SeaSonic Focus Gold SSR-750FX İnceleme
Masaüstü bilgisayar toplayanlara özel bir inceleme.
- Hybrid fan kontrolü
- Bekleme süresi
- Verimli
- 46 derecede tam güç
- Modüler tasarım
- Fiyat
- Zorlu koşullar altında gürültülü
Masaüstü bilgisayar oluşturma aşamasında her bir parça elbette önem teşkil ediyor. Hadi belki uzay sistem çalıştırmayı göze alıp kasayı es geçebilirsiniz, ancak geri kalan parçaların her biri önemli. Bunlardan biri de pek tabii güç kaynağı.
Tam da Ryzen 7 2700X elimize ulaşmışken gelen SeaSonic Focus Gold SSR-750FX, açıkçası test sistemimizin ana bileşeni oldu diye ilk baştan söyleyebiliriz. ATX form faktöründe olan bu güç kaynağı, 750W'a kadar güç çıkışı sağlaması ve yüzde 30 yük altında fansız çalışmasıyla önem teşkil ederken, 80 Plus Gold sertifikasına sahip olmasıyla da verimlilik yönünde aranan elemanlardan biri oluyor.
Tasarım detayları nasıl?
Hemen cihazın tasarımıyla söze başlayacak olursak, bal peteği tasarımlı ızgarasıyla dikkat çeken SSR-750FX, böylece maksimum hava akımına katkıda bulunuyor. Öte yandan uzun ve elastik yapılı kabloları kutu içeriğinde bulundurduğunu ve kabloların modüler yapıda olduğunu da söyleyelim. Böylece ihtiyacınız olmayan kabloyu takmıyor ve dolayısı ile kasa içini rahatlatabiliyorsunuz.
Hangi işlemcilerle uyumlu?
Yeni nesil Intel ve AMD işlemcilerle uyumlu olan SeaSonic Focus Gold SSR-750FX, bizim de az önce söylediğimiz gibi Ryzen R7 2700X işlemcimiz ve ona bağlı olan donanım öğelerine incelememiz süresince güç verdi. Bu arada test sistemimizde bulunan su soğutmalı Dark AquaForce W242R işlemci soğutucusuna da dikkat çekelim. Zira gelecek incelemelerde bu ürünün de detaylarına yakından bakacağız.
SeaSonic Focus Gold SSR-750FX ne kadar sessiz?
SeaSonic Focus Gold SSR-750FX'in alametifarikası sessiz çalışması. Yüzde 30'a kadar tamamen fansız modda çalışan cihaz, yüzde 30 ila yüzda 50 yük altında sessiz modda çalışıyor. Ardından ise gelen soğutma modunda etkili bir soğutma gerçekleştiriyor. Ancak burada, zorlu koşullar altında 12 cm'lik fanın biraz gürültülü çalıştığını da söylemeliyiz.
Bu noktada gürültü konusunu açmak gerekirse, güç kaynağının ortalama yük altında 30 desibel dolaylarında seyrettiğini söyleyebiliriz. Yük altında ise 87 – 88 desibel değerlerine çıkıyor ki, bu noktada rakipleriyle eşdeğer bir performans sergiliyor, büyük avantaj sağlamıyor.
Öte yandan cihazın arkasında güç girişinin hemen yanında bir buton görülüyor. Bu buton, fan kontrol düğmesi. Butona basmadığınız durumlarda fan zaten çalışmıyor. Bunu düşük yüklemelerde pasif durumda bırakabilirsiniz. Ancak güç kaynağını yük altında çalıştıracaksanız, bu tuşa basmanız elzem.
Özetle
SeaSonic'in Focus Gold serisinde bulunan 750W'lık bu güç kaynağı, oldukça ilgi çekici bir model. Kendi kategorisinde 135 mm veya 140 mm'lik fanlı modeller yer alırken, sessizliğe önem gösteren SeaSonic, bu modelde 120mm'lik fan kullanmış. Buna karşın verimlilik konusunda büyük başarı sağlamış doğrusu. Şu an bu güç kaynağını piyasada 726 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Belki daha uygun fiyata yine 750W'ta çalışan Corsair CX750M göreceksiniz. Ancak elimizdeki SeaSonic, Corsair'in bu modeline göre en başta verimlilik konusunda daha büyük iş çıkartmayı bilmiş. Cihazın dalgalanma ölçümleri de bir o kadar başarılı. Gerek tam yükte, gerek yüzde 110 yükte, gerekse çapraz yük atlamalı senaryolarda stabil bir profil sergiliyor. Buna ilave olarak süper kompakt yapısı ve modüler tasarımı da diğer avantajları oluyor. Öte yandan ülkemizde her ne kadar 2 yıllık garanti süresine sahip olsa da, bu cihaz SeaSonic tarafında globalde 10 yıllık bir garanti kapsamında sunuluyor. Bu bağlamda ürününe ne kadar güvendiği de açık.
Kimler Almalı
Intel veya AMD tabanlı yeni nesil bir sistem kurmayı düşünenler sessiz ve verimli bir güç kaynağı olarak rahatlıkla SeaSonic Focus Gold SSR-750FX modelini tercih edebilirler.
Alternatifleri
SeaSonic Focus Gold SSR-750FX'e alternatif olarak yine 750W temelinde FSP Hydro G 750 güç kaynağını da tercih edebilirsiniz.