Sony Xperia XA elimizde!

Sony'nin yeni cep telefonu ailesinin ortanca üyesi Xperia XA'yı tüm detaylarıyla inceledik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 84
  • Güzel tasarım
  • Ekran - gövde oranı
  • Hafif
  • Geniş arttırılabilir depolama alanı
  • Akıcı performans
  • Başarılı kameralar
  • Parmak izi okuyucu yok
  • Suya dayanıklı değil
  • Isınıyor
  • OIS yok

Sony, Xperia Z ailesiyle neredeyse yılda en az 2 kez amiral gemisi tanıtarak amiral gemisi döngüsünü yaklaşık 6 aya çekmiş, hatta bu hızına kendi bile yetişemeyerek, Xperia Z4 olarak hazırladığı cebi Xperia Z3+ olarak piyasaya sürmüş ve akabinde de Z5'lere geçiş yapmıştı. Açıkçası her bir tanıttığı yeni Z modeli, bir önceki modelin "güncellenmiş" hali gibi görünüyordu. Bu konuda da tüketicilerin eleştirilerine zaman zaman maruz kalmıştı. Sonra ne oldu bilinmez, ancak Sony, geçtiğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde "Z" ailesini rafa kaldırarak yola "X" modelleriyle devam edeceğini bizlere göstermişti. Mobil Dünya Kongresi kapsamında tanıttığı Xperia X, Xperia XA ve Xperia X Performance modelleriyse büyük ilgi çekmişti hatırlayacak olursanız. Bu ailede yer alan ve ortada duran Xperia XA modeli bizlere ulaştı. Bu incelememizde Xperia XA'yı yakından değerlendireceğiz.

Çerçevesi ekranla şık tasarım

Sony'nin "X" ailesiyle bir kez daha ilgiyi üzerine çektiği açık. Yeni X modelleriyle Z ailesinin çizgisini kırmak isteyen Sony, elbette pek çok konuda da Z ailesinden edindiği tecrübeyi yeni modellerine yansıtmış. Elimizdeki Xperia XA modeli ise, ailenin orta segmente konumlanabilecek özellikleriyle dikkat çeken ve yeni Xperia X ailesinin en hesaplı telefonu olarak karşımıza çıkıyor. Şu an telefonun net fiyatı 1399 TL olarak belirtilmiş ve satışa sunulmuş durumda.

Önce telefonun tasarımıyla başlayalım ardından da teknik kadroyla incelememize devam edelim.

Xperia XA, tasarımıyla dikkat çeken bir model. Öncelikle şunu söyleyelim, telefonun birbirinden farklı ve güzel renk seçeneği bulunuyor. Elimizdeki model, fıstık yeşili renkli olanı. Ayrıca beyaz, kırmızı ve altın renk seçenekleri bulunuyor.

Sony, XA modelinde bizlere Z ailesinden alıştığımız gibi cam tasarımı sunmuyor. Telefonun arka yüzü yumuşak dokuya sahip plastik kaplama ve çerçeve de alüminyum malzemeye sahip. Dokunma hissiyatı üst düzey, onu da söylemek gerek. Öte yandan arka panelin cam tercih edilmemiş olması, telefonun parmak izlerinden soyutlanmasını sağlıyor. Telefonun kalınlığı 7.9 mm, ağırlığı ise yalnızca 137 gram.

Xperia XA, ekran – gövde oranıyla fazlasıyla başarılı bir model. Yüzde 71.8'lik ekran – gövde oranının sahibi olan telefon, kenarlarda neredeyse çerçevelere sahip değil. Bu sayede daha geniş bir görüş alanına sahip olduğumuz gibi, telefon da dar bir kasa yapısına kavuşuyor. Üst ve alt kısımda yer alan anten kısımlarıysa kendini gösteriyor. Özellikle alt kenarda kapasitif butonlar tercih edilebilirdi; zira bu alan fazlasıyla boş duruyor. Öte yandan sanal butonların ekrana dahil edilmesi, görüş alanını daraltıyor. Ancak oyunlarda veya film izlerken bu üst ve alt kenarlardan telefonu rahatlıkla tutabiliyor, ekranla baş başa kalabiliyorsunuz.

