Samsung Galaxy A9 (2018) İnceleme

Samsung'un dünyanın ilk 4 kameralı akıllı telefonu Galaxy A9 testte!

CHIP Online Notu 87
  • Güzel tasarım
  • İyi görünümlü AMOLED ekran
  • İyi pil ömrü
  • Geniş depolama
  • Başarılı kamera yetenekleri
  • OIS ve 60 kare video yok
  • Telefotonun düşük ışık performansı
  • Fiyatıyla önemli alternatifleri var
  • Kablosuz şarj yok

Geçtiğimiz ekim ayında tanıtılan Samsung Galaxy A9 (2018), arkasında bulundurduğu 4 kamerasıyla dünyanın ilk 4 kameralı akıllı telefonu olmuştu. Üzerinde yer alan 4 kamerasıyla Galaxy A9, diğer orta seviye akıllı telefonlardan ayrılmayı başarıyor. Peki, detaylarında neler sunuyor? Bu incelememizde yakından bakacağız.

Öncelikle söze her zamanki gibi tasarımla başlayalım. Samsung Galaxy A9, gece siyahı, petrol mavisi ve şeker pembesi gibi 3 farklı renkle ülkemizde bulunuyor. Elimizde petrol mavisi rengiyle bulunan telefon, oldukça ince bir profile sahip. Telefonun kalınlığı 7.8 mm, ağırlığı ise 183 gram seviyesinde. Telefonun kenarları yuvarlatılmış; böylece elde daha ince hissedilirken, arka yüzdeki kamera alanı da neredeyse yüzeye sıfır.

Telefonun arka yüzünde isabetli çalışan bir parmak izi sensörü yer alıyor, alt kenarda ise 3.5 mm kulaklık girişi dikkat çekiyor. Bu arada telefonun kutusunda bir kulaklık bulunduğunu da belirtelim.

Yine alt bölümde USB-C ve hoparlör bölümlerini bulunduran telefon, sol kenarda Bixby tuşunu, sağ kenarda ise güç ile ses butonlarına yer veriyor.

Galaxy A9'da SIM kart ve microSD kart çekmecesi üst alanda yer alıyor. Bu çekmecede tek SIM kart alanı ve 512 GB kapasiteye kadar izin veren microSD kart bölümü mevcut. Telefonun çift SIM kart desteği sunan modeli ise ülkemizde satışta değil.

Ekran

Galaxy A9'un ekranı 6.3 inç boyutunda. Super AMOLED panelden oluşan ekran, kenar çerçeveleri ile son dönemde alışkın olduğumuz gibi oldukça ince görünümde. Böylece telefonun ekran – gövde oranı yüzde 80 seviyesine ulaşmış.

Ekranın çözünürlüğü 1080x2220 piksel. 18.5:9 görüntü oranı sunan ekranda bir çentik bulunmuyor. 393 ppi piksel yoğunluğunda olan ekranın görüntü performansı ise elbette Galaxy S9, S9 Plus ve Note 9'daki QHD paneller kadar etkileyici olmasa da Full HD+ için iyi görünüyor.

Ekranın görüntü modu Adaptive Display biçiminde uyarlanmış olsa da, siz bunu AMOLED Cinema, AMOLED Photo veya Basic şeklinde değiştirebiliyorsunuz. Telefonun ekran parlaklığı ise 466 nit seviyesinde. Bu da parlak güneş ışığı altında da iyi görüntü alacağınız anlamına geliyor.

Teknik kadro ve performans

Galaxy A9, Android 8.0 işletim sistemiyle geliyor. Samsung Experience arayüz sürümü ise 9.0. Yine ekranın altındaki navigasyon çubuğunu diğer Samsung modellerindeki gizleyebildiğiniz modelde, çoklu pencere özelliğini kullanabiliyorsunuz. Gelişmiş özellikler kısmında çok sayıda seçeneğiniz var, bunlar arasında tek el modu ve oyunlar için hazırlanan Game Launcher da bulunuyor.

Galaxy A9'un 8 çekirdekli 2.2 GHz ve 1.8 GHz frekanslı yonga seti, uygulama ve oyunları hızlı yükleme süreleriyle çalıştırabiliyor. Depolama açısından da iyi haberler var; zira telefonun hafızası 128 GB gibi bir alanla oldukça geniş. Ayrıca 6 ve 8 GB RAM seçeneğiyle sunulmuş olsa da, ülkemizde 6 GB RAM'li modeliyle bulunan Galaxy A9, bellek konusunda da kolay kolay sıkıntı yaşamayacağınız bir model oluyor.

