Playstation Pulse Explore İnceleme
Sony, PlayStation Portal’daki kablosuz kulaklık sorununu Pulse Explore ile çözüme kavuşturuyor. Peki düzlemsel manyetik sürücüleriyle mükemmel bir ses sunan kulaklıklar, gerçekten yüksek fiyat etiketini hak ediyor mu? İşte tüm detaylarıyla Pulse Explore incelemesi!
- Düzlemsel manyetik sürücüler ile mükemmel ses kalitesi
- PlayLink ile kayıpsız ses
- Aynı anda iki cihaza bağlanabilme
- Başarılı 3D ses
- Diğer cihazlarla uyumluluk
- Hızlı ve kolay bağlantı
- Yüksek fiyat
- Ergonomik değil
- Ortalama mikrofon kalitesi
- Aktif gürültü engelleme yok
Evet, PlayStation 5, Playstation Portal sayesinde artık taşınabilir bir hale geldi. Geçen gün de zaten sizlerle beraber Portal’ı incelemiştik hatırlarsanız. Bu cihaz sayesinde artık evdeki PlayStation 5’inizdeki oyunlardı her yerden oynayabiliyorsunuz. Orada da anlatttığımı üzere Portal’ın gördüğümüz en büyük eksikliği Bluetooth desteğinin olmamasıydı. Yani PlayStation Portal’a kablosuz kulaklıklarınızı bağlayamıyorsunuz. Ya kablolu kulaklık kullanacaksınız, ya da bugün inceleyeceğimiz PlayStation özel kablosuz kulak içi kulaklığı Playstation Pulse Explore’ı kullanacaksınız.
PlayStation Portal, Playstation Link uyumlu kablosuz kulaklıklarla kullanılabiliyor, ama Pulse Explore’un Portal gibi bir sınırlaması yok. Yani bu kulaklık her ne kadar PlayStation kitlesi düşünülerek tasarlansa da normal bir kablosuz kulaklık gibi PC, Mac, iOS ve Android’le de kullanılabiliyor. Ancak kulaklık, 10 bin liralık fiyat etiketiyle diğer oyuncu kulaklıklarından çok daha pahalı. Tabii bunun da bi sebebi var.
Bilmeyenler için Sony, geçtiğimiz sene düzlemsel manyetik sürücüleriyle tanınan Audeze'yi satın aldı. Sesi son derece ayrıntılı ve net bir şekilde üretebilen bu sürücüler, genellikle üst seviye ve oldukça pahalı kulaklıklarda kullanılıyor. İşte Pulse Explore’un yüksek fiyatının sebebi de bu sürücüleri kullanması. Peki sadece bu, Pulse Explore’un fiyatını haklı çıkarıyor mu dersiniz? Gelin hep birlikte öğrenelim.
PlayStation Pulse Explore Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?
Öncelikle Pulse Explore, şarj kutusundan kulaklıklara kadar PlayStation’a özel olduğunu fazlasıyla belli ediyor. PlayStation 5'in fütüristik estetiğine uyan şık, pürüzsüz kıvrımlara sahip bir şekli var. Ancak elimize ilk aldığımızda kulağımıza nasıl yerleştireceğimizi tam olarak kestiremediğimizi söylemek lazım. Dediğimiz gibi, gerçekten farklı bir tasarıma sahip. Neyse ki üzerindeki PlayStation logosu nasıl takılacağı konusunda yardımcı oluyor.
Kulaklıkların boyutu günümüz standartlarına göre oldukça büyük. Aynı şey şarj kılıfı için de geçerli, diğer kablosuz kulaklık kılıflarından daha büyük. Ama gayet şık görünüyor; mini bir PlayStation 5'i andırıyor ki gerek kılıfın gerek kulaklıkların tasarımıyla PlayStation sahipleri çok beğenecekler diye düşünüyoruz.
Kapağı kenara doğru kaydırılarak açılıyor ve içerisinde kulaklık yuvaları dışında bağlantı için bir düğme bulunuyor. Şarj içinse bir USB-C bağlantı noktası mevcut, ancak kablosuz şarjı desteği yok.
Bu arada kılıfın büyük boyutuna rağmen, Sony’nin kılıf içinde PlayStation Link dongle'ını saklamak için özel bir yer eklemediğini belirtmek lazım. Her ne kadar evdeyken dongle’ı konsola takılı bırakacak olsanız da hareket halindeyken yanınıza alma seçeneğinin olması güzel olurdu.
PlayStation Pulse Explore Nasıl Kullanılıyor?
Pulse Explore’da dokunmatik kontroller yerine fiziksel düğmeler tercih edilmiş. Oyun oynarken dokunmatik kontroller insanı yorabiliyor, bu açıdan fiziksel düğmelerin kullanılması bize sorarsanız daha iyi olmuş. Her iki kulaklığın üstünde bir ses düğmesi, altında ise bir eşleştirme düğmesi bulunuyor. Düğmelerin tıklama hissi güzel ve kolayca erişilebiliyor. Ancak burada önemli bir sorun var; ses düğmeleri yalnızca kulaklıkları PS Link ile kullandığınızda çalışıyor. Yani Bluetooth ile bağlandığınız takdirde ses seviyesini ayarlayamıyorsunuz. Bununla birlikte kulaklıklarda herhangi bir duraklatma/oynatma veya sıradaki parçaya geçmek için bir düğme bulunmuyor. Dolayısıyla telefonunuzdan müzik dinlerken devamlı telefon ekranından yönetmeniz gerekiyor.
Evet, bu handikabı göz ardı dederseniz Pulse Explore PS5 ve Portal’ın yanı sıra PC’de veya akıllı telefonlarda da kullanılabiliyor. Hatta hem Portal'a hem de bir akıllı telefona aynı anda bağlanabiliyor. Bu sayede oyununuzu bölmeden bir yandan telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz. Elbette bunu sadece Portal ve oyun özelinde düşünmemek lazım. Örneğin dongle'ı PC’de takılıyken de bir yandan müzik dinleyip bir yandan telefonda görüşme yapabiliyorsunuz. Yani kullanım şekli muhtelif.
Kulaklıkları PS5’e bağlamak da çok kolay. Bunun için PlayStation Link dongle’ını PS5’e takmanız ve ardından kulaklıklar kılıfın içindeyken eşleştirme düğmesine basmanız yeterli, hepsi bu kadar. Bu arada eğer kulaklıkları PC’de veya Mac’de kullanacaksanız bir uyarıda bulunalım; Bluetooth yerine kesinlikle PlayStation Link dongle’ını kullanın. Zira bu dongle kulaklıklarla kayıpsız ve düşük gecikmeli bir bağlantı oluşturuyor. Elbette Portal için dongle kullanmak gerekmiyor, bu teknoloji Portal’da zaten mevcut.
PlayStation Pulse Explore Ses Performansı
Gelelim en önemli kısma. Pulse Explore bize nasıl bir ses vadediyor? Kısa bir cevap istiyorsanız; oyunlardaki performansı mükemmel. Pulse Explore, düzlemsel manyetik sürücüleriyle şimdiye kadar bir oyun kulaklığında duyduğumuz en detaylı sesi sunuyor. Oynadığımız oyunlarda daha önce hiç duymadığımız kadar detaylı bir sesle karşılaştık. Daha da güzeli PS5’te 3D Audio'yu etkinleştirirseniz kalite daha da artıyor ve Horizon gibi bu özelliği destekleyen oyunlarda gerçekçiliği artıran çok net bir uzamsal ses var. Suyun ayaklarınızın altından aktığını hissedebiliyorsunuz. Veya arkanızdan gelen makinelerin seslerinin tam olarak nereden geldiği apaçık belli oluyor. Ayrıca oyun içi diyaloglar da son derece net bir şekilde anlaşılıyor. Kısacası tüm bunların hepsi oyun zevkinizi katbekat artıran etmenler.
Pulse Explore her ne kadar bir oyun kulaklığı olsa da müzik konusunda da oldukça iyi bir performans sunuyor. Yani bu anlamda oyun kulaklığı olduğu kadar müzik kulaklığı olduğunu söyleyebiliriz. Düşük seslerden mid’lere kadar ayrıntılı bir sese sahip. Baslar ise oldukça iyi dengelenmiş. Ancak ses seviyesi yüksek seste müzik dinlemekten hoşlananlar için yetersiz kalabilir. Tabii bu konu öznel.
Kulaklık hakkında olumsuz olarak bahsedebileceğimiz şey ise mikrofon kalitesi. Ancak burada kulaklığın fiyatını göz önünde bulundurarak konuşuyoruz, zira standart bir oyun kulaklığından pek bir farkı yaratmıyor bu anlamda. Bununla birlikte Pulse Explore’da aktif gürültü engelleme özelliği de bulunmuyor. Bunun yerine Sony, yapay zekayla güçlendirilmiş bir gürültü engelleme teknolojisi kullanıyor. Bunun ANC kadar olmasa da işini iyi yaptığını söyleyebiliriz.
Son olarak pil ömrü söz konusu olduğunda, kulaklıklar oyun oynarken 4-4,5 saat civarı dayanabiliyor. Müzik dinlerken ise ortalama 6-7 saat civarı bir kullanım ömrü sunuyor. Ancak şarj kılıfıyla bu süreyi tabii ki uzatabilmeniz mümkün. Öyle ki Pulse Explore’un şarj kılıfı kulaklıkları 2 kez tam şarj edebiliyor. Bu da yaklaşık 10 saate yakın ek pil ömrü demek.
Sonuç
Genel olarak baktığımızda, PlayStation Pulse Explore, bazı eksikliklerine rağmen oyun oynamak için en iyi kulak içi kulaklıklardan biri. Düzlemsel manyetik sürücüler gerçekten çok iyi bir ses sunuyor. Bu yönüyle PlayStation Portal için iyi bir eküri. Oyunların yanı sıra müzik dinlemek için de iyi bir seçenek. Bu anlamda da işini iyi yapıyor ama tabii ki bizce en büyük sorunu yüksek fiyatı. Bu kulaklık şu anda ülkemizde güncel olarak 10 bin TL civarında fiyat bandında satılıyor. Nereden bakarsanız bakın bu bir PlayStation Portal parası. Yani PlayStation Portal’ın yanında kullanılacak bir kulaklığın fiyatının Portal’la eşdeğer olmaması lazım bizce. Bu anlamda Portal almayı düşünüyorsanız, bu yüksek fiyat sizi kablolu bir kulak içi kulaklık kullanmaya itebilir. Ancak Playstation Portal’ı kablosuz bir kulaklıkla kullanmak istiyorsanız en iyi seçeneğinizin Pulse Explore olduğunu söylemek lazım.