realme 5i İnceleme

Fiyatıyla şaşırtan telefon Realme 5i satın alınır mı, alınmaz mı? Realme 5i incelemesi ve detaylar..

CHIP Online Notu 85
  • Fiyat/performans
  • Güzel malzeme kalitesi
  • İyi pil ömrü
  • Gün ışığında kamera performansı
  • microSD kart desteği
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • 4K video kaydı
  • Yavaş şarj oluyor
  • Nispeten kalın ve ağır
  • Düşük ışık kamera performansı

Realme 5i incelemesi heyecanla bekleniyordu. Realme markası Hindistan pazarında yaşadığı büyük çıkıştan sonra global çapta farklı akıllı telefon pazarlarına da girmeye başladı ve bunlardan biri de kısa bir süre önce Türkiye oldu.

Realme 5 Pro fiyatı ne kadar?

4 farklı modeli ile ülkemize giriş yapan Realme, bu telefonlar arasında en çok 5 Pro modeli ile konuşuluyor. Özellikle bütçesi 2000 TL barajını aşamayan kullanıcılar için gayet iyi bir seçenek olan Realme 5 Pro incelemesini kısa bir süre önce yapmıştık hatırlarsanız. Şimdi ise, bir diğer fiyat/performans modeli olan Realme 5i elimizde. Bu defa Realme 5i'yi tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.

Realme 5i fiyatı ne kadar?

Realme 5i, bir süre önce elimize ulaşmıştı, bizler de bu telefonla ilk izlenimlerimizi ise telefonun ön incelemesinde aktarmıştık. Şimdi ise daha detaylı bir şekilde ele alacağımız Realme 5i, fiyatıyla oldukça rekabetçi duruyor. Hemen söyleyelim, Realme 5i fiyatı şu an 1499 TL.

Bunun Realme Türkiye garantili fiyatı olduğunu da söyleyelim ve hemen telefonu incelemeye başlayalım.

realme 5i Tasarım Detayları Neler?

realme 5i, önden baktığımızda geniş ekranı, nispeten ince tutulmuş ekran çerçeveleri ve üstteki çentiğiyle son dönem akıllı telefon tasarım dilini kullanıyor.

Telefona arkadan baktığımızda ise, telefonun mavi renkte olduğunu görüyoruz. Ancak telefonun yeşil renk seçeneği de bulunuyor. Arka gövde tamamen plastik malzemeden oluşuyor, fakat kötü durduğunu söylemek pek güç, zira malzeme kalitesi bu segment için fazlasıyla iyi durumda. Öte yandan işlemeli bir tasarım dili kullanılırken, arka yüzey ışığa göre köşeden telefonun tüm yüzeyine yayılan ışık şeritleri oluşturuyor. Bu anlamda üstünkörü hazırlanmış bir modelden ziyade, tasarımıyla düşünülmüş ve uğraşılmış bir telefon olmuş realme 5i. Bu fiyat segmentinde çok sayıda düz plastik tasarımlı telefon bulunduğunu göze alırsak, tasarımıyla fark yaratan bir model olmuş kanısına varmak güç değil doğrusu.

Yine telefonun kenar çerçeveleri de sert plastikten oluşurken, realme 5i'nin nispeten kalın bir model olduğunu da söylemek lazım. Telefonun kalınlığı 9.3 mm. Arkadan kenarlar yuvarlatılmış gerçi, pek hissedilmiyor bu kalınlık. Öte yandan telefonun 195 gram ağırlığıyla da nispeten ağır olduğunu da söylemek lazım.

Telefonun çevre detaylarına baktığımızda, ahizenin, ekranın üst kenarına gizlendiğini, 3.5 mm kulaklık girişi, mikrofon deliği, microUSB yuvası ve hoparlör mazgalının da telefonun alt kenarına yerleştirildiğini görüyoruz.

Güç butonu sağ kenarda bulunurken, ses butonları ile SIM kart çekmecesi sol kenarda yer alıyor. Bu arada realme 5i, çift SIM kartlı bir telefon. Ayrıca microSD kart desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.

realme 5i Ekranı Nasıl Görüntü Sağlıyor?

realme 5i, ekranıyla büyük telefonlardan biri. 6.52 inç büyüklüğünde olan ekran, böylece geniş ekran deneyimini tercih eden kullanıcılar için ideal. realme, zaten telefonlarında bulundurduğu özellikler ve biçtiği uygun fiyatlarla daha çok gençleri hedefliyor; bu anlamda realme 5i'de geniş ekranın yer alması, bu kitleyi memnun edecektir kanısındayız. Ancak büyük ekran, büyüyen tasarımı da beraberinde getiriyor ve realme 5i'nin tek elle kullanımını nispeten zorluyor. Bunu da belirtmek gerek.

realme 5i, 720x1600 piksel çözünürlüğündeki ekranıyla 20:9 görüntü en-boy oranına sağlayan bir telefon. Corning Gorilla Glass 3 ile korumalı olan ekran, ayrıca üzerinde bir koruma filmi de bulunduruyor.

Ekran sınıfına göre gayet güzel görüntü üretiyor. Telefonda panel olarak IPS LCD tercih edilmiş. Ekranın dışarıda görünürlüğü iyi seviyede olurken, renk doygunluğu ve kontrast konusunda da sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyoruz. Yalnızca çözünürlüğünün elbette düşük olmasından dolayı ekranın piksel yoğunluğu 269 ppi seviyesinde. Bunun neticesinde de görsellik biraz olumsuz etkilenebiliyor. Ancak bu değer fiyat segmenti için uygun diyebiliriz.

Ekranın renk ve sıcaklık ayarlarını Ekran ve Parlaklık ayarlar menüsünden yapılandırarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Öte yandan üst çekmeceden ulaşabileceğiniz Gece Kalkanı ile mavi ışık filtresini de aktifleştirebiliyorsunuz.

realme 5i İşletim Sistemi Nedir? Özellikleri Neler

realme 5i, Android 9 işletim sistemiyle kutusundan çıkıyor, ancak Android 10 güncellemesi alacağını da belirtelim. Arayüz olaraksa, realme 5 Pro'da da gördüğümüz gibi, realme'nin bu telefonda da kendi yazılımını kullandığını görüyoruz. Color OS 6 platformuyla karşımıza çıkan telefon, arayüz kullanımı da özelleştirmenize izin veriyor. İster çekmeceli, ister standart mod ile menüsüz bir tasarımla telefonu kullanabiliyorsunuz.

Renkli yapısıyla dikkat çeken ColorOS arayüzü, performansıyla da memnun edici. Akıcı bir kullanım sağlayan arayüz, özellikle son dönemde pek çok platformda popüler hale gelen Koyu Modu da getiriyor.

İşletim sistemi detaylarında dolaştığınızda çok sayıda özellik ile karşılaşıyorsunuz. Bunlar arasında Smart Assistant da var, Akıllı Araba Sürme modu da. Ayrıca realme 5 Pro'da da olduğu gibi Oyun Alanı da yine bulunuyor. Bu bölüm üzerinden tüm oyunlarınıza tek nokta üzerinden erişebiliyor ve oyuna ilişkin performans ile pil ömrü gibi ayarlamalarınızı yapılandırabiliyorsunuz. Öte yandan oyun oynarken kimsenin sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız, yine buradan bu ayarı da yapabilmeniz mümkün.

realme 5i, biyometrik yöntemler konusunda da trendi takip eden bir telefon. Arka yüzde fiziksel bir parmak izi sensörü bulunduran telefon, bu sensörle hızlı bir şekilde kilidi açabiliyor. Ancak çevresinde belli belirsiz şekilde konumlandırılan bezelden dolayı, ilk başlarda yerini bulmakta güçlük çekebilirsiniz.

