Nitro R9 380 Dual-X OC testte!

AMD'nin R9 380 ekran kartına Sapphire yorumuyla gelen Nitro R9 380 Dual-X OC testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 85
  • Soğutma yeteneği
  • Sessiz çalışıyor
  • 2K için ideal performans
  • Fiyat/performans ürünü
  • Backplate yok

Geçtiğimiz aylarda AMD'nin Los Angeles'ta tanıtımını gerçekleştirdiği R9 Fury X ekran kartını detaylı olarak incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da yine aynı etkinlikte tanıtılan R9 380 ekran kartı test merkezimize konuk oldu. Orta segment için sunulan R9 380, elimize Sapphire'in Nitro Dual-X OC yorumuyla birlikte geldi. Çift fanlı bir tasarıma sahip olan Nitro R9 380 Dual-X OC, şimdi bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor.

Orta segmente uygun

AMD'nin Tonga GPU'sunu kullanan Nitro R9 380 Dual-X OC, Sapphire R9 290 Tri-X'e oranla daha küçük boyutlu bir ekran kartı. Dual-X olarak anılmasının sebebi de bu. Zira üzerinde iki adet fan bulunduruyor. Sapphire'in 10cm'lik iki fanıyla soğutma işlemini sağlayan Nitro R9 380 Dual-X OC, tasarımıyla hoş bir kart. Çok büyük olmaması da avantaj.

Kartın çevresine baktığımızda arka bağlantıları arasında HDMI, DVI ve DisplayPort çıkışlarından birer tane olduğunu görüyoruz. Ayrıca PCB'ye baktığımızda, üzerinin açık olduğunu görüyoruz. Arka yüzde herhangi bir soğutucu plakaya (backplate) sahip olmaması, kartın tasarım anlamında tek eksisi diyebiliriz. Elbette Fury X'in ışıltılı görüntüsünün ardında bu ekran kartı biraz sönük kalıyor, onu da söyleyelim.

Teknik kadro

Nitro R9 380 Dual-X OC, 28nm işlem sürecine sahip bir işlemciyi üzerinde bulunduruyor. Bu işlemciyle bize 985 MHz baz frekans değeri sunan kart, ayrıca 1792 işlem biriminin de sahibi.

Nitro R9 380 Dual-X OC'nin en dikkat çeken yanlarından biri kuşkusuz 4GB kapasiteli bellekle geliyor olması. 256b veriyollu GDDR5 bellekleri kullanan Nitro R9 380 Dual-X OC, DirectX 12, CrossFire, FreeSync ve AMD Liquid VR teknolojilerini destekliyor.

Nitro R9 380 Dual-X OC'nin tipik enerji tüketimi 225 watt olarak belirtiliyor. AMD'nin tavsiyesi bu ekran kartını minimum 500 watt'lık sistemlerde çalıştırılması. Bu noktada kartın 6 pinlik güç bağlantısından güç aldığını da söyleyelim.

Benchmark sonuçları

Şimdi gelelim Nitro R9 380 Dual-X OC'nin performans notlarına. Önce söze elbette her zaman olduğu gibi Benchmark notlarıyla başlayalım. Nitro R9 380 Dual-X OC, artık Full HD'den sıyrılıp artık 2K çözünürlüğe geçmek isteyenler için geliştirilmiş bir kart. Biz de incelememiz süresince kartı hem Full HD hem 2K hem de 4K noktalarında değerlendirdik. Testlere geçmeden önce sizlerle test sistemimizi de paylaşalım ve ardından da aldığımız sonuçlara bakalım.

Performans verileri

İncelememiz süresince Nitro R9 380 Dual-X OC'yi, Benchmark testlerinin yanında popüler oyunlarla da test etme şansımız oldu. Kartın performansını oldukça beğendiğimizi hemen söyleyelim. Özellikle Full HD ve 2K çözünürlüklerde iyi iş çıkartan kart, elbette 4K çözünürlük için pek uygun değil. Bunun sonuçlarını da zaten birazdan tablolar halinde göreceğiz.

Oynadığımız oyunlar sırasında ısı ve ses değerlerini ölçümleme şansı da bulduğumuz Nitro R9 380 Dual-X OC, boştayken 25 - 29 derecelerde gezinirken, tam yükte 65 – 68 dereceleri görüyor. Kartın fanları gayet makul çalışıyor. Sıcaklık noktasında olduğu gibi ses kısmında da beğenimizi kazanan kart, yük altındayken 49 db'i görüyor. Normal çalışma temposunda ise tamamen sessiz, zira üzerindeki fanlar yük altına girmeden çalışmıyor.

Şimdi Nitro R9 380 Dual-X OC ile oynadığımız oyunlardan aldığımız sonuçları paylaşalım. Tüm test senaryolarında V-Sync'in açık olduğunu ve grafik ayarların üst seviyede olduğunu da geçmeden söyleyelim.

Tüm oyunlarda 2K çözünürlükte makul sonuçlar aldığımız Nitro R9 380 Dual-X OC, son dönemin popüler oyunu GTA V'te de özellikle Full HD'de gayet akıcı bir deneyim yaşatıyor. GTA V'te Full HD çözünürlükte 45 FPS'lik sonuç aldığımız kart, üst seviye görüntü ayarlarındaydı. Ancak kenar yumuşatma efekti sağlayan MSAA'yi 2X'e aldığımızı da söyleyelim. Bu değeri 8X'e çektiğinizde FPS 30 FPS'ye düşüyor ki, Titan X veya Fury X'iniz yoksa bu değeri 8X'te kullanacağınızı da pek sanmıyoruz.

2K çözünürlükte de kabul edilebilir bir sonuç alan kart, GTA V de dahil tüm oyunlarda 4K noktasında ise elbette ki sırıtıyor. Fakat bu sonuç kartın eksikliği değil, zira 4K çözünürlük üst segmente hitap ediyor.

Özetle

AMD'nin orta segmente sunduğu Nitro R9 380 Dual-X OC ekran kartı, gerçekten başarılı bir model olmayı başarıyor. Başarılı soğutma yeteneği, uygun performansı ve fiyatıyla orta segment bir sistem sahibi olanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

AMD Nitro R9 380 Dual-X OC'nin fiyatı ise 875 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Orta segmentte iyi bir oyun sistemi toplamak isteyenlerin yakından ilgilenebileceği bir kart olan Nitro R9 380 Dual-X OC, aynı zamanda sessiz ve serin tempolu bir ekran kartı arayanların da gözdesi olacak seviyede.

Alternatifleri

AND Nitro R9 380 Dual-X OC'ye alternatif olarak Nvidia tarafında GTX 960 tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sapphire Nitro R9 380 Dual-X OC
Ürün Markası Sapphire
CHIP Online Notu
85
Üretim Teknolojisi 28nm
İşlem Birimi 1792
GPU Frekansı 985 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 4 GB / 256b GDDR5
Bağlantılar HDMI, Display Port, DVI

İlginizi Çekebilir

Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO inceleme
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC inceleme
ASUS ROG STRIX RTX 3060 12G OC Edition İnceleme
Asus TUF Gaming RTX 3060 OC İnceleme
Palit GeForce RTX 3080 İnceleme
ASUS TUF GeForce GTX 1660 SUPER 6GB İnceleme
Forum