Nitro Radeon R9 380X testte!

AMD'nin fiyat/performansıyla dikkat çeken orta segment ekran kartı Radeon R9 380X'i inceliyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 87
  • Başarılı performans
  • Uygun fiyat
  • Akıllı fanlar
  • Backplate
  • Soğutma sistemi
  • Güç tüketimi

Bugün inceleme konumuz olan Sapphire Nitro Radeon R9 380X, orta segment masaüstü bilgisayar oyuncularına hitap eden bir ekran kartı. Nvidia GeForce GTX 960 ile GTX 970 arasına konumlanan kart, özellikle sahip olduğu fiyatıyla, fiyat/performans noktasında dikkat çekiyor. Ekran kartının tüm detaylarını ve test sonuçlarını incelememizin ilerleyen adımlarında sizlere aktaracağız. Ancak önce fiyattan başlayalım.

Elimizdeki Sapphire Nitro Radeon R9 380X'in fiyatı şu an 950 TL civarında. Muadili olarak Nvidia GeForce GTX 960'ı raflarda az da olsa daha uygun fiyata bulabiliyoruz, fakat performans anlamında ondan daha iyi performans aldığımızı yekten söyleyebiliriz. Bu anlamda fiyat olduğu kadar performans noktasında da GTX 960 ile GTX 970 arasında bulunan Sapphire Nitro Radeon R9 380X, bu bağlamda fiyat/performansıyla dikkat çekici. Bunu söyledikten sonra şimdi karta daha yakından bakalım...

Mimari ve tasarım

AMD, Radeon R9 380'de Antigua Pro işlemcisini kullanmış, akabinde de R9 380X'te Antiqua XT GPU'suna yer vermişti. Aslında elimizdeki kartta AMD'nin yeniden markalaştırdığı Tonga mimarisine dayalı bir GPU yer alıyor. AMD, bunu Antiqua XT olarak karşımıza çıkartıyor. Elbette bunu yaparken GPU üzerinde birtakım oynamalar da atlanmamış. Bunu bir kenara koyacak olursak elimizdeki kart, kuşkusuz Sapphire yorumuna da uğrayarak fabrika çıkışında referans tasarıma göre hız aşırtmaya uğramış. R9 380X'in referansında 970 MHz olan saat hızı, Sapphire Nitro Radeon R9 380X'te 1040 MHz olarak karşımıza çıkıyor.

Şu an AMD'nin en güncel GPU'su kuşkusuz Fiji. Onu da Radeon R9 Fury ailesinde görmüştük hatırlarsanız. Yeni mimariyle birlikte gelen HBM bellek teknolojisi ise elimizdeki kartta mevcut değil. Sapphire Nitro Radeon R9 380X'te GDDR5 bellek teknolojisi kullanılıyor.

2048 işlem biriminin sahibi olan kart, referans tasarımdaki 190 Watt'lık güç tüketimini kağıt üzerinde 225 watt'a çekiyor. 4 GB kapasiteye sahip olan Sapphire Nitro Radeon R9 380X, 256-bit bellek veri yolunu da bizlere sağlıyor.

Sapphire Nitro Radeon R9 380X, FreeSync ve DirectX 12 desteğiyle dikkat çeken bir kart. Her ne kadar şu an oyun tarafında DirectX 12 destekli fazla örnek olmasa da, Hitman ve Ashes of Singularity gibi örnekler mevcut. Zamanla buradaki örnekler de çoğalacak elbette. Öte yandan FreeSync'li monitör sahibi olan kullanıcılar da, Sapphire Nitro Radeon R9 380X'in FreeSync desteğinden yararlanabiliyorlar. Böylece daha akıcı bir oyun deneyimi sağlamak mümkün. Hatırlayacak olursanız Nvidia da benzer çözümü G-Sync ile sağlıyor.

Sapphire Nitro Radeon R9 380X için önemli bir ayrıntı, arka yüzeyinde bir backplate bulundurması. Bu metalik yüzey hem koruma sağlıyor hem de elbette soğutmaya katkıda bulunuyor. Ön yüzde bulunan fanlar da 10 mm'lik çaplarıyla yeterli soğutmayı sağlıyor. Son zamanlarda karşımıza çıkan hemen her ekran kartında gördüğümüz akıllı fan teknolojisi, Sapphire Nitro Radeon R9 380X'te de halihazırda bulunuyor. Yani kartın fanları yük altında değilken çalışmıyor; bu da kartın sessiz olmasını sağlıyor.

Sapphire Nitro Radeon R9 380X'in bağlantıları arasında çift DVI, DisplayPort ve HDMI bağlantıları bulunuyor.

Performans

Sapphire Nitro Radeon R9 380X'i yakından tanıdığımıza göre şimdi bize sunduğu performanstan bahsedebiliriz. Karta çok sayıda benchmark testi uyguladık, bunun sonuçlarını da sizlerle az sonra paylaşacağız. Ancak önce her zaman olduğu gibi Sapphire Nitro Radeon R9 380X'e yer verdiğimiz test sistemimizi yakından tanıyalım.

Sistemimiz X99 platformuna dayanıyor. Anakart olarak Asus X99-A'yı kullanıyoruz. Hemen üzerinde Intel'in 3GHz frekansında Core i7-5960X işlemcisi yer alıyor. Bellek olarak 2 adet 8 GB'tan Kingston HyperX Predator DDR4 tercih ediyoruz. Depolama birimlerimizi ise 256 GB Samsung 840 Pro ile 1 TB kapasiteli WD Blue oluşturuyor. Güç kaynağımız 750 watt'lık Antec TruePower Classic, işlemci fanımız ise SilverStone Tundra TD03-E. Monitör olarak da 4K destekli Philips BDM3275UP modelini kullanıyoruz.

Performans izlenimlerimizde söze her zamanki gibi önce Benchmark sonuçlarıyla başlayacağız. Sapphire Nitro Radeon R9 380X'e 3DMark, Thief, Tomb Raider'ın yanı sıra DirectX 12 noktasında Hitman ve Ashes of Singularity testlerini de uyguladık. Aldığımız sonuçlar ise şöyle...

Peki, Sapphire Nitro Radeon R9 380X gerçek zamanlı oyun performansıyla nasıl bir izlenim bırakıyor? Akıcı Full HD performansı sağlayan kart, 2K'da da iyi sonuçlar üretiyor. 4K noktasında ise iddialı değil. Her ekran çözünürlüğünde The Witcher Wild Hunt'ı değerlendirdiğimiz kart, bu oyunda tüm detaylar açık ve V-Sync'in aktif olduğu senaryoda Full HD ve 2K'da gayet akıcı bir deneyim sunabiliyor. 2K çözünürlükte rahatlıkla 30 FPS'leri görebiliyorsunuz. 4K çözünürlükte ise 15 FPS dolaylarında bir performans sunuyor ve doğal olarak bu senaryoda oyun biraz kasıyor. Bu sonuca özellikle yoğun çimen kaplamalarının olduğu bölgede rastladığımızı söyleyelim ki aslında zaten oyunun geneli bu yapıda.

GTA V'te ise aldığımız değer Full HD çözünürlükte 45 – 50 FPS civarındaydı. GTA V bilindiği gibi sunduğu çeşitli grafik özellikleriyle sistem kaynaklarını yoran bir oyun. Burada bazı elzem olmayan yumuşatırsanız 70 – 80 FPS'lere erişebiliyorsunuz. Bu değerlerle kartın GTX 960'a göre daha iyi performans sağladığını rahatlıkla söylemek mümkün.

Peki, kart ne kadar ısınıyor ve çevreye ne kadar ses yayıyor? Kartın yük altında 70 dereceleri bulduğunu gördük. Boşta olduğunda ise 45 – 50 dereceler arasında değişiyor. Bu da muadiliyle arasında yalnızca birkaç derecelik fark yaratıyor.

Ses konusunda ise, üzerindeki fanlar kart boşta olduğunda çalışmadığı için normal kullanımda sessiz davranmasını sağlıyor. Yük altındayken de 50 desibeli gördük ki, sistemimizde su soğutmalı geniş bir işlemci fanı bulunduğunu da burada söylemek gerekiyor.

Özetle

Sapphire Nitro Radeon R9 380X, başarılı bulduğumuz bir ekran kartı. Her ne kadar AMD tarafında şimdi gözler Fiji işlemcisi ve HBM bellek teknolojisine dönmüş olsa da, orta segment için en performanslı modellerden biri de Radeon R9 380X oluyor. Fiyat avantajıyla da beğendiğimiz kart, şu an piyasada 950 TL civarına bulunabiliyor. Yakından incelemenizi öneririz.

Kimler Almalı

Orta segmentte fiyat/performans oranıyla başarılı bir ekran kartı arayan kullanıcılar Sapphire Nitro Radeon R9 380X'i edinebilirler.

Alternatifleri

Sapphire Nitro Radeon R9 380X'e alternatif olarak Nvidia tarafında GeForce GTX 960 da tercih edilebilir. Veya GTX 970'e de yönelebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sapphire Nitro Radeon R9 380X
Ürün Markası Sapphire
CHIP Online Notu
87
Üretim Teknolojisi 28nm
İşlem Birimi 2048
GPU Frekansı 1040MHz
Bellek Teknolojisi 4GB GDDR5
Bellek Veriyolu 256-bit
Güç Konnektörleri 2 x 6-pin
Bağlantılar DVI-I, DVD-D, HDMI, DisplayPort
Güç Tüketimi 225W
PCI-E Standardı PCI-E 3.0
API Desteği OpenGL 4.5, OpenCL 2.0, DirectX 12, Shader Model 5.0
Boyutlar 237 x 126 x 41 mm

İlginizi Çekebilir

Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO inceleme
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC inceleme
ASUS ROG STRIX RTX 3060 12G OC Edition İnceleme
Asus TUF Gaming RTX 3060 OC İnceleme
Palit GeForce RTX 3080 İnceleme
ASUS TUF GeForce GTX 1660 SUPER 6GB İnceleme
Forum