Acer Nitro 5 (2023) İnceleme

RTX 3060 ekran kartı ve 12. Nesil i7-12700H işlemcisi ile oyun tutkunlarına güçlü bir alternatif sunan Acer Nitro 5’i tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • İyi performans
  • Klavye aydınlatma seçenekleri
  • Bağlantı noktaları
  • Pil ömrü
  • Ses seviyesi

Acer Nitro serisi, hepimizin aklında uygun fiyatlı oyun laptoplarıyla yer etmiş bir seri. Yeni bir laptop almaya karar verdiğinizde amacınız AAA oyunları bütçenizi sarsmayacak şekilde oynamak olduysa, araştırma aşamasında bu seriden bir laptop ile kesinlikle karşılaşmışsınızdır. Bu serideki modeller genelde fiyat/performansa odaklandığı için her yönden istenileni vermesi mümkün olmaz. Ancak elimize geçen bu Acer Nitro 5 modeli, 12’inci nesil Intel işlemcisi, RTX 3060 ekran kartı ve hoş tasarımıyla önceki nesillere göre yarışa bir adım önde başlıyor. Tabii ki bu modelin de eksik yönleri var, fakat amacınız tamamen oyun odaklıysa bu cihaz işinize yarayabilir.

Acer Nitro 5 Tasarımı Nasıl?

Açıkçası bir önceki Acer Nitro 5 modeli, kırmızı ve siyah tasarımıyla biraz eski görünüyordu. Fakat yeni modelin daha modern bir tasarıma sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tasarım yerini daha temiz hatlara ve daha ince ekran çerçevelerine bırakmış. Elbette çerçeveler hala çok ince değil, ancak rahatsız etmeyecek kalınlıkta. Arka tarafta laptop’a agresif bir hava katan 2 adet havalandırma deliği bulunuyor. Kapağın tasarımıysa ne çok sade ne çok abartılı, tam olması gerektiği gibi.

Nitro 5, güçlü özelliklere sahip hafif bir model. 2.50 kilogram ağırlığı, 15 inçlik bir oyun laptop’ı için makul olsa da kalınlığı taşımayı biraz zorlaştırıyor. O yüzden sırt çantanızda daha fazla yer ayırmanız gerekiyor. Kalın olmasının tek avantajı, sağlam bir hissiyat vermesi. Malzemesi plastik olmasına rağmen oldukça sert yapıda ve darbe aldığında zarar görmeyecek gibi duruyor.

Laptop'ın klavyesi ise beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Tuşların hissiyatı yumuşak ve ergonomik bir şekilde rahat yazmaya izin veriyor. Klavyenin RGB arka aydınlatmaları 4 bölüme ayrılmış. Aydınlatmaları Acer’ın NitroSense uygulaması üzerinden özelleştirebiliyorsunuz. Buradan RGB’leri ister statik ister dinamik olarak her renkte ayarlamak mümkün. Ayrıca klavyenin sayısal tuş takımına NitroSense’i hızlıca açmak için özel bir tuş dahil edilmiş.

Kasanın çevresine baktığımızda, şarj girişi ve biri USB Tip-C, diğeri HDMI olmak üzere 2 bağlantı noktası cihazın arkasında yer alıyor. Ayrıca buradaki Tip-C bağlantı noktası dizüstü bilgisayarı şarj etmek için de kullanılabiliyor. Sol tarafta Ethernet girişi, 1 adet USB Tip-A bağlantı noktası ve kulaklık girişi bulunurken, sağ tarafında 2 adet USB Tip-A bağlantı noktası mevcut.

Acer Nitro 5 Ekran Özellikleri Neler?

Nitro 5'in 15.6 inç ekranı IPS teknolojisini kullanıyor ve 1080p çözünürlüğü 144 Hz yenileme hızıyla birleştiriyor. Nitro 5’i yaklaşık 2 aydır kullanıyoruz, bu süre zarfında da birçok video izleyip oyun oynama imkanı bulduk. Tabii ki bir yandan işlerimizde de kullandık. Öncelikle ister kapalı alanlarda ister açık alanlarda olsun, parlaklık kullanım açısından herhangi bir sorun yaratmıyor. Dış mekanlarda koyu tonlarda ekran görünürlüğü azalsa da ofiste veya evde kullandığımızda ekran parlaklığını yarıda tutmak yeterli oldu.

144 Hz yenileme hızı, gerek oyunlarda gerekse günlük kullanımda akıcılığı üst seviyelere taşırken göz yorgunluğunu da azaltmaya yardımcı oluyor. Ekranın renkleri çok canlı olmasa da içeriği doğru şekilde görüntülemek için yeterli canlılıkta. Oyun oynarken göze batmıyor ama iş profesyonel video düzenleme veya tasarıma geldiğinde bazıları için yetersiz kalabilir. Onun dışında kontrast oranı ve siyah dengesi iyi seviyede.

