Philips 21:9 monitörü inceleme masamızda

QHD kavisli ekranı, 21:9 oranı ve 34 inç boyutlu yapısıyla önem arz eden Philips monitörü inceledik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 88
  • Harika malzeme kalitesi
  • Güzel görüntü
  • Fiyatı uygun
  • Yükseklik ayarı yok
  • G-Sync veya FreeSync yok

Kavisli, 21:9 görüntüleme oranına sahip ve yüksek çözünürlüklü monitörler yavaş yavaş piyasadaki yerini alırken, bunlar arasında Philips de elimizdeki modeliyle kendine yer buluyor. Hatırlarsanız kısa bir süre önce de 2K çözünürlük oran ve yine kavisli yapısıyla göz dolduran AOC C3583FQ modelini incelemiştik. Böyle böyle bu ürün ailesi zenginleşecekken, elbette bu ürünler şimdilerde fiyatlarıyla el yakıyor. Bu kategoride 5 bin TL dolaylarında model görmek mümkünken, birkaç monitör fiyat/performansıyla daha cazip konumda. Bunlardan bir de bugün elimizdeki BDM3489UC modeli oluyor.

3699 TL civarında bir fiyata satın alınabilen bu monitör, karşılığında ise size 34 inç boyutunda kavisli ekran ve QHD çözünürlükle 21:9 görüntü veriyor. Ancak bu kategoride tazeleme hızı 144 Hz ve üzeri modellerin bulunduğu da düşünüldüğünde, elimizdeki monitörün 60 Hz olduğunu göz önünde bulundurmak lazım. Misal AOC C3583FQ 160 Hz tazeleme hızında bir modeldi.

Şimdi biraz monitörün tasarımına bakalım, sonra da detaylara geçelim.

Tasarım

Tasarıma ilişkin sanıyoruz ki ilk söylememiz gereken, monitörün ne kadar büyük yapıda olduğu olacak. 34 inç boyutundaki ekranı ve onun çevresinde şekillenen gövdesiyle, bu monitör için masanızda bir hayli yer açmanız gerekecek.

Ön yüzden baktığınızda siyah çerçevesiyle şık görünen monitör, yine altta genişçe bir stant üzerinde yükseliyor. Metal yapısıyla dikkat çeken stant, ekranı taşıyacak güçlü yapıda. Fakat stant, ekranı öne ve arkaya 5 ila 20 derece açılarında eğmenin dışında, başka bir ergonomik esnekliği getirmiyor.

Monitörün arkasında da beyaz renkli bir malzemenin işlendiğini görüyoruz. Burada aynı zamanda bağlantılar da dikkat çekiyor. Elimizdeki bu model, bağlantı açısından da bir hayli zengin. Ancak DVI bağlantısını göremiyoruz. Onun dışında, HDMI 2.0, Display Port ve 2 adet HDMI 1.4 portu burada yer alıyor. Bu HDMI'lardan birinin MHL desteğine sahip olduğunu da söylemek gerek.

Yine USB kısmında da zengin olan monitör, 4 adet USB 3.0 bağlantının sahibi, ki bunlardan biri yine hızlı şarj fonksiyonu içeriyor.

Monitörde 7 watt'lık 2 hoparlör de yer alıyor. Böylece bu monitörde multimedya konusunda başka bir şeye ihtiyacınız kalmıyor.

Menü tuşları ise yerini 4 yönlü joystick'e bırakmış. Philips'in daha önceki modellerinde de karşılaştığımız bu joystick yardımıyla, rahatlıkla menüler arasında dolaşabiliyorsunuz.

Görüntü performansı

Monitör fazlasıyla başarılı görüntü veriyor. Bunun arkasında kuşkusuz AH-IPS LCD panel, W-LED arka aydınlatma sistemi ve görüntü güçlendirici SmartImage teknolojisi yatıyor. 172 derece yatay, 178 derece dikey görüş açısı sağlayan monitör, derin kavisli yapısıyla da göz dolduruyor.

Monitörde boş Windows ekranına baktığınızda, monitörün resim kalitesinin ne kadar başarılı olduğunu görmeniz mümkünken, bunu birde filmde denediğinizde eski monitörünüzün yüzüne bir daha bakmak istemeyebilirsiniz.

Görüntü çözünürlüğünün 3440x1440 piksel olduğunu söylemiştik. QHD'ye tekabül eden bu çözünürlükte, doğal tazeleme hızı ilk etapta 30 Hz. Bunun sebebi, monitör ilk açıldığında varsayılan olarak DisplayPort 1.1 üzerinden görüntü aktarması. Bunu mutlaka DisplayPort 1.2 olarak değiştirin ki QHD çözünürlükte 60 Hz tazeleme oranına erişebilin.

Elbette tazeleme hızı daha yüksek olsa çok daha iyi olurdu diye düşündüğünüzü biliyoruz. Zira 144 Hz ile G-Sync ve FreeSync destekli modeller de piyasada bulunuyor. Hatta yakın fiyata bu desteği sunan muadilinin olduğunu da söyleyebiliriz bu monitörün. Bu nedenle Philips BDM3490, oyuncuların hedefinden çıkabilir. Ancak güzel görüntü görmek isteyen ve buna kavisli bir ekranda ulaşmak isteyenlerin ilgi alanına gireceği bizce kesin.

Özetle

Philips BDM3490UC, şüphe duyulmayacak ölçüde iyi bir monitör. IPS panelde 60 Hz tazeleme hızıyla beraber güzel görüntüye imza atan monitör, bunu QHD çözünürlük ve kavisli yapıyla çekici hale getiriyor. Elbette çevresinde 144 Hz ve G-Sync ile FreeSync destekli modellerin olduğunu da bilmek gerek. Onlara da bir göz atmanızı öneriyoruz.

Philips BDM3490UC'nin fiyatını da tekrar edelim. Bu monitörü piyasada 3699 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Kavisli ekranda yüksek çözünürlük ihtiyacı olan kullanıcılar Philips BDM3490UC'yi rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Philips BDM3490UC'ye alternatif olarak 144 Hz tazeleme hızıyla Acer XZ350CUbmijphz modelini de tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips BDM3490UC
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
88
Ekran 34 inç
Çözünürlük 3440x1440
LCD Panel AH-IPS LCD
Arka Aydınlatma W-LED
Ekran Formatı 21:9
Tepki Süresi 5 ms
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 1000:1, 50M:1
Tazeleme Hızı 60Hz
Bağlantılar HDMI 2.0, HDMI 1.4, HDMI 1.4 (MHL), DisplayPort 1.2, USB 3.0 (4 adet)
Dahili Hoparlör 7W x2
Güç 41W
Boyutlar 826 x 479 x 220 mm
Ağırlık 10.28 kg.

İlginizi Çekebilir

AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
Forum