Nvidia Shield mobil oyun konsolu testte!

Nvidia'nın "efsane" mobil oyun konsolu, ona dökeceğiniz parayı hak ediyor mu? Test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 81
  • Ekran
  • Kontrol hakimiyeti
  • Batarya ömrü
  • PC oyunlarını oynayabilme imkanı
  • Ses kalitesi
  • Performans
  • Ağır
  • Şarj süresi çok uzun
  • PC Streaming özelliği güçlü donanıma ihtiyaç duyuyor

Önceden "oyunculuk" yalnızca masaüstünde, "oyuncular" da gençlerken artık bu kelimelerin karşılığı adeta "her yerde" ve "herkes" olarak baştan tanımlanmış gibi görünüyor. Tetris ve GameBoy'ları saymazsak PSP ve DS gibi mobil oyun konsollarıyla sokağa dökülen oyunculuk kavramı, cep telefonlarının akıllanmasıyla birlikte anlayışını ve kitlesini geliştirmeyi ve genişletmeyi başardı. Önceden oyunculuğu eleştirenler yeni birer oyuncu oldu; hatta gençlerden daha sıkı birer oyuncu...

Konumuza dönecek olursak bugün inceleyeceğimiz ürün sıkı oyunculara özel. Nvidia'nın çok konuşulan Shield mobil oyun konsolu sonunda test merkezimize girdi. Sahip olduğu özel tasarımı ve çok konuşulan PC oyunlarını oynatabilme kabiliyetiyle incelediğimiz Nvidia Shield, "çekirdek oyunculuğun" tam ortasına konumlanıyor.

Nvidia Shield, mobil olarak oyun oynayabileceğiniz bir mobil oyun konsolu. Android işletim sistemine sahip olan cihaz, PC Streaming özelliği ile bilgisayar oyunlarını mobil olarak oynatabiliyor. Elbette bunun yanında cihazla Android oyunları da oynayabiliyor ve Android işletim sisteminde yaptığınız tüm işlemleri yerine getirebiliyorsunuz. Peki, bakalım Nvidia Shield bizlere başka neler sunuyor ve ayrıntılarında neler gizliyor?

Ele oturan güçlü tasarım

Her zaman olduğu gibi söze tasarımla başlayalım. Nvidia Shield, tasarımıyla tam ele uygun olarak hazırlanmış. Kabaca bir gamepad ve ekranın birleşimini andıran Shield, 5 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 1280x720 piksel çözünürlük sunan ekran, çoklu dokunma desteği sunuyor. Ekranın hemen altında bulunan gamepad üzerinde tipik olarak gamepad tuşları bulunduruyor. İki analog stick, D-pad, X, Y, A ve B tuşlarının yanı sıra tam ortada da Nvidia tuşu ve çevresinde de Android butonları yer alıyor. Arka kısmında shoulder butonlarını bulunduran Shield, böylece gamepad kullanmış herkese oldukça rahat ve konforlu bir kullanım imkanı sunuyor. Yine ön yüzünde hoparlörlerin konumlandığı tasarımda, tüm öğeler yerli yerinde. Gayet sağlam olması ve tasarımıyla ele tam oturmasıyla iyi bir tutuş hissi sağlayan Shield, bizden bu konuda tam not aldı.

Tasarımıyla fazlasıyla beğendiğimiz Shield'ı, merak edilen kütlesiyle de değerlendirdik elbette. Sonuç olarak 579 gram ağırlığın yorucu olduğu kanısına vardık. Her ne kadar ilk etapta hissetmiyor ve kendinizi oynadığınız oyuna kaptırıyor olsanız da, bir süre sonra elinizin yorgunluğuna yenik düşüyor ve pozisyon değişikliğine gidiyorsunuz.

Şimdi de Shield'ın üzerinde yer alan bağlantılardan bahsedelim. Arka yüzeyde mini HDMI, micro USB, microSD ve 3.5 mm'lik kulaklık girişi bulunduran Shield, yine havalandırma çıkışına da burada yer veriyor. Havalandırmanın yerini beğendik. Böylece sıcak hava elinizden uzakta tutulmuş. Fiziksel bağlantılarının yanında elbette kablosuz bağlantıların da sahibi olan Shield, 2.4 GHz ve 5 GHz bant Wi-Fi desteği sunuyor. 802.11n standardını getiren cihaz, ayrıca Bluetooth 3.0 ve GPS gibi teknolojileri de destekliyor.

Son olarak Shield'ın özelleştirilebilir tasarımından bahsedelim. Nvidia Shield, ismini üzerinde yer alan kalkanından alıyor. Mıknatıslı olan bu kapağı değiştirebiliyorsunuz. İncelediğimiz modelin Shield'ı gümüş renkliydi. Bu kapaklar ayrı olarak farklı renklerde satılıyor. Hatta aralarında karbon fiber modeller de mevcut. Böylece dileyen kullanıcılar Shield'ını özelleştirebiliyor.

Güçlü performans

İncelediğimiz modeliyle Android 4.2.1 işletim sistemini kullanan Shield, oldukça akıcı bir kullanım sunuyor. Elbette bunda donanım özelliklerinin büyük katkısı var. Ancak onlara geçmeden önce ekrandan biraz bahsetmek doğru olacak. Ekranın gerek parlaklık seviyesi, gerek tepki süresi çok başarılı. Hassasiyeti ve görüntü kalitesiyle fazlasıyla beğendiğimiz ekran, Shield'dan beklediğiniz verimi alabilmenizi sağlıyor.

Kalbinde Nvidia Tegra 4 işlemci taşıyan Shield, dört çekirdekli işlemcisiyle güçlü performans sunuyor. 2 GB RAM bellekle güçlendirilmiş olan cihaz, böylece gerekli bellek ihtiyacını da karşılıyor. 16 GB dahili flash hafızanın da sahibi olan Shield, microSD kart ile arttırılabilir hafıza desteği de gösteriyor. Bu donanım birimleriyle Google Play Store üzerinden indireceğiniz FPS, yarış, RPG, strateji, aksiyon ve diğer oyun türlerindeki oyunları gayet rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Zaten Shield beraberinde bunlara iyi birer örnek de sunuyor. Bunlardan bazıları Expendable: Rearmed ve Sonic 4 Episode II gibi oyunlar. Elbette biz bu iki oyunla yetinmedik ve yanına daha pek çok oyun indirdik. Büyük çoğunluğunda gayet başarılı bir performans aldığımızı söyleyelim.

Yalnızca oyunlarda değil, test yazılımlarıyla da zorladığımız Shield, AnTuTu Benchmark'tan tam 37082 puan almayı başardı. Böylece zirvede bir genel performans gösteren cihaz, yalnızca işlemcisiyle ise CPU Prime'da yine zirvede. 8304 puan toplayan Shield, grafik performansını merak edenler için 3DMark'ta 15206 ile 5 yıldız kazandı. 53.8 FPS'lik 1280x720 piksel Epic Citadel testiyle de yüksek performansını taçlandıran Shield, pratikte de bu sonuçları doğruluyor.

PC oyunlarını Shield'de oynayın

Nvidia Shield'ın can alıcı özelliği PC oyunlarını mobil platformda da oynayabilmenizi sağlaması. PC Streaming özelliği ile bunu mümkün kılan Shield, böylece bilgisayarınızdaki oyunları elinize getirebiliyor. Ancak bunun için Shield'ın birkaç şartı var. Evinizde kullandığınız bilgisayarın GPU'su GeForce GTX 650 ve daha üstü olmalı. Ayrıca çift bant desteği gösteren 802.11n standardında bir modemin de sahibi olmalısınız. Böylece ev içinde istediğiniz odada bilgisayarınızdaki oyunları Shield'e aktarabilen Nvidia'nın GameStreaming teknolojisi, oyun deneyimini bir seviye yukarı taşıyor.

Geniş oyun desteği sunan Shield ile PC'nizde yer alan Batman: Arkham Origins, Borderlands 2, Dishonored, Metro: Last Night, Skyrim, Crysis 3, Grid 2 ve daha pek çok oyunu oynayabiliyorsunuz. Bu özelliği biz de çok beğendik. Ancak bu keyfi sürebilmenin de bedeli var. Bu da en azından az önce de söylediğimiz gibi GeForce GTX 650 ve üstü bir Nvidia ekran kartına sahip olmakla başlayıp, yine en az 4 GB bellek kullanmakla devam eden bir listeden ibaret. Hal böyle olunca Shield'ın en cazip özelliği bütçeyi en fazla zorlayacak özelliği olarak bizden eksi puan alıyor. Zira halihazırda Shield almak yeterli değil, Shield'ı aktif olarak kullanabilmek için sisteminizin de düzgün olması gerekiyor. Ayrıca AMD ekran kartı sahipleri Shield'ı unutsalar iyi olur. Zira platformun PC Streaming özelliği, AMD ekran kartlarıyla çalışmıyor.

Özetle

Nvidia Shield, mobil olarak oyun oynayabileceğiniz başarılı bir mobil oyun konsolu. Android işletim sistemine sahip olmasıyla mini bir tablet gibi de davranabilen cihazın can alıcı özelliği ise PC Streaming özelliği. Shield'ı bu özelliğiyle gayet beğendik. Ancak bu keyfi yaşamanın bedeli ise biraz yüksek. Nvidia'nın PC oyunlarını Shield üzerinde oynamanızı sağlayan teknolojisinden yararlanabilmeniz için sisteminiz derli toplu olmalı. Ancak sonucun gerçekten etkileyici olduğunu söyleyelim. Bunun yanında başarılı ekranı, tasarım kalitesi, performansı, batarya ömrü ve ses kalitesiyle de beğendiğimiz Shield, mobil oyuncular için iyi bir seçenek.

Kimler Almalı

Mobil oyunculuğa gönül verenler başta olmak üzere, evindeki bilgisayarı GPU olarak Nvidia GeForce GTX 650 ve üstü kullanan oyuncular Shield'ı satın alabilirler.

Alternatifleri

Mobil oyunculuğa gönül verenlerdenseniz Sony tarafında PSP Vita'yı da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nvidia Shield
Ürün Markası nVidia
CHIP Online Notu
81
İşletim Sistemi Android 4.2.1
İşlemci Nvidia Tegra 4 Quad Core
Bellek 2 GB
Ekran 5 inç (294 ppi)
Çözünürlük 1280x720
Hafıza 16 GB
Kablosuz 802.11n, Bluetooth, GPS
Bağlantılar mini HDMI, micro USB, microSD, 3.5 mm jak
Boyutlar 158 x 135 x 57 mm
Ağırlık 579 gr.

İlginizi Çekebilir

PlayStation VR 2 inceleme
Asus ROG Ally X inceleme
PlayStation 5 Slim inceleme
PlayStation Portal inceleme
Lenovo Legion Go inceleme
Nintendo Switch OLED İnceleme
Forum