Telefonu batarya kapasitesi de 3800 mAh. Bu bataryasıyla uzun kullanım süreleri sunan Galaxy A9, yoğun karışık kullanım senaryosunda ekran açık kalma süresiyle yaklaşık 9,5 saat performans gösteriyor. Bu da fazlasıyla başarılı bir değer doğrusu. Yani bu telefonla gündelik kullanımda 1 günü rahat çıkartacağınızı söyleyebiliriz. Eğer sabah saat 9'da telefonu şarjdan çıkartıp da bizim yaptığımız gibi gün boyu birkaç saat oyun oynar, 1 film izler, web siteleri ve uygulamalarda dolaşır, telefon görüşmeleri yapar ve mesajarınızı kontrol ederseniz, gece yarısına kadar çok  rahat ulaşabilirsiniz. Tam parlaklıkta telefonun Full HD video izletme süresini ise 13 saat 5 dakika olarak ölçümlediğimizi de söyleyelim.

Yine cihazın yaklaşık 1 saat 40 dakikada tam kapasite şarj olduğunu ve hızlı şarj özelliğine sahip olduğunu da söyleyelim. Ancak telefonda herhangi bir kablosuz şarj desteği bulunmuyor.

Bu arada telefonun 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth 5 desteğinin olduğunu ve FM Radyo da bulundurduğunu söyleyelim.

Kameralar

Galaxy A9, başta da söylediğimiz gibi tam 4 kamerayla donalı bir telefon. Ön tarafta tek başına 24 MP bir ön kamera da bulunduran telefon, arka yüzde de sırasıyla 8 MP 120 derece ultra geniş açılı kamera, 10 MP 2X telefoto kamera, 24 MP f/1.7 diyaframlı ana kamera ve 5 MP ölçüsünde derinlik ölçen bir kameraya yer veriyor.

Bu kadar zengin kameralar elinizin altındayken, farklı senaryoları hızlıca uygulayabilmeniz oldukça keyifli bir şey. Mesela otomatik modda çekim yaparken, hızlıca ister geniş açıya geçebiliyor, ister 2x zumlu çekim yapabiliyor, isterseniz de 1x yani normal modda fotoğraf çekebiliyorsunuz. Elbette derinlik sensörünü kullanarak Canlı Odak modunda alan derinlikli fotoğraflar da çekmek mümkün.

Telefonun özellikle ana kamerası gayet başarılı fotoğraflar çekiyor. Buna düşük ışık senaryosu da dahil. Ancak diğer kameralar düşük ışıkta, ana kameranın yanında kendini pek de parlatamıyor doğrusu.

Bu arada telefonun video konusunda da 30 kare Full HD ve 4K kayıt yapabildiğini söyleyelim. 60 kare desteği ise yok. Kameralarda olmayan bir diğer şey ise optik imaj sabitleme oluyor. Bunlar da telefonun video konusundaki eksileri.

Son olarak Galaxy A9'da farklı çekim modlarının yer aldığını da belirtmek lazım. Panorama, profesyonel, güzellik, hızlı çekim, ultra ağır çekim gibi modlar mevcut. Bunlar arasında yer alan Görsel Zeka ise fotoğraflarınızın renk düzenini sahneye göre otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek Galaxy A9, pek çok yönden başarılı bir telefon oluyor. 4 kamerasıyla orta segmente hareket kazandıran telefon, şu an fiyatıyla da avantaj sağlıyor. Daha önceden 4299 TL fiyatla bulunabilen Galaxy A9, şu an 3249 TL fiyatla mevcut. Bu da bu modelin cazibesini arttırmaya yetiyor. Ancak buna karşın çok yakın fiyata Galaxy S9 da bulabildiğinizi ve farklı modellerin de potaya girdiğini hatırlamak lazım.

Kimler Almalı

Orta segmentte çok sayıda kamera ile esnek çekim özellikleri sunan bir akıllı telefona sahip olmak isteyenler Samsung Galaxy A9 (2018)'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung Galaxy A9 (2018)'e alternatif olarak aynı fiyat aralığında Xiaomi Pocophone F1 modeli de düşünülebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A9 (2018)
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 8.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 660
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6.3 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2220 px
Grafik İşlemciAdreno 512
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera24 MP
Arka Kamera24 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar77 x 162 x 7.8 mm
Ağırlık183 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum