OPPO Reno5 İnceleme
OPPO'nun merakla beklenen yeni telefonu Reno5 özellikleri neler, performansı nasıl ve kameralarıyla ne gibi yetenekler sunuyor? İşte A'dan Z'ye OPPO Reno5 incelemesi.
- Yüksek parlaklıkta AMOLED ekran
- Uzun pil ömrü ve hızlı şarj
- Etkileyici kamera yetenekleri
- Kaliteli fotoğraf performansı
- Segmentine uygun performans
- Hızlı parmak izi okuyucu
- Kutu içeriği
- 3.5 mm kulaklık girişi, NFC desteği
OPPO'nun yakın bir zaman içinde duyurusunu yaptığı yeni akıllı telefonları Reno5 ve Reno5 Lite modelleri Türkiye'de de hemen hızlıca satışa sunuldu. Yurt dışında 5G modeli satışa sunulurken, ülkemizde ise bu bağlantı henüz bulunmadığı için elimizdeki model 4G desteği içeriyor. Orta segmente uygun olan 2 telefon da detaylarında güzel özelliklere ev sahipliği yapıyor. Bu incelememizde Reno5'in tüm sahip olduğu özelliklerden bir arada bahsedeceğiz, ayrıca kısa bir süre içerisinde de Reno5 Lite modelinin incelemesini de sizlerle paylaşacağız.
OPPO Reno5 Tasarımı Nasıl?
Öncelikle her zaman olduğu gibi tasarımla sözü açalım. Reno5 de
daha önce incelediğimiz Reno4'ün tasarım çizgisini sürdüren bir
telefon oluyor. Gayet ince ve gayet hafif olan telefonun boyutları
da yine selef modelle oldukça yakın. 159 mm uzunluğunda olan
telefonun genişliği 73 mm olurken, kalınlığı ise sadece 7.7 mm.
Telefonun ağırlığı da sadece 171
gram seviyesinde.
Ekran boyutu da değişmemiş; Reno5 de 6.4 inç boyutunda bir ekranla karşılıyor bizleri, detaylarında ise önemli değişiklikler var, az sonra bahsedeceğiz.
Telefonun elimizdeki rengi Parlak Gümüş renkli olurken, telefonun arkasında plastik bir malzeme kullanılmış. Ancak bu plastik yüzey kötü bir his uyandırmıyor, bakıldığında da metalik kaplamalı gibi görünüyor. Reno5'in çevresi de alüminyum çerçeveden oluşurken, sağ kenarda güç butonu, sol yanda ses butonlarını görüyoruz. Yine bu kenarda SIM kart çekmecesi bulunuyor. Bunu açtığınızda, burada bir microSD kart girişine yer verildiğini de görüyorsunuz.
Telefonun alt kenarında 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C yuvası ve hoparlör mazgalı da mevcut durumda. Bu arada telefonun kutu içeriğinde silikon kılıfın, şarj adaptörünün ve kulaklığın yer aldığı bilgisini de verelim.
OPPO Reno5 Ekran Özellikleri Neler?
Az önce de söylediğimiz gibi Reno5'in ekranı 6.4
inç boyutunda. Ekran boyutuyla yine geniş görüntü
sunan telefonlardan biri oluyor Reno5. Hatta öyle ki telefon bu
ekranıyla pek çok amiral gemisinden daha büyük bir görüntü
sunuyor ve böylece multimedya tüketimi açısından avantaj
içeriyor.
Ekranda selef modele göre önemli gelişmeler de görüyoruz. Telefonun paneli AMOLED olarak karşımıza çıkıyor ve ekranda artık 90Hz tazeleme hızı desteği var. Böylece ekranın farkını hemen görebiliyorsunuz. Günlük kullanımda ekranlar arası geçişlerde olsun, uygulama içi dolaşımlarda olsun zaten bunun farkını önceki telefonunuza kıyasla hemen hissedeceksiniz. Öte yandan artık bu yüksek tazeleme hızı oyunlarda da kullanılıyor ve böylece daha akıcı bir oyun deneyimi sağlanabiliyor. Reno5'in bu noktalarda artı puan kazandığını söyleyebiliriz.
Telefonun diğer çarpıcı özelliği ise ekranın yüksek çözünürlüğü ve parlaklık miktarında yatıyor. 2400x1080 piksel çözünürlüğünde olan ekran, böylece ekran boyutuna ilişkin çözünürlüğüyle yüksek piksel oranına sahip. 411 ppi seviyesi, ortaya iyi bir görüntü çıkmasına zemin hazırlıyor. Ekranın ekran en – boy oranı da 20:9 seviyesinde. Kameranın çentik ile değil, delik yoluyla ekrana yerleştirilmiş olması da ekran boyutunu artıran unsurlardan olurken, ekran parlaklığı selef modele kıyasla önemli derecede artırılmış.
Reno5'in tipik parlaklık değeri 430 nit, ancak maksimum seviyede parlaklık 600 nit seviyesine ulaşabiliyor. Bu değer pek çok rakibine karşı da daha parlak bir ekrana sahip olmasını sağlıyor. Böylece parlak güneş ışığı altında rahatlıkla ekranı görebiliyorsunuz.
Telefonda parmak izi sensörü ekranın içine entegre edilmiş durumda. Hızlı tanılama yapabilen bu sensöre ilave olarak yüz tarama özelliği de yer alıyor.
Bu arada son olarak ekrana yakından baktığınızda üzerinde fabrika çıkışında yerleştirilen bir koruma bandının olduğunu görebilirsiniz. Buna ek olarak ekran halihazırda Gorilla Glass 3 ile de korumalı yapıda tasarlanmış.
OPPO Reno5 Kameraları Nasıl?
Reno5'te kameralarda da farklılıklar var. Arkada yer alan kamera
bloğunda ana kameramız artık 64
MP boyutunda. Önde ise 44
MP'lik bir selfie kamerası yer alıyor. Kullandığımız süre
içinde telefonun kameralarından bir hayli keyif aldığımızın altını
çizmemiz gerek. Hem performans hem getirilen ek özelliklerle OPPO,
Reno5'in kameraları kullanım alanını genişletmiş durumda.
64 MP'lik ana kamera, f/1.7 diyaframa sahip. Bu kamera geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor ve faz algılamalı otofokus içeriyor. 2'inci kamera 8 MP'lik ultra geniş açılı olurken, bu kamerayı geniş manzara çekimlerinde bol bol kullanacaksınız. Yine telefondaki 3'üncü kamera makro çekimler yapabilirken, 4'üncü kamera da bokeh efektli çekim yapılabilmesi için derinlik sensörü içeriyor.
Telefondaki her kamera üzerinde düşen işi iyi şekilde yerine getirirken özellikle telefonun ana kamerasından her koşulda yararlanılabiliyor. Kutudan çıktığı gibi, hiçbir ayarlama yapmadan direkt fotoğraf çektiğinizde bile harika fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Ancak burada kullanabileceğiniz daha çeşitli özelleştirme seçenekleriniz de var.
Bunlardan biri Yapay Zeka Vurgu Videosu oluyor mesela. Fotoğraf çekimlerinde de kullanabileceğiniz Yapay Zeka İyileştirme özelliğini video çekimlerinizde AI Vurgulu Video şeklinde kamera arayüzünde bulabiliyorsunuz.
Bu modu aktifleştirerek düşük ışıkta video çektiğinizde, ışık seviyesinin artırılması bir yana renkler de daha parlatılarak ortaya daha güzel bir video çıkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra ön ve arka kamera ile yapacağınız video çekimlerinizde gerçek zamanlı alan derinliğini başarılı şekilde sağlayabiliyor Reno5. Özellikle ön kamera ile bu koşulda yaptığımız çekimde, gerçekten de güzel sonuç yakalamayı başardık telefon ile.
OPPO, Reno5 ile bu defa işin biraz sanat tarafına da soyunmuş. Kendinizi herhangi bir video arka planının üzerine yerleştirme olanağı tanıyan şirket, böylece iki farklı görüntüyü harmanlayarak ortaya güzel çalışmalar çıkartmanıza önayak olabilir. Kamera arayüzünde AI Karışık Portre şeklinde bulabileceğiniz bu modda, önce mesela arka kamera ile bir alanın videosunu çekiyor, sonra ön kamera ile bu arka planın üzerine kendi videonuzu yediriyorsunuz.
Video noktasında gerçekten de özellikler zengin tutulmuş. Bunlardan biri de Çift Görüntülü Video özelliği oluyor. Bununla aynı anda ön ve arka kameralardan çekim yapabiliyorsunuz ve bu sayede 2 açılı çekilen videolar oluşturabiliyorsunuz.
Ben bunlarla uğraşamam, sadece normal çektiğim videolar kaliteli olsun diyorsanız ise, bunun da karşılığı var. Telefonda Full HD / 60 kare video kaydı yapılabiliyor ve bu senaryoda gyro-EIS desteği ile neredeyse sallantısız video kaydı yapabiliyorsunuz. Eğer daha yüksek görüntü çözünürlüğü istiyorsanız ise, bu defa 4K video kaydı yardımınıza koşuyor. Bu modda da 4K çözünürlüğünde yüksek görüntü kalitesiyle video kaydı yapabiliyorsunuz.
Bunların dışında da telefonun fotoğraf performansını gayet beğendik. Şimdi sizin de görmeniz açısından sizlerle de Reno5 ile çektiğimiz fotoğrafları bir arada paylaşalım.
OPPO Reno5 ile çekilen fotoğrafları ve videoları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
OPPO Reno5 Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?
Evet, buraya kadar her şey güzel. Peki, telefonun teknik
özellikleri neler ve performansı nasıl? Net olarak şunu söylemek
mümkün pek tabii, bu telefon günlük işleriniz için gayet uygun
yapıda. Android 11 güncel işletim
sistemiyle gelen telefonla rutin kullanımlarda sorunsuz bir
kullanım sağlayabilecek, web dolaşımlarında takılma yaşamayacak,
uygulama açılışlarında problem görmeyecek ve oyunlarda da iyi bir
performans elde edebileceksiniz. Bunda kuşkusuz telefonun bellek
kapasitesinin yüksek olmasının parmağı var.
Telefonda 8 GB RAM yer alıyor ve bu da
performans noktasında eli kuvvetlendiriyor. Oyunlarda
da Asphalt
9 olsun, PUBG olsun iyi
seviyede performans yakalayabiliyorsunuz.
Telefonda kullanılan işlemci Snapdragon 720G olurken, bu işlemci yeni piyasaya çıkan orta segment telefonlarda çokça gördüğümüz bir tercih. Bu anlamda sentetik test sonuçlarında da performans olarak Reno5 de pek çok rakibiyle eşdeğer performans üretiyor. Selef model Reno4 Pro'dan ise daha iyi bir sonuç alıyor.
Reno5, Geekbench testinde tek çekirdek skoruyla 560 puan, çoklu çekirdek performansıyla ise 1681 puan üretebiliyor, AnTuTu testinde ise 284 bin 44 puan sonuçla ayrılmayı başarıyor.
Telefonun pil ömrüne geldiğimizde ise, 4310 mAh kapasiteli bir bataryaya yer verilmiş olduğunu görüyoruz. Bu batarya gerçek dünya kullanım senaryosunda aktif bir kullanımda 2 günlük süre sağlayabiliyor. Bu süre içinde bir düzineden fazla HD video kaydedebiliyor, birkaç saat boyu müzik dinleyebiliyor ve günlük telefon kullanımınızı sağlayabiliyorsunuz. Bu uzun sürenin arkasında kuşkusuz AMOLED ekranın sağladığı güç tasarrufunun da katkısı bulunuyor. Eğer bu şekilde ılımlı bir kullanım sağlıyorsanız 2 gün rahat idare edebilecek bir telefon oluyor Reno5. Biraz daha yüksek viteste kullandığınızda ise yine tam günlük performans yakalayabiliyorsunuz.
Ancak batarya ile ilgili en dikkat çeken kısım hızlı şarj süresi oluyor kuşkusuz. Telefonda, OPPO'nun diğer telefonlarında da gördüğümüz SuperVOOC hızlı şarj desteği yer alıyor ve 50W'lık şarj desteği ile beraber telefonun neredeyse yüzde 80'ini yarım saat içinde doldurabiliyor, 45 dakikayı biraz aşarak da tam kapasite şarj edebiliyorsunuz. Hatta 5 dakikalık şarj ile 3 saate kadar aktif kullanım elde etmeniz mümkün.
Özetle
Sonuç olarak değerlendirirsek OPPO Reno5, tasarımıyla son derece iyi inşa edilmiş bir gövdeden oluşuyor ve kategorisine uygun iyi özellikler içeriyor. Özellikle kamera yönüyle beğendiğimiz telefonun 8 GB RAM içermesi ve Android 11 ile gelmesi de önemli avantajları oluyor. Reno5'in fiyatı ise şu an satış kanallarında 4699 TL şeklinde. Bu anlamda orta – üst düzey telefonlar arasında yeni bir alternatif arayanlar için iyi bir tercih olabilir.