Oppo A9 (2020) İnceleme
Sıla'nın "kamerası çok iyi" dediği Oppo A9 (2020)'yi inceledik.
- Güzel tasarım
- Stereo ses
- Hızlı parmak izi sensörü
- Güzel görünen ekran
- Uygun performans
- 5000 mAh pil
- 3.5 mm kulaklık girişi
- Bluetooth 5 & 802.11ac Wi-Fi
- 128 GB kapasite
- Kalın ve ağır
- Ekran çözünürlüğü
- Şarj süresi
- Bu fiyata önemli rakipleri var
2020 yılına yaklaştığımız şu günlerde, akıllı telefonlar arasında da yavaş yavaş 2020 yılı modellerini görmeye başladık. Telefon üreticilerinden Oppo, hızlı davranarak A9 (2020) modelini hızlı bir şekilde tüketicilerle buluşturdu. Oppo'nun A serisi, uygun fiyatlı giriş seviyesi akıllı telefonlarıyla biliniyor. Ancak şirket A9 (2020) modeli ile biraz farklı bir konumlandırmaya gidiyor. Bu model için elimizdeki 4 GB'lık modelinin yanı sıra 8 GB'lık modelini de hazırlayan şirket, 5000 mAh kapasitesinde bir bataryaya da yer vererek, özellikle üst seviye pil performansı isteyen kullanıcılara özel orta segmente konumlanan bir model hazırlamış. Öte yandan telefonun kamera özellikleri de dikkat çekici duruyor.
Tasarım
Oppo A9 (2020), gradyan renkleriyle güzel görünen bir telefon oluyor. Deniz Yeşili ve Uzay Moru gibi 2 farklı renk seçeneğiyle bulunabilecek olan telefon, arka kenarlarından yuvarlatılmış kavisli hatlarıyla ele iyi otursa da, biraz kalın ve ağır bir model. Telefonun ağırlığı 195 gram, kalınlığı ise 9.1 mm.
Telefonun ön yüzünde su damlası çentiğiyle 16 MP ön kamerası yer alıyor ve hemen üst tarafında da hoparlör mazgalını görüyoruz. Ancak burada herhangi bir bildirim LED'i görmeyi bekleyenler, aradıklarını bulamayacaklar.
Telefonun sağ kenarında güç butonu yer alırken, ses butonları sol tarafa konumlandırılmış. Yine sol yanda SIM kart ve microSD kart çekmecesi mevcut. Oppo A9 (2020)'nin çift SIM kart destekli modeli olsa da, elimizdeki model tek SIM kart desteğine sahip.
Telefonun alt kenarına geldiğimizde, burada sırasıyla 3.5 mm kulaklık girişini, USB-C porunu ve hoparlör mazgalını buluyorsunuz. Bu arada Oppo A9 (2020) stereo ses desteği sağlayan bir model. Yani telefonda çift hoparlör mevcut, bu sayede kaliteli bir ses performansı sunduğunu söyleyebiliriz. Telefonda Dolby Atmos ses desteğinin yer alması önemli avantaj.
Telefonun arkasına baktığımızda burada da kamera setinin telefona ortalandığını hemen altında da parmak izi sensörünün yer aldığını görüyoruz.
Ekran ve İşletim Sistemi
Oppo A9 (2020), 6.5 inç boyutunda bir ekrana sahip. Ekran, Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor. 720x1600 piksel çözünürlüğündeki bu ekran 20:9 görüntü oranı sağlıyor ve yüzde 89 ekran – gövde oranı sunuyor. Ekran boyutuna kıyasla ekran çözünürlüğünü düşük bulduğumuz telefonun piksel yoğunluğu da 270 ppi seviyesinde. Ekran güzel görüntü üretiyor olsa da, benzer fiyat segmentinde çok daha yüksek çözünürlük ve dolayısı ile piksel yoğunluğuna sahip modellerin bulunduğunu da söyleyemek gerek. Ancak doğrudan güneş ışığı altında yine iyi renk üretebilen telefon, yeterince ayrıntılı ve iyi seviyede parlaklık sağlayabiliyor.
Oppo A9 (2020), Android 9 işletim sistemiyle kutusundan çıkıyor ve Oppo'nun ColorOS 6.1 arayüzünü kullanıyor. Özelleştirme seçenekleri hayli yüksek olan işletim sistemi, çok sayıda seçenek içeriyor. Bunlar arasında ön yüklü olarak gelen uygulamalar arasında, Dijital Sağlık ve Ebeveyn Denetimleri ve Oyun Alanı gibi bölümler de yer alıyor. Ayrıca çekmece modunu açıp kapatarak, menülü veya menüsüz bir dolaşım imkanı sağlayabiliyorsunuz.
Bu arada Oyun Alanı kısmından bahsedecek olursak, telefona indirdiğiniz oyunları bu alana ekliyor ve nasıl bir performansla çalışmaları gerektiğini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Rekabetçi mod, dengeli mod veya düşük güç tüketimi modu şeklinde 3 seçenek arasından birini seçmeniz mümkün.
Ayrıca telefonun güvenlik adımından parmak izi sensörü ve yüz tanımayı aktifleştirebiliyorsunuz. Her iki güvenlik yöntemiyle de seri çalışan telefon, elbette güvenlik anlamında parmak izi sensörüyle daha etkili çalışıyor.
Teknik Kadro ve Performans
Oppo A9 (2020), elimizdeki modeliyle 4 GB RAM kapasitesine sahip. Ayrıca telefonda 128 GB depolama alanı yer alıyor ve bu alanı isterseniz microSD kart yoluyla 256 GB daha genişletebiliyorsunuz.
Telefonun işlemci hanesine baktığımızda burada Snapdragon 665'in yer aldığını görüyoruz. Snapdragon 665 ile 4 çekirdekli performans odaklı ve 2.0 GHz frekanslı Kryo 260 Gold ile 4 çekirdekli verimlilik odaklı ve 1.8 GHz frekanslı Kryo 260 Silver ile totalde 8 çekirdekli bir yapıda olan telefon, grafik işlemcisi olarak da Adreno 610'u üzerinde bulunduruyor.
Telefonun performans testleri de şaşırtıcı bir sonuç vermiyor, kategorisi için uygun ölçüde yer alıyor. AnTuTu Benchmark testinden 171298 puan alan telefon, bu sonuçla beraber Samsung Galaxy A70 ve Galaxy M30s arasında yer alırken, fiyat/performans oranıyla incelediğimiz son dönemin flaş telefonlarından Xiaomi Redmi Note 8 Pro'nun bir hayli gerisinde kalıyor.
Telefonun oyun performansı ise gayet iyi seviyede. PUBG ve Asphalt 9 performanslarında orta grafik ayarlarında akıcı bir oyun deneyimi elde edebildiğiniz telefon, ancak üst seviye grafik ayarlarında nispeten kare atlamaları yaşatıyor. Bu arada ısı yönetimini de başarılı bulduğumuz telefon, uzun oyun seansları sonrası bir miktar ısınabiliyor, ancak bu seviye rahatsız edici boyuta ulaşmıyor.
Pil Performansı
Oppo A9 (2020), bataryasıyla tam 5000 mAh kapasiteye sahip. Böylece bu telefonla uzun mu uzun bir pil perofmransı sağlayabiliyorsunuz. Öyle ki, ekran parlaklığı maksimum ve Wi-Fi bağlı konumdayken yaptığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde yalnızca yüzde 10 batarya tüketen telefon, bu anlamda gayet iyi bir sonuca imza atıyor. Bu sayede bu senaryoda tam 15 saat video izleyebileceğiniz telefon, ekran parlaklığını biraz kıstığınızda 19 saat ve daha fazlasını da görebilir.
30 dakikalık PUBG deneyimi sonrasında da bataryadan yüzde 13'lük bir kayıp yaşayan telefon, bu anlamda yüksek yoğunluklu günlük kullanımlarınızda size eşlik edecekken, orta seviyeli kullanımlarda ikinci günü rahat kapatacak bir model oluyor.
Peki, 5000 mAh kapasitesindeki batarya ne kadar sürede şarj oluyor? Bunu de test ettik elbette. 10 dakikalık bir şarjla bataryanın yüzde 10'unu doldurabilen telefon, 30 dakika sonunda yüzde 25 doluluk oranına ulaşıyor. 1 saat süre sonunda yüzde 44'ü dolan bataryanın tam kapasite dolması ise 2 saat 40 dakikayı buluyor.
- 10 dakika: %10
- 20 dakika: %17
- 30 dakika: %25
- 40 dakika: %30
- 50 dakika: %37
- 60 dakika: %44
- 70 dakika: %49
- 80 dakika: %56
- 90 dakika: %62
- 100 dakika: %68
- 110 dakika: %74
- 120 dakika: %78
- 130 dakika: %83
- 140 dakika: %88
- 150 dakika: %93
- 160 dakika: %100
Kameralar
Oppo A9 (2020) modeli de 4 kameralı akıllı telefonlar arasındaki yerini alıyor. Telefonun arkasında 48 MP ana kamera dikkati çekerken, ayrıca 8 MP ultra geniş açılı lens, 2 MP mono lens ve 2 MP portre, yani alan derinliği sensörü yer alıyor.
Telefonun kameraları özellikle iyi aydınlatma koşullarında renk canlılığı yeterli ve net fotoğraflar çekebilirken, elbette 48 MP'lik lens bu koşullarda gayet dikkat çekici sonuçlara imza atabiliyor. Geniş açılı fotoğraflar çekebilen ve f/1.8 diyafram açıklığı ile faz algılamalı otofokus sahibi bu ana kamera ile yine HDR destekli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.
Telefonda yer alan diğer kameralardan 8 MP ölçüsündeki ikincil kamera 13 mm'lik ultra geniş açılı ve f/2.3 diyaframlı olurken, 3'üncü kamera da yine f/2.4 diyaframlı 2 MP olarak karşımıza çıkıyor. Telefonda yer alan 4'üncü kamera olan derinlik sensörünü de kullanarak alan derinlikli kareler çekebiliyorsunuz.
Oppo A9 (2020)'de yapay zeka desteği de unutulmamış. Öte yandan kamera modları arasında yer alan gece modunu da kullanarak düşük ışık koşullarında nispeten güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Aradaki farkı, düşük ışıkta normal ve gece modunu kullanarak yapacağınız çekimlerde görebilirsiniz. Normal modda yapacağınız çekimlerde grenler kendini belli edecekken, gece modu ile grenlerden önemli ölçüde kurtuluyorsunuz.
Telefonun ön kamerasında ise 16 MP ölçüsünde ve f/2.0 diyaframlı bir lens yer alıyor. HDR destekli olan bu ön kamera da Facebook ve Instagram gibi sosyal medya paylaşımları için yeterli sonuç veriyor. Ancak ışık koşulları düştüğünde ortaya çıkan grenler fotoğraf kalitesini etkiliyor.
Son olarak telefonun video kayıt özelliğinden de bahsedelim. Oppo A9 (2020), 4K'ya kadar video kaydı yapabiliyor. Öte yandan video kayıt esnasında da tıpkı fotoğraf çekerken olduğu gibi 1x, 2x ve 5x seçenekleriniz mevcut. Video kayıt noktasında 4K'da 30 kare video kaydedebilen Oppo A9 (2020), elektronik görüntü sabitleme özelliği ile dengeli video kaydı yapabilirken, ağır çekim ve hızlı çekim gibi seçeneklerin de sahibi.
Kamera konusunu özetlersek, Oppo A9 (2020) kameralarıyla iyi iş çıkartıyor, güzel fotoğraflar çekiyor, ancak sınıfının yıldızı değil.
Özetle
Oppo A9 (2020), sahip olduğu özelliklerle beraber orta segment için fark edilir modellerden biri oluyor. Kategorisine uygun ölçüde performans ve kamera yetenekleriyle gelen telefon, ayrıca uzun pil ömrü ve geniş depolama alanıyla ise dikkat çekiyor. Ancak bulunduğu fiyat aralığında önemli rakipleri var. Bu anlamda telefonun fiyatının biraz daha düşmesi beklenebilir.
Oppo A9 (2020), piyasada 2560 TL fiyatla bulunabiliyor.
Kimler Almalı
Orta segment özelinde 4 kameralı ve uzun pil ömrü sunan bir akıllı telefon arayanlar Oppo A9 (2020) modelini tercih edebilirler.
Alternatifleri
Oppo A9 (2020)'ye alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro modelini önerebiliriz.