OPPO Reno5 Lite İnceleme
Türkiye'de üretilen OPPO Reno5 Lite orta segment akıllı telefon arayanların beklentisini karşılayabiliyor mu? Özellikleri neler, kamera yetenekleri ve performansı nasıl? Bu incelememizde Reno5 Lite hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.
- İnce ve şık tasarım
- Güncel işletim sistemi
- Performans
- Uzun pil ömrü
- Ekran özellikleri
- Kamera yetenekleri
- Kutu içeriği
OPPO yakın zaman içinde Türkiye üretimine başladı. Artık pek çok akıllı telefonunu ülkemizde üretecek olan şirket, ilk olarak kapıyı OPPO A15s ile açmıştı. Daha önce o modelin de incelemesini sizlerle paylaşmıştık. Bu defa ise konuğumuz, OPPO'nun bir diğer Made in Turkey logolu telefonu Reno5 Lite. Bu incelememizde / videomuzda OPPO Reno5 Lite hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizlere anlatacağız, kafanızda herhangi bir soru işareti kalmayacak.
Öncelikle telefonun arkasına bir bakalım, zira burada güzel bir ibare yer alıyor. OPPO logosunun hemen yanındaki sertifikasyon yazıları arasına dikkatlice baktığınızda, burada Made in Turkey yazısını görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde daha pek çok telefonda bu imzayı göreceğiz. Evet, bu güzel detayı da paylaştıktan sonra artık incelememize başlayalım.
OPPO Reno5 Lite Tasarımı Nasıl?
Sözü elbette tasarımla açmak adetten. Reno5 Lite, tasarımıyla çokça kibar bir akıllı telefon. Fazlasıyla ince bir gövdeden oluşan telefonun arka yüzeyi her ne kadar temelde plastik malzemeye dayansa da, burada güzel bir işçilik ile cam hissiyatı verilmiş. Parlak arka yüzeyin köşesinde genişçe bir kamera alanı yer alırken, kenarlara doğru izlenen kavisli hatlar, telefonu elde rahat tutmayı gayet elverişli kılıyor.
Kenarları sadece 7.8 mm inceliğinde olan telefonun kenar çerçeveleri alüminyum malzemeden oluşuyor. Telefonun ağırlığı tıpkı kısa bir süre önce incelediğimiz Reno5 modeli gibi 172 gram olurken, 2 telefon arasında bazı noktalarda farklılık elbette var. Bunlar arasında kamera ve işlemci gelirken, ekran ile batarya aynı şekilde karşımıza çıkıyor.
Reno5 Lite'ın üst kenarında sadece mikrofon deliği yer alırken, tüm bağlantılar alt kenarda yer alıyor. Burada 3.5 mm kulaklık girişi, ikinci mikrofon deliği, USB-C portu ve hoparlör mazgalı bulunuyor. Güç butonu, telefonun sağ kenarına konumlandırılmış. Ses tuşları ise telefonun sol yanında kendine yer buluyor. Yine SIM kart çekmecesi de burada mevcut. Bu çekmeyi açtığınızda, burada bir microSD kart yuvasının olduğunu görüyorsunuz.
Reno5 Lite'ın kutu içeriği de bir hayli geniş tutulmuş. Kutusunda silikon kılıfı, 30W gücünde şarj cihazı, kablosu ve kulak içi kulaklıkları yer alıyor.
OPPO Reno5 Lite Ekran Özellikleri Neler?
Reno5 Lite'ın ekranı da tıpkı Reno5 gibi 6.43 inç boyutunda. Ekran büyüklüğüyle geniş bir görüntü sağlayan telefonun ekran en – boy oranı 20:9 şekilde karşımıza çıkıyor. Yani telefonu yan çevirdiğinizde sinemaskop bir görüntü sağlayabiliyorsunuz ki, ekran sadece görüş alanı ile değil, aynı zamanda sağladığı görüntü kalitesi ile de bunu destekler nitelikte. Zira telefonun ekran paneli AMOLED teknolojisine dayanıyor. Piksel yoğunluğu 409 ppi olan ekranda, 1080x2400 piksel çözünürlüğünde görüntü sağlanabiliyor.
800 nit parlaklık seviyesine ulaşabilmesi ekranın en büyük artılarından biri olurken, ekranda Reno5 modeli ile en temel fark, tazeleme hızı anlamında yaşanıyor. Reno5 modelinde 90Hz tazeleme hızı sunulduğunu söylemiştik. Reno5 Lite'ta ise karşımızda standart 60Hz ekran yer alıyor.
Ekranın hemen köşesinde ön kamerayı görebiliyoruz. Parmak izi sensörü de ekrana entegre şekilde bulunuyor. Gayet hızlı tarama yapabilen parmak izi sensörünü kullanmak istemezseniz, ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de mevcut.
OPPO Reno5 Lite İşletim Sistemi Özellikleri
Reno5 Lite'ın ekranında sizleri Android 11 işletim sistemine dayanan ColorOS 11.1 sürümü karşılayacak. Kutusundan güncel işletim sistemi ile çıkan telefonun arayüzü gayet akıcı ve hızlı. Ekranlar arası geçişler ve uygulamalar arasında sorunsuzca, takılmadan dolaşabiliyorsunuz. Öte yandan arayüzde gezindikçe güzel detaylarla karşılaşıyorsunuz.
Telefonda özel bir gizlilik modu yer alıyor. Uygulama Kilidi olarak isimlendirilen bu mod sayesinde, telefonda yer alan uygulamaları kullanmak şifreli özel izne tabi tutuluyor. Ayarlar / Gizlilik / Uygulama Kilidi ekranından bir şifre belirledikten sonra girebileceğiniz alandan, kilitlenecek olan uygulamaları seçiyorsunuz. Sonrasında ise ana ekrana döndüğünüzde bu seçtiğiniz uygulamalardan herhangi birini açmaya kalktığınızda, telefon size şifre soruyor. Hassas uygulamalar için ek güvenlik getirilmesi gayet iyi olmuş.
Arayüzde ayrıca kullanışlı uygulamalar da var. Bunlar arasında Oyun Alanı kısmı ile yüklediğiniz oyunları yönetebiliyor, oyun oynayacağınızda performans modu, düşük güç ve dengeli mod arasında seçim yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine O Relax adındaki uygulamayı kullanarak da arada rahatlayabilir ya da gece yattığınızda, Reno5 Lite ile güzel doğa sesleri eşliğinde uykuya dalabilirsiniz. Bu detaylar güzel düşünülmüş.
Kolaylaştırıcı Araçlar kısmına gelirseniz burada Akıllı Kenar Çubuğunu açabiliyorsunuz. Böylece ana ekrandan hızlıca erişmek istediğiniz uygulamalar için ekranı kenardan çektiğinizde bu menü karşınıza çıkıyor. Ayrıca telefonda Bölünmüş Ekran özelliği de yer alıyor ve bu sayede ekranda 3 parmağınızı yukarı doğru kaydırarak kolayca ekranı 2'ye bölebiliyorsunuz.
OPPO Reno5 Lite Özellikleri Neler?
Peki, gelelim teknik kadroya. OPPO Reno5 Lite'ta orta segment için yeterli bir işlemci olan Mediatek Helio P95 kullanılmış. Bu işlemci 8 çekirdekli yapıda olurken, 2 Cortex-A75 çekirdeği 2.2 GHz frekansında çalışıyor, 6 Cortex-A55 çekirdeği ise 2.0 GHz frekansında çalışıyor. Özellikle verimlilik odaklı çekirdeklerin yüksek frekans değerine ulaşabilmesi önemli olurken, telefonda 8 GB kapasitesinde RAM ve 128 GB kapasitesinde depolama alanı da yer alıyor.
Telefonun sentetik test sonuçları da sınıfına uygun ölçüde. Genel sistem performansını ölçümleyen AnTuTu Benchmark'ta 207 bin 73 puan toplayan telefon, işlemci performansını değerlendiren Geekbench testindeyse 395 puan tek çekirdek, 1568 puan çoklu çekirdek sonucu üretebiliyor.
Günlük performans değerlendirmesi noktasında Reno5 Lite için söyleyebileceğimiz, günlük kullanımları çok rahat karşılayabildiği, ayrıca 8 GB RAM içermesi sayesinde çoklu uygulama kullanımlarında da bunu destekleyebildiği olacak.
Oyun konusunda da sınıfına uygun iyi bir performans gösteren telefonda, kullandığımız süre içinde pek çok oyunda değerlendirdik ancak popüler oyunlardan Call of Duty Mobile bazında konuşacak olursak, telefonun bu oyunun altından rahatlıkla kalkabildiğini söyleyebiliriz. Kasmıyor, takılmıyor ve akıcı bir oyun deneyimi sağlayabiliyor.
Oyun içindeyken her an ekranı yandan kaydırarak erişebileceğiniz Oyun Alanı kısmındaki Yarış modunu açtığınızda iyi bir akış elde edebiliyor, pil seviyeniz düşük olduğunda ise yine buradan Düşük Güç modunu açarak oyun keyfinizi uzatabiliyorsunuz.
OPPO Reno5 Lite Pil Performansı
Peki, Reno5 Lite'ın pili ne kadar gidiyor? Reno5 Lite'ta 4310 mAh kapasitesinde bir batarya mevcut durumda. Bu batarya zaten günlük dengeli kullanım için çok rahat yetiyor. Hatta telefonu ılımlı kullanıyorsanız 2'inci günü de şarj etmeden yarılayabilirsiniz.
Telefonun pil konusunda en beğendiğimiz yanlarından biri Süper Gece Beklemesi oldu diyebiliriz. Bu sayede telefonu gece başucunuza bıraktığınız gibi sabah bulmanız mümkün. Bekleme modunda çok az güç tüketiyor. Öte yandan piliniz çok az, sadece yüzde 5 oranında olduğunda Süper Güç Tasarruf Modu'na alırsanız, 1 saatten fazla telefon araması yapabiliyorsunuz. Bu da zor durumlarda imdada koşan bir özellik olmuş. Yine telefonda normal Güç Tasarruf Modu'nun bulunduğunu da belirtelim.
Kutudan 30W gücünde şarj adaptörü çıktığını söylemiştik. Bu adaptör ile kısa sürede telefonu tam kapasite şarj edebiliyorsunuz. Yaklaşık 1 saat içinde tam kapasite şarj dolabilen batarya, ilk 30 dakika içinde neredeyse yüzde 50'lik doluluğa ulaşabiliyor.
OPPO Reno5 Lite Kameraları Nasıl?
Reno5 Lite, kameralarıyla megapiksel değerleriyle Reno5'in bir tık altına konumlanıyor. Ancak telefonda yine 4'lü kamera sistemi benimseniyor ve bu kameralarla fazlasıyla kullanışlı seçenekler sunuluyor.
Telefonun ekranı içine yerleştirilen ön kamerası 32 MP. Arka kameralar ise sırasıyla 48 MP ana kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera, 2 MP makro kamera ve 2 MP derinlik sensörü olarak karşımıza çıkıyor.
Ön kamera ile Full HD video kaydı yapılabilirken, arka kamera ile ise 4K video kaydı mümkün. Kamera arayüzünde dolaştığınızda ise geniş seçeneklerin yer aldığını görüyorsunuz. Örneğin video çekim aşamasında canlı bokeh özelliğini açabilir, ayrıca sallantısız videolar için Ultra Steady özelliğini devreye alabilirsiniz. Yine aynı özellikleri ön kamera ile çekim yapacağınızda da kullanabilmek gayet sevindirici.
Telefonda Gece modu da yer alıyor. Ayrıca yine ön kamera ile çekeceğiniz gece fotoğraflarında ekran dolgu ışığını kullanarak daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.
Reno5 Lite, video ve fotoğraf konusunda iyi sonuçlar üretiyor. Ürettiği sonuçlar sosyal medya paylaşımları için rahatlıkla yeterli olurken, geniş dinamik aralık ve detaylardaki netlik de dikkat çekici duruyor. Yapay zekayı aktif hale getirerek yaptığımız çekimlerden fazlasıyla memnun kalırken, telefonun Portre modunun kalitesi de sınıfı için muazzam diyebiliriz.
Bu arada telefonda 0.6x, 1x, 2x ve 5x arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Arayüzdeki bu sekmeler arasında parmağınızı kaydırdığınızda ise karşınıza zum tekerleği çıkıyor ve buradan da totalde 10x'e kadar dijital zum yapabiliyorsunuz.
Arayüzde daha çok seçenek var. Profesyonel mod, Çift Görüntülü Video modu, makro modu, ağır ve hızlandırılmış çekim gibi pek çoğuna daha ulaşmanız mümkün.
OPPO Reno5 Lite ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Evet, sonuca geldiğimizde geriye pek söylenecek söz kalmadı açıkçası. Reno5 Lite hakkında bilinmesi gereken her şeyden bahsettik ancak elbette daha fazlası da muhakkak var, bunları da artık siz telefonu alırsanız keşfedersiniz. Ancak söyleyebiliriz ki, Reno5 Lite sahibini mutlu edecek bir telefon olmuş. Hem tasarım çizgisi hem performansı hem kamera yetenekleri ile gayet işlevsel bulduk. Türkiye'de üretilmiş olması elbette cabası. OPPO'nun önümüzdeki dönemde daha pek çok modelini Made in Turkey imzası ile raflara yerleştireceğinin de bir kanıtı niteliğini taşıyor diyebiliriz. Reno5 Lite'ı şu an satış kanallarında 3299 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.