıyla bulabildik. Gece ise 11 sularında telefonu şarja taktık.

Oyun ve HDR video gibi yüksek yoğunluklu görevler elbette pilin daha hızlı boşalmasına neden olur. Eğer bu tür aktivitelerde fazla bulunuyorsanız, şarj cihazını yanınızda taşımanız mantıklı olacaktır. Neyse ki telefonda hızlı şarj özelliği yer alıyor ve 30 dakika içinde telefonun yüzde 50'sini şarj edebiliyorsunuz. Ancak telefonda herhangi bir kablosuz şarj özelliği ne yazık ki yer almıyor.

Akıllı Stamina modu ise yerli yerinde duruyor. Eğer bir uygulama arka planda çok fazla güç tüketiyorsa, telefon size bunu bildiriyor ve olabildiğinde daha fazla pil ömrü elde etmenize yardımcı oluyor.

Direkt rakam olarak paylaşmak gerekirse, Xperia XZ1'e uyguladığımız pil testinden çevrimiçi dolaşım süresiyle 9 saat 35 dakika aldığımızı ve telefonu tam kapasite batarya doluluk oranına 2 saat 54 dakikada ulaştırdığımızı söyleyebiliriz.

Kamera

Sony Xperia XZ1 üzerinde yer alan kamera, 19 MP Exmor RS sensör ile Xperia XZ Premium'da da yer alan kamerayla eşdeğer. Beş eksenli görüntü sabitleme özelliği sunan SteadyShot'lı, f/2.0 diyaframlı ve 960 kare süper yavaş çekim video kaydı yapabilen bu kameraya, Sony, Android Oreo güncellemesi ile birkaç yeni numara daha ekledi.

Kameranın kazandığı yeni özelliklerden biri, seri çekim noktasında karşımıza çıkıyor. Seri çekim yaparken faz algılamalı otofokustan yararlanabiliyoruz. Faz algılama sistemi halihazırda video kaydı kısmında da çalışıyordu hatırlarsanız; Sony, bu defa bunu seri çekim moduna da getirmiş.

İkinci kamera gelişmesi ise Predictive Capture, yani Öngörülen Yakalama özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Arka kamera ile fotoğraf çekerken, deklanşöre bastığınız anda 3 fotoğraf yakalayan Xperia XZ1, böylece insanların gülümsemesini veya en iyi çıktıkları kareyi seçebilmenizi sağlıyor.

Arka kamera performansından bahsedecek olursak, gündüz çekimlerinde ve iyi ışık altında etkileyici sonuçlar aldığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Düşük ışık konusunda ise zayıf bulduğumuzu söylememiz gerek. Az sonra çektiğimiz fotoğrafları sizlerle paylaştığımızda, sizler de bunu göreceksiniz zaten.

Ön kameraya baktığımızda, burada Snapchat ve video görüşmelerinde kullanabileceğiniz 22mm geniş açılı 13 MP bir kamera bulunduğunu görüyoruz. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşabileceğiniz güzel selfie'ler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ön kamera kullanımında, düşük ışıklı ortamlarda ekranı flaş olarak kullanabildiğinizi de söyleyelim.

Video noktasına gelirsek, burada elbette 4K video kayıt yeteneğinden ve 960 kare süper yavaş çekim modundan bahsetmek gerekiyor. Bu iki özellik de yine Xperia XZ Premium'da olduğu gibi aynı şekilde çalışıyor. 4K video kaydı bir avantaj kuşkusuz, ancak yaptığınız kayıtları 4K görebilmek için başka bir cihaza aktarmanız gerekecek; zira Xperia XZ1'in ekranı söylediğimiz gibi Full HD.

960 kare video özelliğinden de bahsedecek olursak, Premium incelememizde de söylediğimiz gibi burada ışık büyük önem gösteriyor. Işıklı ortamlarda keyifli bir kullanım sağlayabilirsiniz. Aksi halde grenlerden dolayı çektiğiniz görüntüden pek de keyif alamayacaksınız.

Şimdi sizlerle Xperia XZ1 ile çektiğimiz görüntüleri paylaşalım, ardından da sonuç bölümüne geçelim.

Sony Xperia XZ1 ile çektiğimiz fotoğrafları, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, Sony Xperia XZ1 de serinin genlerini taşıyan ve tasarımıyla büyük fark yaratmayan modellerden biri oluyor belki. Ancak bu tasarımı seven kullanıcıların olduğu da aşikar. Yine de bizce Sony'nin değişime daha fazla direnmemesi ve tasarım üzerine kafa yorması gerekiyor. Zira bu haliyle, güncellenen teknik kadroya sahip eski kasa modellerden biri oluyor. Tasarım olarak olmasa da, özellikle yüzde 70'in altındaki ekran – gövde oranını güncellemeye bakmalı.

En çok eleştiri alan bu noktasının dışında Sony'nin amiral segmentinde fiyat / performansıyla gayet dengeli bir modele imza attığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Performans sonuçlarına baktığımızda, 4000 TL üzeri modellerle eşdeğer sonuç ve teknik altyapıya sahip olan Xperia XZ1, şu an piyasada 2599 TL fiyatla bulunabiliyor.

Kimler Almalı

Amiral segmentinde teknik kadrosuyla güçlü, ancak fiyat olarak diğer üst seviye modellerin pek çoğundan daha uygun bir telefon arayan kullanıcılar Sony Xperia XZ1'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Sony Xperia XZ1 yerine aynı fiyat çizgisinde bulunan HTC U11 64 GB, Nokia 8 ve LG G6 modellerini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia XZ1
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 8.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 835
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 540
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera19 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar73 x 148 x 7.4 mm
Ağırlık155 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum