Samsung Galaxy Tab S3 İncelemesi

Samsung'un şu ana kadarki en iyi tasarıma sahip tableti Galaxy Tab S3, tüm detaylarıyla testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 84
  • Samsung'un şu ana kadarki en iyi tablet tasarımı
  • S Pen kalem kutu içeriğinde mevcut
  • Ekran
  • Performans
  • AKG ses desteği
  • NFC yok
  • Apple iPad Pro 32GB kadar pahalı
  • Klavye pahalı bir aksesuar

Tablet piyasası bundan 4 yıl öncesine kadar fazlasıyla daraldı, bu alandaki küçük markalar modellerini hemen hemen çekti ve pazar yalnızca büyük teknoloji devlerine kaldı. Apple ve Samsung, bu alanda başı çekiyor ve bugün de Samsung'un Galaxy Tab S3 modeline yakından bakacağız.

Samsung Galaxy Tab S3, tamamen cam tasarıma sahip bir model yükseltmesi olarak göze çarpıyor. HDR görüntü sunan ekran ve dahili S Pen sayesinde, tablet kullanıcılarına iyi seçenekler getiren Galaxy Tab S3, şu an Android piyasasının bu alandaki en iyi modellerinden birini oluşturuyor diyebiliriz. Elbette eksileri de var. Hepsinden bahsedeceğiz; önce tasarımla söze başlayalım.

Tasarım

Samsung Galaxy Tab S3, tasarımıyla Tab S2'ye göre fazlasıyla iyi bir yükseltme modeli oluyor. Belki ilk bakışta, ön yüzden Tab S2'ye oldukça benziyor olabilir, fakat yeni modelde tüm gövde tamamen cam malzemeden oluşuyor ve bu nedenle özellikle arka yüzey görünümüyle fark yaratıyor. Bu görünüme etki ettiği kadar, dokunduğunuzda verdiği hisse de katkıda bulunuyor kuşkusuz.

Samsung Galaxy Tab S3, 6 mm kalınlığında ve 429 gram ağırlığında. Bu iki değerle, Apple tarafındaki rakibi iPad Pro 9.7'ye göre daha ince ve hafif olan Tab S3, alt tarafta fiziksel bir parmak izi tuşu ve yanlarında kapasitif butonlarını bulunduruyor.

Yeni modelde önemli güncellemelerden biri ses noktasında. Tabletin dört yanını çevreleyen mazgallarıyla AKG uyumlu hoparlörleri bize sunan Galaxy Tab S3, böylece zengin ses sağlıyor Ve iyi   haber: alt tarafta bir 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Ayrıca tablet, Bluetooth 4.2'yi de destekliyor. Yani kablolu ve kablosuz kulaklık seçeneklerinizi bu tablet le kullanabilirsiniz.

Elimizdeki Galaxy Tab S3, SIM kart girişi bulundurmuyor. Yani bu cihazla mobil interneti kullanamayacaksınız. Ancak Wi-Fi ağlarına bağlanabilirsiniz. Bu arada yeri gelmişken söyleyelim, cihazda herhangi bir NFC bağlantısı da yer almıyor.

Galaxy Tab S3'ün sağ kenarında güç ve ses butonlarını görüyoruz. Onun altında yer alan çekmece ise, microSD kart için. Tablete, 256 GB'a kadar microSD kartlarınızı takabiliyorsunuz.

Son olarak tabletin alt kenarında bir USB-C portu bulunduğunu söyleyelim ve şimdi tabletin S-Pen ile klavye eklentisinden bahsedelim.

S Pen ve klavye

Galaxy Tab S3, kutu içeriğinde S Pen'i getiriyor. Böylece tableti çizim yeteneği ile de kullanabiliyorsunuz veya normal tablet kullanım alışkanlıklarınızı S Pen ile geliştirebiliyorsunuz. 9.4 mm'lik kalınlıktaki S Pen, kolayca kavranabiliyor. Kalemin ucu ise, 0.7 mm kalınlığında.

Kalemin hemen yanında Air Command menüsünü ortaya çıkartmak için tıklanabilir bir düğme elbette mevcut. Bu tuşa bastığınızda ortaya çıkan menüde, Not yarat, Tüm notları gör, Akıllı seçim, Ekrana yaz, Çevir ve Bakış gibi çok sayıda seçenek yer alıyor. Bunların dışında ekran kapalıyken de elbette ekrana notlar alabiliyorsunuz. Bu seçenekler Samsung'un Note ailesinde de karşımıza çıkıyor hatırlarsanız.

Galaxy Tab S3'ü ayrıca bir klavye setiyle birlikte dizüstü bilgisayar formunda da kullanabiliyorsunuz. Ancak klavye aksesuarını ayrıca satın almanız gerekiyor, kutu içeriğinde mevcut değil. Bunun için ödemeniz gereken ücret ise, 130 Dolar civarı. Bu da elbette tableti alacaklara ek maliyet getiriyor. Ayrıca yine kılıf için de 60 Dolar ödemeniz gerek.

Ekran ve işletim sistemi

Galaxy Tab S3, 9.7 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Bu ekranıyla 2048x1536 piksel çözünürlüğünde görüntü üreten tablet, Yüksek Dinamik Aralık olarak da bilinen HDR desteği getiriyor. Tabletin ekranının gövdeye oranı, yüzde 72.7 seviyesinde. Yine piksel yoğunluğu ise 264 ppi seviyesinde.

Galaxy Tab S3, bu değerlerle beraber Apple iPad Pro 9.7 ile aynı benzer tabloyu karşımıza koyuyor. Hatta ekran- gövde oranı yüzde 1.1 oranında daha iyi. Yine diğer Samsung cihazlarından da aşina olduğumuz gibi Super AMOLED panelin sahibi olan tablet, bu ekranında bize Android 7.0 işletim sistemini sunuyor.

İşletim sisteminde TouchWiz arayüzünü görüyoruz, ancak bu arayüz son 2 yıldır oldukça geliştirildi. Şu an eskisinden çok daha iyi halde bir kullanım sunuyor. Bölünmüş ekran uygulaması bu tablette de yer alıyor; yani 2 uygulama veya sayfayı aynı anda ekranda yan yana yerleştirebiliyorsunuz. Bunun için uygulama penceresi tuşuna bastıktan sonra, yan yana yerleştirmek istediğiniz uygulamaların menü çubuğundaki pencere simgesine tıklamanız yeterli.

Teknik kadro ve performans

Galaxy Tab S3, performans olarak amiral gemisi akıllı telefonlarla yarışacak düzeyde bir tablet. Zira Snapdragon 820 işlemciden güç alan tablet, 2.15 ve ve 1.6 GHz 4 Kyro çekirdeğinden güç alıyor. Adreno 530 grafik işlemcisiyle, güçlü oyunlar için de yeterli olan Tab S3, 4 GB RAM ve 32 GB depolama alanıyla beraber geliyor.

Snapdragon 820 ve Vulkan API'si ile bu tablet, şu an amiral seviyesindeki akıllı telefonlarla beraber, son 1 yılın yoğun oynanan grafik zengini oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyor, çok sayıda uygulamayı aynı anda çalıştırmanıza izin veriyor. Peki, sentetik testlerde nasıl bir grafik çıkıyor karşımıza?

Galaxy Tab S3, GeekBench 4'te 3812 puan topluyor. Bu puanla 4762 puan alan Apple iPad Pro 9.7'nin bir miktar gerisinde kalan Tab S3, Google Pixel C'yi ise farkla geçiyor. 3D Mark Benchmark'ta ise 22753 puan alan Tab S3, bu testte de iPad Pro'yu geriden takip ediyor.

Her iki tablet arasında sentetik test sonucunda fark olabilir elbette, ancak ikisi de üst seviye modelle olduklarından aradaki puan farklarının performans sonuçlarına gözle görülür bir etkisi olmadığını da söylemek lazım. Ha, bu test sonuçları itibariyle Apple iPad Pro 9.7 daha iyi duruyor, o ayrı.

Performans adımını geçmeden, Galaxy Tab S3'ün görüntü ve ses noktalarına da bir ekleme yapalım. Tablet, gerçekten fazlasıyla doğru renk üretiyor ve parlak bir ekrana sahip. Rakamsal olarak verecek olursak, 441 nit parlaklık sunan ekran, bu noktada 432 nit'lik iPad Pro'yu geride bırakıyor. Öte yandan tabletin renk gamutu, yine iPad Pro 9.7'den daha geniş.

Bu notlar doğrultusunda söyleyebiliriz ki, ister oyun oynayın ister karşısında çalışın veya isterseniz film izleyin. Bu 3 adımdan da keyif alacaksınız. Ayrıca buna AKG destekli hoparlörleri de ilave ettiğimizde, ses ve müzikal anlamda keyif alacağınızı da söyleyebiliriz. Hoparlörlerin 4 taraflı olması, sesin sizi çevrelemesini sağlıyor. Ayrıca tableti çevirirseniz, ses yönleri de değişiyor.

Pil ömrü

Gelelim Tab S3'ün pil ömrüne. Tab S3'te 6000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. iPad Pro 9.7'de bu alan 7300 mAh, Google Pixel C'de ise 9240 mAh. Peki, bu kapasiteleri yarıştırdığımızda ortaya nasıl bir sonuç çıkıyor?

Öncelikle Tab S3'e uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde, tam parlaklıkta yüzde 13 seviyesinde batarya tüketen Tab S3'ün, bu süre sonunda geriye yüzde 87'lik bir dilim bıraktığını söyleyelim.

Samsung'un video konusundaki iddiası, Tab S3'ün 12 saate kadar video oynatabileceği yönünde. Aldığımız sonuca göre 30 dakikalık bir farkla, bu süre hemen hemen destekleniyor. Ekran parlaklığını biraz kısarak, bu süreye rahatça erişebilirsiniz.

Tab S3'ten sürekli web dolaşımında aldığımız sonuç ise 8 saat 51 dakika oluyor. Bunu iPad Pro 9.7 ve Pixel C ile kıyaslarsak, rakipler burada batarya kapasitelerinin daha geniş olması sebebiyle farkını koyuyor elbette. Aynı testte iPad Pro 9.7, 11 saat civarında bir performans alırken, Pixel C ise 11 saat 23 dakikayı görebiliyor.

Batarya konusunu kapatmada evvel söyleyebiliriz ki, Tab S3, pil performansıyla iyi iş çıkartıyor.

Kamera

Şimdi gelelim kameraya.

Tablet kullanırken fotoğraf veya video çekme ihtiyacınız olursa bunun iyi şekilde karşılanabilmesi iyi, ancak zaten tabletiniz yanınızda olsa bile muhtemelen bu işi telefonunuz ile halledeceksiniz. O nedenle tablet alımında kamera kullanımı elzem noktalardan biri olmuyor. Buna karşın Tab S3, iyi bir kameraya sahip. Zira Jest kontrolü ve 4K video kaydı ile tamamlanmış bir arka kamerayı bizlere sunuyor.

Teknik olarak baktığımızda, 13 MP boyutunda arka lens sunan Tab S3, f/.19 diyafram açıklığı ve 27 mm odak uzaklığına ek olarak otofokus, HDR, panorama ve LED flaş gibi özellikleri arka kamerasıyla bizlere sağlıyor. 2160p'de 30 kare video kaydı da yapabilen arka kameraya, 5 MP'lik ve f/2.2 diyaframlı bir ön kamera da eşlik ediyor. Ön kamerayla da yine 1080p video kaydı yapılabildiğini belirtelim.

Özetle

Samsung Galaxy Tab S3 için, bu kategorideki en iyi Android tablet diyebiliriz. Klavye aksesuarıyla birlikte 2'si 1 arada kullanım imkanı tanıması onu avantajlı kılarken, 130 Dolar'lık klavye fiyatı ise önünde bir handikap yaratıyor. Ancak kutu içeriğinde sunulan S Pen, tablet için iyi bir eküri oluyor.

Yine tabletin iyi olduğu yanlardan bir diğer, elbette HDR ekran ve dört yönlü AKG hoparlörler. Performans konusunda da iPad Pro ile rekabetçi duran tablet, 9.7 inç boyutunda iyi  bir tablet almak isteyenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır kanaatindeyiz.

Galaxy Tab S3'ün fiyatı ise 2149 TL. Tüm iyi yönlerine rağmen tableti, fiyatıyla pahalı bulduğumuzu söylemek gerek. Zira karşısında çok yakın fiyata iPad Pro 9.7 modeli bulunuyor.

Kimler Almalı

Android işletim sistemiyle çalışan iyi bir tablet satın almak isteyenler, şu an Samsung Galaxy Tab S3'ü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Tab S3'e alternatif olarak iOS tarafında Apple iPad Pro 32GB modelini de rahatlıkla tercih edebilirsiniz.  Veya dileyenler Android alanında Google Pixel C'yi de değerlendirebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Tab S3
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 820
İşlemci Hızı2.15 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu9.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1536 x 2048 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi6000 mAH
Boyutlar169 x 237 x 6 mm
Ağırlık429 gr.

İlginizi Çekebilir

Samsung Galaxy Book İnceleme
Fujitsu STYLISTIC R726 İnceleme
Samsung Galaxy TabPro S İnceleme
Lenovo Ideapad Miix 300 İnceleme
Hometech Wi10 İnceleme
reeder A12iX Workbook İnceleme
Forum