Samsung Galaxy S6 testte!
S6 Edge'in hemen ardından, Galaxy S6'yı da test merkezimizde mercek altına aldık. İşte sonuç!
- Multimedya uygulamaları için ideal
- Keskin ekran
- Harika kamera
- Hızlı şarj süresi
- Yüksek performans
- MicroSD kart desteği yok
- Su koruması yok
Evet, Samsung'un yeni amirali Galaxy S6 da, "kavisli" modeli olan S6 Edge'den hemen sonra inceleme masamızdaki yerini aldı. Samsung'un uzun zamandır beklenen amirali, özellikle selef model olan Galaxy S5'ten pek çok anlamda ayrılıyor. Özellikle tasarımıyla adeta baştan yaratılan Galaxy S6, bu sayede Samsung'un tasarımıyla bir türlü barışamayan kullanıcıların beklentisini karşılayacağını söylemek güç olmayacaktır. Özellikle S6'nın kavisli kardeşi S6 Edge ile amiral gemisine farklı bir soluk getiren Samsung, geleneksel yaklaşımı tercih edenleri de Galaxy S6 modeliyle kucaklıyor.
Galaxy S6'nın incelemesine geçmeden önce hemen telefonun fiyat bilgisini paylaşmakta yarar var. S6, sahip olduğu fiyatıyla geleneksel amiral gemileriyle ters düşmüyor. Elbette gönül biraz daha uygun fiyatlı olmasını isterdi, fakat 32 GB'lık versiyonuyla ülkemize 2499 TL'lik etiketle giriş yapan Galaxy S6, şu an 2799 TL'lik fiyat etiketine sahip HTC One M9'dan daha ucuz bir model olmayı başarıyor. Öte yandan Galaxy S6 Edge'le arasında yaklaşık 500 TL'lik bir fark bulunduran S6'nın bu anlamda fiyatıyla ideal bir çizgide olduğunu söyleyebiliriz.
Tasarım
Samsung, Galaxy S6 ile birlikte plastik yapıyı tamamen geride bırakarak cam ve metalik yüzeylerin getirdiği üst düzey tasarıma imza atmayı başardı. Daha önce Galaxy Alpha ile temelleri atılan metalik tasarım, artık çerçeveden ziyade daha kaliteli bir görünüme kavuşmuş durumda.
S6'nın arka yüzeyi tamamen cam malzemeye sahip. Çevre tasarımı ise metalik malzemeyle sunuluyor. Arka yüzey cam olduğu için tıpkı ekran gibi Gorilla Glass 4'le korunuyor. Ancak arka panelin cam yüzeyden oluşması, tıpkı S6 Edge gibi S6'da da parmak izlerini beraberinde getiriyor.
Farklı renk seçenekleriyle sunulan S6, beyaz, altın sarısı, siyah ve mavi renklerle oldukça şık görünüyor. Telefonun kalınlığı yalızca 6.8 mm, ağırlığı ise sadece 138 gram. Telefonun elde duruşu ise gayet dengeli yapıda. Bu anlamda Galaxy S6'nın, S6 Edge'e göre elde daha rahat tutulduğunu söylemek mümkün.
S6'nın ekranı 5.1 inç boyutunda. Ekranın hemen altında fiziksel ana menü butonunu görüyoruz. Bu aynı zamanda parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Bu butonun her iki yanında ise kapasitif tuşlar yerleştirilmiş.
Telefonun sol kenarında ses butonları bulunuyor. Sağ yüzde ise güç butonunu görüyoruz. Telefonun alt kısmı iPhone 6'yla fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Kulaklık, microUSB ve hoparlör dizilimi iPhone 6'daki gibi. Kızıl ötesi vericiyi ise üst kenarda görüyoruz.
Telefonun arka yüzeyinde ise elbette arka kamera, flaş ve kalp sensörü bizi bekliyor. Kameranın dışarı doğru çıkıntılı olması dikkatinizi çekmiştir. Bunun nedeni kameranın güçlü bir optik sisteme sahip olması. Galaxy S6, fazlasıyla detaylı fotoğraf çekebiliyor.
Son olarak Galaxy S5'te yer alan su korumasının Galaxy S6'da sunulmadığını söyleyelim. S5'teki IP67 sertifikası Galaxy S6'da bulunmuyor. Samsung, bu özelliği önümüzdeki ay tanıtılması planlanan S6'nın zor şartlara dayanıklı versiyonu olan S6 Active'le sunacak.
Ekran
Samsung, beğenilen ekran teknolojisini bir kez daha karşımıza Galaxy S6'yla sunuyor. Super AMOLED ekranla gelen telefon, çarpıcı bir görsellik sağlıyor. Elbette bunda 2K çözünürlükle gelmesinin önemi büyük. 1440x2560 piksel çözünürlükteki ekran gerçekten gayet iyi görünüyor.
5.1 inç boyutunda olan ekran 577 ppi piksel yoğunluğunun sahibi. Bu da 432 ppi'lık Galaxy S5'le kıyaslandığında büyük yol alındığını gösteriyor. Öte yandan Galaxy S6, bu piksel yoğunluğuyla şu an pazardaki en keskin ekran olmayı başarıyor. Bu arada ekran da tıpkı arka yüzey gibi Corning Gorilla Glass 4'le korunuyor.
Cep telefonlarında QHD çözünürlük geçtiğimiz yıl LG'nin G3 modeliyle atağa kalktı, fakat G3'ün LCD teknolojisinin ekranı biraz koyu tuttuğu ve daha fazla güce ihtiyaç duyduğunu söylemek lazım. G4'te işler ne yönde değişir, elbette bunu konuşmak için henüz erken.
S6'ya dönecek olursak, gerek ekran keskinliği gerek parlaklığı ve canlılığıyla fazlasıyla beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Süper şarj ve parmak izi sensörü
Galaxy S6, iki farklı kablosuz şarj standardını benimsiyor. Bunlardan biri PMA, diğeri ise QI. Böylece kolaylıkla kablosuz şarj olabilen S6, elbette bunun için aksesuar olarak satılan bir Tilt kablosuz şarj yastığına ihtiyaç duyuyor. Fakat bunun ötesinde başka bir parçaya ihtiyacınız yok. Telefonu kitin üzerine bıraktığınızda şarj olabiliyor.
Bu arada telefonun bataryasının tamamen dolması için gerekli olan şarj süresinin 1 saat 34 dakika olduğunu da söyleyelim. S6, bu süreyle S6 Edge'den 5 dakika daha önce tam kapasite dolabiliyor.
Parmak izi tarayıcı
Galaxy S6'daki parmak izi tarayıcı piyasadaki en iyi sensörlerden biri. Parmağınızı kolaylıkla üzerinde kaydırarak parmak izi şifrenizi oluşturabildiğiniz telefon, giriş yapmak istediğinizde tıpkı S6 Edge'de olduğu gibi hızlı şekilde algılayabiliyor da. Parmağınızı parmak izi tarayıcının üzerine herhangi bir yönde hafifçe dokundurmanız yeterli.
Smart Manager
Galaxy S6'da uygulamalar arasında halihazırda sunulan akıllı bir özellik bulunuyor. Smart Manager isimli bu uygulama ile telefonunuz hakkında hızlı şekilde bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Pil, depolama, RAM ve cihaz güvenliğiyle direkt etkileşime geçebildiğiniz Smart Manager'ı özellikle RAM'i temizlemek için kullanabilirsiniz. RAM'i temizlediğinizde telefonunuz daha hızlı çalışacak.
Sağlıklı yaşam
Çeşitli fitness uygulamaları ve dahası için revaçta olan giyilebilir cihazların yanında elbette cep telefonlarıyla da bu tip bilgilere erişmek mümkün. Özellikle S Healt uygulamasıyla bu anlamda kullanıcılara geniş seçenekler sunan Samsung, Galaxy S6'yla birlikte daha önce kalp ritmini veya stres seviyesini merak etmeyen kullanıcıların da bu değerlerini kontrol etmekten geri kalmamalarına zemin hazırlıyor.
Telefonun arka yüzüne yerleştirilen kalp sensörü ile kalp ritmini düzenli olarak ölçebilen kullanıcılar, öte yandan stres durumu ve oksijen doygunluğuyla ilgili verilere de yine bu sensör üzerinden ulaşabiliyorlar. Öte yandan S Healt ile çeşitli spor aktiviteleri oluşturabiliyor, günlük kalori miktarını takip edebiliyor ve daha pek çok farklı senaryo geliştirebiliyorlar.
Microsoft desteği
Galaxy S6'da da tıpkı Galaxy S6 Edge'de olduğu gibi Microsoft'un izine rastlıyoruz. Skype, OneDrive ve OneNote uygulamalarını arabirimde görmek mümkün. Özellikle OneDrive ile 100 GB'a kadar bulut hizmeti verilmesi, telefonda microSD kart yuvasının olmadığı düşünüldüğünde kurtarıcı olabilir.
Arayüz ve performans
Güncel Android işletim sistemiyle çalışan Galaxy S6, 5.0.2 sürümüyle geliyor. Lollipop işletim sistemine TouchWiz takviyesinde bulunulan telefonda, arayüzde eskisine nazaran daha rafine bir görünüm hakim. Arayüz gayet temiz, kullanım kolay ve ekranlar arası geçiş bir yana, uygulamalar arasında dolaşmak da tahmin edileceği gibi çok akıcı.
TouchWiz arayüzüyle artık kemikleşmiş bir yapı sunan Samsung, bu arayüzüyle HTC'nin Sense ve Apple'ın iOS'una en ciddi rakip. Önceleri bu arayüzü kullanışlı bulmayan kullanıcılar da sadeleştirilen arayüzle birlikte eskisine nazaran memnun kalabilirler diye düşünüyoruz.
Teknik kadro
Peki, telefonun teknik detayları neler? 8 çekirdekli Exynos 7420 yonga setiyle gelen Galaxy S6, 1.5 ve 2.1 GHz frekansında çalışan iki işlemciyi kasasında bulunduruyor. Grafik biriminde Mali-T760MP8 grafik işlemcisini gördüğümüz telefonda RAM seviyesi ise 3 GB. Güçlü yapıda olan telefon, bu sayede şu ana kadar gördüğümüz en akışkan arabirim deneyimi sunmayı başardı. Telefonu kullandığımız süre boyunca en ufak bir takılma, bir gecikme yaşamadık.
Tepki süresiyle harika diyebileceğimiz telefonda, hızlı fotoğraf çekmeyi isteyen kullanıcılara sunulan güzel bir özellik de yer alıyor. Fiziksel butona çift tıkladığınızda hemen kamera uygulamasını çalıştıran S6, böylece anı yakalamanıza olanak tanıyor.
Galaxy S6, sentetik test sonucu bir yana genel kullanım performansıyla da pazardaki en güçlü telefonlardan biri olmayı başarıyor. Geekbench 3 test sonucuna göre tek çekirdekte 1433 puan toplayan S6, çoklu çekirdekte ise 4846 puana erişti.
Kablosuz bağlantı ve telefon fonksiyonu
Galaxy S6, daha önce incelediğimiz One M9 ve S6 Edge gibi harika bir çağrı kalitesi sağlıyor. Hemen hemen her senaryoda sinyal alıyor olması şaşırtıcı bir sonuç doğrusu. Telefonu hem sinyal kalitesi hem de sesi iletmedeki başarısıyla beğendik.
S6'nın kablosuz bağlantılarından bahsedecek olursak, yenilikçi teknolojileri elbette bir arada bize sunduğunu görüyoruz. 4G, 802.11ac Wi-Fi, NFC halihazırda kullanılabilir durumda.
Multimedya noktası
Galaxy S6'nın belki de tek ciddi eksiği bizce depolama alanının genişletilememesi. Samsung'un microSD karta yer vermemesinin asıl sebebi ise, performansın olumsuz yönde etkilenmesini istememesi. Galaxy S6'da kullanıcılara sunulmak istenen yegane unsur, hız ve performans. Asgari olarak 32 GB'lık alanın yeteri kadar depolama alanı sunulduğu düşünülüyor, genel kullanıcı çizgisinde bu alan yeterli de. Ancak telefonunu film, oyun ve müzikle doldurmayı seven kullanıcılar için bu alan sıkıntı yaratabilir. Hal böyle olunca telefonun 64 veya 128 GB'lık kapasite seçeneklerine yönelmek daha doğru bir hareket olabilir. Elbette bu senaryoda da fiyat artışı devreye girecektir.
Müzik
Galaxy S6, ses yetenekleri güçlü bir telefon. Böylece performansı, yüksek çözünürlüklü ekranı ve kaliteli hoparlörlerle birleştirerek kullanıcıya yönlendirebilen telefon, beraberinde bir kulaklık seti de getiriyor.
Telefon iyi bir müzik deneyimi sunabilmek için AdaptSound isimli bir özellik sunuyor. Ayarlar ekranından Sesler ve Bildirimler kısmından bulabileceğiniz AdaptSound özelliği S6'nın sizin için en iyi sesi bulmasını sağlıyor. Kulaklığı takarak deneyimlediğiniz bu uygulama, işlem sonunda dinleme alışkanlıklarınıza bağlı olarak optimizasyon sağlıyor.
Oyun
Galaxy S6, tıpkı Samsung'un kavisli modeli S6 Edge gibi başarılı bir multimedya noktası. Yalnızca video ve müzik değil, öte yandan güçlü oyunlar için de uygun platform olan telefonla elbette oyun oynama fırsatı da bulduk. Real Racing 3, Asphalt 8: Airborne ve Overkill 3 gibi güçlü oyunları akıcı bir şekilde çalıştıran telefon, böylece sıkı mobil oyuncular için uygun bir platform halini alacaktır.
Batarya
Daha önce S6 Edge için söylediğimizi S6 için de söyleyeceğiz. S6 ile batarya konusunda büyük gelişim bekleyen kullanıcılar hayal kırıklığına uğrayabilirler. S6 ile yine S6 Edge'de olduğu gibi günü çıkartabiliyorsunuz, fakat sonraki gün mutlaka şarj etmeniz gerekiyor. Elbette Ultra Güç Tüketim modları ile süreyi uzatmak da mümkün.
S6'nın bataryası S6 Edge'den 50 mAh daha küçük. Bu da demek oluyor ki Galaxy S5'ten 250 mAh daha dar bir kapasiteyle karşı karşıyayız. 2550 mAh'lik bir batarya kapasitesinin sahibi olan S6, öte yandan Galaxy S5'ten fena bir performans göstermiyor. Benzer batarya performansını daha düşük kapasiteyle yakalamak bir bakıma başarı elbette, ancak kullanım noktasında kullanıcıya fayda sağlamıyor.
Ilımlı kullanımlarla 17 saatlik bir pil performansı aldığımız S6'ya da 90 dakikalık video testimizi uyguladık. 90 dakikalık Full HD videoyu yüksek parlaklıkta oynatması sonucu yüzde 16'lık bir düşüş gördüğümüz batarya, bu sonuçla Galaxy S5'ten fark yaratmadı.
Ancak telefonu rakibi One M9'la kıyasladığımızda, oldukça başarılı bulduğumuzu söylemek gerekli. Zira hatırlayacak olursanız aynı testi One M9'a uyguladığımızda telefonun yüzde 31 değer kaybettiğini görmüştük.
S6 ile 30 dakikalık yüksek grafikli oyun seansı sonrası bataryanın yüzde 10 daha değer kaybettiğini söyleyelim. Telefonun konuşma süresinin 9 saat 3 dakika olduğunu ve çevrim içi kullanımla da 8 saat 34 dakika sunduğunu da yine belirtelim.
Kamera
Galaxy S6, diğer noktalarda da olduğu gibi kamera performansıyla da iddialı bir cep telefonu. Telefonun deklanşör ve otomatik odaklama hızı sayesinde fotoğraf çekimi esnasında gayet memnun edici sonuçlar alıyorsunuz. Zengin renk desteği sağlayan kameralardan ana kamera 16 MP, ikinci kamera ise 5 MP çözünürlüğünde.
16 MP'lik kamerasıyla 8 MP'lik iPhone 6'dan daha iyi sonuçlar ürettiğini gördüğümüz Galaxy S6, etkiletici sonuçlar veriyor. Özellikle düşük ışık koşullarında başarılı fotoğraflar üretebilen telefon, optik imaj sabitleyici, otofokus ve LED flaşla geliyor.
4K video kaydı yapabilen Galaxy S6, ön kamerasıyla da özçekimler için ideal. S6 ile kamera uygulamasını da güncelleyen Samsung, eskisine göre daha kullanışlı bir arabirim sunuyor. Otomatik modun yanı sıra profesyonel ayarlarla fotoğraf deneyimini derinleştirmek isteyenler için Pro mod da sunulan telefonda, ağır ve hızlı çekim modları, üç boyutlu obje çekimi için Sanal çekim gibi kullanışlı modlar bulunduruyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak mağazadan Food Shot, Sport Shot gibi farklı modları da edinebiliyorsunuz.
Örnek fotoğraflar
Özetle
Samsung, yeni amiral gemisiyle etkileyici bir model sunmayı başarıyor. Seriyi plastik tasarımdan kurtaran metalik kenar ve cam arka gövdenin uyumu, Galaxy S6'ya şık bir görünüm kazandırıyor. Performansa bağlı olarak gelişen multimedya yetenekleri ve bunun ekran ve fotoğraf kalitesiyle birleşerek kullanıcı deneyimine olumlu katkı sağlaması, S6'yı şu an pazarın en iyi Android telefonu yapıyor. Elbette pil ömrünün biraz daha gelişim kaydetmesi onu kusursuzlaştırabilirdi.
Samsung Galaxy S6'nın fiyatı ise 2449 TL civarında.
Kimler Almalı
Samsung Galaxy S6, sahip olduğu özelliklerle yeni bir model gelene kadar şu an pazarın en iyi Android'li cep telefonu. O nedenle şu sıralar güçlü bir cep telefonu almak isteyenler Galaxy S6'yı incelemeden geçmemeliler.
Alternatifleri
Samsung Galaxy S6'ya alternatif olarak selef model Galaxy S5'i önerebiliriz. Galaxy S5'in toza ve suya karşı korumalı yapıda olması da dayanıklılık konusunda S6'ya göre bir adım daha önce olmasını sağlıyor.