Omix X6 İnceleme

OMIX, uygun fiyatlı telefon arayanlara hitap eden cihazlarıyla tanınıyor ve şimdi orta segment için dikkat çeken yeni modeli X6 ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Peki 8 bin liralık bu telefon hangi özelliklere sahip.

CHIP Online Notu 80
  • Cam arka kapak
  • Boxed şık tasarım
  • 32 MP Selfie kamerası
  • 50 MP ana kamera
  • 6.78 inç büyük ekran
  • Stereo çift hoparlör
  • Çift SIM kart desteği
  • 5000 mAh pil kapasitesi
  • Uygun fiyatı
  • Su ve toz koruması yok
  • Ekran parlaklığı güneşli havalarda düşük kalabilir
  • Android 13

Telefon fiyatlarının 100 bin lira seviyelerini aştığı bir dönemde yetenekleriyle göz dolduran ama fiyatıyla da kullanıcıları memnun eden telefonlara olan ilgi giderek artıyor. OMIX bu konuda kullanıcılarını memnun eden telefonlarıyla tanınıyor ve markanın X3, X4, X4, X6, X7 modelleri fiyat/performans ürünleri olması için tasarlanmış olmalarıyla dikkat çekiyor. 

OMIX ayrıca bazı modellerinin üretimini de direkt olarak Türkiye'de yapıyor ve yerli üretimi destekliyor, bu sayede de cihazları daha uygun fiyatlı şekilde ülkemiz kullanıcılarıyla buluşabiliyor. Bugün yakından bakacağımız OMIX X6 da  bu modellerden biri. Üretimi Türkiye’de yapılan ve uygun fiyatıyla dikkat çeken OMIX X6, şık cam tasarımıyla dikkat çeken, elegan görünümüyle fiyat seviyesinin üzerinde bir tarza sahip telefon. Marka, telefonun çift hoparlörüyle temiz bir müzik dinleme deneyimi sunmasını ve güçlü kameralarıyla segmetinin ötesinde fotoğraf ve video yeteneklerine sahip olmasını vurgulayarak cihazı öne çıkarıyor. Peki OMIX X6’nın bu iddiaları ne kadar güçlü ve telefon başka hangi yeteneklere sahip? Bu incelemede telefonun özellikleri mercek altına alacağız.

OMIX X6 Tasarımı Nasıl?

OMIX, X6 modelinde şık bir cam tasarım kullanmış. “Boxed” olarak bildiğimiz metal çerçeveyle kaplı kutu tasarımına sahip telefonun arka yüzü camla kaplanmış. OMIX ayrıca telefonun kutusuna bu cam arka yüzü korumak için de ayrıca bir koruma filmi yerleştirmiş. Arka cam yüzeyin üzerine telefonun 3 kamerası üçgen formda yerleştirilmiş. Ön yüzde ise çentik formunda selfie kamerası yer alıyor.

Siyah, mor ve mavi renk seçenekleriyle kullanıcısının karşısına çıkan OMIX X6’nın boyutları ise 169 mm x 76.2 mm x 9 mm. Bu kasa boyutlarının içinde 6.78 inç büyüklüğünde bir IPS ekran yer alıyor. Cihazın ağırlığı ise 213 gram.

Telefonda artık standart olan sağ kenardaki güç tuşu, üzerinde ses tuşları yer alıyor. Güç tuşunun üzerinde parmak izi sensörünün bulunması da artık telefon sektöründeki standartlardan biri. Yine tekrara düşeceğiz ama, bu bizim çok tercih ettiğimiz bir özellik değil, zira telefon tuşlarının endüstriyel planlı eskitme politikası nedeniyle belli bir “basma” ömrü oluyor ve bu ömür tükendiğinde telefon tuşları koparak düşüyor. Parmak izinin sensörünün cihazın arka kasasında veya ekran içinde olması çok daha uzun ömürlü bir durum. Ancak farklı farklı telefon kılıflarıyla cihazlarını kişiselleştirmeyi sevenler için cihaz arkasındaki parmak izi sensörü sıkıntı yarattığından artık bu özellik üreticilerin gündeminden çıktı. Ekran içi parmak izi sensörü de ekran panelinin maliyetini artırdığı için orta segment telefonlarda parmak izi sensörünü güç tuşunda kullanmaktan başka çare kalmıyor.

OMIX, telefona altta ve üstte yer alacak şekilde çift hoparlör yerleştirmiş ve bu sayede stereo ses kalitesi sağlayabiliyor. Ayrıca sağlık endişeleriyle haklı olarak kablolu kulaklık tercih edenler için de cihazda 3.5mm kulaklık jack’ı yer alıyor. Cihazın kutusundan, ön ve arka yüz koruma filmleri ile bir telefon kılıfının da çıktığını hatırlatalım. Telefonda ayrıca 2 Sim kart ve bir Micro SDXC kart takmanızı sağlayan kart yuvası bulunuyor.

OMIX X6 Ekran Özellikleri Neler?

6.78 inç boyutunda büyük bir ekrana sahip olan OMIX X6 bu fiyat seviyesinde büyük ekran arayanların dikkatini çekecek bir model. 2460x1080p Full HD+ çözünürlükte IPS ekran sunan telefonun ekran camı ise Panda Glass. Panda Glass camları, Gorilla Glass kadar olmasa da çizilmeye ve kırılmaya karşı bir derece koruma sağlıyor. Yani telefon elinizden her düştüğünde kırılmak zorunda değil. Yine de her elektronik cihazda olduğu gibi, Panda Glass camlı telefonları da düşürmeden kullanmak önemli.

90 Hz yenilenme hızına sahip ekran piyasa standartlarında bir kalite sunuyor. Güneşli havalarda ekranda yansımalar olacağını unutmadan kullanmanızı öneririz. Telefonda oyun oynarken veya video seyrederken ise ekranın akıcılığında bir sorun yaşanmıyor. Bu arada, X serisinin en üst modeli olan ve kısa bir süre önce incelediğimiz OMIX X7’de de X6’daki gibi 2460x1080p Full HD+ ekran paneli kullanılıyor. X7 modelinin ekranı 500nit ekran parlaklığı ve 120 Hz yenileme hızıyla farklılaşıyor.

Ekranın renk sıcaklığından memnun olmazsanız, telefon yazılım üzerinden bu değerlere müdahale etme imkanı da sunuyor.

OMIX X6 genel olarak yeterli bir ekran kalitesi sunuyor olsa da elbette üst segment telefonlarda göreceğiniz yüksek standartlardaki telefonlardaki gibi bir ekran beklememek gerekiyor.

OMIX X6 Kamerası Nasıl? Hangi Özellikleri Sunuyor?

OMIX, X6 modelinde kamera konusunda özenli davranmış diyebiliriz. Telefonun arkasındaki ana kamera 50 MP çözünürlük sunarken, makro ve derinlik kameraları ise 5 MP ve 2 MP boyutlarında. Telefonun ön kamerası ise 32 MP çözünürlüğüyle bu segment için standartların üzerine çıkıyor. Ana kamera video çekimleri konusunda 1080p çözünürlük ve 30fps kare hızı sunuyor. Ancak ön kamerada video çekerken çözünürlük 720p’ye düşüyor.

Kamera yazılımı ise sade bir arayüze sahip. Ancak kullanıcılar menü seçenekleri içinden geniş açı, manuel mod, gece modu, pro mod gibi çekim modlarına ulaşabiliyor. Kamera aynı zamanda 4X’e kadar dijital zoom da yapabiliyor. Aslında bu tür fiyat/performans ürünü telefonlarda kullanıcılar cihazla beraber gelen kamera yazılımını kullanarak fotoğraf ve video ihtiyaçlarını temel olarak karşılayabiliyorlar ama daha yetenekli bir yazılıma ihtiyaç duyduğunuzda her zaman uygulama marketinden popüler ve yetenekli bir kamera uygulaması indirmek de mümkün.

Bu uygulamaların ücretsiz olanları çok başarılı sayılmasalar da ücretli ve popüler bir kamera yazılımına birkaç dolar vermek, kamera yazılımı daha yetenekli diye bir telefona on binlerce lira daha fazla ücret ödemeye kıyasla daha mantıklı bir çözüm. Sonuçta elinizin altında 50 MP gücünde bir kamera bulunuyor. Aynı kamera daha yüksek fiyatlı telefonlarda da yer alıyor. İki cihaz arasındaki farkı büyük oranda kamera yazılımı oluşturuyor. Harici bir kamera uygulamasıyla bu durumu avantaja çevirmek tamamen kullanıcının tercihi.

OMIX X6 Performansı Nasıl?

Telefonda Unisoc Tiger T616 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci 8 çekirdeğe sahip ve bu çekirdeklerin ikisi Arm Cortex A75 dorumunda ve 2 GHz hızına sahip. 6 tanesi ise Arm Cortex A55 formunda ve 1.8 GHz hız sunuyor. İşlemci platformunda ayrıca ARM Mali G57 GPU’su bulunuyor.

6 GB fiziksel 6 GB da sanal, toplam 12 GB RAM performansı sunan telefonun dahili depolama kapasitesi ise 128 GB. Ama telefon, microSDXC kartıyla 512 GB’a kadar harici depolama alanını da destekliyor. Aslında günümüzde depolama alanı, oyun oynamak dışında büyük bir anlam ifade etmeyebiliyor zira kullanıcılar çektikleri fotoğrafları ve videoları bulut servislerinde saklamayı tercih ediyorlar. Telefonun eskimesi, bozulması, kaybolması durumunda hatırların da cihazla beraber kaybolmaması için bu kullanışlı bir çözüm. Dolayısıyla, yüksek boyutlu oyun oynamayanlar için, bu tür 128 GB kapasiteli fiyat/performans telefonları ideal bir çözüm de sunuyor.

Oyun demişken... Telefon işlemci, GPU ve RAM miktarı sayesinde, oyunların ortalama üstü ayarlarda akıcı şekilde oynanmasına izin veriyor. Ancak oyunların tüm grafik ayarlarını en üst seviyeye getirirseniz, takılmalar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Android 13 sürümüyle gelen telefonda tek elle kullanım modu, telefonu uyandırmak için çift tıklamak gibi yazılım yetenekleri de bulunuyor. Bunlar elbette, bu fiyat seviyesindeki bir telefonun efektif kullanımı için önemli özellikler ve cihazın fiyat/performans değerini de artırıyor. Yine unutmamak gerekiyor ki, bir fiyat/performans telefonu kullanırken, RAM ve işlemci performansını olumsuz etkilememek için arka planda fazla sayıda uygulama çalıştırmamak, odaklandığınız uygulamaların daha akıcı çalışması için faydalı bir taktiktir.

Telefonda ayrıca, kasada ödeme yapmanızı kolaylaştıracak NFC özelliğinin olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

OMIX X6 Şarjı Nasıl? Tüm Gün Dayanıyor mu?

Telefonların pili ve şarj dayanıklılığı kullanıcıları için en hassas özelliklerden biri. OMIX X6, artık piyasada bir standart haline dönüşen 5000 mAh’lik yüksek kapasiteli bir pil kullanmış. Bu pil boyutu ise telefonun tüm gün şarj olmadan çalışması için yeterli enerjiyi sağlıyor. Bu pil ayrıca ters şarj özelliğine de sahip. Yani başka bir telefonu, OMIX X6’ya bağlayarak şarj etmeniz mümkün. Tabi bunun için yanınızda uygun bir kablonun veya USB dönüştürücü adaptörün bulunması gerekiyor.

Ayrıca telefonun 18W hızlı şarj yeteneği de bulunuyor ve cihazın kutusundan da 18W’lık şarj cihazı çıkıyor. Kutusundan şarj cihazı çıkan telefonları herkesin çok sevdiğini de biliyoruz.

Sonuç

6 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanıyla 7999 TL fiyat etiketiyle dikkat çeken OMIX X6, 6.78 inç boyutu ve stereo ses özelliğiyle, müzik dinlemek ve video seyretmek için ideal bir telefon. Ayrıca 32 MP çözünürlüğünde selfie kamerası bulunan ve 50 MP boyutunda ana kamera sunan telefonun segmentinin üzerinde donanımlara sahip olduğunu kabul etmek gerekiyor. Fiyat/performans telefonları arayan kullanıcıları çok memnun etme potansiyeline sahip olan OMIX X 6, üst segment telefon fiyatlarında artık 100 bin lira seviyelerinin üzerini gördüğümüz bu dönemde dikkat çekecek bir model olacak. Ekran panelinin abisi X7’de olduğu gibi 500 nit parlaklık seviyesine çıkmaması kullanıcı güneş altında biraz yansımaya maruz bırakabilir. İşletim sistemi noktasında da Android 14’ün bulunmasını beklerdik... Öte yandan çift SIM Kart özeliği ve  512 GB’a kadar harici kart desteğini de unutmamak gerekiyor. İş ve özel telefonlarını bir arada kullananlar için bu yetenekler büyük önem taşıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Omix X6
Ürün Markası Omix
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciUnisoc Tiger T616
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6 inç
Grafik İşlemciARM Mali G57
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera2 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 169 x 9 mm
Ağırlık213 gr.

İlginizi Çekebilir

Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
iPhone 16 Pro Max inceleme
nubia Vita V50 inceleme
General Mobile Era 30 & Era 50 inceleme
Forum