Bu arada telefonda ayrıca bir yüz tanıma özelliğinin de yer aldığını ve bu işlevin de gayet akıcı çalıştığını belirtelim.

realme 5i Teknik Özellikleri ve Performansı Nasıl?

Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

realme 5i, işlemci olarak Qualcomm Snapdragon 665 bulunduruyor. 8 çekirdekli yapıdaki bu işlemci, 4 adet performans odaklı 2 GHz frekanslı Kryo 260 Gold ve 4 verimlilik odaklı 1.8 GHz frekanslı Kryo 260 Silver çekirdeklerinden oluşuyor.

Grafik hanesinde Adreno 610 bulunduran telefon, elimizde 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip modeliyle bulunuyor.

Wi-Fi 802.11ac desteğinin, ayrıca Bluetooth 5.0 desteğinin yer aldığı telefonda, batarya kapasitesi ise 5000 mAh seviyesinde. Bu anlamda telefonun zengin bir pil performansı sunduğundan bahsedebiliriz; buna az sonra daha detaylı olarak geleceğiz.

Peki, realme 5i performansıyla tabloda nerede duruyor? AnTuTu Benchmark sonucunda 171982 puan alan realme 5i, bu puanla tabloda kendine iyi bir yer ediniyor. Öyle ki kısa bir süre önce incelediğimiz, kendisinden daha pahalı olan Huawei P30 Lite 64 GB'tan daha iyi bir skor elde eden realme 5i, yine Casper VIA P3, Galaxy A70 ve Redmi Note 8'den öne çıkıyor. Ondan bir tık önde ise, yakın fiyatlı Galaxy M30s bulunuyor.

Bu anlamda telefonun fiyat/performans açısından gayet verimli olduğunu söylemek mümkün. Bu arada telefonun Geekbench skorlarını da paylaşırsak, tek çekirdek performansıyla 312 puan, çoklu çekirdek performansıyla da 1366 puan aldığını söyleyelim.

Peki, realme 5i'nin günlük kullanım performansı nasıl?

Açıkçası bu telefonla gündelik işlerinizi kolaylıkla halledebiliyorsunuz. Elbette ekstrem işler değil, ortalama kullanımdan bahsediyoruz. Özellikle arka planda çok sayıda uygulamayı açık tutarsanız, telefonun 4 GB RAM'inin tükendiğini ve akıcılığını kaybettiğini göreceksiniz. Bu nedenle ara sıra RAM temizlemek işinize yarayacaktır. Bunu da Telefon Yöneticisi uygulaması üzerinden yapabilirsiniz.

Genel kullanım olarak sosyal medya uygulamalarını sorunsuz kullanabildiğiniz, ayrıca iyi de oyun oynayabildiğiniz bir telefon realme 5i. Biz kullandığımız süre boyunca, PUBG ve Call of Duty'de değerlendirdik. PUBG'de orta kalite ayarlarda kasma veya ısınmayla karşılaşmadan oyun oynayabiliyorsunuz. Keza Call of Duty'de de aynı durum geçerli. Elbette realme 5i başlı başına bir oyun telefonu değil, ancak Adreno 610 grafik işlemcisiyle iyi iş çıkarttığı da bir gerçek.

Realme 5i Pil Ömrü Ne Kadar Gidiyor?

realme 5i, 5000 mAh kapasitesinde bir batarya içeriyor demiştik. 5000 mAh kapasite oldukça geniş ve dolayısı ile getirisi iyi oluyor. Öyle ki, genel kullanım senaryosunda, telefonu 1,5 gün boyunca şarj etmenize gerek yok. Güç tasarruf modlarıyla ise 2'inci günün akşamına kadar bu süreyi uzatabiliyorsunuz. Bu süre içinde normal telefon görüşmelerinizi yapıyor, sosyal medya uygulamalarını kullanıyor ve kamera ile fotoğraf da çekiyorsunuz, ancak yoğun kullanım olarak düşünmeyin bunu. Ortalama bir kullanımla 2'inci günün akşamını görmeniz mümkün. Tabii yoğun oyun oynar veya video izlerseniz bu süre kullanımınıza bağlı olarak kısalıyor.

Elbette yalnızca günlük kullanım değil, oyun ve video özelinde de telefonun pil performansını değerlendirdik. Tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi'ya bağlı senaryoda 90 dakikalık Full HD video testimizde yüzde 13'lük pil tüketen realme 5i, böylece kabaca bir hesapla yaklaşık 12 saat boyunca bu şekilde video oynayabiliyor.

Peki, realme 5i ile aralıksız ne kadar süre oyun oynayabilirsiniz? Şöyle söyleyelim:

realme 5i ile 30 dakika PUBG oynarsanız şarj yüzde 15 oranında düşecek. Eğer 30 dakika aralıksız Call of Duty oynarsanız, bu kez de yüzde 11 oranında kayıp gözlemleyeceksiniz. Oyun konusunda pil performansını genellersek, realme 5i ile aralıksız 3,5 saat PUBG oynayabileceğinizi söyleyebiliriz. Elbette az önce bahsettiğimiz Oyun Alanı kısmından rekabetçi modu değil de dengeli modu veya düşük güç modunu seçerek bu süreleri uzatabilirsiniz.

Peki, telefonun şarjı bitti; şimdi realme 5i ne kadar sürede şarj edeceksiniz? Kutusunda 10W'lık şarj adaptörü bulunduruyor realme 5i. Ve microUSB girişini kullanıyor söylediğimiz gibi. Yani realme 5 Pro gibi pek hızlı şarj olan bir telefon değil açıkçası. Öyle ki, telefon tam 3 saat 35 dakika tam kapasite şarj oldu. Bu süre de açıkçası oldukça uzun.

  • 10 dakika: %6
  • 20 dakika: %13
  • 30 dakika: %20
  • 40 dakika: %26
  • 50 dakika: %32
  • 1 saat: %38
  • 1 saat 10 dakika: %45
  • 1 saat 20 dakika: %49
  • 1 saat 30 dakika: %56
  • 1 saat 40 dakika: %60
  • 1 saat 50 dakika: %65
  • 2 saat: %70
  • 2 saat 10 dakika: %74
  • 2 saat 20 dakika: %79
  • 2 saat 30 dakika: %83
  • 2 saat 40 dakika: %87
  • 2 saat 50 dakika: %91
  • 3 saat: %95
  • 3 saat 10 dakika: %98
  • 3 saat 20 dakika: %99
  • 3 saat 35 dakika: %100

realme 5i Kamera Özellikleri Neler?

Evet, artık gelelim realme 5i'nin kameralarına. realme 5i, arkada 4 kamera bulundurmasıyla, bu fiyat segmenti için büyük hareket getiren bir telefon oluyor. Zira 1500 TL fiyatlı telefonlara baktığınızda, 2 veya 3 kameralı akıllı telefonlarla karşılaşıyoruz genelde, ancak realme 5i'de tam 4 kamera var. Peki, 4 kamera var da, bu kameralar gerçekten iyi mi, işe yarıyor mu? Buna vereceğimiz cevap, yekten evet olacak, zira realme 5i, kameralarıyla bu sınıf için etkileyici bir telefon oluyor.

Hemen kameraları yakından tanıyacak olursak, realme 5i'nin ana kamerasından başlayalım. Ana kamera 12 MP ölçüsünde. f/1.8 diyaframlı geniş açılı olarak tasarlanan bu kamera, lazer otofokus bulunduruyor. Kameralarda OIS desteği arayanlara ise optik imaj sabitleyicinin bulunmadığı bilgisini de verelim.

İkinci kamera geniş açılı fotoğraflar çekebilen 13 mm'lik ve f/2.3 diyaframlı 8 MP olurken, 3'üncü kamera da makro çekimlere özel olarak atanmış olarak f/2.4 diyaframlı 2 MP şeklinde karşımıza çıkıyor. Son kamera da derinlik unsuru için yerleştirilen 2 MP şeklinde.

Arka kamera ile 4K / 30 kare video kaydı yapılabiliyor, yine Full HD çözünürlükte de 30 kare video kaydı yapabiliyorsunuz; yani 60 kare desteği bulunmuyor. Öte yandan video konusunda elektronik imaj sabitleme özellinin yer aldığını da söyleyelim. Yani video çekerken nispeten sarsılmayan video kaydı yapabiliyorsunuz.

Telefonun ön kamerasına baktığımızda, burada da 8 MP ölçüsünde f/2.0 diyaframlı bir kameranın yer aldığını görüyoruz. Arka kamerayla olduğu gibi ön kamerayla da HDR fotoğraflar çekilebiliyor ve Full HD video kaydı yapılabiliyor. Ayrıca ön kamera için kuşkusuz özelleştirilebilir güzellik modları da yer alıyor.

realme 5i Kamera Performansı Nasıl?

Şimdi gelelim realme 5i'nin kamera performansına. Açıkçası kameralarıyla gayet beğendiğimiz bir telefon oldu realme 5i. Elbette konumlandığı fiyat sınıfını da göz önünde bulundurarak bunu söylüyoruz. Özellikle gündüz yapacağınız çekimlerde fazlasıyla iyi iş çıkartıyor kameralar.

Telefondaki kamera arayüzü de daha önce incelediğimiz realme 5 Pro modeliyle aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Üstten geniş açılı fotoğraflara geçebiliyor, yine ekran içinden de 1x, 2x ve 5x yakınlaştırmaları yapabiliyorsunuz. Telefonla ayrıca 10x'e kadar dijital zum olanağı da tanınıyor.

Makro çekimlerinde iyi ışık gerekirken, ayrıca gece çekimlerinde de telefonun Gece Manzarası modunu kullanıyorsunuz, fakat buna karşın gece, oldukça düşük ışıkta yapılan çekimlerden çok büyük beklenti içinde olmamak gerekiyor. Işıklı alanlarda ise nispeten iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

realme 5i'nin ön kamerası da yine aynı şekilde. İyi ışıkta memnun edici sonuçlar alacaksınız. Portre modu ve güzellik seçenekleri ile gayet güzel detaylar yakalayabiliyor ve iyi selfie'lere imza atabiliyor. Ancak güzellik modunda yapacağınız çekimlerde yüz detayları optimize edilirken, kadrajda eliniz de varsa, parmakların deformasyona uğradığınız görebilirsiniz. Yoksa telefon alan derinliği yaparken kenar kesimlerini iyi yapabiliyor, net fotoğraflar çekebiliyor.

realme 5i ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Geldik Realme 5i incelemesinin sonucuna. Realme 5i, açıkçası 1499 TL fiyat etiketiyle, bu fiyat sınıfında gayet tercih edilebilir bir telefon olmuş. Ekran çözünürlüğü biraz düşük, kamera gece çekimleri pek başarılı değil ve batarya uzun sürede şarj oluyor ancak bunlara karşın fiyat/performans ölçüsüne bakıldığında rahatlıkla tercih edilebilir bir telefon olmuş kanısındayız.

Özellikle telefona çok para ayıramayan ama hem iyi fotoğraf çekecek, hem geniş ekranlı olacak, hem pili uzun gidecek hem de iyi şekilde oyun oynatacak bir telefon arayan gençler için ideal.

Kimler Almalı

Bütçesi 1500 TL'nin üzerine çıkamayan kullanıcılar için Realme 5i modeli iyi bir fiyat/performans cihazı olabilir.

Alternatifleri

Realme 5i'ye alternatif olarak daha düşük fiyatlı bir telefon arayanlar yine Samsung Galaxy M20 veya Galaxy A20s modellerini de değerlendirebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme 5i
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciQualcomm Snapdragon 665
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.52 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1600 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera2 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 9.3 mm
Ağırlık195 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum