Samsung Galaxy S9 Plus İncelemesi
Galaxy S9 Plus, 5000+ TL fiyatla alınır mı, özellikleri neler, neler sunuyor? A'dan Z'ye inceledik!
- Çift diyafram ile gelişen düşük ışık performansı
- Daha iyi yerleştirilmiş parmak izi sensörü
- Yüksek sesli stero hoparlörler
- Kamera performansı
- Harika tasarım ve işçilik
- Yüksek performans sunan donanım
- Super AMOLED ekran
- IP68 sertifikası
- S8 Plus'tan büyük farklılık yaratmıyor
- Pil ömrü gelişim göstermiyor
- Düşük ışık performansı büyük beklenti yaratıyor
- Pahalı
Samsung'un Galaxy S9 akıllı telefonundan sonra bu kez de "büyük" amiral gemisi Galaxy S9 Plus elimizde. İlk intibada Samsung Galaxy S9 Plus ile ilgili söyleyebileceğimiz, tasarım itibariyle Galaxy S8 Plus'a benzemesine karşın, büyük ekranı ve çift kameraları sayesinde -elbette üst seviye performansını da unutmayalım- bugün satın alabileceğiniz en gelişmiş Android işletim sistemine sahip akıllı telefon olduğu olacak.
Samsung Galaxy S9 Plus, tasarımında çarpıcı değişiklikler olmadan, tıpkı Galaxy S9 örneğinde de gördüğümüz gibi küçük revizyonlarla S8 Plus'ı daha iyi hale getiriyor. Aslında Samsung'un Galaxy S8 ve Galaxy S8 Plus'ı tasarım anlamında büyük revizyona sokmasına ihtiyacı da yok, zira son 11 ayın en iyi telefonları listesine bu iki modeliyle girmeyi başardı; bunu hatırlamak önemli.
Galaxy S9 Plus'ı da tıpkı Galaxy S9 gibi enine boyuna değerlendirme şansı bulduk. Her iki telefon da zaten birbirine çok benziyor, fakat Galaxy S9 Plus'ta farklı olarak daha büyük ekran ve çift kamera yer alıyor. Şimdi Galaxy S9+'a daha yakından bakalım.
Samsung Galaxy S9 Plus Tasarımı
Samsung Galaxy S9 Plus, tıpkı Galaxy S8 Plus gibi büyük hatlara sahip bir akıllı telefon oluyor. Bir zamanlar phablet olarak da kategorilendiren bu telefonlar, şimdilerde ise hemen hemen standartlaşmaya başladı zaten. Ancak yine de büyük boyutları sebebiyle onu küçük elli kullanıcıların kullanması bir hayli zor, bunu söylemek gerekli.
Tasarım anlamında tıpkı Galaxy S9 gibi şu an tartışmasız en şık akıllı telefonları arasında başı çeken model olan Galaxy S9 Plus, yine ön ve arka yüzde Gorilla Glass 5 ile korunan cam malzeme ve kenarlarda da yenilenerek güçlenen alüminyum malzemeden oluşuyor.
Telefon, tasarımıyla zaten selef modele kıyasla büyük farklar içermiyor. Ancak Samsung, yeni telefonlarının arkasında küçük ama anlamlı bir değişiklik yaptı ve buradaki parmak izi sensörünün yerini değiştirerek, kameranın altına aldı. Özellikle Galaxy S8+ modelinde telefonun boyutu da büyük olduğu için sensöre ulaşmak zor oluyordu. Bu anlamda Samsung'un yaptığı bu değişiklik isabetli olmuş. Böylece sensöre erişim ve kullanım daha kolay.
Ülkemizde gri, siyah ve mor renk seçenekleriyle bulunabilen Galaxy S9+, her ne kadar şık görünse de, elbette bir süre sonra arka yüzü parmak izleriyle doluyor. Bu anlamda telefonu temiz tutmak bir hayli zor açıkçası. Neyse ki telefonun su koruması var da, istediğinizde yıkayabiliyorsunuz. Ancak yağlı parmak izi görüntüsünden tam olarak kurtulmak için bizce bir kılıf kullanmanız doğru tercih olacaktır. Bu sayede telefonu çizilmelere ve darbelere karşı da daha dirençli hale getirebilirsiniz.
Samsung Galaxy S9 Plus'ın uzunluğu 158.1 mm, kalınlığı ise 8.5 mm. Bu değerler selef modelde 159.5 mm ile 8.1 mm idi. Aradaki farka baktığımızda, tıpkı Galaxy S9 incelememizde de gördüğümüz gibi Samsung'un, Galaxy S9 Plus'ı da selefine kıyasla biraz kısalttığı ve hafif kalınlaştırdığı olduğunu anlıyoruz. Ancak yine telefonda ekran boyutundan feragat edilmemiş elbette; aynı şekilde korunuyor. Hatta ekran – gövde oranı biraz daha artarak yüzde 84.2 seviyesine erişmiş.
Samsung'un Galaxy S9'da da söylediğimiz gibi Galaxy S9 Plus'ta da hem 3.5 mm'lik kulaklık girişi hem microUSB yuvasıyla iPhone X'in önünde yer aldığını görüyoruz. 3.5 mm'ye destek fazlasıyla önemli. Öte yandan telefonda artık stereo AKG hoparlörlerin olduğunu görmek güzel. Bu hoparlörlerden de bahsedecek olursak, Dolby Atmos destekli olduğunu ve bu yolla S8 Plus'a kıyasla yüzde 40 daha yüksek ses sağlandığını söyleyebiliriz. Böylece Galaxy S9+ ile Samsung, Apple'ın iPhone 7'den beri stereo hoparlörlerle donattığı telefonlarını sonunda yakalayabildi diyebiliriz. Öte yandan performans açısından iPhone X'in sesi daha net, onu da kabul etmek gerek. Ancak 360 derecelik simüle edilmiş ses performansı sağlayabilen hoparlörler ile özellikle yatay konumda film izlemek veya oyun oynamak, Galaxy S9 Plus'ta büyük eğlence sağlıyor.
Samsung Galaxy S9 Plus Ekranı
Samsung, ekran tasarımında 18.5:9 görüntü oranına geçmesiyle adeta akıllı telefon segmenti için standart belirledi. Galaxy S8'lerden sonra bir dizi akıllı telefon markasından benzer hamleyi gördük ve böylece kullanıcılara daha geniş bir görüntü deneyimi sunulmaya başladı. Galaxy S9 Plus'ın ekranı da tıpkı selefi gibi 6.2 inç boyutunda ve 18.5:9 en-boy oranına sahip. Ekran çözünürlüğü yine Full HD+ olarak varsayılan olarak geliyor fakat bunu Quad HD+'a kadar çekebiliyorsunuz; burada seçim size kalmış durumda.
Panel olarak alıştığımız gibi Super AMOLED bulunan telefonda, parlaklık bir hayli yüksek. Renk doğruluğu ve doygunluğu konusunda da yapacak en ufak bir eleştirimiz yok doğrusu. Tıpkı Galaxy S9 gibi Galaxy S9 Plus da bu anlamda adını zirveye yazdırıyor diyebiliriz.
Ha, bu arada şunu da söylemek lazım, Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus ile Samsung, "çentiğe" direnen nadir markalardan oluyor. Muhtemelen Güney Koreli şirketin bundan sonraki hamlesi, tamamen yekpare ekrandan oluşan bir telefon olacak. Tıpkı Mobil Dünya Kongresi'nde konsept olarak tanıtılan Vivo Apex gibi bir model görebiliriz belki.
Şirketten bir diğer beklentimiz, kuşkusuz ekrana entegre bir parmak izi sensörü. Bunu da Galaxy Note 9 veya Galaxy S10 modelinde görmeyi umuyoruz artık.
Samsung Galaxy S9 Plus İşletim Sistemi
Samsung Galaxy S9 Plus, kutusundan elbette Android 8.0 Oreo ile çıkıyor. İşletim sistemi anlamında Galaxy S9'a göre farklılık yok elbette. Menü yerleşimi bir yana, gerek kısayolların yerleşimi, gerek Edge ekranı ile ek işlevlere erişebilmeniz gerekse de, uygulamaların alt menülerine erişebilme ve daha pek çok açıdan fazlasıyla başarılı bir arayüz yazılımı da beraberinde geliyor telefonla. Bu noktada her ne kadar eskiden Galaxy S serisi TouzhWiz ile kariyerine kötü bir başlangıç yapmış olsa da, Samsung Experiences ile beraber şimdi kullanıcılara altın çağını yaşatıyor diyebiliriz.
AR Emoji
İşletim sistemine değinmişken tabii ki gelen önemli bir yenilikten bahsetmek gerek: Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, Samsung'un Apple'ın iPhone X'de yer verdiği Animoji hamlesine verdiği cevap, AR Emoji oluyor. Bu uygulamayı kullanarak kendi dijital kopyanızı avatarlar eşliğinde yaratabildiğiniz Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modelleri, böylece eğlence noktasında kullanıcılara ek seçenek getiriyor. AR Emoji, çalışmak için telefonun ön yüzünde yer alan 8 MP'lik kamerayı kullanıyor ve bu vesile ile size oldukça benzeyen bir karakter tanımlayabiliyorsunuz. Bu noktada AR Emoji hareketini, iPhone X'in TrueDepth kamera dizisiyle karşılaştırmak pek mantıklı olmayacak, bunun da altını çizelim.
AR Emoji ile dilerseniz karakterinizi özelleştirebiliyorsunuz da. Şu an için seçenekler pek geniş değil, ancak önümüzdeki dönemde gelecek güncellemelerle bu giderilecektir. Yazılım güncelleme yolula içerik genişletme konusunda Samsung'un başarısını zaten biliyoruz.
AR Emoji ile ilgili iyi bir haber; hazırladığınız AR Emojileri arkadaşlarınıza göndermeniz fazlasıyla kolay. Samsung, bununla çeşitli GIF'ler oluşturmanıza izin veriyor.
Bixby
Samsung Galaxy S9 Plus'ta yer alan bir diğer özellik elbette Bixby. Bundan da kısaca bahsedelim, zira şu an için üzerinde durulması gereken detaylı bir özellik yok burada. Zira Bixby'de halen Türkçe desteği yok, bu konuda çalışmalar ise sürüyor. Öte yandan dijital asistanlar halen çok kullanışlı durumda değiller zaten. Bir şekilde henüz hayatımızın içinde aktif olarak kendilerine yer bulamadılar. Bu da bir zaman meselesi elbette.
Galaxy S9 Plus'taki Bixby hakkında diyebiliriz ki, Bixby 2.0'la birlikte daha iyi işlevleri bize sunabileceğini düşünüyoruz. Zira bu haliyle özellikle dinleme yeteneği Siri ve Google Asistan kadar başarılı değil.
Öte yandan Bixby Vision'ın canlı dil çevirisi basit metinler üzerinde işe yarıyor, ancak halen mükemmel değil. Bu konuda Google Translate'in anlık çeviri performansını yakalaması için daha önünde yol var.
Biyometrik Güvenlik
Samsung Galaxy S9 Plus'ın yeri değiştirilen parmak izi sensörü, selef modele göre daha kullanışlı bir hale gelmiş. Böylece alternatif olarak iris veya yüz tanıma özelliklerine yönelmenize gerek yok, ancak elbette bunlar da Galaxy S9 Plus'ta kullanılabilecek etkin güvenlik yöntemleri. Elbette yüz tanıma özelliğinin iPhone X kadar güvenli olmadığını söylemek gerek. Ancak iPhone X'de olmayan parmak izi sensörü de Galaxy S9 Plus'ta var; bunu da söylemek gerek.
Yüz tanıma ve iris tanıma noktasında ise yaptığımız denemelerde ortalama yüzde 95'lik bir başarı oranı yakaladığımızı söyleyebiliriz. Bu da normal bir günde 100 kez telefonun kilidini yüz veya iris tarama ile açmaya kalksanız, 5 girişiminizin başarısız olacağı anlamına geliyor. Bu da gayet makul bir sonuç açıkçası. Bu 5 başarısız girişimin de yine düşük ışık koşullarında ortaya çıkacağını söyleyelim.
Samsung Galaxy S9 Performansı
Samsung Galaxy S9 Plus, kuşkusuz çok güçlü bir telefon. Galaxy S9 Plus, bunu 6 GB'e sahip olmasına borçlu. Telefonda 8 çekirdekli Exynos 9810 işlemci yer alıyor. Bu işlemcisiyle bize tıpkı Galaxy S9'da da olduğu gibi 4 çekirdekli 2.7 GHz frekanslı Mongoose M3 ve yine 4 çekirdekli 1.8 GHZ frekanslı Cortex-A55 yongalarını getiren telefon, 64 GB'lık dahili hafızasıyla oldukça geniş bir depolama alanı sunuyor.
Hatırlarsanız Samsung, Note 5 akıllı telefonunda microSD kart desteğine ilginç şekilde yer vermemiş ve bu hatasından çabuk dönerek sonraki modellerde bu slotu tekrar yerleştirmişti. Samsung Galaxy S9 Plus'ta da microSD kart desteği mevcut ve tam 400 GB'a kadar destek sağlıyor.
Samsung Galaxy S9 Plus'ın performansına yönelecek olursak, özellikle oldukça geniş bir RAM kapasitesinin sunulmasıyla beraber, çoklu görevler için fazlasıyla akıcı performans göreceğinizi söyleyelim. Öte yandan kusursuz bir oyun deneyimi de sağlayan yeni amiral, ayrıca Samsung'un DeX desteğiyle bir masaüstü bilgisayara dönüşme olanağı da sunuyor. Samsung DeX, ayrı olarak satın alınabilen bir genişleme birimi. Telefonu bir mıonitör, klavye ve fareye bağlamanızı sağlayan bir aparat olan DeX ile böylece Galaxy S9 Plus'tan bu anlamda da faydalanabiliyorsunuz.
Galaxy S9 Plus'ın işlemcisine uyguladığımız testler neticesinde, çekirdeklerin en zorlandığı uygulamalarda, S8 Plus ve Note 8 performansına kıyasla yüzde 30'luk bir artış gördük. Ve bundan daha önemlisi, telefonun gerçek kullanım senaryosunda da benzer performansı göstermesi sevindirici. Bu anlamda S9 Plus'ın performansından şüpheniz olmasın diyebiliriz.
Samsung Galaxy S9 Plus Pil Ömrü
Şimdi de S9 Plus'ın pil performansına bakalım. Telefonda 3500 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor bilindiği gibi. Bu kapasite, geçen yılın modeliyle aynı olurken, Note 8'de ise 3300 mAh kapasite yer alıyordu. Samsung, tıpkı S9'da olduğu gibi Galaxy S9 Plus'ta da bataryanın kapasitesini zorlamaktan kaçınmış; bu bir yandan anlaşılabilir bir durum. Zira şirketin yaşadığı Note 7 krizini hepimiz hatırlıyoruz.
S9 Plus, pil performansıyla büyük değişim gösteren bir model olmuyor. Artık standartlamış 90 dakikalık Full HD video testimizde bataryanın yüzde 13'lük bir kayıp yaşadığını gördük. Bu süre geçtiğimiz senenin amiralinde yüzde 11 seviyesindeydi. Bu anlamda her iki telefonun da bu konuda benzer performans sağladığını söyleyebiliriz. Burada bir gelişim görmüyoruz.
Çevrimiçi çalışma testinde de 9 saat 33 dakika içinde pilini tüketen S9 Plus, 2 saat 4 dakika içinde de tam kapasite şarj olabiliyor. Hızlı şarj noktasında ise telefonun 15 dakika içinde, bataryanın yüzde 19'unu (%0 > %19), 30 dakika içinde yüzde 38'ini, 45 dakika içinde de yüzde 58'ini doldurabildiğini de söylemek lazım tabii.
Bu bölümü kapatmadan son olarak S9 Plus'ın da tıpkı S9 gibi Qi ve PMA kablosuz şarj standartlarını desteklediğinin de altını çizelim ve şimdi kameralara geçelim.
Samsung Galaxy S9 Plus Kamerası
Samsung, bu yılın amiral gemisi modellerinde en büyük farkı kamera konusunda yaratıyor diyebiliriz. Hem S9 Plus hem S9 modelinde şu an akıllı telefonlar arasında ilk kez f/1.5 diyaframı kullanan Samsung, böylece düşük ışıkta fotoğraf senaryolarında selefine kıyasla büyük başarı elde ediyor.
Bunu ayrıca çift diyafram teknolojisiyle süsleyen Samsung, daha karanlık sahnelerde daha fazla ışık çekebilmesi için f/1.5 diyafram, fotoğrafların yüksek pozlanmasını engellemek için de f/2.4 diyafram arasında geçiş yapabilen bu sistemi Galaxy S9'lara dahil etmiş. Bununla, akıllı telefonunda insan gözünün ışığa karşı uyum sağlamasını taklit etmeye çalışan Güney Koreli şirket, bunda yüksek oranda da başarılı olmuş diyebiliriz.
Bu gelişmeyle beraber S9 Plus artık S8 Plus'a kıyasla karanlık sahnelerde yüzde 28 daha fazla ışık emebiliyor ve bu senaryoda yüzde 30 daha az gürültülü fotoğraflar çekebiliyor. Bununla birlikte elbette f/1.5 diyaframla yaptığımız çekimlerde her şey güllük gülistanlık olarak karşımıza çıkmıyor. Fazla parlak alanların oluştuğunu ve bulanıklarla da karşılaştık. Fakat artık eskisine göre çok daha iyi fotoğraf çekebiliyorsunuz, bu kesin.
Öte yandan Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus arasında kamera konusunda farklılık yaratan Samsung, S9 Plus modelinde çift arka kamera bulunduruyor. Samsung, burada Note 8'in çift objektifli kamera özelliğini kullanarak, 2x optik yakınlaştırma yapan telefofoto lensini kullanıcılara sunuyor. Böylece alan derinlikli, yani diğer adıyla Bokeh efektli fotoğraflar S9 Plus'ta da mümkün oluyor.
Samsung'un en iyi yaptığı şeylerden biri de kamera uygulaması noktasında karşımıza çıkıyor. Yine alıştığımız düzende, çok rahat bir erişim sağlayan bir kamera uygulaması sunan Samsung, çok çeşitli modları bizlere sunuyor. Ön ve arka kameraları değiştirmekten tutun da, farklı modlara geçiş yapmak, selfie'lerinize efektlerle eğlence katmak ve elbette profesyonel çekim seçeneklerine erişmek S9 Plus ile fazlasıyla kolay.
Samsung Galaxy S9 Plus ile yaptığımız çekimlere geçmeden önce son olarak Samsung'un ağır çekim modunu da geliştirdiğinden bahsedelim. Selef modelde 240 kare video kayıt yapabilen kamera, şimdi bunu 960 kareye kadar yükseltiyor. Evet, Galaxy S9 Plus ile 720p çözünürlükte 960 kare video kayıt yapabiliyorsunuz. Ağır çekim konusunda özellikle iyi aydınlatılmış ortamlarda, gün ışığında güzel sonuçlar almanız mümkün; fakat bu noktada ışık değeri düştükçe kalite kaybıyla karşılaşıyorsunuz.
Şimdi sizlerle Galaxy S9 Plus ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini paylaşalım:
Özetle
Samsung Galaxy S9 Plus, Samsung'un gerçekten büyük boyutta sunduğu en iyi akıllı telefon, burası kesin. 6.2 inç boyutundaki kavisli ekranı bir yana, tasarım olarak da selefine kıyasla büyük bir değişiklik göze çarpmıyor belki, ancak incelemenin başında da söylediğimiz gibi, Samsung bu konuda çıtayı o kadar yükseğe çekti ki, buna pek ihtiyaç duymadı diyebiliriz. Muhtemelen büyük değişimi sonraki modelde göreceğiz.
Bu modelinde çift diyafram ve çift kamerasıyla özelleşmeye çalışan ve AR Emoji ile dikkat çekmeye çalışan Samsung, bu konuda da büyük beklenti yarattı muhakkak, ancak biz açıkçası bunun çok abartıldığını düşünüyoruz. Eh, beklentiyi ne kadar yükseltirsen, hayal kırıklığını da o derece yüksek olabiliyor. Bunu iyi dengelemek gerek. Bu noktada özellikle kameralar için insan gözünü taklit etme gibi söylemler evet etkileyici belki fakat kameraların düşük ışık performansı o denli mükemmel değil doğrusu. Ha, kameralar kesinlikle iyi, hatta en iyi kameralı akıllı telefonlar yarışmasında zirveyi zorlayacaktır, o ayrı.
S9 Plus'la ilgili pek çok detayı zaten paylaştık, son olarak fiyat değerlendirmesi de yapmazsak olmaz. S9 Plus'ın 64 GB'lık modelinin fiyatı ülkemizde 5199 TL olarak belirtilmiş durumda. Açıkçası telefon pahalı. Hatta 5479 TL'lik iPhone X'i de potaya sokuyor. Öte yandan Galayx S9'u da keza. Zira S9 ve S9 Plus arasında kabaca 2 GB RAM, arkada ikinci bir kamera ve 0.4 inç daha büyük ekran gibi bir fark var. Galaxy S9'un fiyatının da 4599 TL olduğunu düşünürsek, S9 Plus'ın işi biraz daha zor görünüyor. Elbette Galaxy S8 Plus'ın fiyatının da 3474 TL olduğunu söylemek gerek.
Açıkçası telefonun fiyatı yüksek, ancak bu sadece S9'lara özel bir durum değil. Akıllı telefon piyasasında fiyatlar giderek yükseliyor, bu noktada seçim de her zaman olduğu gibi yine size kalıyor.
Kimler Almalı
Samsung Galaxy S9 Plus, üst seviye büyük ekranlı Android akıllı telefon satın almak isteyen kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek bir telefon oluyor. Elbette bir akıllı telefona 5000 TL verebilecek kullanıcılar için...
Alternatifleri
Samsung Galaxy S9 Plus'a alternatif olarak yakın fiyata iPhone X de rahatlıkla tercih edilebileceği gibi, selef model Galaxy S8 Plus da avantaj sağlıyor.