realme Buds T100 İnceleme
Bu devirde 250 liralık bir kulaklık ne kadar iyi olabilir? realme Buds T100, bu fiyat noktasında kalite, rahatlık ve sağlanan fayda başlıklarını yeniden tanımlıyor.
- Fiyat/performans
- Rahat tasarım
- Kolay eşleşme
- Bluetooth 5.3 desteği
- Uzun pil ömrü & hızlı şarj
- Suya dirençli & ek dayanıklılık testleri
- Uygulama desteği
- Sınıfı için ideal ses performansı
- Dokunmatik kontroller
- Yüksek seste bozulmalar
TWS kulaklık. Açılımı Truly Wireless Earphones, yani Gerçekten Kablosuz Kulaklık olan bu kulaklık türü kullanıma sunulalı 7 yılı geçti.
Bundan 7 yıl önce, 2015 yılında Japon marka Onkyo, dünyanın ilk gerçek kablosuz kulak içi kulaklığını tanıtmıştı. Ünlü ses markası Gibson Innovations ile ortaklığın sonucu olan bu kulaklıkların tanıtılması diğer markaları da alevlendirdi elbette ve teknoloji devleri birer birer bu alana girdiler.
İlk etapta bu kulaklıkların elbette sorunlar vardı. İlk gerçek kablosuz kulaklık olan Onkyo W800BT de dahil olmak üzere pek çoğu Bluetooth bağlantısında sorun yaşaması, kısa pil ömrü, kullanıcıların düzensiz ses kalitesiyle ilgili şikayetleri gibi bir dizi sorunla karşılaştı. İlklerin kaderi genellikle böyle olur. Öte yandan ilk olmalarından ötürü fiyatları da bir hayli yüksekti tabii. Ancak skala genişledikçe ve irili ufaklı pek çok markanın bu kategoriye ürün kazandırmasıyla elbette sorunlar giderildi ve daha rahat alınabilecek noktaya ulaşıldı. Tıpkı realme Buds T100 gibi. Bu kulaklığın fiyatı sadece 246 lira. Yani şu an en rahat alınabilecek gerçek kablosuz kulaklıklardan biri.
Bu fiyat bandına baktığımızda aralarında çok başarısız modellerin olduğunu görüyoruz. En basitinden hiç adı sanı duyulmamış modeller de var. realme ise ülkemizde bilinen markalardan biri ve bu anlamda bile maça rakiplerinden 1 - 0 önde başlıyor realme Buds T100.
Tasarım olarak baktığımızda AirPods Pro’yu andıran realme Buds T100, silikon başlıklı bir yapıyı benimsiyor. Son zamanlarda pek çok markanın benzer hamleyi yaptığını görüyoruz; piyasada silikon başlıklı modeller ağırlıkta. Bunun sebebi aslında açık.
Açık tasarımlı modellere göre bu tür silikon başlıklı kulaklıklar kulakta çok daha sağlam duruyor, sesi daha yoğun bir şekilde hissettiriyor. Fakat öte yandan bizim gördüğümüz dezavantajları arasında ise kimilerinin müzik dinlerken aynı anda dışarıyı duymak istemesi de var, silikon başlıklar sebebiyle rahat edememesi de.
Bu tamamen öznel bir konu pek tabii ki. Benim kişisel tercihim daha çok silikon başlıklı modellerden yana oluyor, fakat burada da telefon konuşmalarında sesimin boğulması sebebiyle pek sevmiyorum, zaten kulaklıkla telefonla konuşmayı da tercih etmiyorum. Bunun için üst modellerde pek çok teknoloji var pek tabii ki, o ayrı bir konu. realme Buds T100’de de benzer bir teknoloji kullanılmış.
Telefon konuşmalarında arka plan gürültüsünü kesebildiği iddiası var. Bu kulaklıkta telefon aramaları için yapay zekalı gürültü engelleme teknolojisi yer alıyor. Bu tip TWS kulaklıklarda, kulaklık ve dolayısı ile mikrofon ağızdan bir hayli uzak olduğu için çevre gürültüleri ve karşı tarafın sizi net şekilde duyamaması sıklıkla ortaya çıkan bir sorun. Buds T100’de bunun olabildiğince önüne geçilmiş; denediğimizde karşı taraf sesimizi rahat şekilde duyabildiğini söyledi fakat elbette günün sonunda hala form faktörü ile sınırlı. Ancak uygun fiyatına göre bu işi kotabildiğini söyleyebiliriz.
Bu arada oldukça hafif bir kulaklık modeli. Kulaklıklar yaklaşık 4 gram ağırlığında. Kulakta da rahatsızlık yaratmıyorlar. Müzik çalmadığınızda farkında bile olmayabilirsiniz. Kutu içeriğinde toplamda 3 farklı boyda silikon kulak başlığı bulunduruyor. Rahat ettiğinizi takarsınız. Ayrıca bu pasif gürültü önleme için de önemli. Şarj kutusu da kulaklıklar da güzel görünüyor. Plastik malzemeye sahipler pek tabii ki ancak fiyatına kıyasla basit durmuyorlar. Bu anlamda da sevdik. Öte yandan tasarıma ilişkin bir diğer not, kulaklıkta IPX5 sertifikası bulunuyor. Yani suya karşı dirençli yapıda. Tabii ki bu su sıçralamaları seviyesinde, ancak hiç olmamasından çok daha iyi.
Buds T100’ün çevresinde dokunmatik kontroller de var. Bunları şarkı değiştirmek ve ses seviyesini ayarlamak için kullanabiliyorsunuz. Sesli asistanı kullanmak için de aynı şekilde. Hangisine kaç kez dokunarak ulaşabileceğinizi ise realme Link isimli uygulamasından çözeceksiniz. Bu arada bu tuşların herhangi bir gecikme yaşatmadığını da söyleyelim. Gayet tutarlı çalışıyorlar. Uygulama içinden kulaklığa dair birkaç ayar daha yapabiliyorsunuz. Bas sesleri yükseltebileceğiniz Bass Boost+ modu da var daha net ve daha tiz duymak için Parlak modu da, dengeli mod da. Bas moda aldığınızda gerçekten de bas tonlarının şiddetlendiğini duyuyorsunuz, ancak bizce en doğrusu dengeli modda kalmaları. Ses performansı da bu fiyat sınıfı için hiç fena değil. Ses seviyesini en yukarı çekmediğiniz süre boyunca gayet keyifli müzik sağlıyor. Seviyeyi en yukarı aldığınızda bu sınıf modellerde çok sık karşılaştığımız tiz seslerin kulağı tırmalama sorunu ile karşılaşıyoruz tabii ki. Ancak bir - iki tık kıstığınızda dengesini buluyor; memnun edecektir kanısındayız.
Bu arada güzel bir özellik: Kulaklık, Google Fast Pair desteği sunuyor. Yani telefonunuza bağlamak için uğraştırmıyor. İlk bağlayacağınızda kulaklığın kutusunun kapağını açtığınızda telefonunuzda pencere açılıyor ve “bağlan” tuşuna bastığınız anda bağlantı kuruluyor. Sonrasında da uygulamasından diğer ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Ha, ek ekolayzır ayarı olsa iyi olur muydu, harika olurdu fakat dediğimiz gibi bu sınıf uygun fiyatlı akıllı telefonlar arasında pek çoğunda doğru çalışan ve seçenek sunan uygulama bile bulamıyoruz çoğu zaman. O anlamda da realme Buds T100 güzel bir seçenek oluyor. Mesela ek olarak uygulamada “oyun modu” da yer alıyor.
Bir diğer önemli detay da kulaklığın Bluetooth 5.3 desteği sunması. Bu sayede 88 ms gibi oldukça düşük gecikmeye sahip. Bu tip kulaklıklarda senkronizasyon kaybı özellikle video - oyun - ses arasında yaşanır. Bu kulaklıkta herhangi bir gecikme fark etmiyorsunuz, bu da bu tip kulaklıklarda çok mühim bir ayrıntı.
Pil ömrüne geldiğimizde, burada da totalde 28 saatlik bir çalma süresiyle karşılaşıyoruz. Sadece kulaklıklar 6 saate kadar çalma süresi sunuyor, kutuyla birlikte bu süre 28 saate çıkıyor. Gayet makul. Acil durumlarda 10 dakikalık şarj ederek 2 saate kadar çalma süresi sağlayabiliyor, kutuyla beraber toplam şarj süresi ise 1.5 saate dayanıyor.
Son olarak değineceğimiz bir diğer nokta da dayanıklılık olacak. Su sıçramalarına, tere karşı koruması olduğunu söylemiştik. realme ayrıca bu kulaklığı farklı testlere de tabi tutmuş. Mesela altındaki USB-C portuna şarj kablosunu 5 bin defaya kadar takıp çıkarmaya karşı ve 1000 defaya kadar da istikrar testleri uygulamış. Yine kutu kapağını da 10 bin defaya kadar açıp kapatarak test etmiş. Bunlar gerçekten de fiyatıyla gayet makul olan bir kulaklık için gösterilmiş ek hassasiyet; kıymet verdiklerinin bir nişanesi.
Sonuç
Evet, açıkçası realme Buds T100’ü biz çok sevdik. Elbette fiyatının da sadece 250 lira olmasının önemi büyük. Bu fiyata çok sayıda özelliğe sahip. Performansıyla da gayet tatmin edici seviyede. Bu fiyatlara kablolu kulak içi kulaklıkların olduğunu düşündüğümüzde TWS kulaklıklar arasında tam bir fiyat/perfoırmans ürünü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada çok taze bir model, geçen ay civarında satışa çıktı. O anlamda eğer bütçeniz bu aralıktaysa tercih edebilirsiniz.