Xperia XA'nın çevresine baktığımızda, sol kenarda plastik bir kapak altında microSD ve nano SIM kart slotlarını görüyoruz. Üst köşede kulaklık girişi, sağ kenarda ise, güç, ses ve deklanşör butonları bulunuyor. Telefonun altında yer alan yuva ise microUSB. Evet, Xperia XA'da USB Type-C yer almıyor.

Sony, Xperia X ve XA modellerinde Z ailesinden tanıdığımız bir özelliğe veda ediyor. Xperia XA ve X modelleri suya karşı dayanıklı değil. Bunu X Performance modeli özeline alan Sony, açıkçası bu anlamda bizi hayal kırıklığına uğrattı. Zira Sony'nin üst seviye akıllı telefonları, özellikle suya karşı dayanıklı olmalarıyla dikkat çekiyordu. Evet, Xperia XA modeli belki üst segment teknik kadroya ev sahipliği yapmıyor, ancak tasarım ve pek çok açıdan üst çizgi olduğu açık.

Telefondaki bir diğer açık eksiklik ise parmak izi okuyucunun yer almaması. Artık düşük fiyatlı orta segment ceplerde dahi parmak izi okuyucuyu görüyorken, Sony'nin parmak izi okuyucu desteğini yalnızca X Performance modeline yerleştirmesi bir diğer üzüldüğümüz nokta oldu.

Ekran detayları ve işletim sistemi

Xperia XA'nın ekranı 5 inç boyutunda. HD, yani 720x1280 piksel çözünürlük sunan ekran, az önce de söylediğimiz gibi ekran – gövde oranıyla yüzde 71.8 seviyesinde. 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan ekran, güzel görüntü veriyor. Fakat yine orta segmente yerleşen telefonlardan Galaxy A5 (2016) modelini hatırlayacak olanlar, o modelin ekranının 424 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu anımsayacaklardır. Öte yandan o modelde Full HD ekran yer alıyordu.

Xperia XA'nın paneli IPS LCD olarak tercih ediliyor. Ekranda bir diğer dikkat çeken noktaysa, ekranın Corning Gorilla Glass korumasına sahip olmadığı. Buna karşın Sony yetkilileri, telefonun çizilmeye karşı dayanıklı olduğunu belirtiyorlar.

Xperia XA'da Android 6.0 işletim sistemini görüyoruz. Arabirim, yine daha önceki Xperia modellerinden de aşina olduğumuz gibi. Burada bir değişiklik yok. İşletim sistemi gayet akıcı çalışıyor ve yine bazı noktalarda bizlere güzel detaylar sunuyor. Bunlardan biri ekrandaki görüntüyü geliştirebilmeniz. Standart olarak görüntü iyileştirmenin seçili olmadığı ekran ayarları menüsünden, ister Mobile BRAVIA Engine 2, ister Süper Canlı modu aktif hale getirebiliyor ve bu sayede fotoğraf ve videolarda daha kaliteli görsellik sağlayabiliyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Gelelim Xperia XA'da kullanılan teknik kadroya. Xperia XA'da işlemci hanesinde Mediatek MT6755 Helio P10 kullanılıyor. 8 çekirdekli Cortex-A53 yongasından oluşan bu işlemci, 2.0 GHz frekansında çalışıyor.

Mediatek MT6755 Helio P10, LTE noktasında kategori 6'ya kadar destek verse de, telefonda LTE Cat4'ü görüyoruz. Bu da 4.5G'de 150'ye 50 Mbps oranında veri alışverişi yapabileceğini bizlere gösteriyor.

Telefonda ayrıca 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza bulunuyor. Depolama kapasitesini microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırmak mümkün. Yine işlemciye bağlı olarak grafik hanesinde Mali-T860MP2 yongasını görüyoruz.

Wi-Fi bağlantılarda ise 802.11n standardına kadar destek sağlayan telefon, Bluetooth 4.1 standardının yanı sıra bizlere NFC de getiriyor.

Telefonda yer alan batarya 2300 mAh kapasitesinde. Bu batarya HD ekran için gayet yeterli; keza bunu biz de deneyimledik. Telefon 2 gün hedefine ulaşıyor ve yoğun kullandığınızda da akşamı bulmanızı sağlıyor. Eğer olur da ekstrem koşullarla karşılaşırsanız Stamina modu yine yardımcınız. Telefonda Stamina ve Ultra Stamina modları unutulmamış. Bu sayede güç tasarrufunuzu kendinize göre çizebiliyorsunuz.

Xperia XA'nın tablolarına geçmeden önce şunu da söylemek gerekiyor. Telefonun performansı gayet akıcı. Çoklu uygulama noktasında ve yüksek grafik değerleri isteyen oyunlarda herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Telefonu Mortal Kombat X'te değerlendirdiğimizde üst düzey grafik çizdiğini gördüğümüzü rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat 30 dakikalık Mortal Kombat X deneyimimizde, telefonun dikkat çekecek ölçüde ısındığına şahit olduğumuzu da sizlere söyleyelim.

Kamera ve örnek fotoğraflar

Xperia XA'nın kameraları, sınıfı için gayet iyi sonuçlar üretiyor. Zaten Sony'nin kamera konusunda kötü olmasını beklemiyoruz. Sensör konusunda rüştünü ispatlamış olan Sony, telefonda Exmor sensörlerini kullanıyor.

Telefonun ana kamerası 13 megapiksel çözünürlüğünde. Ana kamerada 1/3 inç Exmor RS sensor kullanan Sony, burada bizlere hibrit otomatik netleme sunuyor. HDR ve panoramanın yanında 1080p'de 30 kare video kaydı imkanı tanıyan telefon, LED flaşla da destekleniyor. Ancak telefonda OIS bulunmadığını söylemek gerek.

Telefonun ön kamerası ise 8 megapiksel çözünürlüğünde. Burada da Exmor R sensörü kullanan Sony, yine Full HD video kaydını ön kamerada da sağlıyor.

Telefonun kamera arabirimi yine Sony'nin alışkın olduğumuz yüzü. Burada AR efektinden Timeshift'e ve Time Lapse kadar çok sayıda seçeneği bir arada görebiliyorsunuz. Olmayan modları ise indirmeniz mümkün.

Kamera varsayılan olarak Süper Otomatik modda çalışıyor. Eğer isterseniz manüel seçenekleri açmanız da mümkün. Buradan çok sayıda özelliği değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca telefonda arka kamerayla çekim yaparken nesne izleme özelliğinin sunulduğunu da söyleyelim. Böylece objeyi seçtiğinizde, kamera onu takip etmeye başlıyor.

Şimdi sizlerle Sony Xperia XA ile yaptığımız çekimlerden bazılarını paylaşalım.

Özetle

Sony Xperia XA, orta segment çizgisinde olan ancak tasarımıyla üst düzey görünüm sergileyen akıllı telefonlar arasında yerini alıyor. Güzel özelliklere sahip olan telefonun tüm detaylarını incelememiz içinde sizlere aktardık. Bu modeli düşünen kullanıcılar mutlu olacaklardır, ancak bahsettiğimiz eksiklikleri de dikkate almakta da fayda görüyoruz.

Sony Xperia XA, şu an 1399 TL fiyatla satın alınabilir durumda.

Kimler Almalı

Tasarımıyla şık ve Sony'nin yeni nesil akıllı telefonlarından birini almayı isteyen kullanıcılar mutlaka Sony Xperia XA'yı yakından incelemeli.

Alternatifleri

Sony Xperia XA'ya alternatif olarak Samsung'un (istediğiniz boy ölçüsüne göre) 2016 çıkışlı Galaxy A modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia XA
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciMediatek MT6755 Helio P10
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T860MP2
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi603:00 saat
Konuşma Süresi010:00 saat
Boyutlar66 x 143 x 7.9 mm
Ağırlık137 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum