Rode X XDM-100 & Rode X XCM-50 İnceleme
Rode'un profesyonel sınıf ses ekipmanı yaratma deneyimi, USB tabanlı sesin kolaylığıyla birleşerek Rode X'in ilk serisinde en seçici yayıncı veya podcaster’lar için yeterince iyi ses veren göze çarpan bir giriş oluşturuyor.
- Mükemmel ses kalitesi
- Yapı kalitesi
- Şık tasarım
- Geniş özellikler
- Yazılım desteği
- Fiyat
- Tek polar desen
Bugün streaming ve oyun için optimize edilmiş, ses kaydı yapabileceğiniz, ister profesyonel ister amatör şekilde oyun oynarken kullanabileceğiniz, sağlıklı yayın yapmanıza yarayacak faydalı ürünler var masamızda. Bunların hepsi Compel'den geldi; 2 mikrofon, 2 de mikser. Bakalım neler gelmiş;
Rode X XDM-100, Rode X XCM-50, M-Game Solo ve M-Game RGB Dual.
Bu bölümde mikrofonları anlatacağım, M-Game mikserleri ise daha sonra farklı bir videoda değerlendireceğiz.
Rode markası, 30 yılı aşkın bir süredir ses dayalı en popüler ürünleri geliştiriyor. Müzisyenlerden tutun da film yapımcılarına, podcast’ten video yayıncılarına kadar pek çok kişinin ses konusundaki tercihi oluyor. Avustralyalı marka kısa bir süre önce oyunculara yönelik alt markasını da duyurdu. Ve Rode X ortaya çıktı. İlk ürünler de Rode X XDM-100, Rode X XCM-50 modelleri oldu.
XDM-100 de XCM-50 de streaming ve oyun için optimize edilmiş USB mikrofonlar. 2’si arasında elbette birtakım farklılıklar var, yok değil. XDM-100, dinamik bir USB mikrofon olurken, XCM-50 ise kondenser yapıda tasarlanmış bir USB mikrofon şeklinde. XDM-100, premium devreler içeriyor, ultra-düşük gürültülü, yüksek kazançlı Revolution Preamp’lere sahip. Bunlar, ses sinyalini her zaman saf ve temiz tutuyor ve böylelikle sesinizi en iyi şekilde taşıyabiliyor.
Üzerinde seviyeli kontrollü 0-gecikmeli kulaklık çıkışı bulunuyor ve yüksek kaliteli bir pop filtre ve shock mount ile birlikte geliyor. XCM-50’de de benzer özellikler var, ancak bu cihaz 360 derece dönebilen bir taban ve masaüstü bir tripod ile beraber geliyor.
Her 2’si de dahili DSP devresi üzerinde çalışan gelişmiş APHEX ses işleme evresini çalıştıran Rode UNIFY yazılımı ile uyumlu yapıda bu arada. Rode UNIFY yazılımı üzerinden çok sayıda ayarı yapmanız mümkün. Fakat öte yandan hiç buna kalkışmadan da çok kolay şekilde tak - çalıştır mantığını gözetiyorlar. Direkt olarak USB-C kablosunu bağlayıp ses kaydı almaya başlayabiliyorsunuz.
Tasarım olarak gerçekten de 2 mikrofon da şahane görünüyor ve Rode ürünlerinden aşina olduğumuz düzeyde kaliteli bir yapıya sahipler. Her 2 mikrofona da dokunduğunuzda bunu kolayca anlayabiliyorsunuz zaten. Böylece sadece ses konusunda net ve doğal bir performans üretmiyorlar, aynı zamanda dekoratif görünüyorlar.
Her 2 mikrofon üzerinde 3.5 mm çıkış bulunuyor. Buraya kulaklığınızı bağlayarak dinleyebiliyor, üzerinde bulunan kulaklık seviye kontrol ve mute düğmeleri ile sesinizi kontrol altında tutabiliyorsunuz. Bu arada ürünlerin yanında 3 metrelik kulaklık uzatma kablosu da geliyor. Ayrıca mikrofonları bağlayacağınız USB-C kabloları da bir hayli uzun. Bu konuda hiç sıkıntı yaşamayacaksınız.
Şimdi sizin de ses kalitesini duyabilmeniz için bu kısmı Rode X XDM-100 üzerinden kayda alalım. XDM-100, dinamik kapsül kullanıyor ve kardeşi XCM-50 gibi kardioid polar desenine sahip. Kardioid polar desen, arka plan gürültüsünü ve sahnede geri bildirimi en aza indirmesiyle tercih ediliyor. Bu mikrofonların yayıncılara hitap etmesinin temel nedenlerinden biri de bu zaten. Ses performansı gerçekten de oldukça etkili. Şu an size nasıl geliyor, bilmiyoruz ancak testlerimiz sırasında gayet başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Şimdi bu kategoride çok sayıda ürün var. Hatırlarsanız daha önce sizlerle HyperX Quadcast ve Solocast oyuncu mikrofonlarını da incelemiştik. Onlar bu ürünlere kıyasla daha uygun fiyatlı seçenekler. Ancak Rode tarafına geldiğinizde hem kalite hem performans konusunda işler değişiyor elbette. Bu 2 ürünün de daha üst gömlek olduğunu söyleyelim. Fiyatları da ona göre tabii ki, buna videonun final kısmında geleceğiz.
Şimdi bu arada mikrofon değiştirelim, bir de Rode XCM-50’nin performansına bakalım. Az önceki mikrofon dediğimiz gibi dinamik kapsül kullanıyordu, XCM-50, yani bu mikrofon ise konderser mikrofon. 2 mikrofon arasında hassasiyet farkı var, ayrıca bunda kardioid polar desen daha dar yapıda; o nedenle tam olarak karşınıza almanız lazım. Çoğu kişi dinamik mikrofonları tercih ediyor, fakat bu da bizce şu an bu kategorideki en iyi mikrofonlardan biri. Biraz ses patlamaları duyabilirsiniz, benzer ürün olan HyperX Solocast’te de aynı durum geçerliydi. O nedenle üst sınıf olan az önceki Rode XDM-100’ün daha temiz bir ses sunduğu açık. Fakat her 2’si de zaten kendi kulvarlarında şu ana kadar incelediğimiz en iyi USB mikrofonlar oluyor.
Rode XCM-50’yi böyle bu şekilde masa üzerine yerleştirebiliyorsunuz, XDM-100 içinse bir mikrofon standı daha iyi olacaktır. Zaten ürünün üzerinde bunun için yer de var.
Sonuç
Evet, bu ürünler gerçekten de ses konusunda çözüm isteyenler için gayet faydalı ürünler. Bu tür cihazları arayanların severek kullanacakları özellikler içeriyorlar. Bu ürünlere Compel’in web sitesinden erişebiliyorsunuz. Fiyatları ise şöyle: Rode X XDM-100’ün fiyatı 6 bin 500 TL. Rode X XCM-50 ise yaklaşık 4 bin TL fiyatla alınabiliyor. Bu arada bunlar indirimli fiyatları onu da söyleyelim.