Android'li monitörü inceledik!

Monitörden ziyade Android'li hepsi bir arada bilgisayar deneyimi yaşatan Philips S231C4'ü denedik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 71
  • Görüntü kalitesi
  • Kompakt tasarım
  • Android işletim sistemi
  • Dokunmatik ekran
  • Aksesuarlara ihtiyacı var
  • Bağlantıların konumu
  • DisplayPort ve DVI yok
  • Performans kaybı

Philips'ten bu defa farklı bir monitör modeli bizlerle. Ancak yalnızca bir monitör olmayan, Smart All-in-One olarak karşımıza çıkan Philips'in S231C4 modeli, Android işletim sistemli bir monitör olarak dikkat çekiyor. Geniş bir ekranın sahibi olan monitör, Android 4.2.2 işletim sistemi ve Nvidia Tegra işlemciyle donalı. Elbette monitörün ekranı da dokunmatik. Böylece bir monitörden ziyade Android işletim sistemli hepsi bir arada bilgisayar gibi davranabilen cihaz, farklı bir deneyim sunmasıyla ilgi çekebilecek yapıda. Peki, Philips'in Smart All-in-One monitörü ne kadar kullanışlı? Şimdi gelin hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım ve monitöre daha yakından bakalım...

23 inç büyüklüğünde ekran

İlk başta cihazın monitör özellikleriyle söze başlayalım. 23 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan monitör, 16:9 genişliğinde Full HD çözünürlük sağlıyor. Ekranda IPS LCD teknolojisi kullanılmış. Bu sayede 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sunabiliyor. Fakat ekranın malzemesi parlak olduğu için yansımalardan dolayı ekrana direk karşıdan bakmadığınız durumlarda görüntünün solgunlaştığına şahit olduğumuzu da bu noktada söyleyelim.

Ekranın çevresinde parlak piyano siyahında bir ekran çerçevesi bulunuyor. Bu çerçevenin üstünde bir web kamerası, altta ise görüntü ayarlarını yapılandırabileceğiniz menü tuşları yer alıyor.

Hareketli bir standın üzerinde yer alan ekranın açısını değiştirebilmek mümkün. Hareketli stant sayesinde ekranı 12 ila 57.5 derece arasında öne ve arkaya doğru yatırabiliyorsunuz. Fakat stant sağa veya sola doğru dönmüyor, boyu uzamıyor.

Tüm bağlantılarına arkada alt kısımda yer verilen monitörde; HDMI, VGA, 2 adet USB 2.0, kulaklık ve SD kart girişi görebiliyoruz. Herhangi bir DisplayPort veya DVI bağlantısı monitörde bulunmuyor. Ayrıca bağlantılara konumu nedeniyle erişilmesi güç. Bu nedenle özellikle cihaza -SD kart da dahil olmak üzere- klavye ve fare gibi USB aygıtları takıp çıkartırken zorlanmanız mümkün. Bu arada monitörde kablosuz bağlantı olarak Wi-Fi ve Bluetooth bulunduğunu da söyleyelim.

Android işletim sistemi

Şimdi gelim monitörün akıllı özelliklerine... Başta da söylediğimiz gibi Philips'in bu monitörü Android işletim sistemiyle çalışıyor ve dört çekirdekli Nvidia Tegra platformundan güç alıyor. Android 4.2 işletim sistemiyle gelen monitör, 2 GB RAM bellekle de güçlendirilmiş. Ayrıca 8 GB da dahili depolama alanı mevcut. Dilerseniz bu alanı SD kart ile 64 GB daha arttırabilmek mümkün.

Dokunmatik ekranı kullanarak Android'li bir tablet deneyimi sunabilen monitör, ek bir klavye / fare setiyle birleştiğinde masaüstü bilgisayar gibi kullanılabiliyor. Zaten bu büyük ekranı dokunarak kontrol etmek bir hayli güç. O yüzden ya kablolu ya da Bluetooth'lu bir klavye setiyle kullanmak daha akılcı olacaktır diye düşünüyoruz.

Biz monitörü klavye ve fare setiyle Android işletim sistemli bir bilgisayar gibi rahatça kullandık. İnternet sitelerini dolaşabiliyor, Google Play üzerinden oyun veya uygulama indirip kullanabiliyor ve tabletlerden aşina olduğunuz deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Oyun noktasında ise ekrana dokunarak oyun oynayabileceğiniz gibi Bluetooth üzerinden eşleştirebileceğiniz bir gamepad ile de oynamak mümkün. Veya Bluetooth'lu bir fare seti ile. Ancak bunları harici olarak satın almanız gerekiyor, bu da monitörden tam kapsamlı yararlanabilmek için maliyeti arttırıcı etkenler olarak göze çarpıyor.

Monitör mü, PC mi?

Peki, Philips S231C4'ü bir monitör olarak nasıl kullanıyoruz? Bunun için ekranın hemen altında yer alan menü butonlarından yardım alabilirsiniz. Görüntü kaynağı butonuna bastığınızda karşınıza gelen ekrandan kaynak olarak VGA, HDMI veya Android'i seçebilirsiniz. Andorid'i seçtiğiniz noktada monitör otomatik olarak işletim sistemi ekranına geçiş yapıyor. HDMI veya VGA'yi seçtiğiniz durumlarda da monitörü bağladığınız cihazın ekranına geçiş yapabiliyorsunuz.

Son olarak monitörün menü yazılımından da bahsedelim ve kapatalım. Öncelikle menünün Türkçe dil desteği göstermesi güzel. Ancak menüye geçiş yaptığınızda ekranın dokunmatik özelliğini kullanamamanız, yalnızca menü tuşları ile ilerleyebilmeniz kullanıma yönelik çelişki yaratıyor. Resim, ses, renk ayarlarını yapılandırabildiğiniz menüde bir de SmartImage kısmı bulunuyor. Buradan ekranın görüntü modunu seçebiliyorsunuz.

Özetle

Philips'in Smart All-in-One monitörü olan S231C4'le ilgili olarak düşüncelerimizi toparlayacak olursak, masaüstü Android deneyimi yaşatabilmesiyle düşüncesiyle iyi bir noktaya parmak bastığını söylemek mümkün.

Cihazı performansıyla değerlendirecek olursak, ekranını gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Renkleri canlı ve net bir şekilde görüntülüyor. Ayrıca dokunmatik ekranın hassasiyeti de iyi seviyede. Fakat işletim sistemi performansı konusunda bazı sıkıntılar mevcut. Zira ekran çözünürlüğü Full HD ve ekranın boyutu da 23 inç. Bu da işlemci performansını düşüren etkenler. Özellikle birden fazla sekmeyle çalıştığımız durumlarda performansın yer yer düştüğünü gözlemledik.

Bir klavye / fare setiyle Android'li hepsi bir arada PC'ye dönüşebilen monitör, monitör alırken az önce saydığımız akıllı özellikleri de taşımasını isteyenler tarafından tercih edilebilir. Kompakt yapısıyla da kullanışlı olabilecek olan cihaz, ikinci veya ana monitör olarak da kullanılabilir.

Kimler Almalı

Bir klavye / fare setiyle Android'li hepsi bir arada PC'ye dönüşebilen monitör, monitör alırken akıllı özellikleri de taşımasını isteyenler tarafından tercih edilebilir. Kompakt yapısıyla da kullanışlı olabilecek olan cihaz, ikinci veya ana monitör olarak da kullanılabilir.

Alternatifleri

Philips S231C4'e alternatif olarak Lenovo N308 ve HP Slate 21-k100 gibi modeller de bulunuyor. Her ne kadar teknik detay olarak benzer özellikler gösterseler de bazı farklılıklar da mevcut.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips S231C4
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
71
İşletim Sistemi Android 4.2
Ekran 23 inç W-LED IPS (1920x1080)
İşlemci Nvidia Tegra T33 1.6 GHz
Bellek 2 GB DDR3
Depolama 8 GB
Tepki Süresi 5 ms (griden griye)
Parlaklık 250 kandela
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar HDMI, VGA, USB 2.0 (2 adet), SD kart, Ethernet
Web Kamerası 1 MP
Dahili Hoparlör Var
Boyutlar 563 x 393 x 77 mm
Ağırlık 5 kg

İlginizi Çekebilir

AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
Forum