Samsung Galaxy A5 testte!
Samsung'un Alpha'dan sonra öne sürdüğü A serisinin ortanca üyesi Galaxy A5'i test ettik.
- Kaliteli tasarım
- Şık görünüş
- Hafif
- Ekran
- Arayüz
- Fiyatı daha düşük olmalıydı
- Parmak izi sensörü yok
- Kalp ritim sensörü yok
- OIS yok
Samsung'un pek çok ürün ailesi bulunuyor. Bunlar arasında en bilinenleri elbette Galaxy S ile Note serisi. Ancak geçmişten günümüze değin uzanan çeşitli aile isimleriyle Samsung karşımıza çıkmış ve çıkmaya da devam ediyor. Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz yıl Alpha modeliyle raflarda yer alan Samsung, bir nevi Alpha'nın devamı olarak da nitelendirebileceğimiz A serisi altında üç farklı model sundu. Galaxy A3, Galaxy A5 ve Galaxy A7 olarak isimlendirilen bu üç model arasında ortanca olan Galaxy A5 bugün inceleme konumuz.
Samsung'un ilk Galaxy A modeli aslında bundan yıllar önce piyasaya sunulmuştu. 2010 yılında raflarda yer alan bu telefon, şimdi gelen üç yeni modelle birlikte "seri" olarak tekrar karşımızda diyebiliriz. Elimizdeki Galaxy A5, serinin ortanca modeli. Bu bağlamda Galaxy A3'ü giriş ve Galaxy A7'i ise serinin üst seviyeli modelleri olarak nitelendirebiliriz. Peki, Galaxy A5 bize neler sunuyor? Alpha'dan ne gibi esintileri mevcut ve teknik detayları neler? İncelemeye başlayalım...
Kaliteli işçilik
Galaxy Alpha'nın metalik tasarımı elden geçirilerek yer aldığı Galaxy A5'in tasarımına hemen ilk etapta değinmek gerekiyor. Zira telefon oldukça şık ve kaliteli işçiliğiyle dikkat çekecek türden. 6.7 mm'lik kalınlıkta olan telefon, yalnızca 123 gram ağırlığında. Elde tutuşu rahat ve iyi bir his uyandırıyor.
Telefonun kenarlarındaki metalik tasarım beyaz renkli malzemeyle bizlere sunulmuş. Arka yüzey ise düz plastik bir zeminden oluşuyor. Telefonun işçiliğini ve malzeme kalitesini bir hayli beğendik. Telefonun arka kapağı açılamıyor ve dolayısı ile pile ulaşılamıyor. Bu arada Galaxy A5'e dört farklı renk seçeneği sunulduğunu da ekleyelim.
Tüm bağlantılar telefonun çevresine konumlandırılmış. Güç butonu sağ kenarda, hemen altında SIM kart ve microSD kart slotları bulunuyor. Sol tarafta ses butonlarını görüyoruz, kulaklık ile şarj girişi de alt kısımda yer alıyor.
Telefonun arkasına baktığımızda kamera, hoparlör ve flaşın yan yana konumlandığını görüyoruz. Burada herhangi bir parmak izi sensörü veya kalp ritim sensörü ise yok.
5 inç Super AMOLED
Galaxy A5'in ekranı 5.0 inç boyutunda ve 720p çözünürlüğünde. Ekran panelinin Super AMOLED olduğunu da söyleyelim. Ayrıca ekran koruması olarak Gorilla Glass 4 görüyoruz. Ekran parlaklığı gayet iyi seviyede. Ekranın HD olmasının pil performansı konusunda büyük artısı olacağı açık; pile az sonra değineceğiz.
Telefonda işletim sistemi olarak Android 4.4 Kitkat bulunuyor. Ancak Samsung arayüz tasarımında yeniliklere gitmiş ve güzel özellikler sunmuş. Bunlardan biri Android Lollipop'tan da tanıdığımız Çoklu Pencere uygulaması. Samsung daha önce bu özelliği tüm ceplerine getireceğini açıklamıştı. Bu özellik ile arka planda çalışan uygulamalar arasında rahatlıkla dolaşabiliyoruz. Öte yandan telefonda tema değiştirmek de mümkün. Bu sayede arabirimi biraz da olsa kişiselleştirebiliyorsunuz ve bu da kullanımı olumlu anlamda etkiliyor elbette.
Galaxy A5, gayet stabil bir şekilde çalışıyor. Arka planda pek çok uygulama açıkken dahi arabirim içinde rahat ve akıcı şekilde dolaşmak mümkün. Peki telefonun buna sağlayan teknik detayları neler, şimdi onlara değinelim.
Orta segmentte yer alıyor
Galaxy A5, teknik detaylarıyla orta segmentte yer alıyor ve işlemci olarak Snapdragon 410'u bizlere getiriyor. Dört çekirdekli olan bu işlemci 1.2 GHz frekans hızı sunuyor. Her ne kadar telefonun sunduğu performans ve yer aldığı segment için bu işlemci yeterli olsa da Galaxy A5'e biçilen fiyatla birlikte değerlendirdiğimizde, işlemci olarak daha üst seviyeli bir model tercih edilebilirdi veya fiyat daha makul ölçüde olabilirdi şeklinde düşünüyoruz.
Galaxy A5'te 2 GB RAM bulunuyor. Dahili hafıza ise 16 GB. MicroSD kart ile depolama alanını 64 GB daha genişletmek mümkün. Telefonun performansı ise rekabet halinde olduğu modellerden pek de fark yaratmıyor. Şimdi test sonuçlarına ve Galaxy A5'in diğer modellerle kıyas tablolarına geçelim.
Performans sonuçları
Galaxy A5, AnTuTu skoruyla 21747 puan toplayarak daha önce incelediğimiz HTC Desire 816 ile Huawei Ascend P7 arasında kendine yer buluyor. Yine Lenovo Vibe Z2 ile de dirsek temasında olan Galaxy A5, CPU Prime'da da çok fark yaratmıyor. 3DMark Benchmark testinde de sahip olduğu Adreno 306 grafik birimiyle orta segmente uygun sonuçlar üreten Galaxy A5, yaptığımız Asphalt 8: Airborne testinde de grafikler orta seviyedeyken akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. Grafik kalitesini üst seviyeye çektiğimizde ise çok net belli olmasa da ufak tefek takılmaları görebiliyorsunuz.
Galaxy A5'in Vellamo ile ölçümlediğimiz HTML5 skoru ise 1956 puan. Gerçek kullanımda da iyi bir tarayıcı performansı gösterdiğini söyleyelim.
Galaxy A5'in diğer modellerle olan performans kıyas tablolarına geçmeden önce pil ömründen de bahsedelim. Aldığımız sentetik test sonucuna göre 7 saat 7 dakikalık bir performans sergileyen Galaxy A5, konuşma süresiyle ise bize 6 saat 14 dakika sundu. 2300 mAh'lik bir bataryaya sahip olan telefonla gerçek kullanımda ise tam günü çıkartmanız mümkün oluyor. Eğer özellikle telefonu gün içinde oyunlarla çok fazla yormayanlardansanız bir sonraki günü görmeniz de mümkün. Bu noktada yine telefonun güç tasarruf modu ve ultra güç tasarruf modunu kullanabileceğinizi de söyleyelim.
İyi kameralar
Son olarak telefonun kameralarına değinelim. Galaxy A5'in arka kamerası 13 megapiksel değerinde. Otofokuslu ve LED flaşlı olan kamera OIS bulundurmuyor. Kamerayla güzel çekimler yapabiliyorsunuz. Elverişli ışık koşullarında aldığımız sonuçlar gayet kaliteliydi. Yapay ışıkta da iyi sonuçlar almak mümkün, ancak yer yer fotoğraflarda gürültüyle karşılaşabiliyorsunuz. Video çekimleri için de 1080p'de 30 FPS kayıt yapabildiğini belirtelim.
Galaxy A5'in ön kamerası ise 5.0 megapiksel. Bu da güzel selfie'ler için yeterli. Ayrıca burada deklanşöre basmadan selfie çekebilmek için jestle kontrol işlevinin bulunması da ayrıca hoş olmuş. Elinizi yumruk yaparak selfie çekebiliyorsunuz. Öte yandan her iki kamera için de kullanışlı mod seçenekleri bulunduğunu da söyleyelim.
Özetle
Toparlayacak olursak Galaxy A5 özellikle kaliteli malzemeye sahip olmasıyla iyi bir model olmayı başarıyor. Orta segmente konumlanan telefon, özellik ve performans olarak rakiplerinden çok fark yaratmıyor. Samsung'un bu modelinde herhangi bir su geçirmezlik veya parmak izi sensörü gibi özelliklerden kaçınmış olması da Galaxy A5'in çekiciliğini tasarımından öteye götüremiyor. Sonuç olarak Galaxy A5 güzel bir model, fakat rekabet etmesi gereken çok model var.
Samsung Galaxy A5'in fiyatı 1.399 TL civarında.
Kimler Almalı
Özellikle şık bir telefona sahip olmak isteyen kullanıcıların tercih edebilecekleri bir model olan Galaxy A5, orta segment çizgisinde telefon arayışında olanlara hitap ediyor.
Alternatifleri
Galaxy A5'le aynı fiyata ve benzer özelliklere sahip çok sayıda model var. Bu bağlamda Galaxy A5'e alternatif olarak Lenovo Vibe X2'yi veya daha uygun fiyatlı olan HTC Desire 820'yi önerebiliriz.