Galaxy A'ların en küçüğü Galaxy A3 testte!

Yeni Samsung Galaxy A serisinin en küçük üyesi Galaxy A3'ü inceledik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 70
  • Kompakt boyut
  • Güzel tasarım
  • Başarılı kamera
  • Parmak izi okuyucusu yok
  • OIS yok
  • Yüksek fiyat

Samsung'un yeni A Serisi üyelerinden Galaxy A5 ve Galaxy A7'yi daha önce incelemiştik. Bu defa da ailenin en küçük üyesi olan Galaxy A3 elimizde. Fiyatıyla 1199 TL'ye piyasada bulunabilen Galaxy A3, orta segmentin küçük ekranlı oyuncusu olarak bize neler sunuyor, bu incelememizde bunun yanıtını arayacağız.

Tasarım ve ekran

Yeni Galaxy A3 de, tasarımıyla Galaxy A5 ve Galaxy A7'le aynı görünümü sunuyor bizlere. Tek fark, yalnızca daha küçük bir ekranla geliyor olması. Elbette bununla birlikte boyut ve ağırlık gibi birimleri de öyle...

Galaxy A3'ün ekranı 4.7 inç boyuta sahip. Bu ekran boyutuyla, tek elle rahatlıkla kullanılabilir bir telefon olan Galaxy A3, öte yandan çok da hafif. 132 gram ağırlığında olan telefonun kalınlığı ise yine ailenin diğer üyelerinde olduğu gibi 7.3 mm.

Siyah, beyaz, pembe ve altın renkleriyle kullanıcılarla buluşan Galaxy A3, elimizdeki modeliyle altın rengine sahip. Sırt yüzeyiyle cam malzeme sunan telefon, burada Gorilla Glass 4 korumaya yer veriyor. Telefonun çevresi ise metalik malzemeye sahip. Bu anlamda görünüm itibariyle telefonun çok sayıda orta segment cep telefonuna göre şık olduğunu söyleyebiliriz.

Galaxy A3'ün ekranı 4.7 inç boyutunda demiştik. Çözünürlük ise 720p, yani HD. Samsung, küçülen ekran boyutuna bağlı olarak ekran çözünürlüğünü de Galaxy A5 ve Galaxy A7'ye göre aşağı çekmiş. 312 ppi piksel yoğunluğuyla karşımıza çıkan telefonun paneli ise, tahmin edilebileceği gibi Super AMOLED. Ekranın da Gorilla Glass 4 ile korunduğunu söyleyelim.

Samsung, ailenin bu üyesinde ekranın altında yer alan kapasitif butonda da değişiklik yapmış. Galaxy A3'te, Galaxy A5 ve A7'nin aksine bir parmak izi okuyucusu yok. 1199 TL'lik fiyatıyla orta segment ceplerden pahalı olmasına karşın bu özellikten de yoksun bırakılmış olmasına açıkçası üzüldük.

Telefonun çevresinde ise alt kısımda yine hoparlör, kulaklık ve microUSB bulunuyor. Sağ kenarda güç butonu ile SIM kart çekmecesi, sol kenarda ise ses butonları konumlanıyor.

Teknik kadro ve performans

Galaxy A3'ün teknik tablosu da, boyutuyla beraber farklı bir kadroyla karşımıza çıkıyor elbette. İşlemci olarak yine elimizdeki modelde Exynos 7580 kullanılmış, ancak işlemci frekansında farklılık görüyoruz. 1.5 GHz frekansta çalışan 8 çekirdekli Cortex-A53 yongasından güç alan telefon, RAM hanesinde de bize 1.5 GB kapasite sağlıyor.

Telefonun, grafik işlemci hanesinde Mali T720 bulunuyor. Dahili hafızası ise yine 16 GB kapasiteye sahip. Neyse ki bu alanı, kasanın sağ kenarındaki kapak altında yer alan microSD kart yuvasına takacağınız bir kart ile 128 GB daha arttırabiliyorsunuz.

2300 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan telefon, bu anlamda da ailenin en küçük üyesi olduğunu hissettiriyor. Bu bataryasıyla 14 saat konuşma süresi sağlayan telefon, yaptığımız test sonuçlarına göre ise, yoğun kullanımda yaklaşık 10 saatlik bir pil ömrü sunuyor. Bu anlamda memnun edici bulunabilir.

Galaxy A3, teknik kadro bakımından, ailenin diğer üyelerine göre törpülenmiş bir model. Ancak fiyatı halen kategorisindeki ürünlerden yüksek kalıyor. O nedenle fiyat/performans ürünü olmadığı açık. Bunu zaten ortaya koyduğu sentetik test sonuçlarında bizlere de gösteriyor. Sizlerle bunları da paylaşalım ve akabinde de telefonun kameralarına değinelim.


Kameralar

Galaxy A3'ün kameraları ise herhangi bir kesintiye uğramadan, A5 ve A7'deki gibi karşımıza çıkıyor. Arka yüzeyde 13 megapiksel, ön yüzde ise 5 megapiksel lenslerle gelen Galaxy A3, yine en önemli özelliklerinden biri olan f/1.9 diyafram açıklığını bizlere sunuyor. Fakat bu modelde, Optik İmaj Sabitleyicisi göremiyoruz. Tıpkı parmak izi okuyucusu gibi bu özellik de Galaxy A3'e eklenmemiş.

HDR, otofokus, geniş açılı selfie, 30 FPS Full HD video kaydı gibi özellikler mevcut. Telefon iyi de fotoğraf çekiyor. Fakat açıkçası OIS'in eklenmemiş olması Galaxy A3'e büyük bir eksi puan getiriyor.

Özetle

Galaxy A3, orta segment için sunulan, güzel görünüme sahip bir cep telefonu. Ailenin en küçük üyes, olması küçük telefon severler için ona avantaj sağlarken, fiyatının 1000 liranın üzerinde olması ise onun için dezavantaj yaratıyor. Zira bu kategoride eski amiralleri bulmak mümkün...

Samsung Galaxy A3 (2016)'nın fiyatı ise 1249 TL civarında.

Kimler Almalı

Küçük boyutlu ve şık bir cep telefonu isteyenlere yeni Samsung Galaxy A3'ü edinmek isteyebilirler.

Alternatifleri

Samsung Galaxy A3'e alternatif olarak küçük boyutlu bir telefon istiyorsanız General Mobile Discovery'i de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A3 (2016)
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
70
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciExynos 7580
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali T720
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi014:00 saat
Boyutlar65 x 134 x 7.3 mm
Ağırlık132 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum