Philips 499P9H İnceleme

49 inç ultra geniş ekranlı ve 5K destekli Philips 499P9H monitörü inceledik!

CHIP Online Notu 89
  • 5K yatay çözünürlüğe sahip ultra geniş ekran
  • Parlak görüntü
  • Çift monitöre ilginç bir alternatif
  • Geniş özellik listesi
  • İyi LCD panel kalitesi
  • İyi renk kalitesi
  • KVM anahtarı
  • Entegre web kamerası
  • OSD için joystick yerine düğme kontrolü
  • Bazı masa alanları için çok büyük
  • Herkese uygun değil

Evet, bu incelememizde karşımızda devasa, geniş mi geniş bir monitör var. Philips'in 499P9H model adıyla isimlendirdiği bu devasa monitör, sağlam bir stant üzerine kurulmuş oldukça geniş ve 1800R eğimli tasarımlı bir ekrana sahip. Ve bu ekran tam 5K çözünürlüğünde. Herkese göre olmadığı aşikar, baştan söyleyelim. Şimdi bakalım Philips'in bu dev modeli kimler için, bize neler sunuyor, özellikleri neler?

Tasarım ve Özellikler

Philips 499P9H, sizlerin de görebileceği gibi oldukça geniş bir monitör. Bu anlamda elbette masa üzerinde oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Bu büyük ekranı taşıma görevi de sağlam bir standa verilmiş. Ayakları yere basan metalik bir stant üzerinde yükselen monitörün kurulumu bu anlamda biraz zahmetli olabilir, zira stant bir hayli de ağır. Ancak bir kez kurduğunuzda oldukça sağlam hissettirdiğini de söyleyelim.

Stant, ergonomik özelliklere de sahip. Monitöre 130 mm'ye kadar yükseklik ayarı yapabiliyor, ekranı her iki tarafa 20 derece döndürebiliyor ve öne/arkaya 5 ila 10 derece eğebiliyorsunuz.

1800R kavisli olarak tasarlanan monitör, 32:9 en-boy oranında ve tam 49 inç büyüklüğünde bir ekrandan oluşuyor. Philips, bu modelde aslında yan yana oturan 2 adet 27 inç LCD paneli bir araya getirmiş. Böylece 2 monitörü aynı potada eritmek isteyenlere hitap ediyor bu model.

Ekranda sağlanan çözünürlük, başta da söylediğimiz gibi 5K. Yatay düzlemde 5120 piksel çözünürlük sağlayan ekran, dikey düzlemde de 1440 piksel görüntüleyebiliyor. Yan yana 2 adet 2K monitör hibriti gibi düşünebilirsiniz. Bu anlamda benzer model Samsung C49J89 modelinden ayrıldığını da söyleyebiliriz. Zira Samsung'un o modelinde yatay düzlemde 3840 piksel, dikey düzlemde ise 1080 piksel görüntü sağlanıyordu. Bu noktada Philips 499P9H avantaj yakalıyor.

Hazır ekrandan bahsederken, panele de değinelim. W-LED arka aydınlatma sisteminin kullanıldığı panal VA LCD olarak tercih edilmiş. 5 ms griden griye tepki süresine sahip ekran, 450 kandela parlaklık ve 3000:1 tipik kontrast oranı bulunduruyor. Piksel aralığı 0.233 mm olan ekranda, DCI-P3 renk uzayının yüzde 94'ü, sRGB renk gamutunun yüzde 121'i ve Adobe RGB renk alanının ise yüzde 91'i kapsanıyor. Öte yandan ekranın DisplayHDR 400 sertifikası bulunduğunu da söyleyelim. Yani ekran HDR desteği gösteriyor, bu da cihazın muadillerine göre bir diğer avantajı.

Performans

Philips 499P9H, herkese göre uygun bir monitör değil. Bunu baştan söylemiştik. Yoğunluklu olarak ofis ortamlarında, ferah ferah çalışmak isteyenlere göre tasarlanan monitör, bu anlamda beklentiyi karşılıyor. Aynı anda fazlaca ekranda çalışacaklar, ofis uygulamalarında pencereler arasında kaybolmak istemeyenler ve özellikle video kurgu işleriyle uğraşanlar bu modelden memnun kalacaklardır. Zira monitör gerek görüntü kalitesi gerek sunduğu geniş çalışma ortamıyla bu alanları kapsıyor.

Renk derinliği ve özellikle HDR desteğinin olmasıyla genel kullanımda beğendiğimiz model, kutudan çıkarttığınızda bir müddet kendinize uygun ayarı bulabilmeniz için yapılandırma süresine gereksinim duyuyor. Sonrasında ise profesyonel kullanımlarda renk ve parlaklık noktalarında memnun kalacağınızı söyleyebiliriz.

Monitörde her ne kadar FreeSync ile uyarlanabilir senkronizasyon desteği bulunsa da elbette 70Hz ekran tazeleme hızıyla net bir oyuncu monitörü değil. Fakat oyun oynadığınızda sırıtmayacağını ve hatta geniş ve kavisli paneli sebebiyle özellikle aksiyon, macera va bilhassa simülasyon oyunlarında büyük keyif alacağınızı da söyleyelim.

Özellikle İstanbul'da da direksiyon salladığımız son dönemin popüler oyunu Euro Truck Simulator 2 - Road to the Black Sea'de monitörün adeta kendini bulduğunu söyleyebiliriz. Böylece görüş açısı geniş olan ister masaüstü uygulamalar olsun, ister oyunlar ve hatta yine filmlerde bu monitörden keyif alıyorsunuz. Ayrıca geniş alanı neticesinde yayıncılar için de uygun bir model oluyor. Aynı monitör üzerinde hem yayın yapıp, hem yorumları takip edebilirsiniz. Öte yandan Input Lag değerinin de gayet iyi seviyede olduğunu yine bu noktada belirtelim.

Monitörün sağladıkları bu kadarıyla yeterli gelmediyse o halde KVM anahtarından da bahsedelim. MultiClient Entegre KVM anahtarı sayesinde monitöre bağlayacağınız klavye ve fare setiyle birlikte 2 farklı bilgisayarı bu monitöre bağlayabiliyor ve tek noktadan yönetebiliyorsunuz. Bu noktada elbette monitörün USB-C portunu kullanıyorsunuz. Kaynaklar arasındaki geçiş ise bir tuşa atanmış.

Monitörün yapısı itibariyle herkese uygun olmadığından bahsettik. 32:9 görüntüleme oranı ve çözünürlüğü neticesinde monitörün etkin izleme alanı dikey düzlemde 335 mm. Bu da karşısına geçtiğinizde ilk etapta dikey düzlemde dar gelebiliyor. Mesela bizim kullandığımız Asus ROG Strix XG32VQ  monitörün dikey görüntüleme alanı 392 mm. 57 mm'lik bir kayıp var ve bu, bazı ofis uygulamalarında çalışırken veya web sayfalarını görüntülerken ekranı dar bulmanıza sebep olabiliyor. En azından bizim deneyimimiz böyle oldu. Ancak video montaj işleri gibi, daha çok yayvan alanlar ihtiyaç duyan uygulamalarda bu eksikliği hissetmiyorsunuz. Elbette bu konu daha çok monitörü deneyimleyerek anlaşılabilir. Bu noktada sizin yakından incelemeniz gerekiyor.

Bağlantılar, Web Kamerası ve Güç

Son olarak monitörün birkaç diğer noktasına daha değinelim. Philips 499P9H'de geniş bir bağlantı desteği içeriyor. USB-C portunun yanında USB 3.1 port zengini olan modelde, 2 adet HDMI 2.0b ve 1 DisplayPort 1.4 girişi yer alıyor. Ayrıca Ethernet bağlantısı da bulunan monitörde kulaklık girişi de mevcut.

Ekranın üst tarafında gizli olarak yer alan bir web kamerası da var. Full HD destekli bu web kamerası kullanmadığınız durumlarda kapalı. Kullanacağınız zaman üzerine basıp yuvasından çıkartıyorsunuz. Kameranın Windows Hello desteği gösterdiğini de söyleyelim. Böylece yüz tanıma yoluyla Windows oturumu açabiliyorsunuz.

Her ne kadar önümüzdeki 3 ay elektrik faturasına zam gelmeyecek olsa da, bilmeniz açısından monitörün güç detaylarından da bahsedelim. B enerji etiketi sınıfında olan Philips 499P9H, standart modda 45 watt güç tüketiyor. Ekonomik modda bunu 43.3 watt'a düşürebiliyorsunuz. Bekleme modunda ise 0.3 watt tüketiyor. Eğer hiç güç tüketmesini istemiyorsanız fişi çekmek yerine monitörün Zero düğmesini kapatarak kapalı moda alabiliyorsunuz.

Son olarak ise 5W'lık çift hoparlör bulunduran monitörün hoparlörlerini de yeterli seviyede bulduğumuzu söyleyelim ve sonuç bölümüne geçelim.

Özetle

Sonuç olarak Philips 499P9H, inkar edilemez derecede çekici bir ekrana ve heybetli bir görüntüye sahip olmasıyla fark yaratan bir monitör oluyor. Özellikle 2 farklı monitör almak yerine aynı gövde içinde bu işi kotarabiliyorsunuz. Profesyonel çalışma ortamları ve ofis uygulamaları için olduğu kadar eğlence amaçlı da kullanılabilecek olan 49 inçlik bu monitörün fiyatı ise şu an 8199 TL civarında. Fiyatıyla da bu alanda rekabetçi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bu tatta bir monitöre ihtiyacınız varsa, bir bakmanızda yarar var diyerek incelememizi noktalayalım.

Kimler Almalı

Birden çok monitörde çalışacaklar, profesyonel amaçlar doğrultusunda bir monitör arayanlar ve geniş ve kavisli ekranlara bakmaya sevenler Philips 499P9H modelinden memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

Eğer profesyonel kullanım yerine daha çok oyun amaçlı benzer bir model arıyorsanız o halde Asus ROG Strix XG49VQ modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 499P9H
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
89
HDMI 2.0b 2 adet
Ekran48.8 inç
Çözünürlük5120x1440
Tarama Hızı70 Hz
Görüntüleme Oranı32:9
PanelVA LCD
Tepki Süresi5 ms
Parlaklık450 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
Kontrast (Dinamik)80.000.000:1
Görüş Açısı178
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar1194 x 568 x 303 mm
Ağırlık15.30 kg.

İlginizi Çekebilir

AOC U27B3CF inceleme
AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
Forum