Samsung Galaxy A8 (2018) İncelemesi

Samsung'un premium seviyesini orta sınıfa getiren yeni cebi Galaxy A8 (2018) tüm detaylarıyla testte

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 81
  • 18:9 görüntü
  • Performans
  • Sınıf lideri ekran
  • Premium tasarım
  • Hızlı şarj
  • Ön ve arka kamera
  • Bluetooth 5.0 & 802.11ac
  • IP68 sertifikası
  • Parmak izi sensörünün yerleşimi
  • Android 8.0 ile gelmiyor
  • Çok pahalı
  • 4K video kaydı yok

Samsung Galaxy A8, Güney Koreli şirketin en yeni seviye orta – orta üst segment arası konumlanan akıllı telefonu olarak kısa bir süre önce karşımıza çıkmıştı. Amiral gemisi segmenti S ve Note serilerinin hemen altına yerleşen A8, 18.5:9 görüntü oranını bu segmente taşımasıyla da önem arz eden bir akıllı telefon oluyor. Öte yandan güçlü bir kamera deneyimi ve başarılı bir ekran sunduğunu da söylemek lazım. 64 GB'lık modeli ile şu an 2899 TL fiyatla piyasada bulunabilen Galayx A8, bu fiyatı hak ediyor mu, bizlere neler sunuyor; bu incelememizde detaylı olarak bahsedeceğiz.

Tasarım

Samsung Galaxy A8, şirketin amiral gemisi Galaxy S8'den tasarım yönünde ipuçları almış diyebiliriz. Ancak ekrana yakından baktığınızda, Sonsuz Ekran'ın Galaxy S8'deki kadar sonsuz olmadığını görmek mümkün. Ekran sağ ve soldan o kadar da çerçevesiz görünmüyor, ancak yine de bu segmente gelen 18.5:9 görüntü oranı sunan ender modellerden biri diyebiliriz. Daha önce de orta segmentte LG Q6'yı 18:9 görüntü oranı sunan bir model olarak görmüştük zira. Ancak performans noktasında Galaxy A8'in yanında LG Q6'nın esamesinin okunmayacağını da söylemek lazım.

A8'in gövdesi 149 x 70 x 8.4 mm ölçülerinde. Az önce de söylediğimiz gibi, ekran çerçeveleri nispeten ince tutulmuş. Telefonun kıvrımlı arka kenarlayı sayesinde Galaxy A8, avuç içine iyi oturuyor ve iyi görünüyor. Ön ve arka yüzünde cam malzemenin kullanıldığı telefonun, alüminyum çerçevelere sahip olduğunu da söyleyelim. Ha bu arada, elbette telefon arka yüz tasarımı konusunda Galaxy S8 kadar premium görünmüyor elbette, onu da belirtmek lazım.

Telefonun sağ tarafında güç tuşu bulunuyor; ses butonları ise telefonun sol kenarına konumlandırılmış ve erişimleri, başparmak ile orta parmak altına tam denk geldikleri için oldukça kolay. Telefonun hoparlörü de sağ kenara, güç butonunun üzerine yerleştirilmiş. Bu sayede telefonu dikey veya yatay kullanırken hoparlörü kapatmıyorsunuz; özellikle yatay konumda oyun oynarken hoparlörün kapanmaması oldukça önemli. Ha, telefonda stereo hoparlör yok, yine mono bir hoparlör yer alıyor; bunu da söyleyelim.

Telefonun alt kısmında da kulaklık ve USB-C portunu görüyoruz, yine üst kenarda microSD kart, yan tarafta da tek SIM kart çekmecesi var. Tüm bunların konumlandırmaları güzel, tek şey dışında: Parmak izi sensörü. Evet, Samsung'un daha önce Galaxy S8 ve Galaxy Note 8'de de çokça eleştirdiğimiz parmak izi sensörünün yeri, Galaxy A8'de de yine ısrarla aynı. Her ne kadar yatay değil, dikey şekilde konumlandırılmış olsa da, kamerayla yan yana. Samsung, bu modelde de sensörü tam kameranın yanına yerleştirmiş ve ayırt edici bir çerçeve ile yerini belirlememiş. Bu nedenle parmağınızı sensöre götürmek istediğinizde, kameraya da dokunuyor ve dolayısı ile kameranın camını lekeliyorsunuz. Kameranın lekelenmesi bir yana, sensörün yeri keskin olarak belirli olmadığından, parmağınızla sensörü bulmanız da zor olabiliyor. Açıkçası biz kullandığımız süre boyunca sırf bu yüzden parmak izi tarayıcı yerine yüz tanıma ve PIN uygulamasını kullandık. Yüz tanımanın iPhone X kadar güvenli olmadığı aşikar, ancak hemen hemen hızlı çalıştığını da bu noktada söyleyelim. Ara sıra ışık koşullarına göre teklediğine ise şahit olduk.

Ekran ve işletim sistemi

Samsung Galaxy A8, 18.5:9 görüntü oranı sunmasıyla ekran konusunda en dikkat çekici yanını oluşturuyor. Böylece bu segmentte de premium izlere yer veren Samsung, bu ekranda 1080x2220 piksel gibi FHD+ diyebileceğimiz bir çözünürlük görüntülüyor. Elbette panel olarak yine Super AMOLED görüyoruz. Ekran renk ve doygunluk oranıyla amiral seviyesini yansıtıyor. Ekranın piksel yoğunluğunun 441 ppi olduğunu da söyleyelim.

Galaxy A8'in boyutu 5.6 inç. Bildiğiniz gibi telefonun bir de A8+ modeli bulunuyor. Onun ekranı ise 6 inç boyutunda. Bu ikili arasında boyut ve ekran oranı olarak Galaxy A8'in daha ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Telefonda işletim sistemi olarak Android 7.1.1 Nougat görüyoruz. Elbette telefon Android 8.0 Oreo güncellemesini alacak, ancak keşke direkt Oreo ile gelseymiş diye düşünmeden edemiyoruz. Telefonda, Samsung Experience 8.5 arayüzü de yine karşımıza çıkıyor. Yazılım noktasında telefonun görünüm ve kullanımı Samsung'un amiral seviyesi modellerinden farksız; bu anlamda aynı deneyimi sağlayabiliyorsunuz. Telefonda Always-on display de sunuluyor, her ne kadar ülkemiz için şu an pek işlevsel olmasa da Bixby sanal asistanı da.

Ha, ayrıca tasarım adımında bahsetmeyi unuttuk ancak hatırlamışken söyleyelim: Galaxy A8 de yine IP68 sertifikasına sahip. Yani telefon 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca suya karşı dayanıklı yapıda tasarlanmış.

Kamera

Samsung Galaxy A8'de üç kamera bulunuyor. Arkada tek olarak 16 MP bir kamera, ön tarafta da biri 8 MP, diğeri 16 MP olarak çift kamera dizilimi yer alıyor. Böylece çift kamera dizilimini arkada değil de önde sunan modellerden biri olan Galaxy A8, bu nedenle özellikle selfie severlere hitap ediyor diyebiliriz.

Telefonun arka kamerasından bahsederek söze başlayacak olursak, test ortamında düşük ışıkta da ayrıntılı çekimler yapabildiğini söylememiz gerekiyor. Bu oldukça önemli, zira orta – orta üst segment telefonlar arasında düşük ışık performansıyla ender modeller yer alıyor. Otomatik modda yaptığımız çekimlerde, kamera çevreyi iyi değerlendiriyor ve bunun neticesinde de sahne senaryolarınu ayrıntılı, iyi aydınlatılmış olarak bizlere sunuyor.

Ön kamera ise tam anlamıyla bir harika diyebiliriz. Canlı odak özelliğinden ön kamerada faydalanabiliyorsunuz. Galaxy S8'de de bulunan bu canlı odak özelliğiyle birlikte alan derinlikli, yani Bokeh efektine sahip selfie'ler çekmek mümkün. Canlı odak özelliğinden en ok ışık ortamının iyi olduğu sahnelerde faydalanabiliyorsunuz. Loş ışıklı ortamlarda ise bu efektten yararlanmanız oldukça güç, bunu da söylemek lazım.

Ön kamera ile alan derinlikli fotoğrafların yanı sıra, geniş açılı selfie'ler de çekebiliyorsunuz. Böylece içinde yalnızca sizin olmadığınız, kalabalık ve manzaranın bol olduğu selfie'ler de çekmeniz mümkün.

Ön kameranın bu iki özelliğinin yanı sıra yaptığımız çekimlerde de oldukça detaylı fotoğraflar aldığımızı söyleyebiliriz. Galaxy A8 bu haliyle, detay kaybı yaşatmayan ve fazlasıyla başarılı selfie çekimleri için en ideal telefonlardan biri oluyor. Arka kamera performansıyla da keza öyle...

Son olarak video konusunda 4K video kaydı bekleyenlerin bu telefonda aradıklarını bulamayacaklarını söyleyelim. Galaxy A8, arka kamerasıyla en fazla 2224x1080p video kaydı yapabiliyor.

Samsung Galaxy A8 ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Performans

Son olarak Galaxy A8'in teknik kadro ve performans adımından da bahsedelim. Telefonda Samsung'un Exynos 7885 işlemcisi yer alıyor. 4'er çekirdekli Cortex-A73 ve Cortex-A53 yongalarından oluşan bu işlemci ile 2.2 GHz ve 1.6 GHz frekanslarında güç elde edilebiliyor. CPU'ya Mali-G71 grafik yongası da eşlik ediyor. Orta segmentin yeni lideri olarak da bilinen Exynos 7885 ile yüksek performans sağlanabiliyor. Telefona uyguladığımız AnTuTu Benchmark testinde tam 117725 puan toplayan Galaxy A8, bu sonuça son dönemin aynı segment telefonlarını geride bırakmayı başarıyor ve bu skorla geçtiğimiz yılın amiral seviyesi modelleriyle rekabet ediyor. Az sonra grafik analiziyle de bu sonuçları sizlerle paylaşacağız zaten.

Telefonda 4 GB RAM yer alıyor. 32 GB ve 64 GB dahili depolama alanı seçeneği sunuluyor, elimizdeki modelde ise 64 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Elbette microSD kart yolula hafızayı 256 GB'a kadar arttırmanız mümkün. Telefonda bataryanın ise 3000 mAh kapasitesinde bizlere sunulduğunu söyleyelim. Bu batarya ile günlük kullanımı sağlayabiliyorsunuz. Hatta telefonu çok yormuyorsanız ikinci güne ulaşmanız da mümkün. Yoğun kullanım senaryosunda ise telefonun 5 saat 5 dakika içinde pilini tükettiğini ve bu kullanım oranıyla GeekBench'ten 3050 puan alarak orta seviyeli bir görünüm sergilediğini söyleyelim. Yani telefon bu açıdan sınıfına uygun davranıyor.

Kablosuz bağlantı noktasında oldukça cömert davranan Galaxy A8, Bluetooth 5.0 da dahil olmak üzere 802.11 ac Wi-Fi desteği de sağlıyor. Ayrıca telefonda LTE kategori 11 sınıfında mobil ağ desteği yer alıyor. Böylece 600 Mbps download, 75 Mbps upload değerleri erişim sınırını oluşturuyor. Kablosuz şarj özelliği ise telefonda ne yazık ki bulunmuyor.

Son olarak telefonda FM radyonun bulunduğunu da söyleyelim ve şimdi telefonla aldığımız sonuçlara geçelim:

Samsung Galaxy A8'e uyguladığımız testleri ve test sonuçlarını, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Samsung Galaxy A8, hemen her yönüyle sağlam bir akıllı telefon oluyor. Teknoloji açısından yeni bir zemin yaratmıyor belki, ancak en yeni zemini orta sınıf modellere getiriyor diyebiliriz. Tasarım, boyut ve kullanımıyla fiziksel olarak güzel görünen, performanslı çalışan, özellikle selfie çekimleri konusunda ilgilileri kendinden memnun bırakan ve diğer bahsettiğimiz artılarıyla oldukça cazip bir model oluyor. Eksileri arasında ise bizce bariz şekilde parmak izi sensörünün yeri bulunuyor. Öte yandan fiyatı da oldukça yüksek, hatta öyle ki 2500 TL üzeri fiyatıyla bazı markaların halihazırdaki amiral gemisi modelleriyle yarışıyor diyebiliriz. Bu anlamda fiyat konusunda da ondan büyük puan kırıyoruz. Telefon bizce gereğinden fazla fiyat almış. Özellikle ülkemizde Çinli markaların da uygun fiyatlı amiral gemisi fiyatlarıyla dikkat çektiğini söyleyecek olursak, bu anlamda Galaxy A8 biraz zorlanacaktır diyebiliriz.

Kimler Almalı

Samsung Galaxy A8, orta – orta sınıf bandında, premium akılı telefon beklentisi içinde olanlara yönelik hazırlanan ve çift ön kamerasıyla dikkat çeken bir model. Böylesi bir telefon arayan ve bütçesi geniş olan kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Samsung Galaxy A8'e fiyat açısından alternatif olarak farklı markaların amiral gemisi modellerini de tercih edebilirsiniz. Öte yandan eğer bu derece yüksek fiyatlar vermek istemiyorsanız, o halde yine orta sınıfta Casper VIA F2 modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A8 (2018)
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciExynos 7885 Octa
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2220 px
Grafik İşlemciMali-G71
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi024:00 saat
Boyutlar70 x 149 x 8.4 mm
Ağırlık172 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum