OPPO A3 İnceleme

Türkiye’de fabrikası olan OPPO’nun yerli üretim modellerinden OPPO A3, denkleme gümrük vergisi girmediği için uygun fiyatlı ama dikkat çeken bir telefon üretmiş olabilir mi? OPPO A3’ü hep beraber inceleyip kullanıcısına neler sunuyor, birlikte göreceğiz.

CHIP Online Notu 86
  • 3 sene akıcı çalışma, 4 sene batarya performansı sözü
  • 5100 mAH pil
  • Yapay zeka destekli kamera
  • Qualcomm Snapdragon 6s 4G Gen1 işlemci
  • 360 derece NFC
  • Yüksek güçlü flaş ve ses özelliği
  • Uygun fiyatı
  • Ekranın kutudan koruma filmi ile kaplı çıkması
  • Selfie kamerası 5 MP
  • Ekran çözünürlüğü daha yüksek olsa...

OPPO A3 bugün konuğumuz ve bu telefon uygun fiyatlı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Bu noktada OPPO güzel bir hamlede bulunmuş ve OPPO A3’ü Türkiye’de üretmeyi tercih ederek hem maliyetleri aşağı çekmiş hem de bu sayede gümrük vergilerini devreden çıkararak cihazı çok daha uygun fiyatlarla kullanıcılarla buluşturmayı hedeflemiş.

Öte yandan OPPO A3, sadece fiyatıyla değil, dayanıklılık iddiasıyla da dikkat çekiyor. OPPO’ya göre, cihaz darbelere ve çarpmalara karşı oldukça dirençli. Ancak burada en dikkatimizi çeken şey Çoklu Sıvı Direnci. OPPO, telefona sadece su değil, üzerine çorba veya çay sıçraması durumunda da hasar görmeyeceğini söylüyor. Bunu az sonra hep birlikte göreceğiz. Öte yandan OPPO A3 ilgili bir diğer önemli bilgi de, 36 ay boyunca akıcı performans ve 48 ay boyunca pil garantisiyle gelmesi. Yani, bu telefonla birkaç yıl boyunca gönül rahatlığıyla yola devam edebileceksiniz gibi görünüyor.

Tabii, bu tür iddiaları yıllarca test etmek mümkün değil ama OPPO’nun giriş segmentindeki bu modeli kullanıcılara neler sunuyor, bunu bugün hep birlikte detaylıca inceleyeceğiz. Her zamanki gibi önce tasarım detaylarından başlayalım.

OPPO A3 Tasarımı Nasıl?

OPPO A3, 6.67 inçlik ekranıyla dikkat çeken bir giriş seviyesi telefon. Klasik “Boxed” tasarım anlayışını benimseyen cihaz, çevresindeki metal görünümlü çerçeveyle de dayanıklılık vurgusunu ön plana çıkarıyor. OPPO, bu çerçeveyi ve genel olarak telefonun darbelere karşı dirençli olduğunu “Üst Düzey Darbe Direnci” sloganıyla tanıtırken, telefon için de MIL-STD 810H dayanıklılık sertifikası alınmış. Yani yere düşmelerde size yardımcı olacak bir model olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bu testlerin üretim sürecinde belirli standartlarda yapıldığını ve gerçek kullanım senaryolarının her zaman bu standartlarda gerçekleşmediğini de söylemek lazım. Birazdan bu yönüyle de deneyeceğiz telefonu. Bu arada telefonun ekranının 2 kat takviyeli China Southern Glass ve Panda Glass korumalarına sahip olduğunu söyleyelim. Yine ekran fabrika çıkışı koruma filmiyle geliyor, bu da dayanıklılığını artıran bir diğer unsur. 

Türkiye’de siyah ve beyaz renk seçenekleriyle satışa sunulan OPPO A3, ince bir profil sunuyor. Ağırlığı ise 186 gram. Sağ kenarda, klasikleşmiş ses ve güç düğmelerini görüyoruz. Güç düğmesi aynı zamanda parmak izi sensörü olarak görev yapıyor.

Ve burada güzel bir detay: OPPO A3’te 3.5 milimetrelik kulaklık girişi var. Kutu içeriğinde buna uygun bir kulaklık olmasa da kendi 3.5 kulaklığınızı kullanabiliyorsunuz. Bu arada kutu içeriğinde silikon kılıf ve şarj adaptörünün yer aldığını da söyleyelim.

Telefonun arka paneli, cam gibi görünen ancak dokunduğunuzda plastik hissi veren bir materyalle kaplanmış. Burada iki kameradan ve bir flaştan oluşan şık bir kare kamera adası yer alıyor. Ön tarafa geldiğimizde burada da çentik içinde bir selfie kamerası yer alıyor.

OPPO A3 Kamerası Nasıl?

Peki, gelelim OPPO A3’ün kameralarına. Elbette OPPO A3, kamera konusunda çoklu lens seçenekleri sunan üst seviye özellikler içeren bir telefon değil. Ancak kendi sınıfı için güzel dokunuşlarda bulunulduğunu söyleyebiliriz.

OPPO A3’ün ana kamerası 50 MP çözünürlük sunuyor. Alttaki ikinci lens ise flicker sensörü olarak konumlandırılmış. Flicker sensörü nedir diye merak edenler için hızlıca bir hatırlatma yapalım.

Farklı frekanslarda ışıma yapan cihazlar, örneğin LED ampüller, flöresan ışıkları ve monitör ekranları, kameraların frekansları ile uyuşmadığında, ortaya bant bant görüntü efektleri çıkar. Flicker sensörleri bu tür görüntülerde kameraya gelen ışığın frekansını tespit ederek, bantlanma efekti olmadan görüntünün temiz şekilde kaydedilmesini sağlıyor. Aslında bu özellkler artık pek çok telefon kamerasında standart olsa da düşük modellerde kameranın farklı frekanslara odaklanması çok zaman alabiliyor. Dolayısıyla OPPO A3’te ayrıca bir flicker sensörünün olması, daha temiz görüntüler elde etmek adına olumlu bir özellik.

Arka kamera 1080p çözünürlüğünde ve 30 fps video çekimi yapabiliyor. Maalesef daha yüksek kare yakalama hızları sunamıyor. Ama güzel bir özellik olarak, ağır çekim yapmak isterseniz 720p çözünürlükte 120 fps hızı görebiliyorsunuz.

Arka kameranın yetenekleri arasında, Gece çekim modu, Hi-Res modu, portre modu, ağır çekim, hızlandırılmış çekim ve metin tarayıcı modu bulunuyor. Ana kamera ile ayrıca profesyonel mod ile de çekim yapabilirsiniz.

Cihazın ön kamerasında ise 5 MP çözünürlüğünde bir selfie kamerası bulunuyor. Elbette 2025’e gireceğimiz şu günlerde 5 MP değerinde bir selfie kamerasının artık çok zayıf kaldığını da kabul etmek lazım. Ancak fiyat segmentine baktığımızda segmenti dahilinde kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca burada yapay zeka yöntemi ile yüz güzelleştirme modu da eklenmiş durumda. Bu anlamda telefon, 5 MP ön kamerayla çektiğiniz portrelerinizi iyileştiriyor. Yine ön kamerada da 720p veya 1080p çözünürlüğünde video çekmeniz mümkün ancak kare yakalama hızı burada da 30fps’yi geçmiyor.

OPPO A3 Ekran Özellikleri Nedir?

OPPO A3’ün ekranı 6.67 inç boyutunda bir LCD ekrandan oluşuyor ve bu ekran HD Plus çözünürlük sunuyor. 1604x720 piksel çözünürlük giriş seviyesi bir telefon için standart bir değer. Piksel yoğunluğu ise 254 PPI. Ancak ekranın öne çıkan bir avantajı var: 90 Hz yenileme hızı desteği. Bu, menüler arasında daha akıcı geçişler ve günlük kullanımda daha pürüzsüz bir deneyim sağlıyor.

Öte yandan yine bu sınıf telefonlarda sıkça gördüğümüz gibi ekran kenar çerçeveleri de kendini gösterir nitelikte. Özellikle alt kısımda, daha kalın siyah çerçeve kendini belli ediyor.

Ekranın en güzel yanlarından biri, güneş ışığı altında daha rahat kullanım sunmak için 1000 nit seviyesine kadar parlaklığa ulaşabilmesi. Bu sayede ekran görünürlüğü gün ışığı altında daha rahat oluyor.

Sonuç olarak, OPPO A3’ün ekranı temel ihtiyaçları karşılamak için yeterli ve işlevsel bir performans sunuyor. En beğendiğimiz yanları ise 90Hz tazeleme hızı ile 1000 nit parlaklık seviyesi oldu.

OPPO A3 Performansı Nasıl? İşlemcisi Nedir?

OPPO A3, performans açısından dikkat çeken bir giriş modeli. Telefon, 8 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 6s 4G Gen 1 işlemciyle geliyor. Bu işlemci, günlük kullanımda oldukça güçlü bir deneyim sunarken, Adreno 610 GPU’su ile grafik tarafında da sağlam bir destek sağlıyor.

Türkiye’de 6GB RAM ve 128GB depolama alanıyla satışa sunulan OPPO A3, depolama alanını harici bir kartla artırmanıza da olanak tanıyor. Ayrıca, ayarlar menüsünden 6GB sanal RAM ekleyerek toplam RAM kapasitesini 12GB performansına kadar çıkarabiliyorsunuz. Bu özellik, özellikle çoklu görevlerde daha akıcı bir deneyim sağlıyor.

OPPO A3, hyper-casual veya bağımsız oyunlar için ideal bir cihaz. Daha yüksek ayarlara sahip oyunları çalıştırsa da, bu telefonun amiral gemisi bir performans modeli olmadığını hatırlamak önemli.

Cihazda OPPO’nun geliştirdiği Trinity Engine yazılımı bulunuyor. Bu yazılım, ROM, RAM ve işlemci arasındaki iletişimi optimize ederek, sistemdeki olası donma ve takılmaların önüne geçiyor. Yani, telefonun akıcılığı korunuyor ve sistem kaynakları gerektiğinde akıllıca yeniden yönlendiriliyor.

Bir diğer önemli nokta işletim sistemi tarafında. OPPO A3, Android 14 işletim sistemiyle birlikte geliyor ve ColorOS 14 arayüzünü kullanıyor. OPPO, bu telefonun Android 15 güncellemesi alacağını duyurdu ancak güncelleme için net bir tarih henüz paylaşılmadı. Ancak Android 15 alacağını bilmek güzel bir haber.

Telefonun dikkat çeken diğer özelliklerinden biri de “Turbo Fener” modu. Fener sembolüne uzun basarak parlaklık seviyesini ayarlayabiliyorsunuz. Turbo Fener el fenerinizin parlaklığını yüzde 200'e kadar çıkarabiliyor. Bu da özellikle karanlık ortamlarda çok işlevsel bir kullanım sağlıyor.

360 derece NFC desteği ise başka bir avantaj. Telefonun sadece belirli bir noktasını değil, tüm yüzeyini NFC iletişiminde kullanabiliyorsunuz. Bu özellik, özellikle marketlerde veya ödeme noktalarında telefonu neresinden tuttuğunuzun bir önemi kalmamasını sağlıyor.

Evet, genel olarak OPPO A3, giriş segmentinde performans ve kullanım kolaylığına odaklanan bir cihaz olarak öne çıkıyor. Öte yandan az önce de bahsettiğimiz gibi OPPO bu telefonun 36 ay akıcı şekilde çalışacağının altını çiziyor. Yani cihazın piyasaya çıktığı tarihten itibaren 3 senelik bir sürede gelişen işletim sistemlerinin ve uygulamaların telefonda akıcı şekilde çalıştıracağı yönünde iddiası olması da OPPO A3 için güzel bir haber.

OPPO A3 Pili Nasıl? Şarjı Dayanıyor mu?

Peki, telefonun pili ne kadar dayanıyor? 5100 mAh kapasitesindeki bataryasıyla OPPO A3, normal kullanımda tam dolu bir şarjla 2 güne kadar pil ömrü sağlıyor. Yoğun kullanımda da, günü çıkarmanız mümkün. Ayrıca kutudan çıkan şarj adaptörü sayesinde, 45 W gücünde hızlı şarj yapabiliyorsunuz.

OPPO ayrıca bu model için, pilinin 4 sene boyunca sorunsuz çalışacağının altını çiziyor. OPPO’nun cihazın pilinin, 4 yıldan uzun süre kullanımdan sonra yeni bir pilin en az %80 kapasitesine sahip olacağının altını çiziyor. Biz de ayrıca küçük bir ipucu verelim, eğer bilinçli bir telefon kullanıcıysanız ve cihazınızın şarjı %30’un altına inmeden prize takmaya özen gösteriyorsanız bu kalitede bir pili uzun yıllar sorunsuz kullanmak mümkün olabilir. Bu kuralın sadece OPPO A3 için değil, lityum iyon pilleri kullanan tüm dijital cihazlar için geçerli olduğunu da hatırlatalım.

OPPO A3 Ne Kadar Dayanıklı?

Evet,  OPPO A3’ü her yönüyle tanıdıktan sonra geldik şimdi dayanıklılık konusuna. Az önce de söylediğimiz gibi OPPO A3, hem 36 ay akıcılık koruması hem 48 ay pil garantisi gibi önemli noktaların yanı sıra, günlük kullanımda da dayanıklı olduğunun altını çiziyor. Şimdi bakalım ne kadar dayanıklı?

Çorbamız kaynadı. Başta da söylediğimiz gibi OPPO A3’ün ilginç bir iddiası var, IP54 sertifikasıyla sadece su sıçramalarına karşı dayanıklı değil, aynı zamanda Çoklu Sıvı Direnci özelliğiyle çorba ve çay sıçramalarında da hasar görmeyeceği yönünde iddialı bir telefon. Şimdi hem bunu hem de düşmelere karşı dayanıklılığını mutfak ortamında test edeceğiz. Bakalım sonuç nasıl olacak?

OPPO A3 dayanıklılık testini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuca gelecek olursak, OPPO A3’ün giriş seviyesi bir telefon olduğunu unutmamak gerekiyor. Ancak bu segmentte uzun yıllar boyunca kullanılabilecek bir akıllı telefon arayanların istedikleri şeyleri verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Fiyat/performans noktasında satın alınabilecek bir telefon olmuş. OPPO A3’ün fiyatı da 9.999 TL şeklinde.  OPPO’nun telefon için 3 sene akıcı çalışma, 4 sene de pil performansı sözü vermesi uzun yıllar sorunsuz şekilde aynı telefonu kullanmak isteyecek kullanıcıları memnun edecektir diye düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO A3
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 6s 4G Gen1
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1604 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera5 MP
Arka Kamera50 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5100 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 165 x 7.68 mm
Ağırlık186 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum