OPPO Reno4 Lite İnceleme
OPPO'nun yeni Reno4 serisi akıllı telefon ailesinin "Lite" modeli Reno4 Lite'ın özellikleri ve farkları neler ve satın almadan önce bilmeniz gerekenleri anlattık. İşte A'dan Z'ye Reno4 Lite incelemesi!
- Kesintiye uğramamış özellikler
- İyi performans
- Şık tasarım
- Super AMOLED Ekran
- Kamera performans
- Gyro-EIS ve anlık bokeh video desteği
- Pil ömrü ve hızlı şarj özelliği
- Arayüz seçenekleri
OPPO'nun taze akıllı telefon serisi Reno4 incelemelerine tam hız devam ediyoruz. Bu defaki konuğumuz Reno4 Lite. Bir önceki incelememizde hatırlarsanız Reno4 Pro modelini uzun uzadıya değerlendirmiştik, şimdi ise serinin taban modeline bakacağız.
Reno4 ailesinin Lite modeli, Reno4 Lite olurken, aslında Pro modeli ile de arasında büyük fark bulundurmaması telefonun en çarpıcı özelliklerinin başında geliyor demek mümkün. Rakipleri karşısında değerlendirildiğinde de durum pek farklı değil doğrusu. Zira tasarımsa tasarım, özellikse özellik; Reno4 Lite pek çok yönüyle çarpıcı bir model oluyor. Peki, ne gibi özellikleri var, neler sunuyor? Hemen incelemeye başlayalım.
OPPO Reno4 Lite Tasarımı Nasıl?
OPPO'nun Reno4 serisinin genlerinde iyi bir tasarım anlayışı yatıyor. Daha önce incelediğimiz Reno4 Pro'da da benzer tasarım hatlarını görmüş ve telefonun oldukça kibar göründüğünü sizlere söylemiştik. Benzer konu Reno4 Lite için de geçerli durumda. Zira bu model de hem hafif hem ince olurken, renk ve tasarım şekliyle de göze güzel geliyor.
OPPO Reno4 Lite'ın arka yüzeyi plastik malzeme kaplı olsa da, malzemesi kaliteli, hissiyat bakımından da tatmin edici. Üstelik arka tarafta parçalı tasarım anlayışına gidilmiş olması da telefonun görünümünü zenginleştiriyor. Elimizde metalik beyaz rengiyle bulunan telefonun bir kısmı mat, diğer kısmı parlak bir malzemeyle kaplanmış. Bu arada kenar çerçeveleri de alüminyum malzemeden oluşurken, telefonun köşeleri de yuvarlatılmış.
Telefonun sol kenarında ses butonları yer alıyor, sağ kenarda ise güç butonunu görüyoruz. Bu güç butonunu isterseniz Google Asistan'ı uyandırmak için de kullanabiliyorsunuz.
OPPO Reno 4 Lite SIM Kart ve MicroSD Kart Çekmecesi
Reno4 Lite'ın sol kenarında SIM kart ve microSD kart çekmecesi yer alıyor. Alt kenara baktığımızda da burada sırasıyla 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ile hoparlör mazgalını buluyoruz. Bu arada Reno4 Lite'ın kutusunda kulak içi kulaklıkları yer alıyor. Bunun yanında silikon kılıfa yer verilmiş olması da bir hayli sevindirici.
OPPO Reno4 Lite Ekran Özellikleri Neler?
Benzer koruma Reno4 Lite'ın ekranı için de OPPO tarafından sunulmuş. Ekranın üzerinde halihazırda bir koruma filmi yer alırken, ayrıca ekran Corning Gorilla Glass 3 seviyesinde de korunuyor. Ekran filmi, silikon kılıf ve Gorilla Glass koruması ile beraber telefonu istemeden kırmanız oldukça zor görünürken, OPPO'nun kutu içeriğini Reno4 ve Reno4 Pro modellerinde de zengin tuttuğunu da söyleyelim. Bu oldukça önemli bir konu, zira böylece ek masraf yapmanıza gerek yok, aklınız telefonunuzda kalmıyor.
OPPO Reno 4 Lite Ekran Boyutları
Pekala, şimdi biraz daha Reno4 Lite'ın ekranının detaylarından bahsedelim: Karşımızda yine büyükçe bir ekran yer alıyor. 6.43 inç boyundaki bu ekranın çözünürlüğü de Pro modeli gibi 1080x2400 piksel seviyesinde. Ekran anlamında Reno4 Lite'ın hiçbir eksiği yok. OPPO'nun iyi ekran konusunda ne kadar ısrarcı olduğunu daha önce incelediğimiz bütçe segmenti akıllı telefon modellerinden de biliyoruz ki bunlardan biri de OPPO A72 oluyor. Yani OPPO ekrandan feragat etmiyor demek mümkün.
Reno4 Lite'ın ekranı ince kenar çerçevelerinin kullanılmış olması ile beraber 20:9 görüntü oranı sunabiliyor. Ekran boyutu ve çözünürlük karşısında 409 ppi piksel yoğunluğu ile doygun görüntü üretebilen telefonun ekranının gövdeye oranı ise tam yüzde 90.7. Böylece geniş ekran isteyenler Lite modelinden çok memnun kalacaklar.
Bu arada ekran Super AMOLED panelden oluşuyor. Ekranın parlaklık seviyesi 430 nit olurken, güneş altında ekran okunabilirliği de iyi seviyede.
OPPO Reno 4 Lite Parmak İzi Sensörü
Tıpkı Reno4 Pro'da olduğu gibi Reno4 Lite da parmak izi sensörünü ekrana entegre şekilde bulunduruyor. Yalnızca 0.3 saniyede tanılama yapabilen ve böylece akıcı şekilde çalışan bu sensöre ayrıca yüz tanıma özelliği de kamera yoluyla eşlik ediyor.
OPPO Reno4 Lite Özellikleri Neler?
OPPO, incelediğimiz Reno4 Pro ve inceleyeceğimiz Reno4'te Snapdragon 720G işlemciye yer verirken, Reno4 Lite'ta Mediatek Helio P95'ten güç sağlamayı tercih etmiş. Evet, bunun sebebi kuşkusuz Lite modelinin diğer 2 modele göre daha uygun fiyatlı olması olurken, telefonlar arasındaki en belirgin fark da bu seçim oluyor demek mümkün. Fakat Mediatek Helio P95 kötü bir işlemci değil. Zira önemli 9 özelliği bulunuyor ki, bunlar da günlük kullanıma büyük fayda sağlayacak şeyler.
OPPO Reno 4 Lite Yapay Zeka Desteği
Mediatek Helio P95 ile beraber AI, yani yapay zeka desteğinden hem işlem performansında hem kamera özelliklerinde yararlanılabilirken, telefonun grafik işlemcisi de selefine kıyasla yüzde 10 daha yüksek işlem gücü sunabilir hale gelmiş durumda. Yine tıpkı Snapdragon 720G gibi Mediatek Helio P95'te de Wi-Fi5 ile Bluetooth 5 desteği yer alıyor, özel HyperEngine teknoloji ile beraber mobil oyunlarda aksiyon sağlayabiliyor.
Reno4 Lite'ın işlemcisi 8 çekirdekli yapıda tasarlamış. 2.2 GHz ve 2.0 GHz frekanslarında güç sağlayan bu işlemci ile iyi bir kullanım deneyimi sağlayabiliyor. Arayüzün akıcı çalıştığı ve uygulamaların sorunsuz kullanıldığı telefonda, RAM kapasitesi de tıpkı Reno4 Pro'daki gibi 8 GB. Bu önemli, zira piyasadaki "Lite" modeller arasında RAM konusunda pek de bu denli cömert modeller göremiyoruz.
OPPO Reno 4 Lite Depolama Kapasitesi
Reno4 Lite'ın depolama kapasitesi 128 GB olurken, bu alanı microSD kart yoluyla tabii ki arttırabiliyorsunuz. Bu arada telefonda Android 10 işletim sistemi yer alıyor ve arayüzde de OPPO'nun ColorOS 7.2 yazılımını görüyoruz. Arayüz içinde kullanışlı uygulamalar erişimi basit şekilde sunulmuş durumda. Karanlık mod da var göz konforu seçeneği de, bölünmüş ekran uygulaması da var Oyun Alanı bölümü de. Bunlara erişmek ve kullanmak için tek yapmanız gereken telefonun arayüzünde göz gezdirmek. Bu arada Reno4 Lite da ilginç bir özellik de var: Diyelim ki yemek yiyorsunuz, elleriniz yağlı ve o sırada telefonunuz çalıyor. Telefonu açmak için elinizi ekranın üzerinde havada kaydırmanız yeterli olacak. Bu özelliği de telefonda Hava Hareketleri kısmından etkinleştirebiliyorsunuz.
OPPO Reno4 Lite Performansı Nasıl?
Reno4 Lite, performans bakımından tam olarak segmentine uygun ölçüde davranıyor. Orta segmente konumlanan ve gerek tasarımı gerek yetenekleriyle orta segmentin premium modellerinden biri olmayı başaran Reno4 Lite, günlük kullanımda sorun çıkartmadığı gibi yoğun uygulamalarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Telefonun AnTuTu Benchmark skoru 201 bin 115 şeklinde olurken, bu puanla segmentindeki diğer modellerle bir hayli rekabetçi konumda seyrediyor. Güncel bir model olması da onu rakipleri karşısında kuşkusuz öne çıkartıyor.
OPPO Reno 4 Lite Oyun Performansı
Reno4 Lite, ayrıca oyun konusunda rahat edebileceğiniz bir model. Telefonla Asphalt 9 da oynadık, PUBG de. Bu ve türevi oyunlarda rahatlıkla kullanabiliyorsunuz, telefon yüksek grafiklerde de akıcı davranabiliyor.
OPPO Reno 4 Lite Pil Kapasitesi
Kuşkusuz performans konusunda pil ömrü de çok önemli. Telefonda 4015 mAh kapasitesinde bir batarya bulunuyor. Bu batarya ile ortalama bir kullanımla çok rahat günü noktalayabiliyorsunuz. Bunu telefondaki çeşitli güç tasarruf ve verimlilik modlarını kullanarak uzatabildiğiniz gibi, grafik ve işlem performansını öne çekmek için pil ömründen feragat da edebiliyorsunuz. Yüksek performans modu size bunu sağlıyor. Yüksek performans için pil ömründen feragat etmek, ihtiyaç duyduğunuz anlarda bu telefonda gayet seçilesi bir yol. Zira telefon kısa sürede şarj oluyor. VOOC 4.0 hızlı şarj desteği bu telefonda kullanılmış ve kutu içeriğinde bulunan şarj cihazı da 18W gücünde. Sadece 5 dakikalık şarj ile 2 saatlik konuşma süresi ve sosyal medya kullanımı elde edebiliyorsunuz.
OPPO Reno4 Lite Kamera Yetenekleri Neler?
Evet, geldik kameralara. Reno4 Lite'ın kameraları arka tarafta kare biçiminde yer alıyor ve bu tasarım şekliyle Reno4 ve Reno4 Pro'nun dikey kamera kurulumundan ayrılıyor. Fakat kamera yerleşimine karşın özellik bakımından 3 telefon da hemen hemen aynı yeteneklere sahipler. Yani yeni seriden Lite modeli aldınız diye kameralardan bir kayıp yaşamıyorsunuz ki bu oldukça önemli.
Reno4 Lite'ın ana kamerası 48 MP ölçüsünde, f/1.7 diyafram açıklığında 26 mm'lik geniş açılı ve 0.8 mikrometre şeklinde. Faz algılamalı otokosun bulunduğu ana kameraya eşlik eden diğer 3 kamera ise 8 MP ultra geniş açılı kamera ile 2 MP mono kameralar oluyor. Bu arada telefonda 48 MP şeklinde çekim yapmak istediğinizde, arayüzde 48 MP ibaresini seçmeniz gerektiğini de unutmadan söyleyelim.
Ön kamera ise Pro modelinden farklı olarak karşımıza çıkıyor. OPPO, Reno4 Lite ve Reno4 modellerinde ön kamerayı çiftlemiş. Böylece Reno4 Lite totalde 6 kameralı bir akıllı telefon oluyor. Reno4 Lite'ın ana ön kamerası 16 MP Sony IMX 471 sensörden oluşurken, ikinci kamera ise 2 MP derinlik sensörü şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu derinlik sensörü, özellikle ön kamera ile video kaydı yaparken işinize yarayacak. Zira video kaydı sırasında anlık bokeh efektli, yani alan derinlikli kayıtlar alabiliyorsunuz ki, bu oldukça hoş bir özellik.
OPPO Reno 4 Lite Fotoğraf Çekimleri
Reno4 Lite'ın tüm kameraları gerçekten de başarılı şekilde çalışıyor. Reno4 Pro için söylediklerimizi Reno4 Lite için de söyleyebiliriz. Fotoğraf çekimlerinde doygun renkler üreten, ayrıntı zenginliği sağlayan gündüz çekim koşullarının yanında gece modu ile beraber düşük ışıkta da sınıfına uygun ölçüde başarılı çekimler yapabiliyor Reno4 Lite. Ayrıca bu gece modundan hem ön hem arka kamerada faydalanabilme olanağı şahane.
OPPO Reno 4 Lite 4K Özelliği
Kameralara ilişkin bir diğer beğendiğimiz nokta, OPPO'nun, yeni serinin taban modeli olmasına karşın 4K özelliğini Reno4 Lite'tan kesmemiş olması. Evet, bu telefonla da 4K video kaydı yapabiliyorsunuz. Ayrıca gyro-EIS desteği de bulunmaya devam ediyor. Yani bunun da anlamı, OPPO'nun pek çok telefonunda bulunan ve yeteneğiyle rakiplerinden önemli ölçüde ayrılan Ultra Steady özelliğinin, Reno4 Lite'ta yer aldığı. Hem ön hem arka kamerada bulunan bu özellik ile daha sallantısız videolar ve vloglar çekebiliyorsunuz.
Özetle
Sonuç olarak toparlarsak, Reno4 Lite, başta da söylediğimiz gibi pek çok orta segment akıllı telefondan farklı bir model oluyor, zira bir "Lite" model olmasına karşın önemli kesintilere uğramamış olması ve yetenekleriyle dikkat çekici bir telefon olmayı başarmış. Eğer şu sıralar iyi ve güncel bir orta segmente ait bir telefon arıyorsanız Reno4 Lite rahatlıkla tercih edebilirsiniz.