Samsung Galaxy S7 testte!
Samsung Galaxy S7'i tüm detaylarıyla mercek altına alıyoruz.
- Harika ekran
- Suya dayanıklı tasarım
- Kamera kalitesi
- Otomatik odaklama hızı
- Muazzam tasarım
- MicroSD kart yuvası
- IP68 sertifikalı
- Güçlü pil ömrü
- Gear VR ile gelmiyor
- Kapasitif ana düğme sert yapıda
Bu yıl üst seviye cep telefonu kategorisinde birbirinden başarılı modeller gördük. Bunlar arasında Samsung ve LG, yeni amirallerini Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtırken, HTC ve Huawei daha sonradan oyuna dahil oldu. Samsung'un Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge hamlesiyle beraber çok konuşulan yüksek fiyatları, kısa süre içinde özellikle bugün inceleyeceğimiz Galaxy S7 noktasında geriye çekilirken, sonradan Türkiye pazarına giren LG G5 ve kısa süre önce tanıtılan HTC 10'un 2800 ve 3000 TL'lik fiyat etiketleri sebebiyle, S7 bir hayli avantajlı konuma geldi. Bu incelememizde, her ne kadar teknik kadro bakımından olmasa da boyut ve bazı noktalarda S7 edge ile ayrılan Galaxy S7'ye yakından bakacağız...
Tasarım notları
Samsung Galaxy S7, yeni tasarım anlayışıyla Galaxy S6'dan bazı noktalarda ayrılıyor. Özellikle arka yüzde kenarların tıpkı S7 edge'in ön yüzündeki gibi kavisli hale getirilmiş olması, telefonun eskisine nazaran çok daha iyi bir tutuş hissi sağlamasına olanak tanıyor.
Galaxy S7, tasarım çizgisiyle her ne kadar aynı hatları kardeşi Galaxy S7 edge ile taşısa da temel olarak ekrandaki kavisler noktasında ondan ayrılıyor. Öte yandan S7 edge'den daha küçük bir ekranla gelen amiral, böylece boyut noktasında da kullanıcılara farklı bir seçenek sağlamış oluyor.
Galaxy S7'nin arka yüzünde, Galaxy S6'da çok konuşulan kamera çıkıntısı daha fazla törpülenmiş olarak karşımıza çıkıyor. 0.42 mm seviyesine indirgenen kamera çıkıntısı, böylece neredeyse hissedilmiyor diyebiliriz.
Galaxy S7 farklı renk seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. Elimizdeki model telefonun siyah renkli modeli. Ayrıca gümüş, altın ve beyaz renkli seçenekler de mevcut.
Galaxy S7'nin kalınlığı 7.9 mm, ağırlığı ise 152 gram. Kalınlık noktasında özellikle arka yüzde kenarlara gelen hatların kavise sahip olması, telefonu olduğundan daha ince hale getiriyor; onu da söylemek gerekiyor.
Galaxy S7'nin tasarımına ilişkin önemli iki bilgi ise, kuşkusuz microSD kart slotunun ve suya dayanıklılığın geri gelmiş olması. Bu sayede Galaxy S7'de depolama kapasitesini microSD kart yoluyla arttırabiliyor ve IP68 standardındaki suya karşı dayanıklı gövdesiyle onu 30 dakika boyunca 1.5 metre derinliğe kadar suya maruz bırakabiliyorsunuz.
Galaxy S7'nin güç butonu sağ kenarda, ses butonları ise sol kenarda kendine yer buluyor. Telefonda kapasitif ana buton ise telefonun altında bizlere sunulmuş. Bu buton Galaxy S7 edge'de karşımıza fazla çıkıntılı olarak çıkmışken, Galaxy S7'de de fazlasıyla sert yapıda çıkıyor. Bu butona biraz sert bastırmanız gerekiyor; bunu beğenmedik.
Telefonun altında yan yana hoparlör, kulaklık ve microUSB 2.0 noktalarını görüyoruz. Daha önce Galaxy S7 edge incelemesinde de söylediğimiz gibi, ne yazık ki Galaxy S7'de de USB Tip C portu yok. Bunun sebebini ise sizlere daha önce de ilettiğimiz gibi, Samsung farklı şekillerde açıklamıştı. Bunlardan biri, standardın henüz Gear VR'da da kullanılmaması. Muhtemelen Samsung, yeni USB standardına her iki cihazında birden yeni modellerde geçecek. O nedenle S7 edge'de olduğu gibi S7'de de microUSB 2.0 görüyoruz.
Ekran ve işletim sistemi
Galaxy S7'nin ekran boyutu, 5.1 inç ebatında. Böylece kavisli kardeşi Galaxy S7 edge'den ekran boyutu anlamında da fark yaratan S7, ekranın teknik altyapısı noktasında ise benzer bir tablo çiziyor. Telefon 1440x2560 piksel çözünürlük sunuyor ve panel elbette Super AMOLED. Corning Gorilla Glass 4 ile korunan ekran, 577 ppi piksel yoğunluğunu bizlere sunuyor.
Ekranın görüntü kalitesi Galaxy S7 edge'de de olduğu gibi muazzam. Hem iç hem dış koşullarda kullandığımız telefonun ekranıyla ilgili en ufak bir sorun yaşamadığımızın altını çizelim. Renkler ve detayların oldukça doygun biçimde sunulduğu ekran, gerek video izlerken, gerek web sayfalarında dolaşırken, gerekse fotoğrafları görüntülerken harika bir deneyim sunuyor.
Galaxy S7'de Android'in son sürümü 6.0 kullanılıyor. Marshmallow'un tüm yeniliklerini böylece üzerinde taşıyan telefon, ayrıca kuşkusuz S7 edge'de olduğu gibi TouchWiz arayüzünün de son sürümünü bizlere sunuyor. TouchWiz, son hatlarıyla fazlasıyla kullanıcı dostuyken, özelleştirme seçenekleri de bir hayli çeşitli.
Arabirime ilişkin kullanışlı bir ipucu verecek olursak; ekranlarda yer alan simgeleri toplu olarak farklı bir ekran üzerine almak istediğinizde, bu işlemi artık uygulamaları tek tek tutup taşıma yöntemiyle yapmanıza gerek kalmadığını söyleyebiliriz. Uygulamaya basılı tutup seçtiğinizde üst barda ortaya çıkan "Uygulamaları Taşı" çekmecesine bırakıyor ve aynı metodu taşımak istediğiniz tüm uygulamalar için yapıyorsunuz. Sonrasında da tüm bu uygulamaları yeni ekrana sürükleyip yerleştirebiliyorsunuz.
Önemli özellikler
Galaxy S7'nin en dikkat çeken özelliklerinden birini de Always-on ekran özelliği, yani ekranın her zaman açık olması oluşturuyor. Bu özellik sayesinde saati kontrol etmek ve bildirimlerinize bakmak için günde 150 kez telefonu uyandırmak zorunda kalmıyorsunuz.
Game Launcher
Galaxy S7'de dikkat çeken bir diğer özellik ise Game Launcher birimi. Bu birim sayesinde artık oyunlarınız için bir klasör oluşturmanız ve hepsini burada toplamanıza gerek yok. Game Launcher bunu halihazırda yapıyor.
Game Launcher, oyun içinde sürekli bir köşede bir simge halinde duruyor. Bu simgeye tıklayarak açılan menü üzerinden bir dizi seçeneğe erişebiliyorsunuz. Bunlar arasında en önemlisi kuşkusuz kayıt seçeneği. Bu seçenek yoluyla, oynadığınız oyunun videosunu kaydedebiliyorsunuz. Video kalitesini ise ayarlardan, çözünürlük ve Bit hızı şeklinde ayarlamanız mümkün. Bu seçenekte elbette video üzerine mikrofon kaydı da yapabiliyor veya yalnızca oyun içi sesleri kayda alabiliyorsunuz. Bu özellik kuşkusuz YouTuber'lar için biçilmiş kaftan.
Game Launcher ile sunulan diğer seçenekler arasında ise, ekran fotoğrafı, oyunu küçült ve tuşları kitle yer alıyor. Özellikle tuşları kilitlemek önemli. Zira bu yolla oyunlarda kazara geri butonuna basarak çıkmanız engelleniyor.
Game Launcher'ın bir diğer konuşulması gereken avantajı ise, batarya ömrüne ilişkin. Yani, oyun oynamaktan, bataryanın tükenmemesi için kaçınmanıza gerek yok. Game Launcher'daki güç tasarrufu kısmından kara hızını 60 ila 30 FPS arasında değiştirebilir ve oyunun çözünürlüğüne el atabilirsiniz.
Parmak izi sensörü
Galaxy S7'de yer alan parmak izi sensörüne de hızlıca değinelim. Selef modelle Galaxy S5'in parmak izi sensörü üzerine daha iyi bir sensörle karşımıza çıkan Samsung, burada da yakın performans sunan bir sensörü bizlere getiriyor. Birden fazla parmak için atayabileceğiniz parmak izleriyle telefonun güvenliğini sağlayabiliyorsunuz. Telefon, parmak izini de kolay bir şekilde alıyor, sizi uğraştırmıyor. Öte yandan kilit açılış süresi kısa ve farklı açılardan algılama gibi problemleri de yok.
Parmak izi sensörüne ilişkin bir diğer bilgi ise iki kademeli olarak çalışması. Bundan kastımız parmağınızı sensör üzerine dokundurduğunuzda hemen kilidi açmıyor. Parmak izinizi okuması için butona aynı zamanda basmanız gerekiyor. Son incelediğimiz Huawei P9'da ise tek kademeli bir sensörün konumlandığını belirtmiştik. O modelde sensöre dokunmanız parmak izinizi algılaması için yeterli. Muhtemelen Note 6 veya Galaxy S8'de de tek kademeli bir parmak izi sensörü göreceğiz.
Yazılım güncellemesiyle beraber sensöre gelen yeni bir özellik ise, parmak izinizi olur da yanlış okutursanız, sizden artık 4 haneli PIN istenmesi. Hatırlayacak olursanız, daha önceden harf ve sayılardan oluşturulmuş yedek şifre soruluyordu. Kombinasyonu ve uzunluğuyla bu şifrenin girilmesi zahmetli olduğundan, PIN kullanımına sevindik doğrusu.
Teknik altyapı ve test
Sırada Galaxy S7'nin teknik kadrosu var. Galaxy S7 iki farklı varyantla geliyor, fakat ülkemizde Exynos 8890'lı modeli görüyoruz. Diğer modelse bilindiği üzere Snapdragon 820 işlemciyi üzerinde barındırıyor. 4 GB RAM'e sahip olan Galaxy S7, elimizdeki modeliyle 32 GB'lık dahili depolama kapasitesine sahip. Bu alanı geri gelen microSD kart desteği ile 200 GB daha arttırabilmek mümkün.
Elimizdeki S7'de yer alan Exynos 8890 işlemcisi, Samsung'un mobil platformdaki şu an en güçlü işlemcisi konumunda bulunuyor. Exynos 8890, 8 çekirdekten oluşuyor ve 14 nm mimarisine dayanıyor. 4'er çekirdekli iki yongadan oluşan Exynos 8890'da yer alan yonga setlerinden biri 4 çekirdekli ve 2.3 GHz frekansında çalışan Exynos M1 olarak da anılan Mongoose iken, bir diğeri yine 4 çekirdekli ve 1.6 GHz frekansında çalışan Cortex-A53 yonga seti. Özellikle Samsung'un üzerinde uzun zamandır çalıştığı özelleştirilmiş tasarımlı Exynos M1 yonga seti, böylelikle Samsung'u da Qualcomm ve Apple ile aynı kulvara taşıyor.
Peki, performans anlamında Exynos 8890 ile Snapdragon 820'li modeli ne derece fark ediyor? Henüz telefonun Snapdragon 820'li modelini inceleme şansımız olmadı. Öte yandan kısa bir süre içinde detaylı test etme şansı bulacağımız LG G5 ve HTC 10 modelleriyle de amiral segmentindeki telefonlar arasındaki farklar ortaya çıkacaktır. Ayrıca Huawei'nin Kirin 955 atılımıyla beraber dikkat çekici model olan Huawei P9'un da yarışa girmesiyle iyice kızışan tepe segmenti, seyri güzel bir rekabet ortaya çıkartıyor doğrusu. İlerleyen günlerde LG G5 ve HTC 10 testleri sonucunda kıyas tablolarındaki Galaxy S7'nin yerini açıkçası biz de merak ediyoruz; elbette bunun cevabını yeni amiralleri test ettikten sonra vereceğiz. Şimdi Samsung Galaxy S7 ile aldığımız test tablolarını sizlerle paylaşalım.
Pil ömrü performansı
Gelelim Galaxy S7'nin bataryasına ilişkin notlarımıza. S7 ile S7 edge arasındaki farklılıklardan birini de batarya büyüklüğü oluşturuyor. S7'de batarya 3000 mAh kapasitesindeyken, S7 edge'de bu boyut tam 3600 mAh seviyesinde. Bu anlamda her iki model de, selef modellere göre boyut ve ağırlığa yük bindirmeden kapasite yükseltiyor.
Önce Galaxy S7'nin hızlı şarj özelliğinden bahsedelim. Telefonda Quick Charge 2.0 desteği bulunuyor. Telefonun 15 dakika içinde yüzde 25 seviyesinde bataryasını doldurduğunu gördük. 30 dakika sonundaysa yüzde 50'si doluydu. Telefonun tam kapasite toplam şarj süresini ise 1 saat 43 dakika civarında gözlemledik.
Peki, telefon gün içinde nasıl bir batarya performansı gösteriyor? Telefonu tüm gün boyunca aktif olarak kullandığımız ve bu kullanım senaryosunda oyun, online müzik, e-posta ve sosyal medya kullanımını ele aldığımızda, akşam yatmadan önce yüzde 30 seviyesinde pil ömrü kaldığını söyleyelim. Öte yandan buna bir de telefonun Always-On modunun aktif olduğunu da ekleyelim. Bu da telefonun gerçek kullanım neticesinde fazlasıyla iyi bir pil performansı gösterdiğini gün sonunda ortaya koyuyor.
Elimize geçen hemen her popüler telefona uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testini, elbette S7'ye de uyguladık. Tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi'ın kapalı olduğu senaryoda Full HD video oynattığımız telefon, 90 dakika sonunda yalnızca yüzde 11 değer kaybetti. Bu da kabaca bir hesapla, S7 ile bu senaryoda yaklaşık 13.5 saatlik Full HD video izleyebileceğiniz anlamına geliyor.
Bu sonuç S7 edge'de 11 saat civarındaydı hatırlarsanız. Öte yandan Huawei P9'dan aynı test sonucunda aldığımız değer ise 6 saat civarında seyrediyordu. Bu da Galaxy S7'nin pil performansıyla ne kadar iddialı olduğunu ortaya bir kez daha koyuyor.
Yine yaptığımız testlerde Galaxy S7'nin 8 saat 50 dakikalık konuşma süresi sunduğunu ve çevrim içi internet gezinti süresiyle de 9 saat 14 dakikayı gördüğümüzü söyleyelim.
Kamera
Evet, son olarak artık kameraya yakından bakacağız. Samsung, Galaxy S7 edge ile yani dolayısı ile Galaxy S7 ile Dxomark'ta 88 puan alarak tepe noktasında dereceleniyor. Şimdi buna HTC 10'un tanıtılmasıyla HTC 10 da katılmış durumda. Böylece bu 3 telefon şu an Dxomark'ın tepe modellerini oluşturuyor.
Galaxy S7'nin kamerası 12 MP değerinde. Oto fokus ve optik imaj sabitleyicinin bulunduğu kamera, LED flaşla da güçleniyor. S7'de kameraya ilişkin önemli bir ayrıntı, artık f/1.7 diyafram açıklığının yer alması. Hatırlayacak olursanız selef modelde bu değer f/1.9 seviyesindeydi. Bu da demek oluyor ki, S7'de düşük ışık koşullarında lens daha başarılı sonuçlar alıyor. Az sonra zaten S7 ile çektiğimiz tüm fotoğrafları ve karşılaştırmaları sizlerle paylaşacağız; orada da detayları görmek mümkün olacak.
Galaxy S7, kamerasıyla fazlasıyla başarılı iş çıkartıyor. Özellikle detay ve renk doygunluğu seviyesinde gerek selef modellere gerekse de rakiplere karşı başarılı bir tutum sergileyen S7, gece çekimlerinde de başarılı.
S7'nin ön kamerası ise 5MP sensörle, yine f/1.7 diyafram aralığını bize sunuyor. Yine HDR'nin kullanılabildiği ön kamera ile selfie ve görüntülü görüşmeler için net sonuçlar alabiliyorsunuz.
Şimdi sizlerle S7 ile çektiğimiz fotoğraf örneklerini bir arada paylaşalım...
Kamera arayüzü
S7'de yine S7 edge'den de aşina olduğumuz gibi kullanışlı ve geniş seçenekli bir kamera arayüzü sunuluyor. Samsung kullanıcılarının alışkın olduğu bir arabirimle karşımıza çıkan bu alan, çok sayıda seçeneği bizlere sunuyor. Bunlar arasında otomatik, pro modu, ağır çekim, sanal çekim ve hiper geçiş modlarını görüyoruz. Öte yandan canlı yayın seçeneği ile hızla YouTube üzerinden canlı yayın yapabiliyor ve Panoramik moddan ise panorama fotoğraf çekebildikten sonra bunu video olarak da izleyebiliyorsunuz isterseniz. Benzer uygulamayı daha önce Note 5'te de görmüştük. Videoya gelecek olursak, telefonun arka kamerasıyla UHD, ön kamerasıyla ise QHD video kaydı yapabildiğinizi söyleyelim.
Ön kamera arayüzden de bahsedecek olursak, burada sunulan modlar arasında selfie'nin yanı sıra geniş açılı selfie çekmek için geniş selfie ve yine canlı yayın modlarının dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Burada önemli bir ayrıntı da selfie flaşı. Bu önemli bir ayrıntı çünkü S7 'de ön kameranın yanında bir flaş bulunmuyor. Arayüzden üst kısımda flaşı açık hale getirirseniz, selfie çekerken tüm ekran beyaza bürünüyor ve bu sayede karanlık ortamlarda telefonda ön flaş varmışçasına aydınlık selfie'ler çekebiliyorsunuz.
Özetle
Samsung Galaxy S7, her anlamda fazlasıyla başarılı bir telefon. Tasarımından gösterdiği performansa, kamerasından pil ömrüne değin zengin özellikler sunuyor bizlere. Her ne kadar satışa sunulduğunda ilk başta pahalı şeklinde nitelendirmiş olsak da, gelen yeni amirallerin daha üst fiyat çizgisinden satışa sunulması ve bunun karşısında Samsung'un fiyatta indirime gitmesiyle avantajlı duruma geçmiş durumda Galaxy S7. Şu an telefonu piyasada 2200 ila 2400 TL arasında bulabiliyorsunuz. Şu sıralar üst seviye bir telefon satın almayı düşünüyorsanız, mutlaka yakından incelemenizde fayda var.
Kimler Almalı
Üst seviye bir telefon arayanlar karar aşamasındayken mutlaka Samsung Galaxy S7'i yakından incelemeliler.
Alternatifleri
Samsung Galaxy S7'e alternatif olarak diğer amiraller arasında önemli modeller mevcut. Bunlar arasında LG G5 ve yakın zamanda piyasaya çıkacak olan HTC 10 önemli alternatifler. Fakat fiyat anlamında daha uygun arayış içindeyseniz ve yine de yüksek performans arıyorsanız, o halde Note 5'i de listeye dahil edebilirsiniz.