realme GT 6 İnceleme

Çinli telefon üreticisi realme, amiral gemisi olarak konumlandırdığı yeni telefonu GT 6’yı satışa çıkardı. Peki, henüz genç bir firma olan realme gerçekten Apple, Huawei, Samsung gibi deneyimli üreticilerle aşık atmayı başarabilecek mi? GT 6 gerçekten de eşsiz özellikler mi sunuyor?

CHIP Online Notu 70
  • 6.9 inç büyük ekran
  • Cam arka kapak
  • 6000 nit ekran parlaklığı
  • Android 14 işletim sistemi
  • Performans
  • 50 MP ana kamera ve 32 MP selfie kamerası
  • 120 W hızlı şarj özelliği
  • IP68 yok
  • Fiyatı yüksek
  • 8K çözünürlük yok
  • Snapdragon 8 Gen 3 kullanılması daha iyi olurdu
  • Artırılabilir hafıza desteği yok

Henüz 6 yaşında bir firma olan Çinli telefon üreticisi realme, bir süredir GT serisiyle dikkat çekmeyi başardı. Firma şimdi, amiral gemisi modeli olacak GT 6’yla tüketicilerinin karşısına çıkıyor. Türkiye’ye iki farklı edisyonuyla gelen GT 6’nın fiyatını yüksek bulanlar için daha düşük donanıma ve uygun fiyat etiketine sahip GT 6T seçeneği sunuluyor. GT 6, genel olarak markanın en üst düzey donanımlarını ve hizmetlerini birleştirdiği bir telefon olduğu için, yüksek performans ve konfor sunmak için tasarlanmış bir cihaz. Ancak fiyatı ve donanımları karşılaştırıldığında rakiplerinden daha avantajlı bir ürün olmayı başarabiliyor mu, bunu incelemenin sonunda göreceğiz...

realme GT 6 Tasarımı Nasıl?

6.78 inç ekrana sahip olan realme GT 6 piyasadaki büyük boyutlu telefonlardan biri. Ancak bu büyük ekran bir noktada yanıltıcı olabilir zira fiyat etiketinin 40 bin lira olduğunu düşündüğümüzde, biraz daha fazla ödemeyi tercih eden kullanıcılar üzerinde iki adet 6.36 inç ekran bulunan ve açıldığında mini bir tablet boyutlarına ulaşan katlanabilir bir telefon olan Huawei Mate Xs 512 GB modeline erişebilirler. Elbette bu kullanıcılar için bir fiyat/performans kararıdır ancak katlanabilir ekranlı telefonların fiyatları 40 -50 bin lira bandına inmişken ve bazı satıcılar da indirimler/kampanyalar bile olabiliyorken, 40 bin lira fiyat etiketiyle tek büyük bir ekran sunmak artık çok da övgü konusu olabilecek bir durum değil.

Tasarımda dikkat çeken detay ise arka kapakta kullanılan cam materyal ve kamera adasının metalik/sırlı bir şeridin içinde alınmış olması. Ancak bu şık görünümü artık giriş seviyesi telefonlar bile sunabiliyor, yani özel bir durum değil. Ekranın ise iki kenardan kavisli olduğunu da vurgulamak lazım. 5 sene önce pek çok kullanıcıyı çok etkileyen bu kavisli ekranların artık orta segment telefonlar için neredeyse standart donanıma dönüştüğünü de kabul etmek lazım. Dolayısıyla, bu tasarım tercihinin bir amiral gemisi iddiasında artık yerinin kalmadığını da hatırlatalım.

Telefonun tuşları klasik olarak sağ kenarda bulunurken, önde delik tasarım içinde de selfie kamerasını görebilirsiniz. Alttan ve üstten iki hoparlörle stereo ses sunan telefon ayrıca IP65 su ve toz koruma sertifikasına sahip. Elbette bu sertifika suya karşı belli bir koruma sağlıyor ama telefonunuzla yine de havuza dalmamalısınız. IP65, hafif basınçlı su sıçramalarına karşı su koruması anlamına geliyor. Yani bu amiral gemisi modelini yağmurlu havalarda içiniz rahat şekilde kullanabiliyorsunuz. Ama 40 bin liralık bir ödeme yaptıktan sonra sadece hafif su sıçramalarına karşı koruma sizi çok da tatmin etmeyebilir.

162 x 75.1 x 8.6 mm boyutlarına sahip telefonun Türkiye’ye gri ve haki yeşil renklerde iki versiyon olarak geldiğini de söyleyelim.

realme GT 6 Ekran Özellikleri Nedir?

6.78 inç boyutundaki ekranın çözünürlüğü 2780x1264 piksel sunuyor. Ekran gövde oranı ise yüzde 94.2. Gorilla Glass Victus 2 korumasıyla gelen ekranın yenileme hızı ise 120 Hz’a kadar çıkabiliyor. Bu arada ekranın parlaklığı ise 1000-6000 nit değerleri arasında değişebiliyor. Bu da ekranın güneşli havalarda okunabilmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca kutu içerisinden ekran koruma filmi çıktığını da hatırlatalım.

Boyutuna rağmen kavisli ekranı avuç içinde tutmak zor değil ama genel olarak kavisli ekranlar kullanıcının elinde her an düşecekmiş, kayacakmış gibi bir his oluşturduğu için tek elle kullanırken telefonu dikkatli tutmak veya arka yüz bir parmak tutacağı eklemek faydalı olabilir. Firma her ne kadar Gorilla Glass Victus 2 cam korumasının güçlü olduğunu düşünse de, önceki testlerimizden hatırlayacağınız üzere, OPPO A60 gibi ekranı ile çivi çakılan telefonlar bile yere düştüğünde çatlayıp kırılabiliyorlar. Öte yandan Samsung'un daha önce incelediğimiz Galaxy S21 FE modelinde de ekran Gorilla Glass Victus ile korunuyordu ancak ufak bir düşme sebebiyle ekranı çatlamıştı. Yani, üretici her ne kadar ekranın kırılmaz, çatlamaz olduğunu iddia etse de, tüm telefon ekranları aslında basit bir düşme sonunda bile kırılmaya müsaitler. Yani dikkat etmeniz şart.

Ekran ayrıca TÜV Rheinland Titreşimsizlik Sertifikası’na da sahip ve Dolby Vision Oynatma teknolojisini de kullanıyor.

realme GT 6 Kamera Özellikleri Nedir? Nasıl Fotoğraflar Çekiyor?

realme, yeni telefonun ana kamerasında 50 MP’lik Sony LYT-808 OIS merceği kullanmış. Ayrıca arka kapak üzerinde 50 MP’lik ikinci bir kamera ve 8 MP’lik üçüncü kamera da yer alıyor. Ön yüzde ise ekran deliğinin içinde 32 MP’lik bir selfie kamerası bulunuyor. Kamera yazılımı ise portreler, gece sahneleri, Yüksek Piksel, panorama, Uzun Pozlama Fotoğrafı, Profesyonel Mod, Sokak Çekim Modu, yıldızlı gökyüzü mod+D19 modlarını içeriyor. Arka kameraların görüş açısı maksimum 85 derecelik bir geniş açı sunuyor.

Cihaz video çekmeyi sevenler için 4K çözünürlükte 60 fps kare hızında kayıt imkanı veriyor. Ancak çözünürlük düşünce kare hızı artmıyor. Yani en yüksek video kare hızı 60 fps... Yine de eğer slow motion özelliğini kullanırsanız, 1080p çözünürlükte 240 fps kare hızına ulaşıyorsunuz, 720p çözünürlükte ise 480 fps kare hızıyla yavaş çekim kayıt yapabiliyorsunuz. 8K video kayıt imkanı yok.

Kamera net çekimler yapsa da burada fiyat dengesini de düşünmek gerekiyor biraz. Zira telefonun fiyatı 40 bin lira seviyesinde ve bu fiyat bandında kamerası gerçekten iyi telefonlar yer alıyor. realme GT 6, elbette kamera konusunda rekabetçi bir telefon fakat buna çevre özellikleri de eklediğimizde yüksek fiyatından dolayı bizce bir -veya birkaç- adım geride kaldığını söylememiz lazım. Siz de şöyle bir araştırma yaparsanız göreceksiniz zaten.

realme GT 6 Performansı Nasıl?

Çinli realme’nin yeni amiral gemisi olacak GT 6 aslında güçlü bir telefon. Snapdragon 8s Gen 3 yonga seti telefona 3.0 GHz hız sağlarken, bu yonga setinde 4nm teknolojisiyle üretilmiş bir GPU da bulunuyor. Cihaz piyasada 16 GB RAM ile satılırken, kullanıcılar arka plandaki uygulamaların hazırda beklemesini rahatlatmak için bu RAM’ı sanal olarak artırabiliyor. Cihazın depolama alanı ise 512 GB ile göz dolduruyor. microSD kart ile artırılabilir hafıza seçeneği ise bulunmuyor.

Bu değerler telefonun yüksek performansla çalışmasına katkıda bulunurken, oyun severler de popüler oyunları takılmadan oynayabiliyorlar. Zaten bir telefona 40 bin lira verdikten sonra oyun oynarken sorun yaşamak büyük bir fiyasko olabilirdi. Oyun severler ayrıca telefonda oyun performansını ayarlamak için kullanılan Geek Power Tuning özelliğiyle, CPU ve GPU gücünü farklı değerler için ayarlayabiliyor.

Bu arada telefonda Snapdragon 8s Gen 3 kullanılmış olması avantaj yarattığı kadar telefona dezavantaj da getiriyor. Evet, Snapdragon 8s Gen 3, Snapdragon 8 Gen 3’e göre daha güncel bir işlemci, fakat işlem gücü bakımından Snapdragon 8 Gen 3’ün gerisinde kalıyor. Saf işlemci ve GPU gücü noktalarında Snapdragon 8 Gen 3’ün gerisinde, pil tüketimi noktasında ise onu yakalıyor. Bu telefonun AnTuTu ve GeekBench benchmark yazılım skorlarına da yansıyor pek tabii. Piyasada 40 bin lira bandında Snapdragon 8 Gen 3 kullanan pek çok telefonun olması da realme GT 6 için dezavantaj.

Öte yandan realme GT 6, en son Android sürümü olan Android 14’le geliyor ve üzerinde de realme’nin arayüzü olan realmeUI 5.0 bulunuyor. Şirket ayrıca bu telefona 4 sene boyunca Android güncellemelerini göndereceklerini de vurguluyor.

realme GT 6 Pili Nasıl? Şarjı Ne Kadar Süre Dayanıyor?

Telefon pil ve şarj konusunda da iddialı bir ürün olarak piyasaya çıkıyor. 5500 mAh’lik pil piyasadaki üst düzey pil kapasitesi sınıfına giriyor. Pil performansı da fena değil, 14 saat civarında bir aktif kullanım performansı gösterebiliyor. Öte yandan telefon 120W süper şarj yeteneğine sahip ve bu şarj cihazı 15 dakikada pili yüzde 50 oranında şarj edebiliyor.

Sonuç

Çinli realme, GT serisinin yeni modeli GT 6 ile amiral gemisi modeli sunduğunu vurgulayarak tüketicileri heyecanlandırmak istiyor olabilir ancak sunduğu özelliklerin tam anlamıyla da son teknoloji bir amiral gemisi olduğunu söylemek çok mümkün değil. Henüz 6 yaşında bir şirket olan realme’nin maliyetleri düşürmek konusunda mı bir sıkıntısı var yoksa ürünlerine çok yoğun ilgi gösterileceğini düşündüğü için mü yüksek fiyat politikası belirliyor, bilemiyoruz ama 40 bin lira fiyat seviyesindeki telefonun karşısında yine 40-50 bin fiyat aralığı içinde Samsung’un en son modeli Galaxy S24’ler veya Huawei’nin çift ekranlı katlanabilir modelleri gibi, piyasada üstünlüğünü uzun yıllardır ispat etmiş markaların modelleri yer alıyor. Dolayısıyla, yüksek donanım özellikleriyle realme GT 6 test sonuçlarından yüksek puanlar alsa bile bizce tüketiciden istediği fiyat biraz yüksek kalıyor. Fiyat/performans noktasında tökezlemesine sebep oluyor.

realme’nin GT serisini şimdiye kadar cazip fiyatlarla amiral gemisi işlemcilerle görmeye alışmıştık. Bu defa biraz tersi olmuş gibi. Yeni seri biraz yumuşamış ve orta segmentin uç kısmına evriliyor gibi. realme, tasarımıyla, boyutlarıyla tüketiciyi etkilemek için üretilmiş bir prestij modeli ortaya çıkarmak istemiş olsa da, telefon piyasasında prestijin tanımı değişti ve realme GT 6’nın sunduğu özellikler artık orta segmentin üst yarısına işaret ederken, fiyat seviyesinin üst segment cihazlarla yarışması bizce kullanıcıların keyfini kaçırabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme GT 6
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
70
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciSnapdragon 8s Gen 3
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.0 - GHz
Ekran Boyutu6 inç
Bellek (RAM)16 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)50 MP
Arka Kamera (3)8 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 162 x 8.6 mm
Ağırlık199 gr.

İlginizi Çekebilir

iPhone 16 Pro Max inceleme
nubia Vita V50 inceleme
General Mobile Era 30 & Era 50 inceleme
OPPO A60 inceleme
POCO F6 Pro inceleme
realme 12 Lite inceleme
Forum