POCO X6 & POCO X6 Pro İnceleme
POCO’nun yeni X serisinden POCO X6 ve POCO X6 Pro’yu tüm özellikleriyle masaya yatırdık. Aralarındaki farklar neler, hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar ve kim hangisini tercih etmeli? İşte A'dan Z'ye POCO X6 ve POCO X6 Pro!
- Üst düzey performans (POCO X6 Pro)
- 67W hızlı şarj
- Canlı AMOLED ekranlar
- 67W hızlı şarj
- WildBoost Optimization 2.0
- LiquidCool Teknolojisi 2.0
- HyperOS arayüzü
- Ana kamera performansı
- 3.5mm kulaklık girişi (POCO X6)
- Kablosuz şarj yok
POCO, uzun zamandır heyecanla beklediğimiz X6 serisini kısa bir süre önce satışa çıkardı. Heyecanımızın en büyük sebebi, X serisinin her sene bizleri şaşırtıyor olması. Geçen sene incelediğimiz X5 Pro’yu ele alırsak, performans ve kamera tarafında beklentilerimizi fazlasıyla aşarak orta segmentte favorilerimiz arasına girmeyi başarmıştı. Ancak bugün masamızda bulunan X6 ve X6 Pro, amiral gemisi düzeyindeki işlemcileri, kaliteli ekranları ve kamera performanslarıyla seriyi bir adım daha ileri taşımanın ötesinde orta segmentte yeni bir standart belirliyor.
POCO X6 & POCO X6 Pro Tasarım Detayları
İlk bakışta POCO X6 ve X6 Pro'nun tasarımı birbirine oldukça benziyor. Her ikisi de düz bir yan çerçeveye, hafif yuvarlatılmış köşelere sahip. Bu da her iki telefonu da tutmayı rahat hale getiriyor. X6 biraz daha uzun, ince ve hafif; ancak fark neredeyse yok denecek kadar az.
Renk seçeneklerine geldiğimizde X6’nın siyah, mavi ve beyaz; X6 Pro’nun ise siyah, gri ve sarı renkleri mevcut. X6'nın siyah ve mavi varyantları parlak bir kaplamaya sahipken, bu benzerlik X6 Pro’da siyah ve gri renklerde karşımıza çıkıyor. Ancak bizim favorimiz elimizdeki renk seçenekleri oldu; beyaz renkteki X6'nın arka kısmında göz alıcı mermer benzeri bir desen bulunurken, sarı X6 Pro'nun arka kısmında oldukça şık duran vegan deri kaplama bulunuyor.
Telefonları karıştırmamızı sağlayan aslında bu renk seçenekleri. Tabii bir de arka panelleri. X6 Pro'nun hafif kavisli bir arka kısmı ve eşit büyüklükte 4 lens içeren bir kamera modülü var. Aslında bunlardan birinin lens değil flaş olduğunu belirtelim, lenslerle aynı boyutta olduğundan kamera gibi duruyor, büyük olmasıyla da elbette düşük ışıkta fotoğraf çekim noktasında yardımcı oluyor. X6’nın ise sağ tarafında küçük bir lens ve flaş, sol tarafında 2 büyük lens bulunan bir kamera modülü var.
Her iki telefon da sağ üst tarafta bir ses düğmesi ve altında güç düğmesi bulunan plastik çerçevelere sahip. Farklı olarak X6'da 3,5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Ekran içi parmak izi sensörleri gayet duyarlı ve her iki telefon da IP54 derecesine sahip. Yani telefonlar su sıçramalarına karşı dayanıklı.bbb
POCO X6 & POCO X6 Pro Ekran Özellikleri
Ekranlara geçecek olursak, Poco X6 ve X6 Pro sahip oldukları 6.67 inçlik CrystalRes ekranlarıyla görsel deneyimi üst seviyelere taşıyor. Bu gelişmiş ekran teknolojisi, sadece görsel netliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda güç tüketimini de epey azaltıyor. 1.5K çözünürlüğündeki AMOLED panellerin sunduğu renkler canlı ve kontrastlar derin olurken, buna ek olarak 120 Hz yüksek yenileme hızı da, kullanımı oldukça keyifli hale getiriyor. Ancak burada X6 Pro’da farklı olarak 2160Hz dokunmatik örnekleme hızının bulunduğunu söyleyelim -ki bu da onu mobil oyuncular için X6’ya göre bir adım öne taşıyor. Biliyorsunuz dokunmatik örneklem hızı, daha düşük gecikme anlamına gelirken, oyun performansını direkt etkileyen bir faktör oluyor.
Telefonların ekran parlaklıkları 1800 nit gibi yüksek bir değere ulaşabiliyor. Bunu dış mekanlarda test ettiğimizde okunabilirlik konusunda hiçbir sorun yaşatmadı telefonlar. Böylece parlak güneş ışığı altında net bir görsellik sağlayabiliyorlar.
Video akışı tarafına baktığımızda, X6 Pro’da HDR10+ desteği bulunurken, her 2 telefon da Dolby Vision desteği mevcut durumda. Bunlar, Netflix, Amazon Prime, Disney+ gibi destekleyen uygulamalarda seyir zevkini gerçekten katbekat artırıyor. Görsel deneyime eşlik eden hoparlörler de işini iyi yapıyor. Bas konusunda biraz zayıf kalsa da ses seviyesi yüksek ve dengeli. Böylece multimedya kullanımlarında her 2 telefon da kendinden memnun bırakıyor.
Telefonların ekranları da korumalı yapıda elbette. POCO X6’da ekran Corning Gorilla Glass Victus tarafından korunurken, X6 Pro’da ise Corning Gorilla Glass 5 ile koruma yöntemi tercih edilmiş. Victus elbette daha sağlam olurken, Gorilla Glass 5’in de ondan pek aşağı kalır bir hali yok. Bu anlamda uzun süre boyunca kullanılabilecek modeller oluyor ikisi de. Ayrıca ekranlarında koruma filminin yer aldığı bilgisini de verelim.
POCO X6 & POCO X6 Pro Özellikleri Neler ve Performansları Nasıl?
Şimdi, X6 ve X6 Pro buraya kadar oldukça benzer özelliklere sahip modeller olarak yer aldı. Ancak bu adımda biraz ayrılacaklar, zira ikisi arasındaki en büyük fark işlemci noktasında ortaya çıkıyor. POCO X6 Pro'nun kalbinde, kusursuz performansını besleyen Dimensity 8300-Ultra gibi oldukça sağlam bir işlem birimi yatıyor. İster uygulamalar arasında geziniyor ister yoğun güç gerektiren oyunlar veya uygulamalar çalıştırıyor olun, cihaz tüm bunları olağanüstü bir performansla gerçekleştiriyor.
Ancak sanmayın ki X6’nın performansı kötü. Burada da oldukça güçlü bir işlemci görüyoruz, MediaTek yerine X6’da Qualcomm yonga seti kullanılmış. Gücünü Snapdragon 7s Gen 2’den alan X6’da ciddi anlamda güçlü bir cihaz. Günlük temel işlemlerde herhangi bir fark hissedilmiyor. Uygulamalar hızlı açılıyor, gezinme pürüzsüz ve animasyonlar akıcı. Sadece X6 Pro’daki Dimensity 8300-Ultra farklı olarak, birden fazla görevi yerine getirirken daha hızlı ve grafiksel olarak yoğun oyunlarda daha akıcı bir deneyim sağlıyor. Bu da 2 telefonu yan yana koymadan anlaması zor bir fark.
Bu arada oyunlar demişken, X6 Pro’da X6’da bulunmayan WildBoost Optimization 2.0 adında bir özellik var. Bu özellik oldukça önemli. Zira büyük boyutlu oyunları daha hızlı yüklerken, sabit parlaklık ve kare hızı elde etmeye yarıyor. Yani stabil performans üretilmesine önayak oluyor. Ayrıca güç tüketimini de optimize ederek oyun oynama süresini artırabiliyor. Zaten X6 Pro’daki LiquidCool Teknolojisi 2.0 sayesinde aşırı ısınma sorunu da çözülmüş. Yani içiniz rahat şekilde saatlerce oyun oynayabilirsiniz.
Dimensity 8300-Ultra’nın hazır performansına değinmişken, ne kadar güçlü olduğunu yaptığımız sentetik testlerle de gösterelim. AnTuTu testinde 1396606 puan elde eden X6 Pro, Geekbench testinde tekli çekirdekte 1100, çoklu çekirdekte 3961 puan alarak muazzam bir performans sergiliyor. Grafik performansını ölçmek için GFXBench’e girdiğimizde ise telefon, Aztec Ruins’te 56 fps alırken, Car Chase testinde 72 fps’lik bir skor elde ediyor.
Yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
RAM ve depolama tarafında Poco X6 12GB RAM + 256GB konfigürasyonuna sahipken, X6 Pro’da 8GB RAM + 256GB kapasite ve 12GB RAM + 512GB kapasite opsiyonları mevcut durumda. Ancak X6 Pro’yu bu noktada yine ayrı bir yere koymak lazım. Zira hızlı veri depolama için depolama birimi UFS 4.0’ı destekliyor; POCO X6’da ise bu birim UFS 2.2 standardında.
Peki, telefonların pil kapasiteleri ve şarj hızları ne durumda? Her iki telefon da hızlı şarj özelliğine sahip ve 67W hızlı şarj cihazıyla birlikte geliyor. Yani telefonların kutusundan 67W hızlı şarj adaptörü çıkıyor - ki bu oldukça önemli. Zaten Xiaomi, telefonlarının kutusunda kullanıcılarına tam aksesuar sağlayan ender markalardan. Silikon kılıflar da kutularında yer alıyor.
POCO X6, 5100 mAh; X6 Pro ise 5000 mAh kapasiteli pil kullanıyor; her 2 telefon da yoğun kullanımda günü rahatça çıkartıyor; öyle ki şarj tasarruf modlarını da kullanarak bu süreyi uzatabiliyorsunuz.
Bu arada burada bir parantez açmak isteriz. Xiaomi, uzun kullanım noktasında da pil ömründe pek kayıp görmeyen cihazlara ev sahipliği yapıyor. Mesela yaklaşık 1.5 yıldan beri kullandığımız ve düzenli olarak her gece şarj ettiğimiz Xiaomi 12 Pro, hala 1 tam günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Mesela yüzde 10 şarjı kaldı diyelim, burada da ultra güç tasarruf modunu açtığınızda, yine önemli uygulamalarınızı kullanmaya devam ederek bu süreyi 14 saate kadar daha uzatabiliyorsunuz. Bu anlamda Xiaomi’nin telefonlarının pil optimizasyonlarının gayet yerinde olduğunun altını çizebiliriz.
Kuvvetle muhtemel, POCO X6 ve X6 Pro da aynı performansı alacağımız cihazlar olacak. Bu arada telefonların şarj süreleri de muazzam: X6, 0’dan 100’e 50 dakika; X6 Pro ise 45 dakika gibi oldukça etkileyici bir sürede ulaşıyor. Böylece beklemenize gerek kalmıyor. Şarj konusunda tek eksik olarak gösterebileceğimiz şey, telefonlarda kablosuz şarj desteğinin olmaması olacak.
Telefonlar arasındaki bir diğer önemli fark, işletim sistemleri. POCO X6, Android 13 üzerinde çalışan MIUI 14 ile birlikte gelirken, X6 Pro Android 14’te çalışan yeni HyperOS arayüzünü kullanıyor. Ancak X6 da HyperOS içeren bir güncelleme aldı bu arada. HyperOS, yeni saat stilleri, yazı tipleri, duvar kağıtları ve widget'lar sunarak kilit ekranında daha fazla özelleştirme imkanı sağlıyor. Kontrol merkezi ise MIUI 14'e göre daha temiz ve modern bir tasarıma sahip diyebiliriz. En önemlisi de önceki sürümlere kıyasla daha az güç tüketiyor ve daha az bellek harcıyor.
POCO X6 & POCO X6 Pro Kamera Yetenekleri
Son olarak, gelelim kameralara. POCO X6 Pro ve POCO X6'nın her ikisi de 64MP ana kamera, 8MP ultra geniş kamera ve 2MP makro kamera ile oldukça güzel bir üçlü kamera kurulumuna sahip. OIS destekli 64MP ana kamera çok iyi fotoğraflar çekiyor gerçekten. Fotoğraflar, bol miktarda ayrıntıya, yüksek dinamik aralığa ve doğal bir renk tonuna sahip. Ancak kağıt üzerinde aynı olmalarına rağmen, X6 Pro daha fazla derinlik, renk doğruluğu ve daha az gürültü sunuyor. Fark, düşük ışıklı çekimlerde daha belirgin; bu nedenle gece fotoğraf çekiyorsanız X6 Pro, iki telefon arasında daha iyi bir tercih olacaktır kanaatindeyiz. Yine de hangi telefonu alırsanız alın, kamera performansından tatmin olacağınızdan şüpheniz olmasın.
8MP ultra geniş kamera da iyi detay seviyeleri ve renk tonları ile güzel çekimler yapıyor. Ana kamera kadar canlı renkler sunmasa da renk doğruluğu tutarlı. Makro lens ise yine bildiğimiz gibi; gerektiğinde iş görecek seviyede.
Ön tarafa döndüğümüzde hem POCO X6 hem de X6 Pro yüzdeki ayrıntıları doğal bir cilt tonuyla yakalamayı başaran aynı 16 MP’lik selfie kamerasını kullanıyor. Bu kamera özellikle Portre modunda arka planın ayrımı başarılı bir şekilde yapılıyor.
Video kaydı söz konusu olduğunda ise, her iki cihaz da 30fps'de 4K, 30fps/60fps'de 1080p ve 30fps'de 720p'yi destekliyor. POCO X6 Pro ayrıca ağır çekim ve hızlandırılmış video gibi seçeneklerin yanı sıra daha sinematik bir his için 24 fps ve HDR desteği sunuyor. Bu ufak farklılıklar, POCO X6 Pro'yu kamera özelliklerine öncelik veren kullanıcılar için biraz daha uygun bir seçenek haline getiriyor.
Sonuç
Evet, yeni POCO X6 ve POCO X6 Pro modelleriyle Xiaomi, ortaya her yönüyle güzel olan cihazlar çıkarmış. Sınıflarının üzerinde işlemci performansı sunuyor, harika ekran özellikleriyle geliyor ve oldukça güzel fotoğraf çekiyorlar. X6 Pro daha çok oyunculara veya performansı önceliğine koyanlara, X6 ise çok yönlü bir akıllı telefon isteyenler için uygun bir seçenek gibi görünüyor. Şu anda güncel olarak POCO X6 15.499 TL, X6 Pro ise 17.999TL’den satın alınabiliyor. Bize kalırsa her ikisi de fiyatlarını sonuna kadar hak eden cihazlar. Elbette son karar her zaman olduğu gibi yine sizin.