Acer Nitro 5 Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Nitro 5’i öne çıkaran en önemli özelliği şüphesiz performansı. 12’inci nesil Intel Core i7-12700H işlemci, RTX 3060 ekran kartı ve 16GB RAM ile donatılan model ihtiyacınız olan tüm özellikleri barındırıyor. Artık günümüzde RTX 4000 serisi ekran kartları kullanılsa da RTX 3060 her işin üstesinden kolaylıkla gelebiliyor. Diğer taraftan güncel oyunları veya yüksek boyutlu dosyalarınızı rahatlıkla sığdırabileceğiniz 512 GB’lık bir SSD kapasitesi var.

Nitro 5 kağıt üzerinde güzel görünüyor, peki performans olarak gerçek hayatta istenileni veriyor mu? 2 aylık süreçte birçok oyun oynadığımızı söylemiştik. Fakat laptop ile en çok vakit geçirdiğimiz oyun Death Stranding oldu. Çünkü hem RTX desteği var hem de sistemi fazlasıyla zorluyor. Şimdi, saatlerce süren oyun deneyiminin ardından karşılaştığımız tablo oldukça memnun edici. Yüksek ayarlarda ve DLSS açıkken fps ortalama 80 civarlarında seyretti. Zaman zaman sahneye göre 60’lara düştüğü de oldu fakat hiçbir şekilde takılma veya donma gibi sorunlarla karşılaşmadık.

Bu uzun oyun serüvenleri sonrasında çok fazla ısınma problemi oluyor mu derseniz; çoğu oyun laptop’ında karşılaştığımız sıcaklık seviyeleriyle aynı diyebiliriz. Eskiden fan çıkışları yan taraflara koyulduğundan sıcaklık elinizi yakabiliyordu, ancak artık fanlar genellikle arka tarafa dahil edildiğinden böyle bir durum söz konusu değil. Bununla beraber, ısınma sonucu performansta herhangi bir düşüş yaşanmadığını da belirtelim.

Laptop’ın olumsuz yönlerinden bahsetmek gerekirse, en kritiği pil ömrü. Sadece günlük rutin işleri yaparken bile pil ortalama 1 buçuk saat civarı anca dayanabiliyor. O yüzden kullandığımız süre boyunca hep şarja takılı tutmak zorunda kaldık. Bir oyun laptop’ından uzun bir batarya ömrü biz de beklemiyoruz, fakat bu süre ortalamanın da altında kalıyor.

Pil ömrü kadar kritik olmasa da laptop’ın eksik olduğu yönlerden biri de hoparlörleri. Yalnız bu kısım pil ömrü kadar kötü değil. Nitro 5'in stereo hoparlör sistemini iyiden ziyade ortalama olarak değerlendirebiliriz. Açıkçası daha yüksek bir ses seviyesi bekliyorduk, gürültülü ortamlarda sesleri duymakta fazlasıyla zorlanıyorsunuz. Fakat kalite olarak fena değiller, sadece bas olarak biraz yetersizler. NitroSense uygulamasında sesi özelleştirebildiğiniz bir ‘içerik Modu’ var, ancak modlar arasındaki farkları hissedemiyorsunuz; en azından biz edemedik. Hoparlörlerden gelen sesleri oyun oynarken duymak da neredeyse imkansız; oyun sırasında fanlar performans modunda çok yüksek sesli çalışıyor, bu yüzden kulaklık kullanmak en iyi çözüm. Bu arada fan hızlarını da aynı şekilde NitroSense üzerinden ayarlamak mümkün.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Acer Nitro 5, yenilenmiş bir kasanın içinde sağlam bir oyun gücü, iyi bir klavye ve çeşitli bağlantı noktaları sunan güzel bir seçenek olmuş. Diğer taraftan, yetersiz ses seviyesi ve zayıf pil ömrü Nitro'nun aleyhine işliyor. Yine de her açıdan değerlendirdiğimizde hala satın alınabilecek bir model olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Öte yandan her yönden iyi özelliklere sahip bir laptop istiyorsanız, Acer’ın Predator serisine göz atabilirsiniz. Ancak 2 - 3 kat daha fazla para harcamanız gerekeceğini unutmayın.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Acer Nitro 5 (2023)
Ürün Markası Acer
CHIP Online Notu
85
USB 3.2 3
USB 3.2 Tip-C 1
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i7-12700H
İşlemci Hızı4 GHz
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3060
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothYok
Kart OkuyucuYok
Boyutlar360 x 271 x 25.9 mm
Ağırlık2.50 kg. kg

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum