realme 6i İnceleme

1799 TL fiyatlı realme 6i satın alınır mı alınmaz mı? İşte kapsamlı realme 6i incelemesi!

CHIP Online Notu 80
  • Başarılı performans
  • Güzel görünümlü gövde
  • Su sıçramalarına dayanıklı
  • Pil ömrü
  • Android 10 işletim sistemi ve arayüz
  • Güzel fotoğraf kalitesi
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • 720p ekran
  • 4K video kaydı yok
  • Selfie performansı daha iyi olabilirdi
  • Makro çekim büyük beklenti yaratmasın

Geçtiğimiz hafta realme, yeni telefonlarını tanıttı. Bunlar arasında realme 6 ve realme 6 Pro yer alırken, elimizdeki realme 6i ise ailenin daha uygun fiyatıyla dikkat çeken ve bütçe dostu bir model olarak önem arz ediyor.

Realme 6i Kampanya Fiyatı

Şu an tanıtıma özel kampanya dahilinde 1799 TL gibi gayet avantajlı bir fiyatla satın alınabilen realme 6i'yi bu incelememizde derinlemesine yakından tanıyacağız. Bu arada realme 6 ve realme 6 Pro incelemelerinin de önümüzdeki günlerde geleceğini söyleyelim ve şimdi bakalım realme 6i, gerçekten de bütçe dostu bir telefon olmuş mu, artıları neler, eksileri neler...

realme 6i Tasarımı Nasıl?

realme'nin daha önceki modellerini de inceledik ve açıkçası tasarım işi konusunda Çinli şirketin gayet iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Bunlardan realme 5 Pro ve realme 5i, bulunduğu kategorilerinde tasarımıyla dikkat çekerken, aynı zamanda fiyat/performans modelleri olarak da bizden gayet iyi puanlar almışlardı. realme 6i de, benzer tasarım çizgisini takip eden bir telefon oluyor. Fiyatı nedeniyle elbette elimizde plastik bir kasa var, ancak daha önce realme 5i incelemesinde de söylediğimiz gibi, tercih edilen malzeme gayet başarılı.

Realme 6i Renk Seçenekleri

Plastik sırt yüzeyi üzerinde mat bir kaplamaya yer verilen telefonda, burada çizgili bir katmana da yer verilmiş ve böylece telefonda kibar bir albeni sağlanmış. Elimizde Krem Beyazı rengiyle yer alan telefonun ayrıca Yeşil Çay rengi de bulunuyor. O model de gayet güzel görünüyor, ancak daha sade tasarımı tercih edenler elimizdeki rengi daha çok seveceklerdir kanaatindeyiz.

Telefonun arka yüzünde köşede 4'lü kamera kurulumunu görüyoruz. Bu fiyat segmentinde de artık çoklu kamera kurulumlarına alıştık. Daha önce incelediğimiz realme 5i'de de hatırlarsanız 4 kamera vardı, ancak elbette 6i'de birtakım özellikler değişmiş. Bundan kamera adımında bahsedeceğiz.

Realme 6i Parmak İzi Sensörü

Arka yüzeyde yine parmak izi sensörünü görüyoruz. Selef modele kıyasla 6i'de sensörün yerini bulmak nispeten daha kolay, hız konusunda ise yine akıcı çalıştığını söylemek mümkün. Telefon hızlı şekilde parmak izinizi tanıyabiliyor ve kilidi açıyor. Ayrıca telefonda bir yüz tanıma özelliği de mevcut. Ön kamera yoluyla yüz kilidini aktifleştirebiliyorsunuz.

realme 6i'nin çerçevesi, elimizdeki modelde gümüş renginde olurken, telefonun yeşil renkli modelinde bu bölüm de yine yeşil renkle renklendirilmiş. Telefonun kenarlarında, sağ tarafta güç butonu yer alırken, sol kenarda ses tuşları ile SIM kart çekmecesi mevcut. realme 6i, çift SIM kartlı bir telefon. Çekmece içinde ayrı ayrı 2 SIM kart yuvası yer alırken, ayrıca microSD kart yuvası da bulunuyor.

Alt kısma baktığımızda, burada da USB-C portunun olduğunu, 3.5 mm kulaklık girişinin bulunduğunu ve hoparlör mazgalının yer aldığını görüyoruz. Telefonda stereo ses yok, tek seçenek aşağıdaki hoparlör oluyor. Fakat ses seviyesi yüksek, sınıfı için gayet yeterli. Vokaller için yeterince iyi bulduğumuz hoparlör, elbette bas ve yüksek perdeli seslerde doğal olarak tökezliyor.

Realme 6i Büyüklüğü Nasıl?

Açıkçası tasarım anlamında, başta da söylediğimiz gibi realme 6i gayet iyi olmuş. Nispeten ince bir profile sahip olan telefon, elde iyi bir denge kuruyor, cebe de sığıyor. Arka yüzeyin mat malzemeden oluşması sebebiyle elde kaymaması da plastik malzemenin artıları arasında olurken, arka kenarların kavisli tasarlanmış olması da kullanımı destekleyen unsurlar oluyor.

Realme 6i Kutu İçeriği

Son olarak kutu içeriğine de bakalım: realme 6i'nin kutusunda şeffaf bir silikon kılıf bulunması güzel detay. Ayrıca çıkan şarj cihazı da 18W'lık. Ancak şarj aletinin biraz büyük olduğunu söylemek gerek. Son olarak ise kutuda bir kulaklık bulunmadığını da söyleyelim. Neyse ki telefonda 3.5 mm kulaklık girişi var ki, kendi kulaklığınızı kullanabiliyorsunuz. Unutmadan, kutudan çıkmıyor, ancak direkt olarak ekranın üzerine uygulanmış bir koruma bandının olduğunun da altını çizelim.

realme 6i Ekran Özellikleri

realme 6i'nin ekranı tıpkı selefi gibi 6.5 inç boyutunda ve çözünürlük olarak da aynı seviye korunuyor. Ekran yine 720x1600 piksel çözünürlüklü olarak karşımıza çıkıyor. Keşke realme bu modelinde ekran çözünürlüğünü bir tık yukarı taşısaymış demeden geçemiyoruz doğrusu.

Realme 6i Görüntü Kalitesi

Çözünürlüğün ekrana yayılmasıyla 270ppi piksel yoğunluğu değeri sunan telefon, bu verilerle görüntü anlamında kağıt üzerinde çok keskin değil, ancak pratikte bu sınıf için gayet ideal bir görüntü sağlıyor. Görüntüleme deneyimi açısından veya oyun oynama açısından sınıfı için yeterli olan telefon, biz kullanırken sosyal medya ve haber sitelerinde dolaştığımız senaryoda, herhangi bir dikkat çekici pikselleşmeyle veya bulanıklıkla karşılaştırmadı.

Buna ilişkin olarak arayüze baktığınızda da diğer 720p ekranlı telefonlardaki gibi pikselleşme görmüyorsunuz. Zira realme, özellikle kullanıcı arayüzünü de optimize ettiği için ikonların kenarlarında görünüm anlamında rahatsız edici bir detay bulunmuyor.

Realme 6i Ekran Parlaklığı

Telefonda ince kenar çerçevelerinin kullanılması ve üstteki damla çentikli kamera alanı sebebiyle ekran 20:9 görüntü üretiyor. Ekranın maksimum parlaklığı ise ölçtüğümüzde tam 528 nit değerinde çıktı. Bu da açıkçası telefonun sınıfı için fazlasıyla iyi bir değer.

realme 6i'nin ekranı Gorilla Glass 3 standardı ile korunuyor. Ayrıca az önce de söylediğimiz gibi ekranın üzerinde zaten fiziksel bir koruma katmanı da yer alıyor.

realme 6i İşletim Sistemi ve Kullanıcı Arayüzü

realme 6i, Android 10 işletim sistemini kullanarak güncel telefonlardan biri oluyor. Ayrıca arayüz olarak da realme'nin kendi tasarladığı realme UI arayüzünü kullanıyoruz. Hatırlarsanız daha önce incelediğimiz realme 5i'de OPPO'nun ColorOS arayüzünün kullanıldığını görmüştük. realme UI da temel olarak oldukça benziyor zaten.

Arayüz tasarımı oldukça minimalist olan telefonda, Simge Stili kısmından pek çok özelleştirmeyi yapabiliyor ve kendinize yakın bulduğunuz farklı temaları seçenebiliyorsunuz.

Realme 6i Ekran Modu Değiştirilebiliyor

Arayüzde Android işletim sistemi üzerinde tam kontrol istiyorsanız, ayarlar menüsü altında çok sayıda araç bir arada bulunuyor. Mesela telefonda ana ekran modunu ister çekmeceli, ister çekmecesiz şeklinde ayarlayabiliyor veya basit modu seçebiliyorsunuz.

Telefonda ayrıca ekranı kolayca 2 uygulama arasında paylaştırma seçeneğiniz de var. Bir uygulama içindeyken 3 parmağınızla ekranı aşağıdan yukarıya doğru çekerek bir başka uygulamayı daha ekrana yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde mesela bir yandan YouTube oynarken, diğer yandan Chrome üzerinde dolaşabilirsiniz.

Realme 6i Pil Ayarları ve Performans Modu

Yine pil ayarlarında, telefona ilişkin güç tasarrufu seçeneklerini görebiliyor, ayrıca Akıllı Güç Tüketimi Koruması modunu kullanabiliyorsunuz. Öte yandan daha yoğun performans isteyenler için burada bir performans modu da mevcut durumda.

realme 6i'de Dijital Sağlık ve Ebeveyn Denetimleri ile oyunları bir araya toplayan ve özel ayarlar yapabilmenizi sağlayan Oyun Alanı bölümü de yer alıyor.

Son olarak telefonun arayüzünde, Samsung'un Galaxy Edge serisiyle hayatımıza giren ve hala telefonlarında Edge Ekranı olarak yer alan kısayol ekranı, realme 6i'de de Hızlı Araçlar şeklinde bulunuyor. Ekranı yandan kaydırdığınızda açılır bir pencere şeklinde erişebileceğiniz bu pencereye, hızlı erişmek istediğiniz çok sayıda uygulamayı yerleştirebiliyorsunuz.

realme 6i Teknik Özellikleri ve Performansı

Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

Evet, realme 6i'yi tasarımıyla, ekranıyla ve işletim sistemiyle tanıdık. Peki, telefonun teknik kadrosunda neler var, performansıyla nasıl bir izlenim bırakıyor, şimdi buna bir bakalım.

realme 6i'yi önemli telefonlardan biri yapan şey, işlemci tercihi oluyor. MediaTek'in geçtiğimiz şubat ayında tanıttığı Helio G80 işlemcisini kullanan telefon, bu tercihiyle Helio G80 kullanan ilk telefon olma özelliği gösteriyor. Özellikle bütçeye uygun telefonlar için oyun odaklı bir işlemci olan Helio G80, 12nm FinFet üretim sürecini temel alıyor. Bu işlemcinin içeriğinde yer alan 8 çekirdekten 2'si 2.00 GHz frekanslı yüksek performanslı Cortex-A75 olurken, 6'sı ise enerji tasarruflu Cortex-A55 çekirdeğinden oluşuyor.

Telefonun grafik birimi buna uygun olarak Mali-G52 MC2 yongasına emanet olurken, elimizdeki modelde 4 GB RAM ve 128 GB depolama birimi yer alıyor.

Realme 6i AntTuTu Benchmark Testi

realme 6i'ye AnTuTu Benchmark testinde baktığımızda, 203 bin 700 puan topladığını görüyoruz. Bu sonuçla orta sınıf akıllı telefonlarla yan yana koyduğumuzda, realme 6i'nin fiyat/performans oranıyla gayet iyi bir yerde olduğunu görmek mümkün. Zira tabloda, aynı testten ondan daha düşük sonuç üreten modellerin arasında daha pahalı olanları görmek mümkün. Yine bu basamakta onu geçen telefonlar da fiyat bakımından daha pahalı oluyor. Ancak bu konuya sonuç bölümünde tekrar geleceğim.

Realme 6i Geekbench Testi

Son olarak bir diğer sentetik test olan Geekbench'ten de tek çekirdek skoruyla 386 puan toplayan realme 6i'nin, çoklu çekirdek performansıyla ise 1337 puan alarak yine sınıfına uygun performans ürettiğini söyleyebiliriz.

realme 6i'nin oyun performası ise gayet akıcı. Kullandığımız süre içinde PUBG'den Asphalt 9'a kadar pek çok oyunu oynama şansı bulduğumuz telefonda, bu sınıf akıllı telefonlar için gayet yeterli bir oyun deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.

realme 6i ile yapılan testleri ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

realme 6i Pil Performansı Nasıl?

Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

realme 6i, özellikle uzun pil performansı sunan bir model olmasıyla dikkat çekiyor. Zira telefonun batarya kapasitesi tam 5000 mAh olurken, ekranın da 720p çözünürlüğünde olmasının pil performansına katkısı kuşkusuz oldukça büyük.

Telefon, pil performansıyla 186 saate kadar dayanım gösterebiliyor. Bu da onu günümüz akıllı telefonları arasında pil performansıyla üst basamaklara yerleştirmeye yeterken,  yaklaşık 35 saatlik konuşma süresi, 30 saatlik aktif çalışma performansı ve 20 saatlik de ortalama video deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.

Realme 6i Full HD video testi

Her zaman uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde de gayet başarılı bir sonuca imza atan telefon, ekran parlaklığı maksimumda ve Wi-Fi'ya bağlı konumda Full HD bir videoyu oynattığımızda, 90 dakika sonucunda yüzde 11'lik pil kaybı yaşadı. Bu da, bu şekilde bir senaryoda 16,5 saat video izleyebileceğiniz anlamına geliyor ki; realme 6i'yi benzer testi uyguladığımız diğer bazı modellerle yan yana koyduğumuzda, az kayıp yaşamasıyla üst basamaklarda yer aldığını bizlere gösteriyor.

Telefon şarj konusunda ise çok atik bir model değil, ancak fiyat segmentinde bekleyebileceğiniz kadar hızlı davranıyor diyebiliriz. 18W'lık hızlı şarj cihazı ile beraber geliyor telefon ve bu cihazla beraber batarya, 10 dakikada yüzde 10, 30 dakika içinde yüzde 34 ve 1 saat süre sonunda ise yüzde 66 oranında dolabiliyor. Telefonun tam kapasite şarj olması ise 2 saati buluyor.

  • 10 Dakika: Yüzde 10
  • 20 Dakika: Yüzde 23
  • 30 Dakika: Yüzde 34
  • 40 Dakika: Yüzde 44
  • 50 Dakika: Yüzde 55
  • 1 Saat: Yüzde 66
  • 1 Saat 10 Dakika: Yüzde 75
  • 1 Saat 20 Dakika: Yüzde 83
  • 1 Saat 30 Dakika: Yüzde 88
  • 1 Saat 40 Dakika: Yüzde 92
  • 1 Saat 50 Dakika: Yüzde 97
  • 2 Saat: Yüzde 100

realme 6i Kamera Özellikleri

realme 6i, tıpkı realme 5 kameralarına benzer şekilde arkada 4'lü kamera kurulumuna yer veriyor. Özellikle 5i modeline göre ana kamerayı güncelleyen şirket, burada 48 MP ölçüsünde bir kamera karşımıza çıkartıyor. f/1.8 diyaframlı, 0.8 mikrometre boyutlu geniş açılı olan bu lens, faz algılamalı otofokus içeriyor. Bu kamera, varsayılan olarak 12 MP fotoğraflar çekiyor, ancak kamera arayüzünden 48 MP moda geçtiğinizde, fotoğraflarınızı 48 MP şeklinde çekebiliyor.

Telefonun diğer 3 kamerası bire bir realme 5i modeli ile aynı şekilde yer alıyor. Bunlardan ikinci kamera 119 derecelik ultra geniş açılı ve f/2.3 diyafram açıklığına sahip 8 MP sensörden oluşuyor.

3'üncü kamera makro çekimler için yer alırken, 4 cm uzaklıkta sabit odaklı olarak makro çekimlerinizi gerçekleştirebiliyor.

4'üncü kamera ise derinlik sensörü şeklinde bulunuyor ve portre modunda yapacağınız çekimlerde alan derinliği sağlıyor.

Ön kameraya geldiğimizde ise selefine kıyasla yine burada da bir gelişim görüyoruz. realme 6i'nin ön kamerası 16 MP çözünürlüğünde yer alıyor.

Realme 6i 4K Video Özelliği Var mı?

Video konusunda ise ne yazık ki realme 6i'de, realme 5i modelinde bulunan 4K video kayıt özelliği yer almıyor. Hem ön hem arka kamera ile ancak Full HD video kaydı gerçekleştirebiliyorsunuz.

realme 6i Kameraları Performansı Nasıl?

Peki, kameraları saydık, ama bu kameralar nasıl performans gösteriyor, bu önemli. Özellikle 48 MP'lik ana kamera, varsayılan olarak dediğimiz gibi 12 MP ölçüsünde fotoğraflar kaydediyor ve iyi ışık koşullarında, özellikle doğa fotoğraflarında güzel sonuçlar sağlıyor. Renk ve kontrast oranıyla gayet etkileyici fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Realme 6i Ekran Çözünürlüğü Nasıl Arttırılır?

Eğer çözünürlüğü arttırmak ve daha fazla detaylara girmek istiyorsanız ise bu defa 48 MP modu kullanabilirsiniz. Ancak sırf 48 MP olduğu için daha güzel fotoğraf çekecek diye bir şey yok tabii, sadece daha büyük fotoğraflar görebiliyorsunuz bu şekilde, ama sonuç, az önce de dediğimiz gibi güzel.

Telefonun diğer kameralarından faydalanmak için arayüzde kolayca erişebileceğiniz seçenekler var. Vizörde, 2x ve 5x zum yapabileceğiniz noktalar ve ultra geniş açılı lense geçebileceğiniz seçenek yer alıyor.

Ultra geniş açılı lense geçtiğimizde de bu sınıf için oldukça iyi fotoğraflar çekebildiğini gördük. Renk konusunda elbette ana kamera kadar doyurucu olmuyor bu modda yapılan çekimler, ama geniş açılı çekim için feragat edilebilecek düzeyde.

Makro çekimler için de, arayüzde Ultra Makro adındaki seçeneği kullanıyorsunuz. Dediğimiz gibi objeye 4 cm mesafeden kullanabileceğiniz bu modda, iyi ışık altında güzel makro fotoğrafları çekebiliyorsunuz. İyi çekim için ipucu: Elbette mesafe ve ışık miktarı.

Realme 6i Portre Modu

Alan derinliği konusunu ise Portre modunda ele alalım. Ana kameraya alan derinliği konusunda yardımcı olan 2 MP kamera, ortaya çoğu zaman güzel fotoğraflar çıkartabiliyor. Fakat bazı senaryolarda kırpılmış kulaklarla karşılaşabiliyorsunuz.

Telefonun düşük ışık performansı, normal çekimde nispeten gürültülü fotoğraflar çekiyor. Bu noktada bulunan Gece modundan bazı şartlarda faydalanabiliyorsunuz; pozlamayı iyileştiriyor, fakat yine de çok başarılı bulduğumuzu söyleyemeyiz doğrusu. Işık şartları düştüğünde ve çevre ışıklarının yansıdığı senaryolarda buğulu sonuçlar almanız mümkün.

Realme 6i Odak Mesafesi

Bu arada son olarak bir dipnot ilave edelim. realme 6i'nin odak mesafesi 10 bin TL üstü fiyatlı Galaxy S20 Ultra'nın odaklamasından daha başarılı doğrusu. Aynı şartlarda 2 telefonla yakın ölçüden objeyi odaklamaya çalıştığımızda, realme 6i odaklanabilirken, S20 Ultra bu konuda başarısız oldu. Bu da ilginç bir enstantane oldu doğrusu.

realme 6i ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak toparlarsak, realme 6i iyi bir bütçe dostu telefon arayanlar için değerlendirilebilecek güzel bir seçenek oluyor. 

Realme 6i  Fiyatı Ne Kadar?

Ancak burada telefonun fiyatına ilişkin söylememiz gereken birkaç şey var. realme 6i, şu an tanıtımına özel kampanya süresince 1799 TL fiyatla satışta bulunuyor. Fakat telefonun asıl fiyatı 2399 TL olarak belirtildi. Yani kampanya sonrası 2399 TL'den satışta olacak ki, bu da karşısına çok önemli rakipleri koyacak ve dolayısı ile telefonun fiyat/performans oranı da düşecek.

O anlamda bizim düşüncemiz, realme 6i'nin şu anki fiyatıyla yola devam etmesi olacak, yoksa bu kategoride "bütçe dostu" ve "fiyat/performans kralı" olduğunu söyleyebileceğimiz Xiaomi Redmi Note 8 Pro hala taş gibi bir telefon oluyor. Ayrıca realme 5i de çok daha uygun fiyatıyla potaya giriyor.

Evet, realme 6i ile ilgili olarak sanıyoruz tüm noktalara değindik. Eğer eksik kalan veya aklınıza takılan farklı konular varsa, onları da bizlere yorumlarla sorabilirsiniz.

Kimler Almalı

Uygun fiyatlı bütçe dostu bir akıllı telefon arayanlar realme 6i modelini değerlendirebilirler.

Alternatifleri

realme 6i'ye alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro veya realme 5i modelleri de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme 6i
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciMediaTek Helio G80
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-G52 MC2
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 9 mm
Ağırlık199 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum