Samsung Gear Sport İncelemesi
Samsung'un IFA 2017'de tanıttığı Gear Sport akıllı saatini kolumuza taktık. İşte inceleme raporumuz!
- Tasarım
- iOS desteği
- 50 metreye kadar su koruması
- Her zaman açık ekran
- Güçlü pil ömrü
- Canlı ekran
- Kalp sensörü daha iyi çalışıyor
- S Voice
Samsung, akılı saat konusunda özellikle iOS desteği getirmesi ve saatlerini tüm Android ekosistemine açmasından sonra tercih edilebilirliğini bir hayli arttırdı. Bunun yanı sıra akıllı saatlerini tasarım ve özellik bakımından geliştirmesinin de bunda büyük katkısı oldu elbette. Özellikle Gear S3 frontier ve classic modelleriyle geniş bir kullanıcı kitlesine erişen Samsung, bu alanda son olarak IFA 2017'de yeni modellerini tanıtmıştı. Elimizdeki Gear Sport modelinin yanında Gear Fit 2 Pro ve IconX 2018 kulakiçi kulaklıklarını da tanıtan Samsung, bu ürünleriyle özellikle sportif kullanıcıları hedefliyor.
Gear Fit 2 Pro ve IconX 2018 de zamanı geldiğinde bize ulaşacaktır, bugünkü konumuz ise, Samsung Gear Sport.
Sportif
Samsung Gear Sport, sınırlı bir yükseltme modeli gibi görünüyor olabilir, ancak Spotify'ı çevrimdışı kullanmak ve yüzücülere 50 metreye kadar koruma sunması gibi özellikleri ile sporseverler için özel bir saat olmayı başarıyor.
Tasarım olarak, selef model Gear S2'yi andıran Gear Sport, böylece Gear S3 frontier ve classic modellerinin maskülen hatlarını sevemeyen kullanıcıların beğenecekleri bir model oluyor. Görünüm olarak Gear S2'yi andırsa da, kasa yapısı metalik. Saatin kadranındaki bezel de öyle elbette.
Yine alışık olduğumuz üzere dairesel bir kadrana sahip olan Gear Sport, 1.2 inç boyutunda Super AMOLED ekrana sahip. Ekranın parlaklık ve renk doygunluğu gayet iyi seviyede. Gorilla Glass 3 ile korunan ekran, böylece darbelere karşı dayanıklılık kazanmış.
Canlı ekranı eğlenceli arayüzle harmanlayan Gear Sport, Tizen 3.0 işletim sistemini kullanıyor. Daha önce hiç Gear serisinden bir akıllı saat kullanmamış olanlar için, uygulamalar arasında saatin çevresindeki bezeli çevirerek dolaşabildiğinizi söyleyelim. Bu kullanım şekli, Gear ailesine hem hava katıyor hem de kullanımını kolay kılıyor diyebiliriz.
Ayrıca ekranlar arasında dolaşabileceğiniz fiziksel bir geri tuşu ve onun altında uygulama tekerini açabileceğiniz bir tuşun daha yer aldığını belirtelim. Ekranda yer alan uygulamaları kullanmak içinse üzerine dokunmanız yeterli.
Arayüzde çok sayıda uygulama mevcut; daha fazlasını ve farklı kadran stilleri için telefonunuzu kullanmanız gerekiyor. Burada çok sayıda seçenek yer alıyor, kendinize uygun tema ararken kendinizi kaybedebilirsiniz diyebiliriz.
Saatte yer alan S Voice özelliğini ise ya kullanmayacaksınız ya da çok az kullanacaksınız. Bir diğer kullanmayacağınız servis ise Samsung Pay olacak.
Spotify konusuna da gelelim... Samsung Gear S3 ve Gear Fit 2 Pro'da da mevcut olan çevrimdışı Spotify kullanımı Gear Sport için de geçerli. Premium üyeliğiniz varsa, çevrimdışı çalma listelerini ve albümlerini saatinizde saklayabiliyorsunuz. Bu sayede koşu sırasında müzik dinlemek isteyenler için Gear Sport gerçekten harika bir eküri oluyor diyebiliriz. Elbette bunun için bir çift Bluetooth kulaklığa ihtiyacınız olacak.
Ve kullanışlı
Gear Sport, Gear S3'teki gibi telefon görüşmelerinizi yapabileceğiniz bir saat değil. Gelen aramaları görebiliyor veya çağrı başlatabiliyorsunuz. Ancak görüşmeyi telefonunuzla yapmanız gerekiyor. Gear S3'te direkt olarak telefon görüşmeleri de yapabiliyorduk hatırlarsanız.
Bildirimlerinizi görebiliyor, cevaplayabiliyor ve S Healt verilerine erişebiliyor, takip edebiliyorsunuz. Zaten aslında Gear Sport, bir saat olmanın yanında spor aktiviterleri için oldukça kullanacağınız bir saat oluyor.
Egzersiz programınızı izleyen, kalp atış hızınızı takip eden Gear Sport, aktiviteniz bittikten sonra aktivite türünüzü algılayabiliyor. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, kürek çekme veya yüzme şeklinde kategoriler sunan Gear Sport, 50 metreye kadar suya karşı dayanıklı yapısıyla da özellikle yüzücüler için iyi bir saat oluyor. Hatta saatte, sualtında kullanabilmeniz için su modu da yer alıyor. Bunu saatin bildirim ekranından yönetebiliyorsunuz.
Bu arada Gear Sport'un ekranını sürekli açık şeklinde ayarlayabileceğinizi de söyleyelim. Tabii ki bu durumda pil ömrü daha hızlı tükenecektir. Yine de Gear Sport'un pil ömrü oldukça uzun gidiyor diyebiliriz; yani saatin pil ömrünü bir hayli beğendik. Bunu her zamanki gibi farklı senaryolarda işledik elbette.
Mesela GPS'i kapalı ve ekranı sürekli açık şekilde kullanırsanız, akşam eve döndüğünüzde saat 18:30 sıralarında yüzde 75'lik bir pil ömrüyle karşılaşıyorsunuz. Bu arada tüm bildirimleri saat üzerinden aldığımız bir kullanım senaryosundan bahsediyoruz. Gece şarj cihazına koymadığınızda, aynı kullanım şekliyle ertesi gün öğleden sonrayı buluyorsunuz.
Hem GPS hem ekranın sürekli açık olduğu senaryoda ise akşam saat 7'ye kadar yüzde 47'lik pil oranıyla gelen Gear Sport, bu kullanım içinde ekstra 30 dakikalık spor aktivitesi, yer yer müzik akışı sağladı.
Eğer GPS ve ekranı kapalı kullanır, bildirimlere de ayar yaparsanız, zaten günlerce kullanacağınız bir kullanım ömrü sağlıyor. Öte yandan kablosuz şarj pediyle gelen Gear Sport, yaklaşık 1.5 saat içinde tam kapasite şarj olabiliyor. Bu anlamda onu şarj etmek de kolay ve zahmetsiz oluyor.
Özetle
Açıkçası Gear Sport, Samsung'un Gear S3'le yakaladığı başarıyı, sportif tarzı benimseyenlere getirmesiyle başarılı ve kullanışlı bir akıllı saat olmuş. Paslanmaz çelik gövdesi, sade tasarımı, kullanım biçimi, çevrimdışı Spotify desteği, başarılı pil ömrü ve daha pek çok özelliği ile gayet beğendik; satın almayı düşünenlerin de beğeneceklerini söyleyebiliriz. Bu anlamda iyi ve kaliteli bir akıllı saat satın almak isteyenler Gear Sport'u rahatlıkla tercih edebilirler. Zaten piyasada üst seviye iki ürün bulunuyor diyebiliriz; ya Apple Watch ya da Samsung Gear'ı tercih edeceksiniz. Bu noktada da Gear Sport, iOS desteği göstermesiyle bir adım daha önde duruyor diyebiliriz.
Peki, Gear Sport'un fiyatı ne kadar? Şu an Gear Sport'u 1150 TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu noktada Gear S3 incelememizin sonuç bölümünde dediklerimizi tekrar hatırlayabilir ve aynı sözleri Gear Sport için de söyleyerek incelememizi noktalayabiliriz:
1- Fiyatı size pahalı gelmiştir.
2- Tasarımı size göre değildir
Bunun dışında gayet beğeneceğinizden eminiz.
Kimler Almalı
Akıllı saat satın almayı düşünen, hem tasarım hem kullanım anlamında iyi bir model arayan ve Android kullanıcısı olan kullanıcılar, Gear Sport'u tercih edebilirler.
Alternatifleri
Gear Sport'a alternatif olarak daha maskülen tasarım isteyenler Gear S3'e yönelebilirler. Öte yandan daha sportif olsun diyenler Fit 2 Pro'ya bakabilirler. Elbette Apple Watch 3 de yerli yerinde duruyor.