Philips'in 2016 Android TV'sini inceledik
Philips'in 2016 model Android TV'lerinden 6500 serisi 49 inçlik modelini inceliyoruz.
- Arabirim hızlı
- 4 çekirdekli işlemci
- Tasarım
- Uzaktan kumanda
- Görüntü kalitesi
- Ambilight ışıklandırma
- Enerji tüketimi
- 3D yok
Artık evlerimizdeki televizyonların hemen hepsi değişti ve yenilikçi, büyük ekran ve hatta akıllı fonksiyonlarla donalı modeller halini aldı. Pek sanmıyoruz halen evinde tüplü televizyon kullanan kişiler kalmış olsun, ancak varsa da elbette tüplü televizyonlara karşı saygıda kusur etmek en son isteyeceğimiz şey; zira renkli ekranlara geçişi onlarla yaptık. Özellikle benim jenerasyonumla geçiş aşamasına şahit olan kişilerin, büyükanne ve büyükbaba evlerinde uzaktan kumanda görevi görmüş olmaları gelecek nesillere anlatması oldukça zor bir anı olsa gerek. Girişi tüplü televizyonlarla yaptık, fakat bugünkü konumuz onlar değil; Philips'in 2016 nesil akıllı televizyonu, 6500 serisinden 49PUS6501 olacak.
Artık televizyon değil, akıllı televizyon diyoruz; çünkü tıpkı akıllı telefonlarımızdaki gibi televizyonlarımız da artık Android ve benzeri işletim sistemleriyle donalı hale geldiler. Aslında "akıllıdan" ziyade "yetenekli" olarak nitelendirmek daha doğru; ancak pazarda aldıkları isim bu. Philips'in de 2016 akıllı televizyon ailesi altında yer verdiği elimizdeki 49PUS6501 modeli de, Android işletim sistemli bir televizyon.
Televizyon markaları kendilerine uygun işletim sistemlerini seçtiler. Bunlardan Philips ve Sony Android işletim sistemini tercih ederken; Samsung, Tizen platformunu yarattı; LG ise WebOS'la yoluna devam ediyor. Philips'in Andorid'li televizyonları da zaman içinde daha iyi hale geldi. Zira televizyonlarında yer alan işlemcilerin geliştirilmesi ve arabirim yazılımın güncellenmesi gibi yenilikler neticesinde yeni modeller eskilerine kıyasla çok daha başarılı hale geldi. Elimizdeki 49PUS6501 modeli de bunlardan biri.
Android işletim sistemli
Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çalışan televizyon, 49 inç boyutunda ve 4K çözünürlük sunuyor bizlere. Geçtiğimiz yıla göre yenilenen arayüzüyle özellikle hız konusunda daha cömert davranan televizyon, bu anlamda beğenimizi kazandı. Gerek arabirim içinde gerek uygulamalar arasında eskisine nazaran daha hızlı dolaşabiliyorsunuz.
Bulunan pek çok uygulamanın içinde kuşkusuz en çok kullanılacak olanı YouTube ve artık ülkemizde gelmesiyle Netflix olacaktır sanıyoruz. Netflix'i uzaktan kumandası üzerine de getiren Philips, böylece Netflix kullanıcılarına tek tuş ile erişim imkanı tanıyor.
Öte yandan televizyonun Android destekli olmasının en büyük faydası Google Play ve dolayısı ile oyun noktasında görülüyor. Televizyona indireceğiniz oyunların keyfini, oturma odası konforunda büyük ekranda rahatlıkla sürebiliyorsunuz.
4 çekirdekli işlemcisi ve yenilenen arayüzüyle gayet akıcı bir arabirim dolaşma hızı sunan televizyon, öte yandan bu hızla beraber artık dahili uydu alıcının kullanımını da destekliyor. Hatırlarsanız daha önce incelediğimiz Philips modellerinde genellik arabirimin hızından şikayetçi olurduk, fakat bu yeni modelle beraber bu sorun ortadan kalkmış görünüyor. Bu sayede dahili uydu alıcı üzerinden kanallar arasında dolaşırken eskisine nazaran daha rahatsınız.
Tasarım ve ekran
49PUS6501, güzel bir ekrana ve tasarıma sahip bir televizyon. 49 inç boyutunda olan ekran, özellikle çok ince bir çerçeveye sahip olmasıyla çekiciliğini arttırıyor. Bunun yanında elbette ekranın arkasına çift taraflı yerleştirilen Ambilight'ların da etkisi yok değil.
Çift ayaklı yapıda olan televizyon, parlak panele sahip. 4K Ultra HD LED olan panel, Ultra HD yani 3840x2160 piksel çözünürlük sunuyor. Bu çözünürlükle şu an geleceğe de yatırım yapmak açısından tercih edilebilir gibi duran televizyon, 3D teknolojisini ise bu modelinde desteklemiyor. Televizyon satın alırken 3D destekli bir model alıp almamak bir seçim elbette, fakat bu tip televizyonlarda artık 3D teknolojisinin dahili bir özellik gibi olmaya başladığını düşünürsek, bu model için bir eksiklik olduğunu söyleyebiliriz.
49PUS6501, bağlantıları arasında 4 adet HDMI, 3 adet USB portu ve komponent ile Ethernet portlarını bulunduruyor. Bunun yanı sıra elbette kablosuz bağlantı da mevcut. Televizyonda yer alan hoparlörlerin de 20 watt gücünde ve DTS Premium Sound destekli olduğunu da söyleyelim.
Televizyonun uzaktan kumandasına da değinecek olursak, gayet kompakt ve derli toplu bir kumanda olduğunu söyleyebiliriz. Tuşlar gayet düzenli yerleştirilmiş. Özellikle üzerinde klavye tuş takımına yer verilmiş olması da büyük avantaj sağlıyor.
Görüntü performansı
49PUS6501, fazlasıyla güzel bir görüntü kalitesi veriyor. Bunda kuşkusuz televizyonun Pixel Precise Ultra HD motorunun da desteği mevcut. Bu sayede özellikle 4K içeriklerde fazlasıyla güzel görüntü alacağınızın altını çizebiliriz. Elbette şu an 4K çözünürlük henüz test aşamasında. O nedenle özel içeriklerle bu görüntüyü yakalayabiliyorsunuz.
Biz televizyonu incelediğimiz süre içinde Full HD, 2K ve 4K çözünürlüklerde farklı içerikler denedik; bunun yanında televizyonun oyun kabiliyetini de ölçümledik. Hem sinema hem oyun denemelerimizde beğendiğimiz televizyon, Micro Dimming Pro teknolojisiyle başarılı bir kontrast sunduğu gibi 400 kandela parlaklığıyla da bizde iyi bir izlenim bıraktı. Bu arada televizyonu harici kaynaklara bağlayanları ilgilendirecek olanlar için televizyonun AVI ve MKV desteği içerdiğini, öte yandan SRT, SUB, TXT gibi altyazı formatlarıyla da sorunu olmadığını söyleyelim.
Televizyonun web performansı da fena değil, ancak elbette halen televizyonların webde dolanmak için fazla uygun cihazlar olduğunu söyleyemediğimizin de altını çizelim. Televizyonun uygulamalarla olan başarım noktasına gelecek olursak, incelediğimiz süre içinde ara sıra donmalarla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Muhtemelen bu sorun yazılıma gelecek güncellemelerle düzeltilecektir diye düşünüyoruz. Bu tip küçük problemlerin dışında televizyon, "televizyon" anlamında kullanıcılarını memnun edecektir. Elbette buna televizyonun düşük güç tüketimini de eklemek gerek. 99watt'lık tüketim miktarı, özellikle son incelediğimiz Sony BRAVIA X90C'nin 268 watt'lık güç harcamasıyla kıyaslandığında açıkçası devede kulak kalıyor.
Özetle
Philips'in televizyonlarını genel olarak performansıyla fazlasıyla beğeniyor, buna karşın arabirim hızları noktasında bizi pek de memnun ettiğini söyleyemiyorduk. Ancak 2016 modelleriyle buna çekidüzen getiren Philips, incelediğimiz model olan 49PUS6501 ile bu anlamda da bizi kendinden memnun bırakmayı başardı. Akıllı televizyonları "akıllı" yapan nokta uygulamaysa, uygulamalar arasında rahatlıkla dolaşabilmemiz gerekiyor ve 49PUS6501 modeli de bunu bizlere sağlıyor. Bu anlamda televizyonu beğendik.
Öte yandan televizyonu "televizyon" olarak değerlendirecek olursak, görüntü kalitesiyle de memnun edici bir performans veren model, 4K görüntü kalitesiyle rahatlıkla tercih edilebilir. Bunun yanında özellikle gece film seanslarını daha keyifli hale getiren Ambilight ışıklandırmalar, adeta televizyonun kaymağı oluyor. O nedenle şu sıralar 4K destekli bir televizyon arıyorsanız, Philips 49PUS6501'e göz atmadan geçmeyin.
Philips 49PUS6501/12'nin fiyatı ise 3299 TL civarında.
Kimler Almalı
Şu sıralar 4K destekli bir televizyon arayanlar Philips 49PUS6501/12'yi incelemeden geçmemeli.
Alternatifleri
Philips 49PUS6501/12'ye alternatif olarak 4K desteğinin yanında 3D teknolojisini de getiren Vestel 43UA9400 modeli de incelenebilir.